Experiment NASA în vederea misiunii pe Marte
Şase voluntari vor trăi complet izolaţi timp de un an, în cadrul unui experiment NASA. Obiectivul agenţiei spaţiale americane este de a obţine informaţii ce vor putea fi folosite de viitorii astronauţi care vor ajunge pe planeta Marte.
Echipajul, format din şase voluntari, va trăi în următoarele 12 luni închis într-un dom din Hawaii cu diametrul de 11 metri şi înălţimea de şase metri. E vorba de un astrobiolog francez şi un fizician german, plus un pilot, un arhitect, un medic-jurnalist şi un cercetător specializat în analiza solurilor, toţi cetăţeni americani.
Voluntarii (trei bărbaţi şi trei femei) vor avea camere proprii, în care au un pat de campanie şi un mic birou.
Pe durata experimentului, ei vor mînca alimente împachetate în vid şi nu vor părăsi domul decît în costume spaţiale, ca şi cum ar locui cu adevărat pe Marte. Ei vor avea de asemenea acces limitat la Internet.
Tehnologia actuală permite NASA să trimită misiuni robotizate pe Marte, care ajung la destinaţie după circa opt luni. O misiune cu echipaj uman la bord ar avea însă o durată totală ce ar putea fi cuprinsă între 12 luni şi trei ani.
În condiţiile unui spaţiu închis şi fără a avea un minimum de intimitate, astronauţii ar avea toate şansele de a genera conflicte interpersonale.
NASA a realizat deja două misiuni de simulare, de patru, respectiv opt luni. Pe parcursul misiunii mai lungi, au izbucnit mai multe conflicte între membrii echipajului, însă aceştia au fost capabili să-şi rezolve singuri problemele apărute.
Primele rezultate ştiinţifice ale acestor experimente vor fi făcute publice peste aproximativ un an.
Citiţi şi ascultaţi mai multe pe rfi.ro