Doi pianişti - Yundi și Alina Azario

8 martie 2014
Doi pianişti   Yundi și Alina Azario jpeg

El este chinez, ea este româncă; el este deja un super-star, ea îşi construieşte o carieră frumoasă; el îşi lansează un disc în 10 martie, ea, în 19 martie. El a studiat la Hochschule für Musik und Theater din Hanovra, ea studiază în prezent la Hochschule für Musik und Theater din Hamburg. Amîndoi sînt tineri şi pot fi ascultaţi la Radio România Muzical – el, în 10 martie, ea, în 11 martie.

Mă gîndesc uneori cît de greu este să fii pianist în ziua de astăzi. Oricum e o meserie grea şi ingrată: ore şi ore de studiu, iar la concert sau la recital depinzi de o zi mai bună sau mai proastă şi de noroc, pur şi simplu. Da, norocul sau şansa sînt un factor important în cariera unui muzician, mai mult poate decît în viaţa oricăruia dintre noi. Pentru că nu este suficient să fii foarte bun: trebuie să ai zile bune la toate concertele tale şi să se găsească cineva care să te audă şi să te recomande mai departe. Nici măcar cîştigarea unor concursuri importante nu este suficientă, deşi poate reprezenta însă o trambulină pentru o carieră internaţională.

Yundi – un super-star cu alură rock

Această trambulină a fost în anul 2000 Concursul Chopin de la Varşovia pentru Yundi, pianistul din această poveste. Avea doar 18 ani cînd a cîştigat marele premiu la acest concurs care se organizează odată la 5 ani şi printre ai cărui laureaţi s-au numărat Martha Argerich şi Maurizio Pollini. 

Yundi are acum 33 ani şi este un adevărat super-star în China sa natală. Nu mai puţin de 15 milioane de oameni îl urmăresc pe Twitterul chinezesc, 50.000 de ascultători au fost în sălile de concert din cele 33 de oraşe prin care a trecut în 2013 turneul său Dream China; fanele isterizate dau buzna să ia autografe – şi totuşi, vorbim un tînăr care cîntă muzică clasică. Cred că a realiza toate acestea interpretînd (doar) muzica lui Beethoven este o performanţă în sine.

În 10 martie, Yundi lansează la Deutsche Grammophon cel mai nou CD al său – regăsim aici Concertul nr. 5 “Imperialul” de Beethoven şi Fantezia op. 17 de Schumann pentru pian solo. Şi pentru cîrcotaşii care (încă) mai cred că un asiatic nu poate înţelege în profunzime muzica europeană, trebuie să amintesc, în primul rînd, că Yundi cîntă alături de una dintre cele mai exclusiviste orchestre din lume – Orchestra Filarmonicii din Berlin – dirijată de britanicul Daniel Harding.

O revelaţie aş descrie acest disc care poate fi ascultat luni, 10 martie, de la ora 19 (în reluare duminică, 16 martie, ora 13.20), la Radio România Muzical, album inclus şi în campania “Votează discul de muzică clasică al anului 2014” de pe www.romania-muzical.ro. Discul poate fi achiziţionat din magazinele de specialitate sau de pe www.getmusic.ro.

O româncă interpretează Rameau şi Debussy

În aceeaşi campanie care vă propune să-l selectaţi pe cel mai bun dintre cele mai bune discuri disponibile în România se regăseşte şi discul Alinei Azario, o pianistă născută la Piatra Neamţ, dar care de la 15 ani trăieşte şi studiază în străinătate.

Sincer, înainte ca A&A Records să-mi atragă atenţia asupra primului ei disc, care va apărea în 19 martie la această casă românească (este primul disc de muzică clasică A&A Records), nu ştiam nimic despre Alina Azario. Probabil că mai sînt mulţi alţi muzicieni români care pleacă la vîrste mici în străinătate, iar în România nu se mai ştie apoi nimic de ei.

Alina Azario le-a propus celor de la A&A Records un proiect Rameau-Debussy – foarte binevenit în anul cînd se împlinesc 250 ani de la moartea lui Jean Philippe Rameau, unul dintre cei mai importanţi compozitori ai Franţei. Şi mi se pare normală această punere în oglindă Rameau-Debussy: barocul faţă cu impresionismul – adică acele două stiluri care au impus Franţa în istoria muzicii.

Alina Azario este invitata „Interviurilor Radio România Muzical” marţi, 11 martie, între orele 19.30-21.00, live în FM, dar şi live-audio pe site-ul www.romania-muzical.ro. Aici va putea fi ascultat (aproape) în întregime şi noul ei disc care sper să-i cucerească pe iubitorii muzicii bune din România. Albumul va fi disponibil în Librăriile Cărtureşti.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Încă o bancă din România a fost vândută. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia
Băncile prezente din România par deosebit de atractive pentru investitori, dată fiind intensitatea tranzacțiilor de pe piața bancară din ultima perioadă.
image
Pacienta operată la Craiova de Alin Demetrian a murit. Cunoscutul chirurg e acuzat acum că a omorât în total cinci oameni
Fostul manager al Spitalului de Urgență din Craiova era acuzat de moartea a patru bolnavi și se afla sub control judiciar când a operat-o pe ultima pacientă. Polițiștii au cerut schimbarea controlului judiciar într-o măsură mai dură, dar judecătorii craioveni au respins cererea.
image
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Ce a însemnat noua stăpânire pentru români VIDEO
La 7 mai 1775, Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Aici erau ctitorite unicele podoabe de cultură și artă: mânăstirile bucovinene.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.