Fata care nu mai vrea acasă la tata

Călin HERA
13 mai 2015
Fata care nu mai vrea acasă la tata jpeg

Dintre toate rolurile pe care le poate avea un om într-o familie, cel mai ingrat este acela de tată de fată. În primii ani, e simplu. Fetițele știu să îți intre pe sub piele, să te dea gata. Mai apoi, lucrurile se complică. Nu mai ești eroul lor, încep să te critice, să devină domnișoare, să îți ceară bani pentru tot felul de prostii, ba chiar să aibă propriile idei. Filmul Autoportretul unei fete cuminți, debutul în lungmetraj al regizoarei Ana Lungu, nu arată toate acestea. Ne duce direct într-o realitate în care tatăl și fiica deja nu se mai înțeleg.

Fata, puțin trecută de 30, își pregătește teza de doctorat într-un domeniu spectaculos, ce-i drept, însă foarte tehnic (inginerie seismică) și, putem presupune, a început acest demers mai degrabă mînată din spate de tată. Un tată autoritar, căruia îi place să dezbată, dar nu prea acceptă să fie contrazis. Îi place să se asculte și gesticulează cam mult, dar are vocea plăcută și își afirmă cu orice ocazie, prin expozeuri pretențioase, pasiunea pentru hărți, cărți, documente vechi, tablouri, plăci de șemineu din secolul al XVIII-lea și, la o adică, pentru un whisky bun. Povestește savuros, iar atunci cînd face cadou o rochie cumpărată la Paris, descrie magazinul, vitrina, raftul, trăirea de atunci, care astfel renaște acum, în momentul dăruirii. Omul ține în spate o familie bună, tocmai s-a mutat la vilă, lăsînd pe mîna fiicei apartamentul de patru camere aflat la etajul X al unui bloc de pe Șoseaua Ștefan cel Mare. Este un domn de modă veche, care-și afișează aerul de superioritate în cîrîielile cu nevastă-sa, dar care începe să aibă probleme de autoritate cu fiica.

Am insistat ceva mai mult decît e cazul asupra tatălui din filmul Autoportretul unei fete cuminți două motive. O dată, fiindcă în film personajul Cristiana (Elena Popa) e creionat într-o foarte mare măsură tocmai de relația cu tatăl – de sub protecția căruia încearcă din răsputeri să scape, deși intuim că nu își dorește o ruptură totală. Doar o independență. Și doi, fiindcă în realitate personajul Tata este interpretat de Dan Lungu, nimeni altul decât tatăl regizoarei Ana Lungu; un actor amator care reușește să facă o treabă neașteptat de bună în acest rol. Este un plus neașteptat al acestui film și, cine știe, asistăm poate la lansarea unei cariere.

O calitate incontestabilă a acestui film e dată de dialoguri. Cîteva sunt memorabile. De exemplu acela în care Cristiana le mărturisește celor doi prieteni ai ei, Alex (Andrei Enache) și Michelle  (Iris Spiridon), că vrea să își cumpere un câine. Discuția trece rapid la considerații de estetică, la început canină, apoi feminină (via aprecieri la adresa Monicăi Columbeanu). Un alt dialog savuros, pe alocuri filozofic, care poate fi considerat o cheie a filmului, este jocul Adevăr sau provocare din final, în care Cristiana și prietenii săi își pasează unul altuia povești scurte, unele conturate, altele doar frînturi, care te provoacă să îți imaginezi. De altfel, miza acestui film nu e narațiunea. Important pentru regizoare a fost să descrie un personaj alcătuit din mai multe felii de viață - cîteva întîmplări, scene de amor (care oferă și imaginea de pe afișul filmului), dialoguri pretențioase (împănate pe alocuri cu cuvinte neaoșe) și multe tăceri – cele mai multe învăluite în fum de țigară. Predomină cadrele lungi, unele depășesc două minute, filmate cu cameră fixă, în care personajele stau și vorbesc, tac, din care pleacă, lipsesc, în care se întorc.

Toată această construcție îi sugerează spectatorului că domnișoara Cristiana, fata lui tata, nu e o persoană chiar de invidiat, deși are potențial. Prietenul ei cel mai bun se pregătește să plece definitiv în SUA, dar o anunță în ultimul moment, amantul ei e un tip dominator, sigur pe sine și cu o soție mult mai frumoasă decît ea, cîinele pe care îl visează din copilărie e prea scump și, în general, lucrurile merg de la sine într-o direcție pe care n-o poate controla; par să nu se lege și are nevoie să ia decizii radicale. Cristiana încearcă să se reinventeze, să iasă din găoace – ce-i drept, cam târziu – iar relația fată – tată de fată e mereu una imprevizibilă și cu urmări subtile. Iar dacă reușește pînă la urmă să se afle sau nu, asta depinde de imaginația fiecăruia.

Ironia face ca ediția din acest an a Festivalului Filmului European să le aducă spectatorilor două debuturi românești în lungmetraj ale căror povești se învîrtesc în jurul personajului secundar Tata. Dacă în filmul lui Andrei Cohn, eroul se întoarce Acasă la tata într-un moment de cumpănă, în Autorportretul unei fete cuminți (în traducerea în limba engleză titlul filmului e chiar mai sugestiv, pentru că se referă la o fiică - Self-Portrait of a Dutiful Daughter) eroina încearcă să se desprindă cît mai mult de casa lui tata. Personajele principale ale ambelor filme par enervate cumva de personalitățile taților lor, au nevoie de o pauză, dar undeva în sinea lor se bucură că încă îi au.

Călin Hera este jurnalist, om de comunicare, blogger, doctorand şi predă Jurnalism la Universitatea din București.

Filmul Autoportretul unei fete cuminți (de Ana Lungu, România, 2015) a fost prezentat în cadrul Festivalului Filmului European, ediția a XIX-a, organizat de Institutul Cultural Român și Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC. Festivalul Filmului European va avea loc în București (7 - 14 mai 2015), la Craiova (15 – 17 mai), la Iași (22 – 24 mai), la Tîrgu Mureș (22 – 24 mai) și la Hunedoara (29 – 31 mai).

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Cum afli când te poți pensiona: ce documente trebuie depuse. CALCULATOR pensie anticipată
Creșterea vârstei de pensionare este luată în calcul în toate statele lumii în care natalitatea a scăzut, iar îmbătrânirea populației accelerează, punând în dificultate sistemele publice de pensii.
image
Povestea dramatică a celei mai de succes dresoare de lei și tigri din România. Final tragic de carieră
Cea mai renumită dresoare de lei și tigri din România a fost brașoveanca Lidia Jiga. Ea a murit în arenă, sfâșiată de tigrul pe care-l plimba cu decapotabila prin București în anii 1960
image
Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO
Patru persoane au murit după ce o navă care transporta 21 de pasageri, toți în legătură cu serviciile secrete italiene și israeliene, s-a răsturnat, iar speculațiile privind natura călătoriei sunt din ce în ce mai multe.

HIstoria.ro

image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.
image
Ultimele zile din viața lui Adolf Hitler
Rar s-a mai întâmplat în istoria omenirii ca moartea unui om care a influențat decisiv nu doar secolul al XX-lea, dar și felul în care a evoluat omenirea până în ziua de azi să dea naștere la atât de multe minciuni, legende și adevăruri spuse pe jumătate. Autoritățile sovietice, singurele în măsură să afle adevărul, au făcut tot posibilul să încurce și mai mult lucrurile. Pentru Stalin, care gândea în termenii Războiului Rece încă din 1945, un Hitler probabil viu și nevătămat era mult mai folosi
image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.