Eminescu în lectura lui Andrei Pleşu
Miercuri, 4 martie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu va avea loc lansarea unei ediţii de colecţie a Poeziilor lui Mihai Eminescu, împreună cu un un audiobook realizat de Humanitas Multimedia, cu poeme selectate şi citite de Andrei Pleşu. La eveniment vor participa Ioana Pîrvulescu, Ioana Bot, Dan C. Mihăilescu şi Cătălin Cioabă, în calitate de moderator.
Noua ediţie a „Poeziilor” lui Mihai Eminescu, adnotată, conţine o selecţie, cronologie şi note de Cătălin Cioabă, şi îşi propune, aşa cum se arată într-o notă introductivă, „să-l pună pe cititorul din zilele noastre în situaţia de a face o lectură nouă, proaspătă, eliberîndu-l de prejudecăţile induse de şcoală, dar nu numai de şcoală, de un secol încoace, şi lăsîndu-l să descopere, cît mai nemijlocit cu putinţă, lirica eminesciană”. Realizatorii acestui volum, care vine la peste 130 de ani de la momentul cînd, în toamna lui 1883, poeziile lui Eminescu au fost pentru prima dată adunate într-o carte, îşi propun să-i facă pe oamenii secolului 21 să-l citească pe Eminescu, nu doar să vorbească despre el.
Ediţia care va fi lansată pe data de 4 martie restituie o parte importantă a operei lui poetice, ordonată potrivit anilor cînd poemele au fost scrise şi însoţite de note ample care evocă elemente biografice sau detalii de atelier. În acest fel, ideea noii ediţii este să cîştige în puritate, în aşa fel încît poemele să poată fi citite „aşa cum le-a scris Eminescu, şi nu cum le-au reordonat numeroşii săi editori, de-a lungul timpului”.
„Ne mîndrim în asemenea măsură cu Eminescu, încît aproape că nu mai simţim nevoia să-l citim. Ni se pare că îl cunoaștem. Nu e el ilustrarea supremă a virtuţilor naţionale? Nu e el justificarea noastră în absolut? Numai că, redus la efigie, la poza de manual, poetul riscă să fie uitat. Eminescu nu înseamnă doar Luceafărul, Scrisoarea a III-a, Somnoroase păsărele sau Pe lîngă plopii fără soț. E mult mai mult şi e altfel decît l-am fixat în memoria noastră. E grav, dar se şi joacă, e trist, dar poate fi şi binedispus, e solemn şi profetic, dar poate să fie şi ironic sau plictisit. Asta am încercat să arăt prin versurile pe care am ales să le citesc pentru dumneavoastră.“ (Andrei PLEŞU)