Festivalul Democrației: Occupy Wall Street

14 octombrie 2011
Festivalul Democrației: Occupy Wall Street  jpeg

- Corespondență din New York -

Prima știre despre mișcarea Occupy Wall Street am primit-o chiar la cursuri, de la profesoara de Teorii culturale – discutam despre sensul libertății într-o lume globalizată și ea a adus exemplul tinerilor arestați în Zuccotti Park, pentru a ne demonstra că nu e deloc simplu să vorbești astăzi despre libertate și „libertăți”. Într-adevăr, ce înseamnă de fapt „libertate”, cînd tocmai Statele Unite, care declară războaie în numele apărării libertății, arestează demonstranți pentru o vină numită „nesupunere civilă”?

Cînd scriu aceste rînduri, mișcarea Occupy Wall Street a intrat în cea de a treia săptămînă a ei, iar sîmbătă, 1 octombrie, au fost arestați mai mult de 700 de participanți aflați în marș pe Brooklyn Bridge (sursa informației - New Yok Times). Totuși, demonstranții se organizează din ce în ce mai bine: coordonează donațiile de mîncare pentru cei ce rămîn constant în Zuccotti Park (organizatorii susțin că în timpul zilei se află aici în medie 500 de persoane, iar peste noapte rămîn circa jumătate, în timp ce la momentele speciale participă aproximativ 2000); centralizează doleanțele destul de diverse ale demonstranților și editează chiar un ziar  pe care îl distribuie gratuit – The Occupied Wall Street Journal.

Contrar teoriilor ce susțin că manifestanții nu știu ce vor, cîteva lucruri par destul de clare. În primul rînd, manifestația a fost bine pusă la punct de către organizatori, cîteva organizații de tip grassroots, care au lucrat pentru ca ea să aibă loc și continuă să lucreze pentru a se asigura de impactul acțiunii lor. Chemarea inițială a fost făcută încă din iulie de Adbusters, care se recomandă drept „o rețea globală de artiști, activiști, scriitori, studenți, educatori și antreprenori care vor să suțină noua mișcare socială activistă în era informației. Scopul nostru este să răsturnăm structurile de putere existente și să producem o schimbare majoră a felului în care trăim în secolul 21”.  Dacă informația de pe site e corectă, mișcarea are pînă acum 91. 800 de simpatizanți din toată lumea. Lor li s-au alăturat US Day of Rage (care susține că e prezentă în 125 de comunități din 91 de orașe americane) și New York City General Assembly – o „colectivitate de activiști, artiști și studenți, fără lideri, autonomă, care funcționează pe orizontală, prin consens și își are bazele în gîndirea anarhistă”. În The Occupied se precizează că această organizație este responsabilă acum de „unificarea doleanțelor” protestatarilor, prin consultări susținute în Zuccotti Park. Se promite că în curînd va avea loc și o dezbatere on-line cu același scop. Protestatarii sunt pregătiți pentru o demonstrație de durată.

Un alt aspect de interes este acela că natura manifestației din Zuccotti Park, precum a altor manifestații populare care au intrat deja în istorie, e una profund artistică:  muzica este una dintre metodele de exprimare ale multora dintre demonstranți, sute de pancarde handmade demonstrînd o creativitate debordantă alcătuiesc nesfîrșite colaje pe trotuarele din jurul parcului, iar sentimentul de trăire în comun e generat constant de micile forumuri care se nasc spontan, de fiecare dată cînd cineva are ceva de spus. Nu mai puțin interesant e că oamenii vorbesc unii cu alții fără să se cunoască, uniți instantaneu de aceleași întrebări, iar nevoia de a documenta ceea ce se întîmplă sub ochii lor e presantă: mulți fotografiază, unii își notează mesajele de pe pancarde, alții iau interviuri participanților. E greu de spus cîți dintre ei sunt profesioniști ai metodelor de investigare – jurnaliști, etnografi, statisticieni, poate chiar avocați interesați de apărarea cauzei sau de demontarea ei – dar pare veridică ipoteza că și mulți ”civili”simt nevoia de a înregistra faptele dincolo de memoria lor subiectivă și, probabil, de a împărți apoi cu alții ceea ce au văzut/trăit. Interesant e faptul că mulți oameni din generația 68 ard de dorința de a le vorbi tinerilor demonstranți, încercînd să le dea sfaturi pentru ca ei să reușească acolo unde vechii hippie au eșuat. Este emoționant să vezi cum foștii revoluționari se conectează la noile energii încercînd nu doar să-și amintească nostalgic de propriile lupte, ci și să regăsească speranța că lumea mai bună/mai umană, pe care au visat-o și ei la timpul lor nu e doar o iluzie, ci este într-adevăr posibilă. Sentimentul de solidaritate de la fața locului e dat și de altceva: ”de cîte ori în viață ai șansa de a vedea cum se face istoria?” întreabă unul dintre autorii din ziarul editat de Occupy Wall Street. (Apropo de asta, chiar dacă mișcarea e susținută intens on-line și transmisă în direct  pe internet, tinerii din piață citeau ziarul de hîrtie.)

Occupy Wall Street este un festival al democrației, pe care trecătorii – fie din mașinile personale, fie din autobuzele cu turiști - îl aplaudă călduros, o celebrare solidară a conștiinței comune a faptului că lumea a ajuns într-o fundătură din care e vital să iasă. Cum anume – e o întrebare prea mare ca să primească un singur sau un simplu răspuns. Dar acum, cînd americanii s-au alăturat și ei demonstranților din Tunisia, Egipt, Spania, Grecia, Anglia, teoria că „poporul este puterea” (people are power) pare să capete un nou înțeles.

Foto: Cristina Modreanu

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.