Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric

31 ianuarie 2023
image

Durerile de stomac sînt o problemă comună, întîlnită la mai toți oamenii de-a lungul vieții. Totuși, cauzele sînt multiple și durerile de stomac pot ascunde afecțiuni diferite. Unele  dintre cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric sînt: aciditatea, indigestia, sindromul de intestin iritabil și colita ulcerativă, ulcerul peptic, infecția cu helicobacter sau toxiinfectiile alimentare. Sa vedem, mai pe larg, ce presupune fiecare dintre ele.

Aciditatea gastrică

Aciditatea gastrică este o problema comună, care se caracterizează prin arsuri resimțite la nivelul pieptului sau al gîtului. Aceasta poate fi cauzată de alimentația necorespunzătoare, de stres sau de un exces de acid clorhidric în stomac. Indigestia, pe de altă parte, se referă la dificultatea de a digera alimentele și poate fi cauzată de un exces de alimente grase sau de alimente care conțin prea multe fibre.

Sindromul colonului iritabil

Sindromul de intestin iritabil este o afecțiune cronică a tractului digestiv. Persoanele care suferă de așa ceva prezintă simptome precum durerile abdominale, diareea sau constipația și balonarea. Poate să apară ca urmare a unui dezechilibru al florei intestinale, care poate fi ameliorat prin administrarea de probiotice.

Colita ulcerativă

Colita ulcerativă este o boală inflamatorie a colonului. Pe langa dureri abdominale, pacientul va prezenta și scaun moale, cu sîngerări, dar și pierdere în greutate. Infecțiile, alimentația necorespunzătoare sau stresul pot sta la baza acestei afecțiuni.

Ulcerul

Ulcerul, cunoscut sub numele de ulcer peptic este o afecțiune a stomacului sau a intestinului subțire. Pe mucoasa acestoar apar niște răni sau leziuni care duc la dureri acute și chiar la vărsături cu sange. Ulcerele pot fi cauzate de infecția cu bacteria Helicobacter pylori sau de consumul excesiv de antiinflamatoare nesteroidiene. Helicobacterul este o bacterie care se poate localiza în stomac și poate cauza inflamații și ulcerații ale mucoasei gastrice.

Gastrita

Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului, care poate fi cauzată de aceeași infecție cu Helicobacter pylori sau de consumul excesiv de alcool sau al anumitor medicamente. 

Toxiinfecțiile alimentare

Toxiinfecția alimentară produce dureri de stomac și diaree. Apare atunci cînd o persoană a consumat alimente contaminate cu bacterii sau paraziți. Simptomele pot fi ameliorate prin tratament cu antibiotice sau prin repaus alimentar și hidratare adecvată.

Ce trebuie să faci cînd suferi din cauza durerilor de stomac

Durerile de stomac pot fi pasagere sau de lungă durata. Cînd acestea persistă sau se repetă cu o anumită frecvență, este important să se consulte un medic, mai ales dacă simptomele se agravează. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos, prin administrarea unor suplimente așa cum este Enterol sau a probioticelor și prin tratamentul corect al afecțiunilor, se poate reduce disconfortul gastric și se poate îmbunătăți calitatea vieții. Probioticele sînt microorganisme vii care ajută la îmbunătățirea digestiei și la reducerea simptomelor asociate cu afecțiunile digestive. Pe langa probiotice adulti, exista și probiotice pentru copii, ce pot fi administrate pentru tratarea afecțiunilor stomacului în cazul celor mici sau în perioadele în care aceștia urmează tratamente cu antibiotice sau antiinflamatoare. 

De asemenea, pe lîngă tratamentul medicamentos și suplimentele oferite de medic, există și o mulțime de ceaiuri ce pot ajuta în cazul durerilor de stomac. Unele dintre cele mai populare sînt: ceaiul de mentă (are proprietăți antiinflamatoare și antispasmodice care ajută la ameliorarea durerilor de stomac și a crampelor), ceaiul de ghimbir (cu proprietăți antiinflamatorii și analgezice), ceaiul de fenicul (ajută la eliminarea gazelor și la ameliorarea durerilor de stomac) și ceaiul de anason (conține uleiuri volatile care au proprietăți antispasmodice și carminative).

Este important să se ia în considerare și alți factori care pot contribui la durerile de stomac, cum ar fi stresul, oboseala și consumul excesiv de alcool sau tutun. Aceste situații sau vicii pot fi gestionate prin practicarea unei activități fizice regulate, prin meditație sau prin consiliere. Desigur, este greu uneori să gestionăm astfel de probleme, însă este important să aplicăm tratamentul corect și la timp.

Trebuie să menționăm că, în general, este recomandat să anunțăm medicul de familie, în special cînd este vorba despre copii sau persoane sensibile. Dar și dacă este vorba despre un adult sănătos care suferă de dureri de stomac persistente, ar trebui consultat un medic. Disciplina care se ocupă cu durerile de stomac este, în general, gastroenterologia. Un medic gastroenterolog va efectua o examinare în profunzime. Se pot efectua inclusiv ecografii, endoscopii, colonoscopii sau examinări prin imagistică (CT) în anumite situații.

Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.

Foto: Freepik

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.

Parteneri

Soldați ruși pe motociclete FOTO PROFIMEDIA jpg
Un singur tanc ucrainean a oprit ofensiva Rusiei pe motociclete în Sumî. Cum a fost posibil
La granița de nord-est a Ucrainei, unde harta frontului pare să se reconfigureze de la o săptămână la alta, un incident aparent izolat ar putea marca sfârșitul unei noi tentative ofensive ruse.
Declaration of Independence (1819), by John Trumbull jpg
O istorie puțin cunoscută a SUA. Revoluționarii americani au vrut să se împace cu regele englez. Când a fost proclamată, de fapt, independenta
Pe 4 iulie 1776 era semnată Declarația de Independență a coloniilor americane față de Imperiul Britanic. Inițial un act de tradărare, acesta a devenit certificatul de naștere al uneia dintre cele mai puternice națiuni din istoria contemporană. Există multe aspecte inedite privind acest document.
Ceai verde  Foto Freepik com jpg
Poate fi privită hrana sănătoasă ca medicament? Alimentele cu efecte terapeutice incontestabile
Conceptul străvechi că alimentația sănătoasă poate preveni și ameliora anumite boli a devenit tot mai popular pe măsură ce studiile au arătat efectele benefice ale unor alimente. Specialiștii arată că hrana nu poate înlocui medicina convențională, însă remarcă efectele terapeutice ale unor diete.
image png
Planta medicinală care ar putea încetini evoluția bolilor precum Alzheimer și Parkinson
În lumea plantelor medicinale există adevărate comori care, deși sunt folosite de secole în alte culturi, rămân puțin cunoscute în majoritatea țărilor.
Cercetări arheologice în situl Piramidei Gunung Padang din Indonezia Foto onlinelibrary wiley com dms
Controversa mileniului. Piramida care ar putea rescrie istoria omenirii: construcția de 25.000 de ani scoate știința din zona de confort
Piramida Gunung Padang din Indonezia, posibil cea mai veche construcție piramidală, ar putea rescrie istoria civilizației. Studiul inițial a fost retras, dar cercetările continuă.
femeie în costum de baie  foto   Shutterstock jpg
Costumele de baie care fac furori: culori, croieli și trenduri hot
Tendințe costume de baie vară 2025: culori vibrante, croieli moderne și imprimeuri la modă. Modele elegante și îndrăznețe, disponibile în România, de la 125 la 645 lei.
barbat canapea telefon istock jpg
Obiceiurile banale de seară care cresc riscul de AVC. Mulți oameni fac aceste lucruri fără să știe cât de periculoase sunt
Multe obiceiuri la care nici măcar nu ne gândim în mod conștient pot fi, de fapt, foarte dăunătoare pentru sănătatea noastră. Există chiar diferite lucruri pe care mulți dintre noi le facem destul de des care, de fapt, pot chiar să crească riscul producerii unui accident vascular cerebral.
shutterstock 208551187 jpg
Actorul Michael Madsen a murit la 67 de ani. Starul din „Kill Bill” a fost găsit fără suflare în casa sa din Malibu
Actorul Michael Madsen a murit joi, 3 iulie, în urma unui stop cardiac. Starul, în vârsta de 67 de ani, a fost găsit fără suflare în casa sa din Malibu.
Ilie Bolojan conferinta de presa 27 iunie 2025  Foto Inquam Photos Octav Ganea (9) jpg
Economist, despre măsurile de austeritate ale guvernului Bolojan: „Sunt dezamăgit, vor plăti tot cei care au plătit până acum”
Economistul Radu Nechita, profesor la Universitatea Babeș- Bolyai, susține că dacă politicienii ar fi înțeles mesajul electoratului altfel ar fi arătat pachetul de austeritate. În schimb, s-a mers pe sistemul: „veniți la casierie și plătiți tot voi, tot cei care ați plătit până acum”.