Ergo-meşteşugurile

28 aprilie 2014
Ergo meşteşugurile jpeg

Dacă vorbeşti despre persoanele cu dizabilităţi în România, vorbeşti de fapt despre nişte oameni aproape invizibili. Deşi la nivelul autorităţilor există discuţii şi iniţiative despre integrarea acestora, totul rămîne, de cele mai multe ori, la nivel de discuţie.

În acest context pur teoretic, chiar dacă o schimbare reală pare a fi ceva imposibil, societatea civilă demonstrează încă o dată cît de important este să crezi în normalitate. Una dintre asociaţiile care încearcă să schimbe nociva mentalitatea „nu se poate” este şi Asociaţia Spitalului de Psihiatrie din Sibiu. Proiectul lor, „Ergo-meşteşuguri”, care se bazează pe o metodă de tratament a unor boli psihice prin muncă (ergoterapia), s-a numărat printre cîştigătorii programului de responsabilitate socială „Idei din Ţara lui Andrei”, program desfăşurat de Petrom în România.

Despre iniţiatoarea proiectului, Denisa Florentina Nicoară, aflu că este absolventă a Universităţii Politehnice din Bucureşti şi a Universităţii Lucian Blaga, facultatea de Ştiinţe Economice; are un masterat în Management Sanitar şi este actualul manager al Spitalului de Psihiatrie dr. Gh. Preda din Sibiu. Este, de asemenea membru fondator al Asociaţiei Spitalului de Psihiatrie, iniţiatoarea mai multor proiecte în beneficiul Spitalului, caracterizată de colegi ca fiind „mereu cu gîndul la cum ar fi un pic mai bine pentru cei care au nevoie de îngrijire”.

De la ce a pornit ideea acestui proiect? „În România, invizibilitatea persoanelor cu tulburări psihice este cauzată, pe de o parte, de perspectiva eronată şi tributară prejudecăţilor societăţii, mentalităţii colective, iar pe de alta, de teama justificată a suferinzilor” - îmi spune Roxana Fediuc, din cadrul Asociaţiei Spitalului de Psihiatrie.

Şansa oferită prin programul Petrom, „Idei din Ţara lui Andrei” a fost„momentul în care am realizat că sîntem pe cale de a transforma în realitate programul teoretic de susţinere şi dezvoltare a ergoterapiei, că Spitalul va avea un atelier de tîmplărie şi că toate ideile generoase, de cooperare, susţinere financiară a atelierelor sînt în tranziţie de la vis la concret. A fost momentul în care ne-am mobilizat, la propriu, să îndeplinim activităţile din proiect, de la debarasarea spaţiului, igienizare, achiziţia echipamentelor, la angajarea instructorului, aprovizionarea cu materiale şi pînă la adaptarea fişelor de protecţie, a normelor specifice sporite de siguranţă, a documentaţiilor de ergoterapie.”

Implicarea medicilor a fost crucială, medicii fiind cei care, în funcţie de diagnostic, limitări şi nevoi, recomandă pacienţilor activităţi ergoterapeutice.

Aflu că în cadrul Spitalului, Compartimentul Ergoterapie este condus de dr. Bogdan Popa, medic primar şef de secţie gerontopsihiatrie, care a sprijinit proiectul Asociaţiei prin consiliere „spunîndu-ne cum ar trebui să funcţioneze atelierul de tîmplărie şi meşteşuguri, cum să fie dispuse echipamentele, care să fie condiţiile spaţiului, normele speciale de securitate şi protecţie, dar, mai ales, care să fie obiectivele terapeutice ale activităţilor de prelucrare a lemnului.”
Astăzi, datorită acestui proiect, spitalul are un atelier frumos, spaţios, curat şi bine utilat, în care zilnic vin cîte 4 sau 5 pacienţi, care învaţă, lucrează şi deprind „abilităţi sau taine ale meseriei, de la metode de restaurare pînă la fabricarea de mic mobilier, cunoştinţe pe care le pot folosi acasă sau în reconversia profesională.”

Despre obiectele produse în atelier mi se spune că „au semnificaţii distincte pentru cei care le manufacturează”, fiind chiar de dorit ca pacienţii „să lucreze la acele obiecte pe care le doresc ei, nicidecum producţii de serie, la normă, impuse. Astfel se dă valoare terapeutică activităţii, motivînd şi încurajînd beneficiarii atelierului să se exprime prin intermediul materialelor, să participe la proiecte comune prin care să dezvolte comunicarea şi încrederea.”

Fiecare pacient vine în atelier la îndrumarea medicului său curant, care va stabili obiectivele terapeutice şi priorităţile, în funcţie de starea de sănătate şi nevoile curative individuale.
 „Odată cu proiectul Ergomeşteşuguri a luat fiinţă atelierul de prelucrarea lemnului, amenajarea şi dotarea acestuia fiind posibile doar datorită finanţării obţinute prin programul Idei din Ţara lui Andrei. Maistrul instructor, primul angajat al Asociaţiei, este desprins din povestea adevărată pe care o puteţi citi pe blogul Ţării lui Andrei – îmi mai spune Roxana Fediuc.

Atelierul nu impune „norme”, sau ce fel de obiecte trebuie produse, ci se adaptează şi improvizează. „Secţiile au început chiar să descopere utilitatea atelierului şi să ceară, timid, fabricarea unor obiecte simple şi utile, cum ar fi stativele pentru depozitare. Din casări de inventar au fost recuperate componente pentru a realiza mobilier de exterior, bănci şi mese care vor fi amplasate în curtea instituţiei. Au venit oameni cu mici obiecte, din lemn, ce le sînt dragi şi au rugat să fie recondiţionate, curăţate, tratate de carii şi lăcuite. Doamnele instructoare de ergoterapie, vecinele de atelier, mai aduc cîte o pictură  la înrămat, iar pentru ateliere scopul final este să colaboreze, să se ajute reciproc, nu doar personalul ci în special beneficiarii. Atelierul va produce, după nevoi, cadre pentru pictură, optimizînd astfel costurile cu materialele, mici piese de mobilier pentru saloane şi cabinete (primul pe listă fiind un birou pentru asistenţa socială), va restaura şi recondiţiona mobile şi decoraţiuni, cu calm şi răbdare, ca o activitate făcută cu plăcere şi pasiune.”

Sustenabilitatea atelierului este asigurată şi prin participarea la tîrguri meşteşugăreşti, prin valorificarea obiectelor de artă produse aici, veniturile obţinute fiind folosite pentru continuarea activităţii, achiziţia de materiale şi materii prime necesare.

Pentru Asociaţie, acest proiect înseamnă „un prim succes care ne-a bucurat enorm, recunoaşterea seriozităţii unei echipe, chiar în lipsa unei îndelungate experienţe în viaţa ONG-istă. Este paradoxul Asociaţiei noastre, care, deşi are o vechime de doar 3 ani şi nu a mai aplicat la linii de finanţare pînă în 2013, fiind considerată imatură pentru a gestiona proiecte, a demonstrat că, dacă nucleul organizaţiei este construit de o echipă de profesionişti cu expertiză, fiecare în domeniul lui de specializare, nimic nu este imposibil.”

Impactul finalizării unei lucrări, fie un obiect nou, fie o restaurare, are o puternică încărcătură de satisfacţie a muncii realizate, vizibilă, palpabilă. „O masă care ieri era o ruină scorojită, astăzi este curăţată, lăcuită şi strălucitoare, demnă să fie folosită cu încredere în bucătărie sau pe terasă. E o realizare, dătătoare de satisfacţii şi generatoare de conştientizare a utilităţii persoanei care a restaurat-o.”

Mi se mai spune că o caracteristică a persoanelor care suferă de tulburări psihice este dificultatea de a menţine un loc de muncă din cauza întreruperilor provocate de boală. Vorbind în termeni de integrare a persoanelor care suferă dizabilităţi psihice, ne referim la  “măsuri specifice, concertate şi integrate de redobîndire a sănătăţii sau de management al bolii, de reabilitare psiho-socială, de orientare sau reorientare profesională, de inserţie sau reinserţie pe piaţa muncii, de locuri de muncă adaptate, de măsuri speciale de protecţie, de asistenţă în comunitate. Dacă o persoană este susţinută din toate punctele de vedere, de la nevoile de îngrijiri de sănătate, la asigurarea necesarului pentru existenţă într-o perioadă de tranziţie, la adresarea altor nevoi sociale sau personale, până la reorientarea profesională finalizată cu angajarea în activitate productivă, cu siguranţă aceea este o persoană integrată”.

O mai întreb pe Roxana Fediuc, pe final de interviu, dacă acest proiect s-a dovedit a fi un pas spre normalitatea societăţii româneşti.

„Este un pas. Mic, dar important. Noi am construit primul inel al acestui lanţ uman şi social. Pentru noi, cel pentru care a fost înfiinţat atelierul este pacientul, aflat în nevoie de îngrijire de sănătate mintală. Pentru cei de după noi, este beneficiarul de servicii sociale specializate, la care ajunge înarmat cu un pic de încredere, de speranţă şi abilităţi dobîndite. Este o bază pentru sensibilizarea comunităţii, pentru informarea şi conştientizarea problemelor complexe cu care se confruntă persoanele afectate de boli psihice. Ocazia de a explica  celor dispuşi să asculte că pacienţii psihiatrici sînt oameni, cu suferinţe neînţelese, cu dificultăţi de adaptare, de relaţionare, dar că fiecare în parte are calităţi şi valoare umană, artistică, familială sau profesională. Boala psihică nu alege între clase, averi sau personalităţi.”

Un text de Stela Giurgeanu

Anul acesta s-au înscris în Idei din Ţara lui Andrei 389 proiecte, 182 din educație, 130 pe dezvoltare comunitară și 77 din mediu. Acestea concurează pentru finanțările Petrom în valoare totală de 200.000 de euro. Fiind singura ediţie de anul acesta a competiţiei, votul tău contează de două ori mai mult. Ajută la schimbarea comunităţii tale. Alege proiectele preferate din fiecare domeniu şi votează-le pînă pe 15 mai. Ajută iniţiatorii să obţină finanţarea. Arată că Se poate!

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
profimedia 0892515190 jpg
Provocările Kamalei Harris în primele zile de campanie, în timp ce se pregătește pentru o confruntare istorică cu Donald Trump
În doar câteva zile de când a preluat conducerea campaniei, Harris și-a pus amprenta distinctivă asupra operațiunii electorale. Ea stârnește entuziasm și atrage un val de donații din partea democraților care se temeau că vor aluneca spre dezastru cu Biden în fruntea listei.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.