Două noi expoziții la galeria neconvențională „Celula de artă”, în februarie
Nu tot timpul lucrările de artă stau cuminți, pe pereții muzeelor și în spațiile de expunere special gîndite, așteptînd publicul avizat să le facă o vizită. Cîteodată arta iese în stradă, face gălăgie și trage de mînecă bicicliștii, curierii și trecătorii grăbiți. Cam de acest fel sînt lucrările expuse la micuța galerie neconvențională Celula de artă, din B-dul Carol nr. 53, care a pregătit în luna februarie două expoziții care întorc privirile.
Cei care au drum pe B-dul Carol pot vedea, pînă pe 18 februarie, lucrările artistului bulgar Neno Belchev, adunate sub conceptul SHOW YOUR TONGUE!, ce își propune să exploreze acțiunea de a scoate limba. Neno a început să realizeze, la începutul lui 2020, portrete după fotografii, fie ale prietenilor sau găsite pe internet, în care personajele scoteau limba, pornind de la faptul că atît organul în sine este unic și caracteristic fiecărui individ, dar și că actul spune multe despre individualitatea fiecăruia care o face. Astfel, acest gest care are multiple conotații în diferitele culturi, de la unul erotic sau lipsit de respect pînă la unul războinic și chiar un salut, dar care nu este aproape deloc imortalizat în lucrări de artă, este explorat într-o a treia iterație, offline de această dată, a proiectului, după expozițiile online organizate de Galeria 8 din Varna și de Tempo Arts din UK.
De pe 22 februarie, poate fi văzută lucrarea Aperitivo, în care tînăra artistă Ioana Cristodorescu transpune pictural ideea de șuetă.
„Aperitivo este o lucrare inspirată de perioada în care am locuit și trăit în Milano, Italia. Acest episod „milanez” m-a influențat foarte mult, atît stilistic cît și pe plan personal, în căutarea adevăratei direcții artistice. Compoziția pleacă chiar de la ideea de „aperitivo” italian. Pofta de socializare era potolită prin acest „aperitivo”, un pretext cu influențe culinare, prin care italienii se deconectau în fiecare seară la un Aperol Spritz. Aperitivo nu este un loc, ci o stare”, povestește Ioana.
Celula de artă este reprezentată de un spațiu cu deschidere stradală, ce își propune să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje, și, astfel, pentru ca nu mai există o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se creează un dialog liber, direct și nonconformist.
Galeria vine în sprijinul creaţiei contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră pentru publicul stradal. Cu o prezență de patru ani (2017 - 2021) pe scena artei din București, Celula de Arta a susținut în jur de 70 evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri) și a influențat modul de percepție în ceea ce privește expunerea obiectelor sau actelor artistice în fața publicului.
Noutățile din Celula de Artă se pot vedea pe Facebook și pe Instagram.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio București FM, Cațavencii, Spotmedia, Iqads, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, PRwave, Bookblog, 4arte, Iqool, Munteanu, SMARK.