Două voci tinere ale prezentului

Două voci tinere ale prezentului jpeg

Aida Garifullina și Julia Lezhneva – două voci venite din est, două soprane ruse care au atras atenția criticii și publicului; două voci tinere (Aida Garifullina are 29 ani, Julia Lezhneva – 27 ani) care deja fac o importantă carieră internațională. Ambele au contract cu casa londoneză de discuri Decca și ambele și-au lansat în prima parte a anului 2017 un nou album.

Aida Garifullina – soprana din filmul Florence Foster Jenkins

În 2013, a cîștigat Concursul Operalia organizat de Placido Domingo, a fost invitată de Valery Gergiev să cînte la Mariinsky și a devenit membră a ansamblului Operei de Stat din Viena; în anii care au urmat a cîntat pe scene prestigioase, însă consacrarea la nivel mondial i-a adus-o un film, Florence Foster Jenkins, lansat în 2016, cu Meryl Streep și Hugh Grant în rolurile principale (Meryl Streep a fost nominalizată la Oscar pentru rolul ei din acest film). Pe parcursul peliculei, îi vedem pe Florence Foster Jenkins și pe soțul ei la un concert de la Carnegie Hall din New York, susținut de o celebră soprană de la începutul secolului XX, Lily Pons, care cîntă „Aria clopoțeilor” din opera Lakmé de Léo Delibes. În rolul lui Lily Pons: Aida Garifullina, tot o soprană de coloratură, cum era și Lily Pons, și care are toate datele pentru a dobîndi faima de care s-a bucurat Lily Pons în primele decenii ale secolului XX.

Această apariție în filmul Florence Foster Jenkins este, evident, un moment foarte important în cariera internațională a Aidei Garifullina, oferindu-i o platformă de promovare la nivel global pe care puțini cîntăreți o pot avea prin media clasică. Un prim rezultat: un contract de colaborare cu una dintre cele mai prestigioase case de discuri, Decca, și un prim disc apărut în 3 februarie 2017 care-i poartă numele, înregistrat alături de Orchestra Radiodifuziunii din Viena, dirijor Cornelius Meister (ansamblu și dirijor pe care i-am putut asculta și la București, cel mai recent în 2016, la Festivalul RADIRO al Orchestrelor Radio).

Evident, pe acest disc regăsim „Aria clopoțeilor” din opera Lakmé de Léo Delibes, alături de „Aria Julietei” din opera Romeo și Julieta de Charles Gounod și arii și cîntece din literatura rusă. În 2013, cînd a cîștigat Concursul Operalia, ea a interpretat o arie de Nikolai Rimski Korsakov: o regăsim și pe acest disc, alături de alte arii de Rimski Korsakov din operele Sadko, Fata de zăpadă, Cocoșul de aur. Mai puțin cunoscute publicului larg sînt și ariile și romanțele semnate de Piotr Ilici Ceaikovski și Serghei Rahmaninov de pe acest disc, cu o excepție: cea a „Vocalizei” op. 34 nr. 14 de Rahmaninov, care, personal, mi se pare unul dintre cele mai bine realizate și impresionante momente de pe acest disc. Nu lipsesc nici cîntece din folclorul tătar: Aida Garifullina este născută în Republica Tatarstan a fostei Uniuni Sovietice și chipul ei păstrează trăsăturile tătare ale strămoșilor săi.

Timbrul de soprană de coloratură este unul rar și prețios, cel mai subțire dintre timbrurile feminine de operă, cu abilitățile speciale pentru agilitate, virtuozitate. Aida Garifullina nu este doar deținătoarea unui timbru vocal deosebit, ci are și tehnica necesară pentru a susține o asemenea voce, muzicalitate, strălucire, carismă. Este și o femeie frumoasă, lucru de asemenea important în lumea teatrului liric. Așa că porțile ei spre o mare carieră internațională sînt acum larg deschise și merită să o urmărim în continuare, așa cum merită să ascultăm discul ei de debut, prilej pentru a descoperi un repertoriu mai rar înregistrat, foarte bine cîntat de o voce spectaculoasă.

Discul Aidei Garifullina a fost difuzat de Radio România Muzical în 20 februarie 2017 și poate fi ascultat oricînd pe site-ul proiectului Discurile anului 2017. 

Soprana Julia Lezhneva și descoperirile ei muzicale

În 14 aprilie 2017, casa Decca a lansat noul CD al sopranei ruse Julia Lezhneva, o veritabilă senzație a ultimilor ani în lumea vocilor de operă. Are 27 ani și acesta este al cincilea ei disc pentru casa Decca – pe primul l-a lansat în 2013, la 23 ani, ceea ce poate fi un adevărat record pentru un cîntăreț – de obicei, la această vîrstă, alții abia își finalizează studiile.

Însă Julia Lezhneva este cu adevărat un caz special, o altă voce deosebită, care a atras atenția de foarte devreme: cîntă în concursuri și festivaluri vocale de la 12 ani; din 2006, a cîștigat premii internaționale (avea 17 ani), iar în 2010 a fost prezentată de celebra Kiri Te Kanawa la gala Classical Brit Awards de la Londra drept protejata ei (avea 20 ani atunci). Printre profesorii care au îndrumat-o de-a lungul timpului se numără și românca Ileana Cotrubaș. În ultimii ani, a cîntat pe cele mai importante scene internaționale și a înregistrat aceste 5 discuri, avînd drept numitor comun muzica barocă și clasică, repertoriu care se potrivește cel mai bine vocii și tehnicii pe care o deține. Pe precedentele ei discuri regăsim operele Alessandro de Handel (din distribuția căreia a făcut parte și în 2013, la festivalul Enescu) și Siroe, Re di Persia de Johann Adolf Hasse; albumul ei solo de debut, Alleluia, propune 4 motete de compozitori preclasici și de Mozart, al doilea, arii și motete de Händel. În 2017, noul album al Juliei Lezhneva conține arii din creația unui compozitor aproape necunoscut astăzi, Carl Heinrich Graun, care în epoca sa (a trăit între anii 1704-1759, contemporan deci cu Bach și Händel), a fost unul dintre cei mai apreciați compozitori germani de operă italiană.

Pe discul înregistrat alături de ansamblul Concerto Köln, unul dintre cele mai bune ansambluri de muzică veche din Germania, folosind instrumente de epocă, avîndu-l dirijor pe tînărul Mihail Antonenko, Julia Lezhneva a inclus 11 arii de Carl Heinrich Graun, toate, înregistrate în premieră mondială. Ea însăși a descoperit partiturile la Biblioteca din Berlin și consideră că muzica este foarte comod scrisă pentru voce.

Acest disc oferă nu doar posibilitatea de a asculta o muzică ce nu a mai răsunat de mai bine de 300 ani, ci de a asculta o voce deosebită de frumoasă, cu un timbru pur, „o voce de înger”, cum a fost descrisă. O voce plină de agilitatea și suplețea cerute de tehnica de cînt specifică muzicii baroce, cu un timbru consistent și totuși, atît de pur: o combinație rar întîlnită, valorizată de muzicalitatea deosebită și entuziasmul tineresc al Juliei Lezhneva.

Este imposibil să nu remarci asemănările dintre Cecilia Bartoli și Julia Lezhneva: voci ieșite din comun, repertorii deosebite, pasiune pentru cercetare și descoperire a unor noi partituri. Rămîne ca timpul să decidă dacă Julia Lezhneva este continuatoarea drumului deschis de Bartoli...

Noul disc al sopranei Julia Lezhneva a fost difuzat la Radio România Muzical pe 24 aprilie și poate fi reascultat oricînd aici.

Cristina Comandașu este critic muzical.

kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!

Adevarul.ro

image
Cine a fost Vera Putina, presupusa mamă biologică a liderului de la Kremlin
Vera Putina, care a murit, miercuri, 31 mai, la 96 de ani, a ieșit din obscuritate în 1999, pretinzând că este mama biologică a lui Vladimir Putin, pe care a pretins că l-a abandonat când era copil.
image
Frații Tate și interlopii din „Familia DMS“, un sindicat de crimă organizată din România
Andrew și Tristan Tate, anchetați pentru trafic de persoane și viol, au câștigat bani din săli de jocuri de noroc în colaborare cu cel mai mare sindicat de crimă organizată din România, arată o investigație realizată de Rise Project.
image
Ce zodii sunt adevărate mașini de făcut bani. S-au născut pentru asta
Unii dintre nativii zodiacului se mulțumesc cu un serviciu sigur și cu un venit stabil, în timp ce alte semne zodiacale sunt făcute să producă bani pe bandă rulantă.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.