Eseu

Carrousel jpeg

Recitind o parte din eseurile lui Al. Paleologu, am fost frapat de o particularitate a lor care înainte îmi scăpase. Şi anume, de pre-selecţia operată de autor în cîmpul atît de larg al opţiunilor şi temelor sale.

În mod obişnuit (iată un început eseistic), se consideră că eseistul este un spirit sclipitor-paradoxal ce răstoarnă tabla de valori a unei epoci şi spulberă adevărul axiologic printr-un demers de cea mai bună calitate sofistică. Nu va cantona în sfera evidenţelor şi nu-şi va scrie pagina în virtutea ideii că Shakespeare e Shakespeare sau că Balzac este Balzac. El ar trebui, nu-i aşa?, să arunce în aer aceste evidenţe, punînd o dinamită la baza lor, ori măcar să le fisureze, ori, în cel mai rău caz, să le ocolească. Scopul lui ar fi destrămarea „adevărului” (cu ghilimele din start relativizante) şi extragerea unor adevăruri scoase la lumina curiozităţii şi înţelegerii publice. Eseistul ar fi să fie anti-canonicul prin definiţie.

Notaţiile lui sînt personale, observaţiile, surprinzătoare, libertatea de mişcare, totală. E bizar să construieşti un paradox pentru a ajunge la concluzia că Shakespeare e Shakespeare.

Şi totuşi, exact acest lucru îl face Paleologu, pe toată întinderea eseurilor sale. El nu întoarce niciodată piramida culturii cu vîrful în jos şi cu baza-n sus pentru a se plimba „liber” pe suprafaţa vastă a autorilor de toată mîna. Nu caută să diminueze prestigiul clasicilor şi nu are acea meschină satisfacţie a unui comentator convins că l-a „prins” cu ceva compromiţător pe un mare creator. Că Paleologu nu e un populist în sfera artistică am înţeles de la bun început; dar că el se pune, de fiecare dată, într-un acord intim şi profund cu artiştii de mult intraţi în canon (şi bătătoriţi de generaţii şi generaţii de receptori), iată ceva ce abia acum, la o nouă lectură, mi-a sărit în ochi.

De la Caragiale la Eminescu, de la Sadoveanu la Iorga, de la Balzac la Proust: pe o asemenea claviatură elitistă, cum vor alerga degetele fine ale eseistului? Ce va pune el în discuţie şi ce anume va răsturna? În Bunul-simţ ca paradox, Al. Paleologu ne-o spune în clar: „Adevăraţii iconoclaşti atacă nu valorile consacrate ale artei, ci ale moralei, instituţiile, prestigiile încremenite. Sînt răsturnători de idoli, deschizători de drum. Şi în artă, ei atacă nu marile opere, ci receptarea lor convenţională, habitusurile gustului, mimica academică”. Şi puţin mai înainte: „Iconoclaştii, marii, adevăraţii iconoclaşti, «revoltaţii» camusieni nu contestă, de obicei, valorile consacrate ale artei şi poeziei. Ei nu susţin că Goethe sau Hugo sau Shakespeare n-aveau talent; cei care susţin asemenea teze nu sînt, în fond, decît nişte imbecili (atenţie, vezi Stendhal: «le plat Goethe»; Claudel: «cet âne solennel de Goethe»; Camus: «Goethe, faux grand homme»).”.

Îmi pare edificatoare paranteza îngrijorată a autorului, dar edificatoare nu pentru ceea ce credem îndeobşte că ar fi eseistica, ci pentru efortul lui Paleologu de a o ilustra, din interior. Căci ţinta lui de atac nu este valoarea acreditată şi clasicizată, ci clişeul care, în urma rulajului ei socio-cultural, se constituie, se perpetuează şi devine sufocant.
Contestatarii marilor valori i se par nişte imbecili; dar, atenţie!, nu şi cei ce reprezintă ei înşişi nişte valori. Un mare scriitor negînd un alt mare scriitor e ceva ce poate fi înţeles. Subiectivitatea lui artistă îl eliberează de orice obligaţie de obiectivitate. Dar un veleitar care s-ar încumeta la o atare trebuşoară ar suporta imediat consecinţele: eseistul nostru va lăsa atunci iconoclasmele deoparte şi se va arăta „intolerant”: mai exact, într-un mod just, casant.

Şi fiindcă Shakespeare rămîne întotdeauna Shakespeare pentru două categorii de receptori (pentru specialiştii în literatură şi pentru publicul larg educat, în timp, de către ei), eseistul va căuta să împrospăteze criteriile receptării. Să ne cureţe calea de acces către universul Operei. Şi, da, acum majuscula devine obligatorie, ca şi în critica lui Lucian Raicu. Nu mai e vorba de emfază critică, de retorică didactică, de academism osificat. E vorba de ceea ce dă substanţă, deopotrivă, realităţii culturale şi reflecţiei oricît de libere asupra ei.

Astfel că Paleologu sare, eseistic, din pisc în pisc, derulînd o complicată şi paradoxală speculaţie pentru a reconfirma evidenţa. Aşa îşi şi începe eseul intitulat Balzac: „Ceea ce lumea, în genere, pricepe cel mai greu e tocmai evidenţa”. Departe de a rupe cu lumea diagnosticată, în stilul geniilor neînţelese şi al revoluţionarilor de profesie, eseistul va căuta s-o educe. Dar nu, evident, dintr-o postură catedratică, de la o înălţime a cunoaşterii absolute revărsată, în debit egal-profesoral, spre capetele plecate ale învăţăceilor...
 
Paleologu te ia de braţ şi te plimbă prin grădinile culturii, oferindu-ţi aici un citat, acolo o observaţie, dincolo o asociere: în interpretări mereu originale prin care vedem cum se topesc unul în altul bunul gust şi bunul simţ.

 

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Ucrainenii au distrus un vehicul blindat rusesc rar, proiectat pentru a transporta liderii ruși în caz unui atac nuclear, biologic sau chimic
Ucraina a distrus un vehicul blindat rusesc rar folosit pentru prima dată la dezastrul nuclear de la Cernobîl .
image
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Motivul pentru care femeile nu au recurs la operația de separare VIDEO
Una dintre cunoscutele gemene siameze Abby și Brittany Hensel și-a găsit dragostea adevărată. Conform Mirror, tânăra Abby Hensel, în vârstă de 34 de ani, s-a căsătorit cu Josh Bowling, asistent medical și veteran al armatei Statelor Unite.
image
Un român care a cumpărat de pe Facebook un permis fals de conducere s-a dus la poliție să-l reînnoiască
Un bărbat din Alba Iulia a fost condamnat la 4 luni și 20 de zile de pușcărie, pentru complicitate la fals în legătură cu permisul său de conducere.

HIstoria.ro

image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.
image
Procesul „Numai o guriță”, o noutate pentru justiția română la început de secol XX
În primăvara anului 1912, pictorul Gore Mircescu îl aducea în fața justiției pe librarul Constantin Sfetea, pe motivul reproducerii neautorizate a uneia din lucrările sale – „Numai o guriță” – pe care cel din urmă o folosise la ilustrarea unor cărți poștale.