Dulcele bar

24 decembrie 2013
Dulcele bar jpeg

Dulcele bar e cartea pe care a citit-o aproape jumătate de redacţie, plus domnul Cosaşu. V-o recomandăm cu căldură pentru zilele lungi de iarnă şi vacanţă.

• fragment din Dulcele bar (The Tender Bar) de J.R. Moehringer, Editura Publica, traducere de Paul Slayer Grigoriu.

Am tras adînc aer în piept. Proastă idee. Oxigenul combinat cu scotch m-a întristat din nou – şi m-a făcut să bat cîmpii. Mai tîrziu, Unchiul Charlie mi-a zis că spusesem ceva de genul „de fiecare dată cînd cineva moare, oamenii spun că viaţa e fragilă, dar să-mi bag pula, mie mi se pare că iubirea e fragilă, e greu să omori pe cineva, dar iubirea moare mai repede decît se usucă nişte flori, asta-i părerea mea, bla, bla, bla în pula mea“.

Unchiul Charlie nu a ştiut ce să-mi răspundă, dar nici nu a avut ocazia să-mi răspundă, pentru că declanşasem din greşeală o dezbatere cu participare generală. Din toate părţile bărbaţii au început să-şi exprime părerea despre iubire şi femei.

Un bărbat într-un costum şucar de bumbac indian a spus că dragostea e ca orice altă intoxicaţie.
— Orice clipă de euforie e urmată de depresie, a spus. Totul se întoarce. Îţi dai seama cît de beat ai fost după cît de rău îţi e a doua zi – corect? Aşa e şi cu iubirea. Orice orgasm îţi iese pe nas.
— Mulţumesc, a spus Unchiul Charlie. O să-mi ia o săptămînă să-mi scot imaginea asta din cap.
Un bărbat de lîngă Bumbac Indian, cu părul ca o frunză de tutun întinsă pe scalp a făcut un pas înainte.
— Bun, fii atent care-i treaba cu femeile frumoase, a spus Frunză de Tutun. Femeile frumoase se simt adesea singure, dar nu sînt niciodată singure. Vezi tu, au totdeauna un iubit, deci, chiar dacă sînt vulnerabile, nu sînt niciodată disponibile. E una dintre enigmele vieţii.
Unchiul Charlie a dat din cap.
— Enigme, a spus.

Am auzit o voce din spate. Cînd m-am întors, nu am văzut pe nimeni. Mam uitat în jos. La nivelul buricului meu era un nas mare acvilin. Ataşat de acel nas, un bărbat cu ochii albaştri înfundaţi în orbite şi gropiţe ca ale lui Shirley Temple în obraji. Cu o voce gravă nepotrivită, spiriduşul cu gropiţe a afirmat că femeile sînt mai „evoluate“ decît bărbaţii şi de aceea capabile de mai multe sentimente contradictorii. Pot să te iubească şi să te urască în acelaşi timp, a spus. La bărbaţi, a spus, e totul sau nimic.

Unchiul Charlie a fredonat cîteva măsuri din „All Or Nothing At All“*. „Half a love was never dear to me“**, i-a spus Spiriduşului cu Gropiţe. Un al patrulea bărbat, cu o frunte atît de lată şi de albă încît îmi venea să scriu ceva pe ea, s-a băgat spunînd că dacă femeile sînt mai evoluate, sînt mai evoluate doar în sensul în care sînt şi extratereştrii mai evoluaţi.

— Ai observat vreodată ce viziune periferică au gagicile? a spus. Dacă un bărbat vede o femeie, să zicem, în tren, se uită la ea ca un cîine de vînătoare la o raţă moartă. Nu poate să se abţină. Dar o femeie poate să te măsoare fără să întoarcă deloc capul. Cînd te holbezi la o femeie, ea ştie, prietene, ştie şi se holbează şi ea la tine, chiar dacă ţi se pare că citeşte ziarul. Sînt extraterestre, îţi zic eu.

Unchiul Charlie a mormăit aprobator şi şi-a îndreptat degetul spre pieptul lui Frunte.
— Altă chestie cu femeile despre care nu-i place nimănui să vorbească, le-a spus Bumbac Indian lui Frunză de Tutun, Spiriduş cu Gropiţe şi Frunte, este felul în care dispar. Ca fantomele.

Din cînd în cînd, a recunoscut Bumbac Indian, cînd vedea o femeie frumoasă o urmărea preţ de două cvartale, doar ca să vadă unde se duce. E măritată? Are vreo întîlnire secretă cu un iubit? Îşi cumpără lenjerie? Invariabil femeia intra pe o uşă sau într-un magazin, iar cînd Bumbac Indian intra după ea, hop, dispăruse.

— Futu-te-n gură de bolnav, a spus un poliţist ieşit din tură care bea cafea spaniolă. Ai idee cîţi dubioşi ca tine înşfac în fiecare zi?
Bumbac Indian, Frunză de Tutun, Spiriduş cu Gropiţe şi Frunte şi-au coborît toţi privirea, ruşinaţi.
— Ştiţi cine e o femeie foarte neatrăgătoare? a spus Unchiul Charlie. Sigourney Weaver.
— O ador! a spus Bumbac Indian. Mi-aş lăsa nevasta şi copiii pentru ea.
— Ţi-ai lăsa nevasta şi copiii pentru Earl Weaver *, a spus Frunză de Tutun.
— Nu vorbeşti serios cu Sigourney Weaver, a spus Unchiul Charlie.
— Ba foarte serios, a spus Bumbac Indian.
— Pare serios, a spus Spiriduş cu Gropiţe.
Unchiul Charlie şi-a ridicat mîinile de pe bar de parcă ar fi fost o plită încinsă. A studiat paharele atîrnate deasupra barului, încercînd să aleagă paharul potrivit ca să-l spargă în capul lui Bumbac Indian.
— În cazul ăsta, i-a spus lui Bumbac Indian, nu pot trage decît o singură concluzie ineluctabilă. Nu te deranjează că spun „ineluctabilă“, nu? Dacă zici că Sigourney Weaver e sexy, înseamnă că eşti homosexual.

Şi mie mi se părea Sigourney Weaver sexy şi îmi plăcea numele ei, un nume de scenă ales de pe o listă de invitaţi din Marele Gatsby. Totuşi, Unchiul Charlie era atît de indignat, că am tăcut mîlc. A spus cît de „nefutabilă“ era Sigourney Weaver, apoi a izbit barul cu palma. Gata. Niciunul dintre noi nu avea voie să se întîlnească cu Sigourney Weaver. Şi dacă eram neascultători, dacă vreodată unul dintre noi ieşea cu Sigourney Weaver, nu aveam să mai fim serviţi la Publicans. Apoi am discutat cine e chintesenţa feminităţii. Într-un grup de bărbaţi, asupra cărei sirene puteau fi toţi de acord. Am votat şi Elisabeth Shue a cîştigat, deşi un tataie cu urechile ca nişte caise tot insista că o nedreptăţim pe Myrna Loy.
— Gata cu gagicile, a spus Unchiul Charlie. E deprimant. N-am mai făcut sex de la Criza Rachetelor din Cuba.

Conversaţia a trecut de la femei la baseball, o ordine frecventă la Publicans. Unchiul Charlie a început un discurs pătimaş despre „curvele alea fluşturatice – Metropolitans“. Mets   puseseră mîna pe Liga Naţională Estică şi Unchiul Charlie a analizat pentru noi şansele lor

în playoff şi în serii. În calitate de suporteri Mets, eram foarte interesaţi de pronosticurile lui, dar cînd abia se încălzise, un cîrd de fete de liceu zgomotoase care stăteau la capătul barului şi-au ridicat paharele deasupra capului şi au strigat:
— Ne serveşte şi pe noi cineva?
— Extraterestrelor le e sete, a bolborosit Bumbac Indian.
Unchiul Charlie s-a dus să le ajute pe fete. M-am întors către dreapta, unde un bărbat cu vreo zece ani mai bătrîn decît mine se sprijinea de bar şi citea o carte. Avea ochii mari şi negri, o mustaţă stufoasă neagră şi era îmbrăcat într-o haină şmecheră de piele neagră, foarte elegantă, foarte scumpă. Neverosimil, aproape ridicol de chipeş, ţinea în mînă un pahar de martini de parcă ar fi fost un trandafir cu spini.
— Hei, am spus. Ce citeşti?
— Rilke.

* Cîntec compus de Arthur Altman, cu versuri de Jack Lawrence, cu cea mai  cunoscută interpretare aparţinîndu-i lui Frank Sinatra (n.t.).

**  „Nu mi-a plăcut niciodată o dragoste pe jumătate“ (n.t.).

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.