e-Romania sau nu e România?

12 aprilie 2010
e Romania sau nu e România? jpeg

"Portalul e-Romania este gata sa primeasca vizitatori!" Acest mesaj ne întîmpină pe Google cînd căutăm faimosul portal. A devenit faimos cînd s-a aflat suma pe care statul român e gata să o investească: 500 de milioane de euro în perioada 2010 - 2013. Coordonat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), acest portal ar trebui să simplifice viaţa cetăţenilor în multiplele raporturi pe care aceştia le au cu statul. Cum scrie şi în comunicatul oficial al MCSI, "unitatea de măsură a performanţei e-România este timpul cetăţeanului". Acest salt înainte de fapt ascunde o eroare instituţională - există şi o altă unitate de măsură a performanţei pe care MCSI o ascunde: performanţa datelor publice.

Portalul e-Romania va fi un mediu închis. Cu alte cuvinte datele publice nu vor fi folosite (aşa cum de întîmplă în cazul Marii Britanii, Estoniei sau Franţei) de către cetăţeni. Mai mult, în faza de concept, există în portal informaţii copiate direct din articolele Wikipedia, fără a respecta licenţa Creative Commons sub care au fost publicate iniţial. Această licenţă este virală şi obligă MCSI să o conserve. Dar MCSI preferă să încalce legea dreptului de autor, plasînd aceste informaţii sub un copyright exclusiv. Oare la fel va face şi cu datele publice care, prin definiţie, fac parte din domeniul public?

Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet (APTI) a lansat un Manifest pentru un proiect deschis eRomania. Ce principii ar trebui să respecte un astfel de portal încît să fie util şi să respecte noţiunea de date publice?

"1. Accesul deschis la întreg conţinutul creat în cadrul proiectului, disponibil pe Internet
2. Publicarea într-un format deschis a tuturor datelor publice obţinute în cadrul unei activităţi finanţate cu bani publici
3. Reutilizarea conţinutului deja disponibil pe Internet. (inclusiv cel pus de instituţii publice)
4. Utilizarea formatelor şi standardelor deschise în cadrul proiectului eRomania
5. Publicarea tuturor programelor de calculator dezvoltate din bani publici pe un site specializat şi sub licenţe deschise
6. Respectarea standardelor de accesibilitate
7. Realizarea unor proiecte necesare pentru domeniul public, nu concurarea cu sectorul privat"

Întregul manifest poate fi citit şi semnat aici.

Bogdan Manolea, director executiv APTI, ne-a oferit o declaraţie care explică principiul pe care ar trebui să-l respecte MCSI:

"Dacă Ministerul Culturii vrea să facă un site cu cele mai bune poze ale României, el va trebui să angajeze şi să plătească din bani publici unul sau mai mulţi fotografi care să facă pozele pe care să le pună on-line. Dar voi putea eu sau vreo firma de turism sau Ministerul Mediului să folosească acele fotografii în alte prezentări ale României ? Probabil că nu, pentru că toate fotografiile sunt de obicei sub "copyright-ul" Ministrului Culturii care trebuie să-şi dea acordul pentru orice folosire. Adică am plătit ceva cu bani publici, dar e închis.
 
Daca Ministerul Comunicaţiilor vrea să cumpere un software care să îi spună cît fac 2 + 2, e obligat să facă o licitaţie şi să angajeze o firmă de software care să-i facă programul. Peste 5 luni Primăria Iaşi vrea un program similar. Ce se întîmplă în practică - se angajează o altă firmă care să facă acelaşi program. Deci avem bani publici care se vor cheltui de două ori pentru acelaşi scop. De ce? Pentru că programul făcut poate fi folosit doar de către Primăria Iaşi, nu şi de alte instituţii publice. Adică, el este închis.
 
Dar dezvoltarea Internetului şi a tehnologiilor informaţiei ne demonstrează că se poate (şi este mult mai util în acest caz) să facem invers. Adică deschis. Cu alte cuvinte, fotografiile plătite cu bani publici să fie puse în domeniul public astfel încît oricine să le poată utiliza. Dacă avem un program plătit o dată de o instituţie finanţată cu bani publici, atunci el trebuie să poată fi folosit în mod liber de orice altă instituţie sau cetăţean.
 
Toate datele, conţinutul şi programele de calculator dezvoltate cu bani publici trebuie să fie deschise. Iar ceea ce cerem prin acest Manifest nu sunt idei fantasmagorice. Comisia Europeana, Olanda sau Marea Britanie utilizează deja licenţe dechise pentru punerea la dispozitie a creaţiilor plătite cu banii publici. Trebuie să deschidem ochii."

Website APTI; blogul lui Bogdan Manolea.

 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Copii la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg

Adevarul.ro

Soldații ucraineni au recucerit Lîman FOTO Twitter / Defense of Ukraine
Rușii, uluiți de dârzenia ucrainenilor de la Lîman: „Îi loveau gloanțele, dar înaintau ca nebunii”
Un soldat rus, care a fost rănit în lupta pentru orașul Lîman, a relatat cum soldații ucraineni continuau să avanseze în timp ce se trăgea asupra lor.
uragan Ian   foto colaj captura jpg
Iaht blocat între clădiri, după ce uraganul Ian a lovit Florida VIDEO
Imaginile surprinse cu dronele au arătat daunele provocate de uraganul Ian în orașul Fort Myers, unde ambarcațiunile au fost azvârlite pe țărm.
conducta gaz gazoduct robinet
Noul gazoduct Grecia - Bulgaria deschide ușa pentru noi rute de aprovizionare
Noua conductă de gaze naturale Grecia -Bulgaria a intrat în funcțiune, marcând un pas important în direcția renunțării acestei țări și a altora la dependența de importurile de energie din Rusia.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.