Dulcele bar

24 decembrie 2013
Dulcele bar jpeg

Dulcele bar e cartea pe care a citit-o aproape jumătate de redacţie, plus domnul Cosaşu. V-o recomandăm cu căldură pentru zilele lungi de iarnă şi vacanţă.

• fragment din Dulcele bar (The Tender Bar) de J.R. Moehringer, Editura Publica, traducere de Paul Slayer Grigoriu.

Am tras adînc aer în piept. Proastă idee. Oxigenul combinat cu scotch m-a întristat din nou – şi m-a făcut să bat cîmpii. Mai tîrziu, Unchiul Charlie mi-a zis că spusesem ceva de genul „de fiecare dată cînd cineva moare, oamenii spun că viaţa e fragilă, dar să-mi bag pula, mie mi se pare că iubirea e fragilă, e greu să omori pe cineva, dar iubirea moare mai repede decît se usucă nişte flori, asta-i părerea mea, bla, bla, bla în pula mea“.

Unchiul Charlie nu a ştiut ce să-mi răspundă, dar nici nu a avut ocazia să-mi răspundă, pentru că declanşasem din greşeală o dezbatere cu participare generală. Din toate părţile bărbaţii au început să-şi exprime părerea despre iubire şi femei.

Un bărbat într-un costum şucar de bumbac indian a spus că dragostea e ca orice altă intoxicaţie.
— Orice clipă de euforie e urmată de depresie, a spus. Totul se întoarce. Îţi dai seama cît de beat ai fost după cît de rău îţi e a doua zi – corect? Aşa e şi cu iubirea. Orice orgasm îţi iese pe nas.
— Mulţumesc, a spus Unchiul Charlie. O să-mi ia o săptămînă să-mi scot imaginea asta din cap.
Un bărbat de lîngă Bumbac Indian, cu părul ca o frunză de tutun întinsă pe scalp a făcut un pas înainte.
— Bun, fii atent care-i treaba cu femeile frumoase, a spus Frunză de Tutun. Femeile frumoase se simt adesea singure, dar nu sînt niciodată singure. Vezi tu, au totdeauna un iubit, deci, chiar dacă sînt vulnerabile, nu sînt niciodată disponibile. E una dintre enigmele vieţii.
Unchiul Charlie a dat din cap.
— Enigme, a spus.

Am auzit o voce din spate. Cînd m-am întors, nu am văzut pe nimeni. Mam uitat în jos. La nivelul buricului meu era un nas mare acvilin. Ataşat de acel nas, un bărbat cu ochii albaştri înfundaţi în orbite şi gropiţe ca ale lui Shirley Temple în obraji. Cu o voce gravă nepotrivită, spiriduşul cu gropiţe a afirmat că femeile sînt mai „evoluate“ decît bărbaţii şi de aceea capabile de mai multe sentimente contradictorii. Pot să te iubească şi să te urască în acelaşi timp, a spus. La bărbaţi, a spus, e totul sau nimic.

Unchiul Charlie a fredonat cîteva măsuri din „All Or Nothing At All“*. „Half a love was never dear to me“**, i-a spus Spiriduşului cu Gropiţe. Un al patrulea bărbat, cu o frunte atît de lată şi de albă încît îmi venea să scriu ceva pe ea, s-a băgat spunînd că dacă femeile sînt mai evoluate, sînt mai evoluate doar în sensul în care sînt şi extratereştrii mai evoluaţi.

— Ai observat vreodată ce viziune periferică au gagicile? a spus. Dacă un bărbat vede o femeie, să zicem, în tren, se uită la ea ca un cîine de vînătoare la o raţă moartă. Nu poate să se abţină. Dar o femeie poate să te măsoare fără să întoarcă deloc capul. Cînd te holbezi la o femeie, ea ştie, prietene, ştie şi se holbează şi ea la tine, chiar dacă ţi se pare că citeşte ziarul. Sînt extraterestre, îţi zic eu.

Unchiul Charlie a mormăit aprobator şi şi-a îndreptat degetul spre pieptul lui Frunte.
— Altă chestie cu femeile despre care nu-i place nimănui să vorbească, le-a spus Bumbac Indian lui Frunză de Tutun, Spiriduş cu Gropiţe şi Frunte, este felul în care dispar. Ca fantomele.

Din cînd în cînd, a recunoscut Bumbac Indian, cînd vedea o femeie frumoasă o urmărea preţ de două cvartale, doar ca să vadă unde se duce. E măritată? Are vreo întîlnire secretă cu un iubit? Îşi cumpără lenjerie? Invariabil femeia intra pe o uşă sau într-un magazin, iar cînd Bumbac Indian intra după ea, hop, dispăruse.

— Futu-te-n gură de bolnav, a spus un poliţist ieşit din tură care bea cafea spaniolă. Ai idee cîţi dubioşi ca tine înşfac în fiecare zi?
Bumbac Indian, Frunză de Tutun, Spiriduş cu Gropiţe şi Frunte şi-au coborît toţi privirea, ruşinaţi.
— Ştiţi cine e o femeie foarte neatrăgătoare? a spus Unchiul Charlie. Sigourney Weaver.
— O ador! a spus Bumbac Indian. Mi-aş lăsa nevasta şi copiii pentru ea.
— Ţi-ai lăsa nevasta şi copiii pentru Earl Weaver *, a spus Frunză de Tutun.
— Nu vorbeşti serios cu Sigourney Weaver, a spus Unchiul Charlie.
— Ba foarte serios, a spus Bumbac Indian.
— Pare serios, a spus Spiriduş cu Gropiţe.
Unchiul Charlie şi-a ridicat mîinile de pe bar de parcă ar fi fost o plită încinsă. A studiat paharele atîrnate deasupra barului, încercînd să aleagă paharul potrivit ca să-l spargă în capul lui Bumbac Indian.
— În cazul ăsta, i-a spus lui Bumbac Indian, nu pot trage decît o singură concluzie ineluctabilă. Nu te deranjează că spun „ineluctabilă“, nu? Dacă zici că Sigourney Weaver e sexy, înseamnă că eşti homosexual.

Şi mie mi se părea Sigourney Weaver sexy şi îmi plăcea numele ei, un nume de scenă ales de pe o listă de invitaţi din Marele Gatsby. Totuşi, Unchiul Charlie era atît de indignat, că am tăcut mîlc. A spus cît de „nefutabilă“ era Sigourney Weaver, apoi a izbit barul cu palma. Gata. Niciunul dintre noi nu avea voie să se întîlnească cu Sigourney Weaver. Şi dacă eram neascultători, dacă vreodată unul dintre noi ieşea cu Sigourney Weaver, nu aveam să mai fim serviţi la Publicans. Apoi am discutat cine e chintesenţa feminităţii. Într-un grup de bărbaţi, asupra cărei sirene puteau fi toţi de acord. Am votat şi Elisabeth Shue a cîştigat, deşi un tataie cu urechile ca nişte caise tot insista că o nedreptăţim pe Myrna Loy.
— Gata cu gagicile, a spus Unchiul Charlie. E deprimant. N-am mai făcut sex de la Criza Rachetelor din Cuba.

Conversaţia a trecut de la femei la baseball, o ordine frecventă la Publicans. Unchiul Charlie a început un discurs pătimaş despre „curvele alea fluşturatice – Metropolitans“. Mets   puseseră mîna pe Liga Naţională Estică şi Unchiul Charlie a analizat pentru noi şansele lor

în playoff şi în serii. În calitate de suporteri Mets, eram foarte interesaţi de pronosticurile lui, dar cînd abia se încălzise, un cîrd de fete de liceu zgomotoase care stăteau la capătul barului şi-au ridicat paharele deasupra capului şi au strigat:
— Ne serveşte şi pe noi cineva?
— Extraterestrelor le e sete, a bolborosit Bumbac Indian.
Unchiul Charlie s-a dus să le ajute pe fete. M-am întors către dreapta, unde un bărbat cu vreo zece ani mai bătrîn decît mine se sprijinea de bar şi citea o carte. Avea ochii mari şi negri, o mustaţă stufoasă neagră şi era îmbrăcat într-o haină şmecheră de piele neagră, foarte elegantă, foarte scumpă. Neverosimil, aproape ridicol de chipeş, ţinea în mînă un pahar de martini de parcă ar fi fost un trandafir cu spini.
— Hei, am spus. Ce citeşti?
— Rilke.

* Cîntec compus de Arthur Altman, cu versuri de Jack Lawrence, cu cea mai  cunoscută interpretare aparţinîndu-i lui Frank Sinatra (n.t.).

**  „Nu mi-a plăcut niciodată o dragoste pe jumătate“ (n.t.).

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio România Muzical – 25. Recital susținut de violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspirație pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
Toți cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar cîteva click-uri distanță, la orice salon își doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE jpeg
POLIȚIA ROMÂNĂ LANSEAZĂ CAMPANIA DE EDUCAȚIE RUTIERĂ PENTRU PIETONI, CONDUCĂTORI DE BICICLETE ȘI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca România să devină o țară cu un trafic rutier mai sigur, prin reducerea progresivă a numărului victimelor accidentelor rutiere.
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche” jpeg
Fundația Superbet continuă să fie alături de cel mai cunoscut brand cultural românesc prin susținerea seriei „Conferințele Dilema veche”
În 2022, Fundația Superbet este din nou alături de revista culturală, susținînd organizarea seriei „Conferințele Dilema veche”.
Cum să compari jocurile de masă la cazino? jpeg
Cum să compari jocurile de masă la cazino?
Sînt foarte multe jocuri, foarte multe posibilități, iar dacă ești începător, există riscul să te simți puțin stînjenit, să nu știi exact ce să te joci și să închei sesiunea cu un gust amar.
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai  Zevo te inspiră jpeg
Modul în care porți geanta poate indica trăsături de personalitate pe care le ai. Zevo te inspiră
Iubitoarele și iubitorii de fashion vor găsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu atenție la detalii și cu designuri inedite - GENȚILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
Îmbrăcămintea de protecție și echipamentul personal de protecție (EIP) reprezintă o caracteristică de siguranță esențială în orice loc de muncă, iar industria alimentară nu face excepție.
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante? jpeg
Iată o dilemă nouă: să achiziționezi un dulap metalic clasic sau cu uși glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni să alegi cu cizmele de damă?
Pentru ca ținutele tale să arate perfect, merită să înveți arta purtării botinelor și cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendinţe în materie de ţinute estivale sînt extrem de ofertante, dîndu-ţi posibilitatea de a jongla cu creativitatea şi de a-ţi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligența artificială joburile din lumea cazinourilor
În ultimii cinci ani, tot mai mulți pasionați de jocuri de noroc au mutat distracția în online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie jpeg
„Viața după Auschwitz” de Eva Schloss și Karen Bartlett – Cînd suferința are chip de femeie
Sînt cărți care îți schimbă total viziunea despre lume, iar „Viața după Auschwitz” este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă? jpeg
Iată o dilemă nouă: cum să nu cheltui o avere pe accesorii de motocoasă?
Pentru a-ți ușura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care să te ajute să toaletezi elementele de vegetație în siguranță și fără eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum să economisiți bani în mod corespunzător jpeg
Cum să economisiți bani în mod corespunzător
Cu un plan financiar scris și elaborat, va fi mai ușor să vă planificați rambursarea banilor pe care trebuie să-i împrumutați.
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: băuturi rafinate, în funcție de preparate
Este important să asociem corect preparatele festive cu licorile care le potențează aroma.
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală jpeg
Lista cu rezoluții de Anul Nou trebuie să includă cursuri de dezvoltare personală
Știai că există cursuri de dezvoltare personală concepute special pentru adolescenți?
Cum poți să reduci consumul de energie electrică? jpeg
Cum poți să reduci consumul de energie electrică?
Pentru a te asigura că de fiecare dată cînd faci plata factura electrica online plătești sume cît mai mici de bani, este bine să respecți o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru încălzirea locuinței se remarcă prin faptul că produce căldură fără să utilizeze combustibil, ci folosind pur și simplu resurse din natură, precum apa, aerul și solul.
Cum funcționează un cazino online? jpeg
Cum funcționează un cazino online?
Platformele online permit o dinamică mai accentuată și un ritm de joc mai rapid, deoarece nu există nici o interacțiune între jucători și sistemele tehnologice.
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău jpeg
Cum funcționează centrala pe peleți și ce avantaje are pentru mediul înconjurător și pentru buzunarul tău
Alegînd o centrală pe peleți nu doar că vei face economii substanțiale în buget, ci vei ajuta și la protecția mediului înconjurător.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.