Epoca găinii

6 octombrie 2010
Cultură mare, monşer! jpeg

(Apărut în Dilema veche, nr. 91, 14 octombrie 2005)

N. red.: Se împlinesc 5 ani de la gripa aviară…

Premierul Tăriceanu: Probele au ajuns la Londra şi acum aşteptăm rezultatele. Ministrul Flutur: Peste o săptămînă trimitem probele în Anglia. Răzvan Dumitrescu: În calitate de medic veterinar, ce-i sfătuiţi pe cei ce găsesc păsări moarte? Specialistă: Potrivit recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ar trebui să nu le atingă, iar după aceea să se spele cu apă şi săpun. Comisia Europeană: Dacă se confirmă existenţa virusului în România, vor fi sistate importurile de carne de pui. Dacă nu, nu! Guvernul: Prezenţa virusului n-a fost confirmată oficial, ci doar suspiciunea. Reporter: Ţăranii au ieşit cu sape, coase şi topoare. Preotul satului: Eu i-am chemat, am tras clopotele de şapte ori. Domnul de la judeţ: Oameni buni, nu e altă soluţie, continuăm incinerarea. Oamenii buni: Huooo! Domnul de la judeţ: Veţi fi despăgubiţi cu 80-100 de mii de lei, după cît de mare a fost găina, gîsca, raţa, curca. Reporter: Nimeni n-a numărat cîte păsări au fost gazate. Ţăran 1: Da' ce, numa' mărimea contează? Eu am avut 50 de găini de rasă şi 20 de raţe leşeşti! Ţăran 2: Ai avut pe dracu! Preşedintele Camerei: Este o manevră penibilă a puterii, care mă atacă şi în plan economic. De ce doar 100 de mii? Director: În fiecare sat există cel puţin cîte un medic veterinar. Îi invit să acorde asistenţă chiar şi locuitorilor din satele unde nu sînt veterinari. Ministrul Nicolăescu: Să fim serioşi, deocamdată avem doar anticorpi, nici urmă de virus. Analist: Turismul în deltă va suferi pierderi de milioane de dolari, cine va dori să vadă o zonă în carantină? Comisia europeană: Virusul trăieşte numai trei zile. El este activ doar cînd e viu. Ministrul Flutur: La ultima conferinţă de presă de azi am interzis vînarea păsărilor în toată ţara, iar în judeţul Tulcea am interzis vînătoarea la toate speciile. Ministrul Blaga: Totuşi, pentru reporteri şi operatori, sezonul rămîne deschis! Activist: Turismul în deltă nu va avea de suferit, turiştii nu se duc în deltă ca să mîngîie găinile ţăranilor

Afiş la primărie: epizootie, pandemie, virotică, seropozitiv, migraţie, catacreză. Vadim Tudor: Ce epidemie, ungurii vor să ne vîndă găinile lor, după ce le-omoară pe-ale noastre! Membri ai partidului nostru, generali şi colonei, mi-au spus că la Ceamurlia mişună maşini cu numere de Szeged. Ţărancă: Nu le dăm! Le tăiem, le mîncăm şi murim! Corect? Televizor: Forţa naturii poate lovi chiar mîine. Mergi repede la Flanco! Gigi Becali: Le dau eu, la fiecare familie, cîte zece găini şi zece raţe. O să le mai dea şi bodigarzii mei. Reporter: Măsuri de protecţie s-au luat şi în judeţele limitrofe. Ar fi de menţionat judeţele Galaţi, Călăraşi, Ialomiţa şi Alba. Comentator sportiv: Sarmalele româneşti au mare succes în Finlanda. Au fost gustate chiar şi de regina Finlandei. Dna Udrea: Şi ce dacă pe soţul meu îl cheamă Cocoş? Ministrul Blaga: Din zona aflată în carantină se poate ieşi doar cu invitaţie scrisă şi cîte 20 de euro pentru fiecare zi de sejur. Reporteră: Propaganda desfăşurată în toate mediile începe să-şi arate rezultatele. Ţăranii care au găini moarte îşi pun mănuşi, le strîng cu grijă în saci speciali, pe care-i aruncă apoi cu atenţie în păduri, în porumb sau în rîuri. Mediafax: Molima se întinde. La Viena au fost găsite 20 de lebede moarte! Acţiunea virusului e clară, toate aveau gîtul într-o poziţie nefirească. Mircea Geoană: Vom iniţia moţiunea "Genocidul găinii". Răzvan Dumitrescu: Concret, ca medic, spuneţi-mi ce i se poate întîmpla cuiva care ar mînca din carnea unei găini infestate? Specialist: Potrivit documentelor oficiale ale ONU şi ale Comisiei Europene, ar fi bine să nu mănînce aşa ceva! Cetăţean: Am luat Scobutil, că n-am mai găsit antigripale. Reporter: Molima se extinde. Lîngă Vaslui a fost găsit un bărbat mort! Acţiunea virusului e clară, omul avea un topor înfipt în cap. Adriean Videanu: Nu am ieşit în public pentru că am făcut proiectul de fezabilitate. Costă vreo 300 de milioane de dolari şi va rezolva problema pînă în 2025. Regina Angliei: Au venit probele alea din România? O găină profetică: Non omnis moriar!

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.