Factorul Rouhani

Abbas MILANI
30 mai 2017
Factorul Rouhani jpeg

Alegerile prezidențiale din Iran de pe 19 mai au fost paradoxale și potențial pivotante. Totul a început ca o aventură somnoroasă – o victorie probabilă pentru actualul lider, Hassan Rouhani, care candida împotriva unei echipe pestrițe de conservatori sau ciocoi. Mai mult decît atît, o președinție cu două mandate a fost ceva implicit în Republica Islamică începînd cu 1981. Atacurile timpurii asupra lui Rouhani au fost astfel văzute doar ca eforturi ale liderului suprem Ali Khamenei, ale aliaților săi conservatori clerici, și ale Gărzii revoluționare de a slăbi cel de-al doilea mandat al său.

Dar apoi alegerile s-au transformat într-o cursă aprinsă, conservatorii coalizîndu-se în jurul unui candidat pe cal negru, Ebrahim Raisi, un jurist cu o istorie de brutalitate împotriva opoziției. Faptul că, anterior, Khamenei îl numise pe Raisi la conducerea celei mai puternice fundații caritabile religioase din Iran nu a mai fost perceput ca acordarea unei simple sinecuri, ci ca o mutare menită să-l poziționeze ca posibil viitor lider suprem.

În general, se credea că o victorie pentru Raisi la prezidențiale i-ar garanta, în principiu, succesul în eventuala luptă pentru succesiunea lui Khamenei, care la rîndu-i fusese catapultat în funcția de lider suprem, din postura de președinte, după moartea ayatollahului Ruhollah Khomeini. Cu un Khamenei despre care se spune că suferă de cancer, problema succesiunii a devenit acută. În consecință, considerabilul aparat conservator ideologic, instituțional și de propagandă a fost mobilizat în favoarea lui Raisi și împotriva lui Rouhani.

Ca răspuns, Rouhani, cel pînă acum atent și pragmatic, și-a lepădat precauțiile și a îmbrățișat fără rezervă criticile mișcării reformiste la adresa status quo-ului. Simpatizanții reformei și mișcării democratice din Iran – studenți, femei, artiști și tăcuta societate civilă neabătută din Iran – au intrat în acțiune și au transformat alegerile într-un surprinzător de fierbinte referendum asupra viitorului țării.

Social media au fost utilizate pe scară largă de ambele părți. Suporterii lui Rouhani au folosit platforme on-line nu doar pentru a mobiliza alegătorii, ci și pentru a verifica propunerile lui Raisi și a-i expune acțiunile anterioare în suprimarea opoziției. De mai multe ori, susținătorii lui Rouhani s-au referit subtil la chestiunea succesiunii, sugerând că alegerile priveau de fapt soarta Iranului pentru următorii 40 de ani.

Conservatorii au folosit atît mijloacele de comunicare socială, cît și controlul lor asupra radioului  și televiziunii iraniene, pentru a evidenția situația economică gravă și promisiunile neîndeplinite ale lui Rouhani cum că toate sancțiunile internaționale vor fi ridicate după ce Iranul a convenit în 2015 asupra acordului nuclear cu Organizația Națiunilor Unite (și prin extensie cu Statele Unite).

În consecință, a devenit clar că două paradigme politice concurente se luptau pentru sufletul Republicii Islamice. Conservatorii sînt animați de dorința de a menține sub control economia dominată de statul iranian; preferința pentru managerii pioși în fața tehnocraților; aversiunea față de globalizare; înclinația de a alia Iranul cu Rusia (și China) împotriva Occidentului, în special a SUA; persistența exercitării puterii șiite prin extinderea sprijinului Iranului față de președintele sirian Bashar al-Assad și Hezbollah-ului din Liban; antipatia față de deschiderea culturală; și continuarea misoginismului din societate.

La ultimele trei alegeri, această paradigmă a reușit, de obicei, să cîștige 15-17 de milioane de voturi. (Singura excepție a fost alegerile din 2009, în care conservatorul Mahmoud Ahmadinejad a primit, în mod presupus, mai mult de 25 de milioane de voturi, dînd lumii „miracolul” celui de-al doilea mandat.) Pentru a-și majora cota la vot, Raisi a promis triplarea subvențiilor lunare plătite numerar de către guvern practic fiecărui cetățean.

În schimb, paradigma reformistă susține o societate mai deschisă; un guvern condus de tehnocrați competenți; o încheiere a capitalismului cu favoritisme; un efort viguros de atragere a investițiilor străine directe; mai puțin cenzură; o relație mai conciliantă cu diaspora vastă și puternică a Iranului; și o mai mare egalitate pentru femei și minoritățile religioase și etnice marginalizate. De asemenea, această tabără respinge ideea unor creșteri ale subvențiilor în numerar, ca fiind o aventură economică și imposibile din punct de vedere fiscal.

Aproximativ 40 de milioane de alegători din 55 de milioane de cetățeni ai Iranului – aproape 73% – s-au deplasat la urne, adesea înfruntînd cozi lungi. 25 de milioane din cei 40 de milioane (62,5%) au votat pentru paradigma reformistă, oferind o victorie răsunătoare lui Rouhani.
În același timp, candidații reformatori pentru consiliile locale au obținut victorii majore în întreaga țară. În Teheran, de exemplu, candidații reformiști au cîștigat toate locurile, asigurînd faptul că actualul primar – el însuși un candidat conservator la prezidențiale – va rămîne în curînd fără  loc de muncă. Chiar și în orașul natal al lui Raisi, Meshed, un bastion al conservatorilor, o femeie reformistă a cîștigat cele mai multe voturi.Și totuși, dacă este să luăm în considerare precedentele istorice, victoria decisivă a lui Rouhani nu înseamnă sfîrșitul puterii conservatoare. Bazîndu-se pe Gărzile Revoluționare, Khamenei deține o parte disproporționată de putere. În orice caz, viitoarea traiectorie a Iranului va fi determinată nu numai de Rouhani și de tabăra conservatoare, ci și de evoluțiile regionale și de politica adoptată de administrația președintelui SUA, Donald Trump.

În anii 1980, SUA nu și-au formulat politica față de blocul sovietic fără a lua în considerare cu atenție și evoluțiile politice interne de acolo. Și acum ar fi o nebunie pentru SUA să formuleze o politică privind Iranul și Orientul Mijlociu, fără a acorda atenția meritată și desfășurărilor interne.

Abbas Milani este cercetător și co-director al Proiectului Democratizării Iranului la Institutul Hoover și conduce departamentul de studii iraniene de la Universitatea Stanford.
©Project Syndicate, 2017

www.project-syndicate.org

traducere de Andrei MANOLESCU

Foto: Rouhani, adevarul.ro

young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.

Adevarul.ro

image
Cu cât vor creşte salariile bugetarilor. OUG cu majorări şi sporuri a fost retrasă, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, în dezbatere publică un nou proiect de ordonanţă de urgenţă, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, începând din luna august, cu un sfert din diferenţa dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 în legea salarizării bugetare şi cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, „un om de extremă rigiditate morală, în timp ce partidul s-a arătat dispus la tranzacţii“
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.