Există un secret al tinereții? Cazurile Barenboim și Gidon Kremer

8 martie 2017
Există un secret al tinereții? Cazurile Barenboim și Gidon Kremer jpeg

Se poate pune o astfel de întrebare cînd vezi cîte proiecte noi dezvoltă muzicieni care au trecut de 70 ani și care par să dețină o sursă inepuizailă de energie. Doar două nume acum: Daniel Barenboim și Gidon Kremer.

Daniel Barenboim – un nou pian, o nouă sală de concerte

Sîmbătă, 4 martie 2017, a fost inaugurată la Berlin o nouă sală de concerte, purtînd numele regretatului compozitor și dirijor Pierre Boulez, care s-a stins din  viață anul trecut, la 90 ani. Noua sală „Pierre Boulez” este amplasată lîngă clădirea Operei de Stat din Berlin și este “inima” Academiei Barenboim-Said care funcționează în capitala Germaniei, creație a lui Daniel Barenboim și a prietenului său, Edward Said. Bazele fundației au fost puse în 1999, cînd a fost înființată Orchestra West-Eastern Divan, reunind muzicieni israelieni și arabi.

Ocupînd astăzi clădirea istorică unde cîndva se păstrau decorurile Operei de Stat din Berlin, Academia Barenboim-Said are acum și o sală de concerte potrivită, cu un design inovator realizat de arhitectul american Frank Gehry. Barenboim și-a dorit o sală unde să nu mai existe scenă, pentru a amplifica sentimentul de comuniune dintre muzicieni și public, și așa și este sala „Pierre Boulez”, circulară, cu locul muzicienilor în centru, înconjurați de public, așa cum se întîmpla în teatrele antice grecești.

Iată un nou succes pentru Daniel Barenboim, plurivalentul muzician (pianist, dirijor, mentor) care la 74 ani pune în mijlocul activității sale nevoia de a comunica cu publicul, prin toate mijloacele pe care rețelele de socializare le oferă. De aceea și-a deschis și un cont de Youtube unde  postează filme educative.

Însă Barenboim nu s-a oprit aici. Impresionat de experienţa  de a fi cîntat, în 2011, pe un pian care i-a aparținut cîndva lui Liszt, el și-a conceput și un pian care-i poartă numele și care a fost prezentat presei și publicului larg în 2015.

Noul pian Barenboim este o combinație între un pian Steinway și un pian istoric: principala diferență față de un pian Steinway modern este faptul că toate corzile pianului sînt dispuse drept, față de corzile încrucișate din registrul grav al pianelor moderne. Acest lucru conferă o anumită transparență care se potrivește foarte bine mai ales repertoriul baroc și clasic, poate mai puțin celui romantic, în opinia mea. Chiar Barenboim declara că nu și-a dorit să creeze un pian care să concureze pianele Steinway care sînt în prezent cele mai bune piane de concert de pe piață, cerute de marii pianiști, ci și-a dorit o alternativă. Și comentatorii internaționali au remarcat că nu există de fapt diferențe dramatice între un pian Barenboim și un pian Steinway, ci de nuanță, însă se poate sesiza diferența dintre sunetul sticlos în acut al pianului Barenboim și o mai mică omogenitate a registrelor, față de pianele Steinway.

Pentru a pune în valoare caracteristicile pianului care-i poartă numele, Daniel Barenboim a înregistrat un CD, apărut la casa Deutsche Grammophon pe 4 noiembrie 2016, albumul On my new piano. Repertoriul propus trece prin mai multe epoci stilistice, de la baroc la romantici: sonate de Domenico Scarlatti, 32 de variațiuni de Beethoven pe o temă originală, Balada nr.1 de Chopin, Marș solemn din Parsifal de Wagner în transcripția lui Liszt și încă două lucrări de Liszt: Funerailles și Mephisto Vals.

Dincolo de interesul de a asculta un altfel de pian, cred că acest album are un alt atu: acela de a asculta un mare pianist, convingător și seducător, într-o formă de invidiat la 74 ani.

Albumul On my new piano poate fi reascultat oricînd pe site-ul proiectului Radio România Muzical „Discurile anului 2017”. 

Gidon Kremer – Preghiera la 70 ani

În 27 februarie 2017, violonistul leton Gidon Kremer a împlinit 70 ani; la București am avut ocazia să-l ascultăm ultima oară în septembrie 2016, în cadrul festivalului RADIRO al Orchestrelor Radio. Gidon Kremer a vizitat de mai multe ori România, mai ales ca oaspete al Festivalului Enescu, însoțit de ansamblul pe care l-a înființat în urmă cu 20 ani, în 1997, și care-i poartă numele: Kremerata Baltica.

Gidon Kremer este un nume foarte respectat în lumea muzicii clasice, care a impus prin inteligența cu care și-a construit cariera și repertoriul. Pentru că pe lîngă marile opusuri ale muzicii culte, Gidon Kremer a optat pentru căile mai puțin bătătorite ale muzicii moderne și contemporane: printre numeroasele sale înregistrări găsim și un disc dedicat lui George Enescu, cu foarte frumoase versiuni ale Octetului op. 7 și Cvintetului op. 29. În repertoriul lui Gidon Kremer și al Kremeratei Baltica există însă și Piazzolla, Philipp Glass, Mieczyslaw Weinberg, Arvo Pärt: la ediția precedentă a premiilor Grammy, albumul său Mieczyslaw Weinberg a fost nominalizat la categoria Best Classical Compendium.

De aceea, poate părea surprinzător că pentru a-și aniversa 70 ani de viață, Gidon Kremer a optat pentru un album Serghei Rahmaninov care a apărut la Deutsche Grammophon, casa cu care colaborează de aproape 40 ani, în 24 februarie 2017. În paranteză fie spus, Deutsche Grammophon a prezentat în octombrie 2016 un cofret cu înregistrările lui Gidon Kremer, în total, 22 de discuri.

Discul apărut pe 24 februarie se intitulează Preghiera, preluînd numele piesei care deschide albumul, o transcripție realizată de Fritz Kreisler după tema părții lente din Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Rahmaninov. Următoarele lucrări de pe disc sînt cele două trio-uri elegiace scrise de un foarte tînăr Rahmaninov sub influența lui Piotr Ilici Ceaikovski: nr. 1 în sol minor și nr.2 op.9 în re minor. Al doilea trio este scris chiar în perioada cînd Rahmaninov era vizibil afectat de moartea lui Ceaikovski, așa că poartă o anumită nuanță funerară.

De ce Rahmaninov pe un disc Gidon Kremer? Pentru că a venit timpul, afirmă chiar Gidon Kremer. A venit timpul pentru opusuri mai puțin cunoscute din muzica de cameră, interpretate alături de muzicieni pe care el însuși i-a ales: pianistul Daniil Trifonov, care la 26 ani este o adevărată senzație, și violoncelista Geidre Dirvanauskaite, cu care Kremer colaborează încă de la înființarea ansamblului Kremerata Baltica.

Preghiera are două atu-uri: al unui repertoriu foarte frumos, dar mai puțin cunoscut publicului larg, și al unei interpretări de mare clasă, cu o nuanță de interiorizare și cu doza potrivită între lirism, patos, durere și resemnare. Este cu adevărat un album-semnătură pentru un mare artist ajuns la o vîrstă respectabilă, dar, aș adăuga, și un album al marilor speranțe: pianistul Daniil Trifonov se dovedește aici un redutabil partener de muzică de cameră, ridicîndu-se la înălțimea reușitelor sale anterioare discografice, unde apărea în recital solo sau în postură de solist al unei orchestre. Una dintre revelațiile internaționale ale ultimilor ani, Daniil Trifonov va evolua pentru prima dată pe o scenă românească în septembrie 2017, la Festivalul Enescu.

Albumul Preghiera poate fi ascultat la Radio România Muzical duminică, 12 martie, de la ora 13,05 sau oricînd pe site-ul proiectului „Discurile anului 2017”. 

Cristina Comandașu este critic muzical.

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.