Femeile care au schimbat istoria României, Vasi Rădulescu, relația părinți – profesori – autorități
Știm, zilele de luni sînt grele. Pe lîngă muncă, șuvoiul de știri din spațiul românesc, nu mereu bune, pare că nu se mai oprește. Dilema veche începe, așadar, o serie în care prezintă săptămînal #7veștibune din România, despre cei care se implică pentru bunăstarea țării. Ca să ne ajute să fim mai motivați.
● A apărut „Using Theatre to Make Politics”, un proiect al Asociației ART Fusion care își propune să pregătească tinerii să devină mai activi în procesele democratice din comunitățile lor.
● Un grup de liceeni din Focșani a creat un festival prin care încurajează adolescenții să învețe despre femeile care au schimbat istoria României.
● Viziunea lui Marian Anghel, un director de liceu din Balș și profesor de fizică de 20 de ani, este diferită de a altora: e convins că felul în care profesorii se raportează la elevi trebuie să se schimbe. Nu-i ascultă la ore pe copii, consideră că elevii „nu învață de frică” și pune preț pe relația dintre părinți – profesori – autorități.
● „N-avem sînge” este un program național de stimulare a donării voluntare de sînge, iar în Capitală acesta se desfășoară sub coordonarea Centrului de Transfuzie Sanguină București. Pentru cei care au donat în săptămîna trecută, „N-avem sînge” a oferit gratuit bilete la mai multe spectacole de teatru.
● Vasi Rădulescu, doctor de familie și autor al proiectului de educație medicală „Leapșa de Sănătate”, promite să-și facă un cabinet din bani proprii, în care să consulte gratuit 5 oameni pe zi.
● Compania românească din industria feroviară Romania Euroest cere sprijin autorităților europene pentru transformarea cîtor mai multe locomotive diesel vechi în unele hibrid sau pe acumulatori. Aceasta a solicitat sprijin pentru cofinanțare europeană pentru modernizarea și transformarea locomotivelor diesel vechi, poluante și cu durata de viață depășită, în locomotive „verzi”.
● Cornel Amariei este inventatorul român care anul trecut a cîştigat competiţia internaţională Ten Outstanding Young Persons, la fel cum au făcut-o în trecut personalităţi de talia lui Elvis Presley şi John F. Kennedy. Într-un interviu, el vorbește despre diferențele dintre sistemul de învăţămînt din România şi cele din Occident, despre planuri pentru educația autohtonă și despre cele mai importante invenţii, printre care se numără Lumen – ochelarii destinaţi nevăzătorilor.
Paul Alexandru este inginer de profesie, fotograf pasionat și pețitor de cuvinte în timpul liber.