Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric

31 ianuarie 2023
image

Durerile de stomac sînt o problemă comună, întîlnită la mai toți oamenii de-a lungul vieții. Totuși, cauzele sînt multiple și durerile de stomac pot ascunde afecțiuni diferite. Unele  dintre cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric sînt: aciditatea, indigestia, sindromul de intestin iritabil și colita ulcerativă, ulcerul peptic, infecția cu helicobacter sau toxiinfectiile alimentare. Sa vedem, mai pe larg, ce presupune fiecare dintre ele.

Aciditatea gastrică

Aciditatea gastrică este o problema comună, care se caracterizează prin arsuri resimțite la nivelul pieptului sau al gîtului. Aceasta poate fi cauzată de alimentația necorespunzătoare, de stres sau de un exces de acid clorhidric în stomac. Indigestia, pe de altă parte, se referă la dificultatea de a digera alimentele și poate fi cauzată de un exces de alimente grase sau de alimente care conțin prea multe fibre.

Sindromul colonului iritabil

Sindromul de intestin iritabil este o afecțiune cronică a tractului digestiv. Persoanele care suferă de așa ceva prezintă simptome precum durerile abdominale, diareea sau constipația și balonarea. Poate să apară ca urmare a unui dezechilibru al florei intestinale, care poate fi ameliorat prin administrarea de probiotice.

Colita ulcerativă

Colita ulcerativă este o boală inflamatorie a colonului. Pe langa dureri abdominale, pacientul va prezenta și scaun moale, cu sîngerări, dar și pierdere în greutate. Infecțiile, alimentația necorespunzătoare sau stresul pot sta la baza acestei afecțiuni.

Ulcerul

Ulcerul, cunoscut sub numele de ulcer peptic este o afecțiune a stomacului sau a intestinului subțire. Pe mucoasa acestoar apar niște răni sau leziuni care duc la dureri acute și chiar la vărsături cu sange. Ulcerele pot fi cauzate de infecția cu bacteria Helicobacter pylori sau de consumul excesiv de antiinflamatoare nesteroidiene. Helicobacterul este o bacterie care se poate localiza în stomac și poate cauza inflamații și ulcerații ale mucoasei gastrice.

Gastrita

Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului, care poate fi cauzată de aceeași infecție cu Helicobacter pylori sau de consumul excesiv de alcool sau al anumitor medicamente. 

Toxiinfecțiile alimentare

Toxiinfecția alimentară produce dureri de stomac și diaree. Apare atunci cînd o persoană a consumat alimente contaminate cu bacterii sau paraziți. Simptomele pot fi ameliorate prin tratament cu antibiotice sau prin repaus alimentar și hidratare adecvată.

Ce trebuie să faci cînd suferi din cauza durerilor de stomac

Durerile de stomac pot fi pasagere sau de lungă durata. Cînd acestea persistă sau se repetă cu o anumită frecvență, este important să se consulte un medic, mai ales dacă simptomele se agravează. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos, prin administrarea unor suplimente așa cum este Enterol sau a probioticelor și prin tratamentul corect al afecțiunilor, se poate reduce disconfortul gastric și se poate îmbunătăți calitatea vieții. Probioticele sînt microorganisme vii care ajută la îmbunătățirea digestiei și la reducerea simptomelor asociate cu afecțiunile digestive. Pe langa probiotice adulti, exista și probiotice pentru copii, ce pot fi administrate pentru tratarea afecțiunilor stomacului în cazul celor mici sau în perioadele în care aceștia urmează tratamente cu antibiotice sau antiinflamatoare. 

De asemenea, pe lîngă tratamentul medicamentos și suplimentele oferite de medic, există și o mulțime de ceaiuri ce pot ajuta în cazul durerilor de stomac. Unele dintre cele mai populare sînt: ceaiul de mentă (are proprietăți antiinflamatoare și antispasmodice care ajută la ameliorarea durerilor de stomac și a crampelor), ceaiul de ghimbir (cu proprietăți antiinflamatorii și analgezice), ceaiul de fenicul (ajută la eliminarea gazelor și la ameliorarea durerilor de stomac) și ceaiul de anason (conține uleiuri volatile care au proprietăți antispasmodice și carminative).

Este important să se ia în considerare și alți factori care pot contribui la durerile de stomac, cum ar fi stresul, oboseala și consumul excesiv de alcool sau tutun. Aceste situații sau vicii pot fi gestionate prin practicarea unei activități fizice regulate, prin meditație sau prin consiliere. Desigur, este greu uneori să gestionăm astfel de probleme, însă este important să aplicăm tratamentul corect și la timp.

Trebuie să menționăm că, în general, este recomandat să anunțăm medicul de familie, în special cînd este vorba despre copii sau persoane sensibile. Dar și dacă este vorba despre un adult sănătos care suferă de dureri de stomac persistente, ar trebui consultat un medic. Disciplina care se ocupă cu durerile de stomac este, în general, gastroenterologia. Un medic gastroenterolog va efectua o examinare în profunzime. Se pot efectua inclusiv ecografii, endoscopii, colonoscopii sau examinări prin imagistică (CT) în anumite situații.

Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.

Foto: Freepik

#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.
IQOS x RDW Parte din Arte jpg
RE-CONNECT, a celebration of togetherness: Romanian Design Week și IQOS susțin creativitatea în cel mai important eveniment multidisciplinar din România
Creativitatea deschide mintea și imaginația. Ne conectează cu noi înșine și ne hrănește sentimentul de unitate.
Art Safari Constantin Brâncuși jpg
Art Safari îi prezintă pe cei 10 urmași ai lui Constantin Brâncuși
Art Safari anunță prima expoziție temporară a sezonului, în perioada 16 februarie-5 martie, cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Ioan T Morar Foto Digi24 640x404 jpg
Autodafé
Să arzi o carte înseamnă să nu înțelegi de unde vine
RS jpg
Ascunzătoarea
o curățam cu spirt și o dădeam cu parfum așezam piesele ei pe un covoraș
pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.

Adevarul.ro

image
Femeia fatală a anilor '70: „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat!“ VIDEO
Talentată și frumoasă, Vasilica Tastaman, femeia fatală a anilor '70, a atras cu mare ușurință spectatorii în sălile de spectacole și bărbații în viața ei. Este una dintre marile actrițe pe care le-a avut România. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la decesul artistei.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.