...eterna reîntoarcere a oricui

7 mai 2014
   eterna reîntoarcere a oricui jpeg

…pentru ca europenii sînt culţi. Le spui  a fi sau a nu fi, te completează imediat cu aceasta-i întrebarea. Pronunţi Antigona, şi toată lumea sare cu degetele pe sus: Sofocle! Le arăţi o moară de vînt şi inevitabil se gîndesc la Don Quijote. După care se bat singuri pe umăr, admirativ: Uite ce culţi sîntem noi! Nici un simbol nu ne scapă! Şi nu ne. Sîntem culturalizaţi pînă-n vîrful unghiilor. Respirăm referinţe culturale, visăm referinţe culturale, ne hrănim cu referinţe culturale. Europa nu e, la urma urmei, decît o referinţă culturală, iar grecii sînt, prin definiţie, cei mai europeni dintre europeni – ce Europa ar fi fost aia fără cultura greacă ?

Elina Psikou, scenaristul şi regizorul filmului Eterna reîntoarcere a lui Antonis Paraskevas are grijă să ne reamintească asta din capul locului. Începînd cu titlul – trimiterile la Nietzsche şi Sfînta Vineri sînt cît se poate de transparente – şi primele cadre – maşina iese din tunel, mă-nţelegeţi, camera e aţintită iniţial în faţă, apoi în spate, ca să-nţeleagă tot europeanul cult – filmul nu e decît o înşiruire de simboluri şi referinţe culturale. Acţiunea, dacă se poate numi aşa, e cît se poate de simplă. Un celebru prezentator de ştiri, Antonis Paraskevas, aflat în scădere de «rating», îşi înscenează propria-i răpire, pentru a-şi recîştiga popularitatea. Pentru cîteva săptămîni rămîne ascuns într-un hotel pustiu, e gata să cedeze de cîteva ori, refuză «eliberarea» cînd i se propune, pentru că e prea devreme şi n-a avut timp să-şi pregătească întoarcerea triumfală, ajunge să-şi reteze singur un deget cînd i se pare că interesul publicului începe să scadă, omoară cu sapa un nevinovat care-i deconspiră adevărata indentitate, şi intră din nou în tunelul de la începutul filmului, mă-nţelegeţi, cine n-are simboluri, să-şi cumpere. The end.

Bate şaua să priceapă europeanul cult cum e cu alienarea, cu goana după o popularitate iluzorie, cu lupii tineri care-i înlocuiesc negreşit pe cei bătrîni în showbiz şi-ţi sfîrtecă beregata c-un zîmbet mieros pe buze, cu pînă unde te poţi scufunda în animalitate dacă te laşi tîrît de alienantul vîrtej al unei celebrităţi efemere, totul presărat şi cu mai mult sau mai puţin subtile trimiteri la criza euro în general şi a Greciei în particular. Banalitatea răului, dacă vreţi să fiţi aşa, mai arendtieni. 

Tînărul Psikou (35 de ani) are grijă să nu vă scape mesajul. Singurătatea e cît se poate de singură. Dialogurile sînt reduse la minim, la fel şi muzica. Cînd cîntă karaoke de unul singur în barul hotelului, Antonis cîntă I wil survive. Hotelul e cît se poate de pustiu, emisiunea de gastronomie moleculară e repetată suficient cît Antonis să creadă că o prezintă el însuşi, chiar dacă-i lipseşte ingredientul principal – două grame, doar două grame de extract de alge, agar-agar. V-ati prins, alea doua grame fac toată diferenţa din lume. Din păcate, încercînd să fie minimalist, filmul păcătuieşte mai degrabă prin contrariu. Cele două grame de simboluri şi referinţe culturale se transformă în două kilograme. Ploaia, piscina, barca, sperietoarea de ciori dezbracată de Antonis, mîncatul din gunoi, se aglomerează şi dau pe din afară.

Europeni  fiind, însă, n-avem încotro – trebuie să ne purtăm crucea. N-o putem lepăda, prefăcîndu-ne că nu există. Sîntem condamnaţi să gasim simbolurile de dincolo de simboluri. Ar fi lesne să zicem că mesajul se adresează celor din categoria Andreea Esca, Mihaela Radulescu, sau Gigi Becali. Că doar ei sînt pîndiţi de goana nebună după o celebritate iluzorie, doar ei sînt înstrăinaţi, doar ei îşi decupează, pe veceu, poze din revistele în care apar. Prea lesne. Elina Psikou are potenţial, unele scene sînt mult prea bune, iar interpretarea lui Christos Stergioglou (Antonis) mult prea realistă pentru a ne opri aici. Trebuie, aşadar, să mergem mai departe.

Cu toții ne privim în oglindă. Cu toţii ne bărbierim, rujăm, pensăm, îmbrăcăm frumos, pieptănăm. Cu toţii vrem să arătăm bine. Cu toţii rîvnim după fărîma noastră de celebritate. Scriem pe bloguri, avem conturi de Facebook și twitter. O celebritate stupidă, ştim, dar nu ne putem abţine. Nu doar Antonis Paraskevas şi Andreea Esca. Nu doar Gigi Becali şi Elena Udrea. Ci şi Elina Psikou. Şi eu. Şi dumneavoastră. Noi toţi. Şi grecii, şi românii. Şi europenii, şi americanii şi chinezii. Noi toţi. Oamenii. Vrem, nu vrem, sîntem cu toţii Antonis Paraskevas, toţi ieşim şi reintrăm în tunel, iar Psikou are toate şansele să devină un nume de referinţă în cinematografia europeană. Cu o condiţie: să-şi înveţe propria lecţie a gastronomiei moleculare. Doua grame de agar-agar fac mai mult decat două kilograme. Sau, cum ar zice incultul de american, sometimes less is more.

Alin Fumurescu este post-doctoral fellow la Centrul pentru Studiul Instituțiilor Reprezentative, Departamentul de Științe Politice, Yale University. Cartea  Compromise - A Political and Philosophical History  (Cambridge Univeristy Press, 2013) a fost nominalizată în top 25 outstanding academic books published in 2013 (CHOICE)

Filmul Eterna reîntoarcere a lui Antonis Paraskevas va putea fi vizionat duminică, 11 mai 2014, la ora 15, la cinema Studio, în cadrul Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC

Cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului se desfășoară în București (9 - 15 mai) și Tîrgu-Mureș (16 - 18 mai)

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Avertismentul lui Lucescu după România - Ucraina: a atras atenția asupra unui detaliu crucial
Un foarte bun cunoscător al fotbalului ucrainean a analizat partida de la Munchen.
image
Cine este românul care a murit în luptele din Congo. Tatăl tânărului de 22 de ani: „A zis că e pentru ultima dată”
O misiune s-a dovedit fatală pentru ieșeanul Petru Sam, în vârstă de 22 de ani. Aflat în Republica Democratică Congo, tânărul a murit sâmbătă, 15 iunie, după ce a fost ținta unei rachete trase de gruparea M23.
image
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
După victoria obţinută de tricolori împotriva Ucrainei, cu scorul de 3-0, luni, în Grupa E de la EURO 2024, Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj în care a felicitat naţionala de fotbal a României. Postarea sa a fost primită însă cu ironii pe rețeaua de socializare.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.