Factorul Rouhani

Abbas MILANI
30 mai 2017
Factorul Rouhani jpeg

Alegerile preziden╚Ťiale din Iran de pe 19 mai au fost paradoxale ╚Öi poten╚Ťial pivotante. Totul a ├«nceput ca o aventur─â somnoroas─â ÔÇô o victorie probabil─â pentru actualul lider, Hassan Rouhani, care candida ├«mpotriva unei echipe pestri╚Ťe de conservatori sau ciocoi. Mai mult dec├«t at├«t, o pre╚Öedin╚Ťie cu dou─â mandate a fost ceva implicit ├«n Republica Islamic─â ├«ncep├«nd cu 1981. Atacurile timpurii asupra lui Rouhani au fost astfel v─âzute doar ca eforturi ale liderului suprem Ali Khamenei, ale alia╚Ťilor s─âi conservatori clerici, ╚Öi ale G─ârzii revolu╚Ťionare de a sl─âbi cel de-al doilea mandat al s─âu.

Dar apoi alegerile s-au transformat ├«ntr-o curs─â aprins─â, conservatorii coaliz├«ndu-se ├«n jurul unui candidat pe cal negru, Ebrahim Raisi, un jurist cu o istorie de brutalitate ├«mpotriva opozi╚Ťiei. Faptul c─â, anterior, Khamenei ├«l numise pe Raisi la conducerea celei mai puternice funda╚Ťii caritabile religioase din Iran nu a mai fost perceput ca acordarea unei simple sinecuri, ci ca o mutare menit─â s─â-l pozi╚Ťioneze ca posibil viitor lider suprem.

├Än general, se credea c─â o victorie pentru Raisi la preziden╚Ťiale i-ar garanta, ├«n principiu, succesul ├«n eventuala lupt─â pentru succesiunea lui Khamenei, care la r├«ndu-i fusese catapultat ├«n func╚Ťia de lider suprem, din postura de pre╚Öedinte, dup─â moartea ayatollahului Ruhollah Khomeini. Cu un Khamenei despre care se spune c─â sufer─â de cancer, problema succesiunii a devenit acut─â. ├Än consecin╚Ť─â, considerabilul aparat conservator ideologic, institu╚Ťional ╚Öi de propagand─â a fost mobilizat ├«n favoarea lui Raisi ╚Öi ├«mpotriva lui Rouhani.

Ca r─âspuns, Rouhani, cel p├«n─â acum atent ╚Öi pragmatic, ╚Öi-a lep─âdat precau╚Ťiile ╚Öi a ├«mbr─â╚Ťi╚Öat f─âr─â rezerv─â criticile mi╚Öc─ârii reformiste la adresa status quo-ului. Simpatizan╚Ťii reformei ╚Öi mi╚Öc─ârii democratice din Iran ÔÇô studen╚Ťi, femei, arti╚Öti ╚Öi t─âcuta societate civil─â neab─âtut─â din Iran ÔÇô au intrat ├«n ac╚Ťiune ╚Öi au transformat alegerile ├«ntr-un surprinz─âtor de fierbinte referendum asupra viitorului ╚Ť─ârii.

Social media au fost utilizate pe scar─â larg─â de ambele p─âr╚Ťi. Suporterii lui Rouhani au folosit platforme on-line nu doar pentru a mobiliza aleg─âtorii, ci ╚Öi pentru a verifica propunerile lui Raisi ╚Öi a-i expune ac╚Ťiunile anterioare ├«n suprimarea opozi╚Ťiei. De mai multe ori, sus╚Ťin─âtorii lui Rouhani s-au referit subtil la chestiunea succesiunii, suger├ónd c─â alegerile priveau de fapt soarta Iranului pentru urm─âtorii 40 de ani.

Conservatorii au folosit at├«t mijloacele de comunicare social─â, c├«t ╚Öi controlul lor asupra radioului  ╚Öi televiziunii iraniene, pentru a eviden╚Ťia situa╚Ťia economic─â grav─â ╚Öi promisiunile ne├«ndeplinite ale lui Rouhani cum c─â toate sanc╚Ťiunile interna╚Ťionale vor fi ridicate dup─â ce Iranul a convenit ├«n 2015 asupra acordului nuclear cu Organiza╚Ťia Na╚Ťiunilor Unite (╚Öi prin extensie cu Statele Unite).

├Än consecin╚Ť─â, a devenit clar c─â dou─â paradigme politice concurente se luptau pentru sufletul Republicii Islamice. Conservatorii s├«nt anima╚Ťi de dorin╚Ťa de a men╚Ťine sub control economia dominat─â de statul iranian; preferin╚Ťa pentru managerii pio╚Öi ├«n fa╚Ťa tehnocra╚Ťilor; aversiunea fa╚Ť─â de globalizare; ├«nclina╚Ťia de a alia Iranul cu Rusia (╚Öi China) ├«mpotriva Occidentului, ├«n special a SUA; persisten╚Ťa exercit─ârii puterii ╚Öiite prin extinderea sprijinului Iranului fa╚Ť─â de pre╚Öedintele sirian Bashar al-Assad ╚Öi Hezbollah-ului din Liban; antipatia fa╚Ť─â de deschiderea cultural─â; ╚Öi continuarea misoginismului din societate.

La ultimele trei alegeri, aceast─â paradigm─â a reu╚Öit, de obicei, s─â c├«╚Ötige 15-17 de milioane de voturi. (Singura excep╚Ťie a fost alegerile din 2009, ├«n care conservatorul Mahmoud Ahmadinejad a primit, ├«n mod presupus, mai mult de 25 de milioane de voturi, d├«nd lumii ÔÇ×miracolulÔÇŁ celui de-al doilea mandat.) Pentru a-╚Öi majora cota la vot, Raisi a promis triplarea subven╚Ťiilor lunare pl─âtite numerar de c─âtre guvern practic fiec─ârui cet─â╚Ťean.

├Än schimb, paradigma reformist─â sus╚Ťine o societate mai deschis─â; un guvern condus de tehnocra╚Ťi competen╚Ťi; o ├«ncheiere a capitalismului cu favoritisme; un efort viguros de atragere a investi╚Ťiilor str─âine directe; mai pu╚Ťin cenzur─â; o rela╚Ťie mai conciliant─â cu diaspora vast─â ╚Öi puternic─â a Iranului; ╚Öi o mai mare egalitate pentru femei ╚Öi minorit─â╚Ťile religioase ╚Öi etnice marginalizate. De asemenea, aceast─â tab─âr─â respinge ideea unor cre╚Öteri ale subven╚Ťiilor ├«n numerar, ca fiind o aventur─â economic─â ╚Öi imposibile din punct de vedere fiscal.

Aproximativ 40 de milioane de aleg─âtori din 55 de milioane de cet─â╚Ťeni ai Iranului ÔÇô aproape 73% ÔÇô s-au deplasat la urne, adesea ├«nfrunt├«nd cozi lungi. 25 de milioane din cei 40 de milioane (62,5%) au votat pentru paradigma reformist─â, oferind o victorie r─âsun─âtoare lui Rouhani.
├Än acela╚Öi timp, candida╚Ťii reformatori pentru consiliile locale au ob╚Ťinut victorii majore ├«n ├«ntreaga ╚Ťar─â. ├Än Teheran, de exemplu, candida╚Ťii reformi╚Öti au c├«╚Ötigat toate locurile, asigur├«nd faptul c─â actualul primar ÔÇô el ├«nsu╚Öi un candidat conservator la preziden╚Ťiale ÔÇô va r─âm├«ne ├«n cur├«nd f─âr─â  loc de munc─â. Chiar ╚Öi ├«n ora╚Öul natal al lui Raisi, Meshed, un bastion al conservatorilor, o femeie reformist─â a c├«╚Ötigat cele mai multe voturi.╚śi totu╚Öi, dac─â este s─â lu─âm ├«n considerare precedentele istorice, victoria decisiv─â a lui Rouhani nu ├«nseamn─â sf├«r╚Öitul puterii conservatoare. Baz├«ndu-se pe G─ârzile Revolu╚Ťionare, Khamenei de╚Ťine o parte dispropor╚Ťionat─â de putere. ├Än orice caz, viitoarea traiectorie a Iranului va fi determinat─â nu numai de Rouhani ╚Öi de tab─âra conservatoare, ci ╚Öi de evolu╚Ťiile regionale ╚Öi de politica adoptat─â de administra╚Ťia pre╚Öedintelui SUA, Donald Trump.

├Än anii 1980, SUA nu ╚Öi-au formulat politica fa╚Ť─â de blocul sovietic f─âr─â a lua ├«n considerare cu aten╚Ťie ╚Öi evolu╚Ťiile politice interne de acolo. ╚śi acum ar fi o nebunie pentru SUA s─â formuleze o politic─â privind Iranul ╚Öi Orientul Mijlociu, f─âr─â a acorda aten╚Ťia meritat─â ╚Öi desf─â╚Öur─ârilor interne.

Abbas Milani este cercetător și co-director al Proiectului Democratizării Iranului la Institutul Hoover și conduce departamentul de studii iraniene de la Universitatea Stanford.
┬ęProject Syndicate, 2017

www.project-syndicate.org

traducere de Andrei MANOLESCU

Foto: Rouhani, adevarul.ro

young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumuse╚Ťe este s─â ├«╚Ťi ascul╚Ťi corpul ╚Öi s─â ├«i oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lanseaz─â spre finalul anului
Filmele ale c─âror scenarii s├«nt inspirate din c─âr╚Ťi de succes r─âm├«n o constant─â ╚Öi ├«n lumea actual─â a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschis─â Ministrului Educa╚Ťiei
Asocia╚Ťia Profesorilor de Limba ╚Öi Literatura Rom├ón─â Ioana Em. Petrescu (ANPRO) v─â solicit─â aten╚Ťia cu privire la urm─âtoarele sesiz─âri ╚Öi propuneri referitoare la Proiectul Legii ├Änv─â╚Ť─âm├«ntului Preuniversitar ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇŁ, aflat ├«n dezbatere public─â:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum po╚Ťi facilita integrarea copilului ├«n sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt
Atunci c├«nd copiii merg la cre╚Ö─â, gr─âdini╚Ť─â sau ╚Öcoal─â, activit─â╚Ťile de orientare ├«i ajut─â s─â se familiarizeze cu mediul nou ├«n care ├«╚Öi vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transform─ârii
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce ├«nseamn─â expresia ÔÇ×Toate drumurile duc la RomaÔÇŁ ╚Öi care s├«nt originile sale
Roma a fost mereu o destina╚Ťie popular─â pentru produc─âtorii de filme ╚Öi jocuri video.
20220724 174033 jpg
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent ├«n propria-╚Ťi via╚Ť─â
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie ÔÇô jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar ╚Öi autor al c─âr╚Ťii ÔÇ×Curatorul de Zacusc─âÔÇŁ
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ concentreaz─â cea mai complex─â experien╚Ť─â turistic─â ╚Öi cultural─â din Rom├ónia
Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschis─â adresat─â universit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti ╚Öi Ministerului Educa╚Ťiei
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ ÔÇô Peste 1000 km din Rom├ónia autentic─â, parcur╚Öi ├«n dou─â s─âpt─âm├«ni
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â, oameni-tezaur ╚Öi localit─â╚Ťi uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune ┼čanse de c├«┼čtig?
├Än peisajul ofertelor de cazino ├«┼či face apari┼úia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de juc─âtori, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul ÔÇ×Stranger ThingsÔÇŁ, ce ar putea fi confirmate ├«n sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: ÔÇ×Un festival, dac─â nu e construit ├«n jurul comunit─â╚Ťii, e degeabaÔÇŁ
ÔÇ×Filmul de art─â te for╚Ťeaz─â s─â devii inventiv ├«n a g─âsi metode de expunere pentru a ajunge la c├«t mai mul╚Ťi oameni.ÔÇŁ
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.

Adevarul.ro

image
Cu c├ót vor cre┼čte salariile bugetarilor. OUG cu major─âri ┼či sporuri a fost retras─â, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, ├«n dezbatere public─â un nou proiect de ordonan┼ú─â de urgen┼ú─â, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, ├«ncep├ónd din luna august, cu un sfert din diferen┼úa dintre salariul prev─âzut pentru anul 2022 ├«n legea salariz─ârii bugetare ┼či cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, ÔÇ×un om de extrem─â rigiditate moral─â, ├«n timp ce partidul s-a ar─âtat dispus la tranzac┼úiiÔÇť
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.