Erdogan obţine majoritatea absolută în Parlament
In Turcia, partidul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a cîştigat detaşat alegerile legislative anticipate de duminică întîi noiembrie. Islamo-conservatorii au redobîndit majoritatea absolută în Parlament, pierdută la precedentul scrutin, cu cinci luni în urmă. Aceste alegeri au avut loc într-un context intern şi regional tensionat, şi pe fondul unei derive autoritare a preşedintelui care provoacă îngrijorarea Occidentului.
Lui Recep Tayyip Erdogan i se spune deja de multă vreme "sultanul", mai ales de cînd s-a mutat într-un nou palat prezidenţial de 200 000 de metri pătraţi. Tot de atunci, spun însă vocile opoziţiei din Turcia, el a început să piardă contactul cu realitatea. Discursurile sale, scrie corespondentul la Istanbul al cotidianului Le Monde, au devenit în ultimul timp tot mai populiste, cu tentă tot mai religioasă şi naţionalistă. Proiectul său de societate este unul care provoacă temeri în Occident şi îngrijorare în regiune. Erdogan visează să redea Turciei grandoarea otomană de altădată, ceea ce, din punctul său de vedere, presupune un control strîns al justiţiei şi al presei, precum şi limitarea libertăţilor şi a pluralismului.
Unii comentatori consideră că statul turc s-ar putea să nu mai fie viabil în frontierele actuale din cauza minorităţii kurde care reprezintă 20 la sută din populaţie. O minoritate care afişează însă o demografie de două ori mai mare decît a turcilor, ceea ce înseamnă că peste 20 de ani jumătate dintre recruţii din Turcia vor vorbi limba kurdă. Cel puţin aceasta este părerea analistului David Goldman publicată în Asia Times Online şi reluată de Courrier internationale.
Citţi şi ascultaţi mai mute pe rfi.ro