Doi pianiști

18 octombrie 2016
Doi pianiști jpeg

Unul are 24 ani, celălalt 25 ani; ambii au deja în spate o carieră pe care alții visează să și-o construiască într-o viață; unul este britanic, celălalt un rus cu o intensă activitate în Statele Unite ale Americii, unde încă studiază. Amîndoi amintesc de pianiști legendari ai secolului XX. Este bine, deci, să-i cunoaștem: Benjamin Grosvenor și Daniil Trifonov.

Benjamin Grosvenor și un omagiu

Întrebat care sînt pianiștii contemporani pe care-i admiră și care îi amintesc de Lipatti, Mark Ainley, specialist canadian în înregistrări de arhivă, cu o intensă admirație pentru Lipatti, a răspuns: Benjamin Grosvenor. Și i-am dat dreptate, tocmai ascultasem noul disc al lui Benjaming Grosvenor, Homages lansat pe 9 septembrie de casa Decca, și am remarcat măiestria acestui pianist despre care se știe încă foarte puțin în România. Benjamin Grosvenor are cîteva dintre calitățile care l-au făcut și pe Lipatti nemuritor: capacitatea de a transmite dincolo de înregistrare frumusețea și tensiunea unei interpretări live, independența planurilor sonore, stilul echilibrat, clasic, lipsit de excese, dar plin de subtilități. Și o acoperire de repertoriu pe care prea puțini o mai abordează astăzi în înregistrări. De altfel, cred că acesta este unul dintre atu-urile lui Benjamin Grosvenor – repertoriul care se întinde de la Bach la Gershwin și Morton Gould, dar și inteligența cu care își construiește playlistul unui CD. Ultimele lui două albume au teme: Dances (2014) și Homages (2016). Dacă în cazul dansurilor, e ușor de intuit repertoriul de pe CD (deși selecția repertorială este foarte interesantă, trecînd prin Bach, Skriabin, valsuri de Granados), a doua temă are nevoie de explicații: Omagii. Este vorba despre alăturări ale unor lucrări semnate de compozitori care sînt legați prin admirația pe care au nutrit-o unii față de alții. Astfel, creația lui Bach este pusă în relație cu lucrări de Felix Mendelssohn și Cesar Franck, iar o barcarolă de Chopin cu „Venezia și Napoli” de Liszt.

Chiar dacă o temă poate fi frumoasă, pînă la urmă însă, cred că doar muzica pe care o auzim efectiv venind din spatele acestor teme este importantă. Iar muzica trezită de Benjamin Grosvenor este în primul rînd emoționantă: nu poți asculta cu indiferență, de exemplu, extraordinara sa interpretare pentru Ciaccona din Partita în re minor de Bach, transcrisă pentru pian de Ferruccio Busoni.

Ar fi greșit să considerăm că discurile lui Benjamin Grosvenor, ca și agenda lui plină de concerte, sînt rodul unui hazard: să ne gîndim că avea doar 11 ani cînd a fost numit de BBC tînărul muzician al anului; la 19 ani, cînta în concertul de deschidere a festivalului BBC Proms. În 2011, cînd a semnat contractul cu casa Decca, una dintre cele mai prestigioase din lume, era cel mai tînăr pianist din istorie care reușea această performanță (avea 19 ani), și totodată, era primul pianist britanic din ultimii 60 ani care semnase un asemenea contract (deși sediul companiei este la Londra).

Albumul Homages a fost difuzat de Radio România Muzical și poate fi ascultat oricînd pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

trifonov 1 jpg jpeg

Daniil Trifonov – Transcendental

Nimic nu este obișnuit nici în viața unui alt pianist despre care se vorbește foarte mult în ultima vreme: Daniil Trifonov are 25 ani și a strîns epitete care ar măguli super-vedetele, pianistul „pentru restul zilelor noastre”, „fără îndoială, cel mai bun pianist tînăr din prezent”. Și nu doar epitete a strîns Trifonov în cariera sa, ci și multe premii: s-a lansat după ce a cîștigat în 2011 premiul I la Concursul Ceaikovski de la Moscova; recitalul său de debut de la Carnegie Hall din New York, a cărui înregistrare a fost editată de Deutsche Grammophon în 2013, a luat un premiu Echo Klassik și o nominalizare la Grammy, iar al doilea disc pentru aceeași casă, apărut în 2015, a fost din nou nominalizat la Grammy. Am spicuit dintr-o listă foarte lungă de realizări, în care Daniil Trifonov își așează, începînd cu 7 octombrie 2016, cînd a apărut al treilea său disc pentru Deutsche Grammophon, o altă majoră reușită: înregistrarea integralei studiilor de Franz Liszt.

Aceste lucrări sînt atît de dificile, că nu sînt prea mulți pianiștii care și-au luat inima în dinți ca să înregistreze cîteva dintre ele, necum toate cele 25 studii pentru pian pe care le-a lăsat Liszt. A spune că a interpreta aceste studii înseamnă să încerci îmblînzirea unei herghelii de cai sălbatici, cred că e destul de ilustrativ pentru ce înseamnă simpla abordare a pieselor, necum ce înseamnă să le interpretezi perfect, pentru un disc.

Iar Daniil Trifonov nu doar că stăpînește partitura, dar uimește și cu senzația de simplitate și lejeritate pe care o degajă. În plus, el nu uită că Liszt a scris muzică, nu o capcană pentru pianiști, așa că nu o aridă întindere de sunete, cîntate repede și tare, se aude în interpretarea sa, ci o lume altfel, născută din înlănțuirea aproape dramaturgică a studiilor lisztiene. De altfel, Daniil Trifonov însuși declară că pentru el „transcendental” din denumirea celor 12 studii transcendentale de pe primul disc al albumului, face referire nu la dificultatea lucrărilor, ci la capacitatea lor de a te transpune dincolo de realitate, de cotidian. Pe al doilea disc, găsim 5 studii de concert și celebrele 6 studii inspirate de temele lui Nicolo Paganini, printre acestea din urmă, și foarte cunoscutul „La campanella”.

Cred că albumul Transcendental semnat de Daniil Trifonov este cu adevărat un eveniment: toate studiile create de Liszt pentru pian într-un un singur album, într-o interpretare excepțională, a unui pianist care spune că i-a avut model pe Rahmaninov, Cortot, Horowitz și care are de învățat astăzi de la Martha Argerich, Grigory Sokolov și Radu Lupu.

Cred că apariția lui Daniil Trifonov în festivalul Enescu 2017 va fi unul dintre (numeroasele) puncte de atracție ale acestui festival.

Albumul Transcendental poate fi ascultat la Radio România Muzical în 17 și 24 octombrie, ora 19.00 (cu reluări în 23 și 30 octombrie, ora 13.05) sau oricînd pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

Cristina Comandașu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

antibiotice pastile shutterstock
„Marea pandemie” cu care se va confrunta omenirea: Explozie de decese cauzate de rezistența la antibiotice, avertizează specialiștii
Bolile bacteriene, care sunt rezistente la medicamentele antibiotice disponibile, vor provoca peste 39 de milioane de decese la nivel mondial în următorii 25 de ani și vor contribui indirect la alte 169 de milioane de decese, potrivit unei prognoze publicate de Reuters.
plata cu cardul jpeg
Cât de sigure sunt plățile cu cardul: miliarde de tranzacții sunt analizate anual
În ultimii ani, plățile cu cardul au cunoscut o creștere semnificativă în popularitate şi în România, devenind o modalitate de plată preferată de mulţi consumatori.
Drumul pe Valea Pietrele spre Lolaia, Retezat  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (7) JPG
Ce făceau turiștii români pe munte, în trecut. „Refugiul din Retezat, murdar și zgomotos. Abundență de conserve aruncate”
Cele mai populare trasee din Retezat au fost aproape dintotdeauna poluate de turiști. Unul dintre ele, care străbate valea Pietrele pe lângă cascada Lolaia, stârnea fascinația, dar și nemulțumirea adevăraților iubitori ai muntelui.
telefoane copii dependenti png
De ce timpul petrecut de părinți în fața ecranului are un impact asupra sănătății mintale a copilului. Poate dezvolta autism și deficit de atenție
Cercetătorii au descoperit că micuții tind să imite dependența părinților lor de dispozitive. Concret, cu cât mama și tata petrec mai mult timp în fața ecranelor, cu atât copilul este mai dependent de ecrane.
Cele mai slab cotate rețele de metrou din capitalele Europei Colaj
Cele mai slab cotate metrouri din Europa. București a întrecut „Orașul Etern” și „Orașul luminilor”
Deși metropolele europene atrag milioane de turiști anual, unele dintre ele se confruntă cu probleme majore în transportul public, inclusiv cel subteran. Descoperă care sunt cele mai slab cotate rețele de metrou din Europa și cum se compară acestea cu transport subteran din București.
Cel puțin 9 morți și aproape 3 000 de răniți în Liban, după ce mai multe pagere au explodat. Foto Captură video X
Atacul cu pagere-capcană al Mossad. General român: O lovitură de grație ce arată și vulnerabilitatea serviciilor de informații ale Hezbollah”
Cel puțin nouă oameni au fost uciși în Liban, iar alți peste 2.800 – inclusiv numeroși luptători ai grupării teroriste libaneze Hezbollah – au fost răniți marți, 17 septembrie, după ce pagerele pe care aceștia le aveau asupra lor pentru comunicații au explodat în același timp.
carne procesata
Alimentele care pot crește riscul de cancer. Dezvăluirile unui medic oncolog
Un dietetician oncolog extrem de cunoscut din Spania, cu sute de mii de urmăritori online, a dezvăluit recent pentru presa catalană tipul de aliment pe care refuză să-l consume, chiar dacă este prezent în dieta zilnică, inclusiv în România. Este vorba despre carnea procesată.
Eminescu crater EN0108828468M jpg
Uimitoarea Românie spațială. Carpații de pe Lună, valea dacică de pe Marte și planeta româncelor
Românii au cucerit și universul. Nu foarte multă lume știe că multe corpuri cerești sau forme de relief ale diferitelor planete din sistemul nostru solar poartă nume românești. Acestea variază de la nume de savanți și oameni de cultură, până la mărci de vinuri și denumiri haioase.
460127878 1077857343908753 6206338153082069014 n jpg
Unul dintre cele mai frumoase teatre din România renaște după un secol. Este o bijuterie arhitectonică cu ornamente cu foiță de aur
O bijuterie arhitectonică veche de un secol este reabilitată cu 15 milioane de euro. Este vorba despre clădirea Teatrului „Mihai Eminescu" din Botoșani, unul dintre cele mai frumoase teatre din România. Are inclusiv ornamente cu foiță din aur.