Documentele secrete (şi complete!) Gigi B. - Piţi V.

9 august 2010
 Cartea cu Pablo Brandan (dar fără Apolodor) jpeg

Dragul meu Piţi:
Am fost destul de mîhnit astăzi cînd m-am trezit la uşă cu doi portărei care, cică, au venit pentru executarea unei sentinţe judecătoreşti; un teren şi nu ştiu care garanţii. Dacă-mi călca pragul casei portarul Stanca, pe care tu cu mîna ta mi l-ai adus de la Pandurii Tîrgu Jiu şi care mi-a executat silit două puncte ca şi cîştigate, etapa trecută, mai înţelegeam. Îi dădeam două castane pentru penaltiul ăla stupid din ultimul minut cu Braşovu’ şi la revedere, ne despărţeam prieteni. Dar pe mustăcioşii ăştia nici nu îi cunosc, pe onoarea mea. Sper că nu ţi-ai trimis amicii de la poker să-mi facă vreo cacialma, aici, de faţă cu mama şi fetele, că iară turbez şi pun ranga pe Maybach. Apropo, mi-am luat altul în formă de cruce, cred că am uitat să-ţi spun.

Totuşi, nu înţeleg despre ce sentinţă judecătorească e vorba, că te ştiam om serios. Faptul că ai chiulit de la ultimul meci, şi, iată, am făcut-o de oaie, arată o oarecare tulburare din partea ta, pe care o pun pe seama excesului tău de zel, dar Dumnezeu mi-e martor că toţi facem greşeli. Asta e viaţa şi ăsta e fotbalul. Aştept clarificări vizavi de această neînţelegere şi mi-aş permite, dacă nu e cu supărare, o simplă sugestie. Dacă ai fi atît de bun încît, pentru meciurile următoare, să îl împingi mai în faţă pe Dorel Stoica, să-l treci pe Bănel pe stînga şi pe Tănase la închidere, ţi-aş rămîne profund îndatorat. A, şi nu uita ce te-am rugat cu tiki-taka...
Cu sinceritate, Gigi

*******

Gigi:
Am primit de dimineaţă scrisoarea ta cu nedumeririle legate de contractul nostru secret. Nu te face că ai uitat de terenul ăla de 15 milioane de coco de la Şcoala Americană pe care mi-l datorezi pentru declaraţiile defăimătoare făcute la adresa guvernantei copiilor maseorului nostru secund. Chiar nu-ţi mai aminteşti ce obscenităţi i-ai adresat săptămîna trecută roşcatei aflate la volanul unui Cayenne rubiniu dn cauză că nu ţi-a acordat prioritate la interesecţia Kogălniceanu cu Eminescu?

La fel de mult m-a mirat şi „sugestia” ta nevinovată (să îl împing mai în faţă pe Dorel, să-l trec pe Bănel pe stînga şi pe Tănase la închidere?). Dă-mi voie să văd dacă te-am înţeles bine. Dorel pe care i l-am cedat lui Copos, acum cîteva săptămîni, în schimbul telefericului din Poiana Braşov şi al fabricii de scobitori de la Afumaţi, ar trebui mutat mai în faţă, iar Tănase, despre care tocmai ţi-am povestit, alaltăseară, că a dispărut din cantonament cu sutienul Angelinei Jolie (sutienul adus de bodyguardul cel nou, care susţine că i-a fost gardă de corp, nu mai intru în amănunte) să joace la închidere... Nu vreau să fiu ironic, dar cei doi mai pot juca, cu puţin noroc, doar la teatrul de revistă, după închiderea stagiunii.

Cu Bănel lucrurile par ceva mai logice, chiar dacă a început să-i placă funcţia de ofiţer de presă - mutare făcută, de asemenea, la rugămintea ta – şi în plus dă randament maxim pe noul post. Mă gîndesc că ceea ce vrei să sugerezi, pentru că te ştiu un fin strateg (nu eşti tu finul lui Hagi?), este că îmi ceri ca suporterii din Făurei chemaţi de Bănel, ăia de vînd seminţe în timpul meciurilor, să acţioneze mai pe stînga ca să nu obtureze vizibilitatea spectatorilor civilizaţi de la Tribuna 0. Asta se poate rezolva, căci, din salariul pe luna iulie, tocmai am concesionat tribuna respectivă a stadionului pentru următorii 25 de ani. Acum, scrisoarea ta pare o idee mai clară.
Al tău, Piţi

Piţi,
M-a luat durerea de cap după ce-am terminat de examinat ultima ta scrisoare. Ca să mă calmez, a trebuit să chem Smurd-ul şi să-mi pun un film dement de-ale lui Woody Allen - ăla cu doctorul care se îndrăgosteşte de oiţa Daisy şi îşi înşală nevasta cu rumegătoarea. Dacă nu l-ai văzut, ţi-l recomand. Eu am rîs cu lacrimi; nevastă-mea nu prea. Dar să revenim la afaceri şi la scrisoarea ta caraghioasă. Aflu că ai concesionat de la mine, cu salariul pe luna iulie, o bucăţică din Ghencea. O afirmaţie cel puţin bizară, din moment ce eu nu mai am nimic de-a face cu Steaua în acte, iar salarii n-am mai plătit de vreo trei luni. Sper că nu te referi la banii negri, ca să ma bage ăştia din nou la închisoare.

Ai putea să-mi reproşezi că sînt un pic paranoic, dar chiar încep să cred că ori mă iei de prost, ori mă iei de slugă. Nu sînt convins, dar ştiu ce s-a întîmplat de am ajuns amîndoi în această dilemă: intensitatea emoţiilor şi schimbările spectaculoase produse la echipă te-au adus într-o uşoară stare schizoidă şi, dornic să-ţi redobîndeşti prestigiul de altă dată, ai trecut cu vederea zbuciumul animalic care a pus stăpînire pe întreaga mea fiinţă de cînd te-am lăsat de capul tău. Din moment ce o reconciliere anostă ar fi anevoiasă, cred că metoda cea mai bună de a rectifica această eroare este să fac cîteva schimbări semnificative.

Astfel, în primul rînd, scot din mînecă gloria număru’ unu a Stelei, nea Puiu (Iordănescu), pe care-o pun în locul lui nea Imi (Ienei). În al doilea rînd, gloria numărul doi, Ilie Dumitrescu, trece manager, iar în al treilea rînd, cea mai mare glorie a tuturor gloriilor, regele Gică Hagi, vine exact în locul tău.
Joc dur, recunoaşte, dar simt că altfel nu mă pot lepăda de Satana. Abia aştept să-ţi văd următoarea mişcare!
Cu stimă, Gigi

************

Gigi,
Pentru că nu vreau să prelungesc o situaţie deja confuză (ştiu că boala gravă de care suferi încă de cînd te-am adus la Steaua – un gest prostesc, recunosc – s-a accentuat în ultimii ani, fapt ce ţi-a fragmentat şi dezorganizat constituţia altfel solidă, cauzînd o ruptură uşoară de lumea pe care o cunoaştem), trebuie să profit de prilej pentru a clarifica aceste împrejurări încurcate în mod sordid înainte să ajungem, irevocabil, la o concluzie kafkiană.

Dacă aş fi intuit că nu vei fi suficient de gentleman nici în cel de-al doisprezecelea ceas, singurul tău gînd fiind acela de a umili toate legendele vii ale „roş-albaştrilor”, nu mi-aş mai fi pierdut vara aiurea cu tine. Mai ales că tocmai mă apucasem să aprofundez Jean-Paul Sartre, care, că veni vorba, ar fi numit (cu atîta afecţiune) „nimicnicie” ceea ce se întîmplă în Ghencea de atîta amar de vreme. Crede-mă, ştiu ce spun, e fascinant cum sensurile se dezintegrează cînd sînt puse faţă în faţă cu un adevăr negru, şi cum le cuprinde amocul, transformîndu-se în miraj şi construind un tampon precar în calea atacului violent al existenţei prea înspăimîntătoare.

Acestea fiind spuse, amice, află că Steaua ta a apus de multişor (ia-ţi adio de la ea), la fel şi averea (uită de ea), suporterii şi generalii ţi-au pus gînd rău şi singura ta scăpare este cămaşa de forţă. Dar nu te baza nici pe asta, altfel îţi va frînge inima.
În ceea ce priveşte ideea ta de a-l reinstala din nou pe Rege în locul meu, ca să-ţi salvezi fundul, află că singurul rege care ar accepta să vină la Steaua este Cioabă, dar şi ăla are o ofertă mai bună de la Rapid, aşa că i-aţi gîndul şi de la dumnealui.
Cordial, Piţi.

(Va urma. Dacă va mai fi cazul)

Claudiu Bolozan este jurnalist sportiv şi autorul blogului vivir para contarla

pexels pixabay 270637 jpg
Vrei să îți promovezi afacerea în mediul online? Optimizarea SEO este un pas esențial!
Prin urmare, SEO are ca scop îmbunătățirea poziționării naturale a unui site web în SERP (Search Engine Result Page), făcîndu-l mai vizibil în rîndul utilizatorilor de internet.
woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești