După 25 de ani, pentru o klausă nobilă

Ioana ANDREESCU
18 noiembrie 2014
După 25 de ani, pentru o klausă nobilă jpeg

– cîteva impresii de la coada electorală de la Paris – 

   

La Ambasada României de la Paris nu am votat nici în primul tur, nici în al doilea. Și totuși, cumulat, am numărat peste 14 ore de așteptat la coadă. Iar pe 16 noiembrie, 8 ore de așteptare nu au fost de ajuns pentru a-mi putea exercita dreptul la vot. Nu s-a vrut. Cum a argumentat cineva, „nu votăm pentru cine trebuie”. 

   

Am citit cu oroare declarația lui Meleșcanu, că procesul de votare de la Paris „se desfășoară eficient și corect”. Noi eram în ploaie. Noi vedeam coada cum crește. Noi strigam „vrem să votăm”. Noi. De la staff-ul ambasadei, nicio comunicare. 

  

Despre această mulțime compactă de sub umbrele, rebegită de frig, totuși pozitivă, hotărîtă și infinit răbdătoare aș vrea să spun cîteva cuvinte. Acești oameni au luat din proprie inițiativă și au împărțit mandarine, cafea, bomboane, apă. Dacă ceva ne-a ținut de cald, a fost umorul. Personal n-aveam umbrelă, dar am fost găzduită de nenumărate alte umbrele. Din gazele lacrimogene m-a scos un tip pe care nu-l cunoșteam. Nimeni nu a aruncat un pai către ambasadă sau către poliția franceză. În mai multe rînduri, cei care votaseră nu au plecat, ca să ne mai transmită un „rezistă” și să ne spună, peste capetele jandarmilor care ne separau, „noi sîntem cu voi”.    

   

Toată ziua am sperat că se va prelungi ora de votare, așa cum se declarase după fiasco-ul din primul tur. Dar surpriza dureroasă (la propriu și la figurat) pregătită de „autorități” nu s-a lăsat așteptată: cu cîteva minute înainte de ora 9, poliția franceză a aruncat cu gaze lacrimogene în mulțime. 

Cînd am reușit din nou să respir și să văd ceva în jur, peisajul era distopic: oamenii fugeau, înecîndu-se, cu ochii în lacrimi de la usturimea gazului. Poliția „doar” ne împingea ceva mai departe de ambasadă. Turnul Eiffel scînteia, ca la toate orele fixe. Astfel, la ora 9, strada din fața ambasadei era „curată”. Lună BEC, să spun așa.  

Însă noi n-am plecat. Ne-am șters lacrimile și ne-am dres vocea, ca se ne întoarcem în fața ambasadei, atît cît ne puteam apropia, și să strigăm încă o dată, „Fă-ră vi-o-len-ță”. În fața scuturilor, ne-am apărat cum am putut: ne-am așezat pe jos și am strigat „Li-ber-ta-te”. Apoi am scandat „Jos Mafia” și „Fără corupție”. Am cîntat imnul de cel puțin 10 ori. Am făcut o horă. Cei mai curajoși și-au purtat copiii pe umeri: un tătic își ținea bebelușul în brațe și-l arăta poliției. Într-un final, se pare că jandarmii francezi au înțeles: în semn de solidaritate, și-au dat jos căștile de protecție. Iar noi i-am aplaudat.

Acum mă întreb, „ai noștri”, cei din fotoliile călduțe ale funcțiilor de la guvern, or fi înțeles? Domnule Ambasador de la Paris, nu ți-a fost rușine cînd poliția a luat la bătaie poporul pe care îl reprezinți? Cu ce-am greșit să fim umiliți, „gazați” și mai-mai să ni se aplice și o mamă de bătaie? Doar pentru că vroiam să votăm? Domnu' Ponta, cînd pleci, tu și cu guvernul tău? Vezi bine că nu te vrem. Nu prea ai cum să faci să tacă 6 milioane. Ne-ai împiedicat să votăm, dar nu și să ne arătăm punctul de vedere. 

   

În ultimele 24 de ore, mi-au dat lacrimile de două ori: prima oară de la gazele lacrimogene. A două oară văzînd imaginile de solidaritate din București, de la Cluj, Timișoara etc. 

Bravo României de 25 de ani! Democrația e a ta! S-o păstrezi cu grijă. 

Ioana Andreescu este doctorandă la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) din Paris.

The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase de pe Transapuseana, cel mai scump drum din ţară. Primul tronson este aproape gata VIDEO
Primul tronson din drumul de 78 de kilometri, care face legătura între Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74), va fi recepționat în decembrie.
image
Schimbarea la față a Bisericii Ortodoxe Române: Aprobarea Sfintei Mucenițe Anticorupția
Sfântul Sinod a făcut publice măsurile pe care le ia pentru a combate corupția din cadrul Bisericii Ortodoxe. Preoții nu vor mai putea solicita și primi donații decât dacă acestea sunt de un real folos unităţilor bisericeşti, iar cei care vor fi prinși cu mită riscă excluderea din BOR.
image
Cât se pierde dintr-un porc viu după tăiere: Prețul real al unui kilogram de carne
Porcii „în viu” se vând cu prețuri cuprinse între 15 și chiar 25 lei/kg, însă puțini știu că după tăiere se pierde un procent uriaș din greutate, ceea ce face ca prețul să fie mult mai mare.

HIstoria.ro

image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.