Dilemeche Mode

18 ianuarie 2013
Dilemeche Mode jpeg

(articol publicat în Dilema veche nr. 118 / 2006)

Depeche Mode vor concerta a doua oară la Bucureşti anul acesta, în data de 15 mai, pe Arena Naţională. Concertul este produs de EMAG!C, iar biletele sînt disponibile pe mytichet.ro, la Diverta, Magazinul Muzica, Librăria Mihai Eminescu şi Sala Palatului. Reluăm mai jos ancheta realizată în 2006 cu ocazia primului lor concert în România, anchetă în care am întrebat mai mulţi artişti şi jurnalişti dacă ei merg la concert şi/sau de ce n-ar trebui ratat un asemenea eveniment. (M. C.)

Radu AFRIM (regizor de teatru)

Nu m-aş duce de teamă să nu m-apuce nostalgiile, însă, ştiind că frenezia alungă nostalgia, nu pot rata evenimentul. Deşi ultimul lor disc nu m-a terminat şi nici nu mă dau în vînt după show-uri cu trupe masculine. Prefer să-i ascult chez moi. Cînd vin dive în saboţi cu tocuri subţiri e altceva. N-aţi fost la Dee Dee Bridgewater? Aţi pierdut un megashow, fraţilor! Nu v-aţi duce la Sade Adu?!? Hmm! Şi totuşi, în memoria adolescenţei mele (copilăria fiind, inevitabil, ABBA) şi în speranţa că poate aud live şi un „Everything counts”, mă bag!

Berti BARBERA (muzician)

Depeche Mode - o sursă inepuizabilă de energie sonoră şi un exemplu de unicitate artistică, o experienţă reuşită, după un parcurs de durată, uneori periculos, dar extrem de concret. Într-o lume în care majoritatea carierelor „artistice” se rezumă la un album, ei sînt în continuare împreună, produc, înregistrează, fac turnee şi-şi bucură admiratorii după mai bine de 20 de ani. Dacă e să vorbim de modul cum se poate crea un echilibru între tehnologie şi emoţia umană, putem fără ezitare să pronunţăm codul DM. Prezenţa absolut obligatorie!

T.O. BOBE (scriitor)

În iarna ’90 – ’91, în primul an de facultate, am împărţit un apartament din Balta Albă cu un depecher foarte mîndru de proaspătul vinil Violator, pe care îl asculta de cel puţin opt ori pe zi. Cine n-a trăit o experienţă identică, n-are de ce să rateze concertul Depeche Mode.

Paul BREAZU (jurnalist)

Mergeţi la DM ca să înţeleagă cei care organizează concerte în România că v-aţi săturat să-i vedeţi în fiecare an pe Scorprions sau pe Joe Cocker. Poate aşa o să-i aducă anul viitor pe Interpol.

Teodora ENACHE (solistă de jazz)
I-am ascultat în liceu, pe vremea cînd mergeam să dansez şi cînd ascultam alt gen de muzică. Între timp simţurile mele muzicale s-au mai ascuţit, iar acum nici nu mai ştiu cum cîntă. Cred însă că muzica electro este bună pentru generaţia care încă se caută.

Matei FLORIAN (scriitor)

Pentru plăcerea oricărui dinamovist de a călca în picioare gazonul pe care s-a jucat returul unui sfert de finală al cupei UEFA; pentru că pe Stadionul „23 August” se adunau o groază de pionieri; pentru că pe Stadionul „Lia Manoliu” vor veni pionierii muzicii electro-pop; pentru că „Lia Manoliu” se numea cîndva „23 August”... Mircea FLORIAN (muzician)

Unul din primele discuri pe care şi l-a cumpărat  Antim-Lucas a fost unul cu DM (mă simţeam bine, deşi eram mai rău); acum, ca la o celebrare întunecată, neagră, stau să le-ascult pe toate; parcă mi-e mai bine (cu toate că simt că mi-e mult mai rău)...

Radu Pavel GHEO (scriitor)

La Depeche nu vin; încerc de ceva vreme să trag o fugă în ex-Iugoslavia să prind vreun concert cu Bjelo Dugme, de exemplu. Rock sîrbesc de care ascultam în adolescenţă.

Dragoş GHIŢULETE (jurnalist)

După ce isteria legată de meciul mileniului se va fi terminat, iar poporul intoxicat ani la rînd cu Cîntarea României se va fi deşteptat, iată că vine un moment în viaţa fiecărui rocker să pună punct disputei „a fi sau a nu fi depeşar”. În lipsă de U2 sau Red Hot Chilli Peppers, merge şi Depeche. Hi!Hi!

Tudor GIURGIU (regizor de film)

Merită pentru că, în fine, se întîmplă ceva şi-n Bucureşti. M-am săturat de toţi obosiţii, pensionarii şi fake-urile care ne-au invadat scenele în ultimii ani şi mă bucur că voi vedea o trupă adevărată. N-am fost depeşar, „Personal Jesus” chiar mă enerva la vremea sa, dar am devenit fan Depeche după ce am ascultat un album de cover-uri. Am ajuns să îi respect şi să mă-nclin.

Dan GOANŢĂ (jurnalist)

Pentru ca să auzi live, la 10.000 de waţi, „I feel you”, o piesă cu tot atîta tensiune cît ziua de plată într-un depou de locomotive. Fără glumă!

Vlaicu GOLCEA (muzician)

Fie că sîntem sau nu fani DM, a merge la concertul lor (dacă mai e posibil) înseamnă a lua contact cu lumea reală a show-biz-ului şi a profesionalismului în muzică. Cred că prezenţa în România a unei trupe care înseamnă ceva în istoria muzicii pop, va pune umărul la normalizarea surogatului care este viaţa muzicală românească acum. Publicului de la Festivalul berii trebuie să i se ofere şi altceva.

Bogdan IANCU (sociolog)

Pentru că sînt una dintre puţinele trupe care au scăpat întregi (fanii ştiu la ce mă refer) din zbuciumaţii ani ’90 şi pentru că, oricît de prost ar cînta, sînt şi sună mai cool decît oricînd.

Carmen MEZINCESCU (jurnalist)

I-am detestat furibund pe toată perioada isteriei depeşiste neaoşe şi am început să îi iubesc şi să înţeleg cît de mari & minunaţi erau abia o dată maniheismele adolescentine sfîrşite. Acum număr zile, gîndindu-mă la „Strangelove”, „Useless”, „Judas” şi, eventual, „A pain that I’m used to” performate chiar pentru ochii şi urechile mele.

Radu NAUM (cronicar sportiv)

Pentru că ne este imposibil să mai mergem la Pink Floyd, iar pentru Rolling Stones, U2, Dave Matthews, Roger Waters, Clapton, Sting, Coldplay, Fiction Plane trebuie să ne deplasăm în străinătate, pentru că, pînă la urmă, Depeche a reuşit performanţa rară să fascineze cel putin două generaţii despărţite de vreo două decenii, pentru acea atmosferă specială cînd faci parte dintr-un val de entuziasm, în fine - dar nu ca argument ultim -, pentru a savura, după, cocktailul special dintre bere şi catharsis.

Cristi NEAGOE (jurnalist)

Ca să înţelegi (sau să-ţi aduci aminte) de ce lumea era împărţită într-o vreme în roacări şi depeşari.

Răzvan PETRESCU (scriitor)

Depeche Mode sînt regi pe lîngă Scriabin, Ceaikovski, Ludwig, Amadeus, Johann, Antonio, Mahler, Purcell, Cezar Franck, Rameau etc. Ca să nu mai pomenesc de Terje Rypdal, Esther Philips, Brad Mulhdau, Etta Jones, Kenny Burrell, Julian Cannonball, Barney Kessel, Helen Humes, Cassandra Wilson, Coleman Hawkins, Django Reinhardt, Sonny Rollins, Joe Pass, Ralph Towner, Bireli Lagrene, Philip Catherine, Lennie Tristano, Stochelo Rosenberg, Art Pepper, Art Farmer, Tommy Flannegan ş.cl. După cum se vede, am audiţii de altă factură, şi Depeche Mode mă uimeşte, pentru că, deşi le desfaci armoniile şi linia basului şi nu rămîn decît cîteva acorduri sifilitice, au mister. Misterul celor care nu cuvîntă, dar cîntă. Ce cîntă, pe mine mă depăşeşte. Mă întorc la Stravinsky, aşa depăşit de Depeche Mode cum e.

Robert ŞERBAN (scriitor)

Chiar dacă în adolescenţă, rocker fiind, cei de la Depeche îmi erau inamicii din prima linie, nu am cum să nu mă bucur (mai ales că mi-a mai venit... muzica la cap, între timp) că această celebră formaţie concertează la Bucureşti. Dacă mi-ar plăcea înghesuiala şi n-ar trebui să călătoresc 18 ore cu trenul, aş merge la concert fără să ezit. Aşa, doar oftez pe ritmul celor de la Depeche, cu speranţa că-i văd la televizor.

Cătălin ŞTEFĂNESCU (jurnalist)

Merită mers pentru că e ditamai trupa. Şi pentru că poate da mari satisfacţii celor care erau puştani în ultimul deceniu comunist. Depeşarii pot să vadă pe cine venerau ca nebunii, în timp ce pe lumea asta mai cîntau şi alţii, iar rockerii pot să vadă pe cine au urît crunt, deşi nu ştiau foarte sigur de ce.

Călin TORSAN (muzician, scriitor)

Într-o anumită perioadă, palinca îmi făcea rău, dar întotdeauna aveam în cămară o sticlă plină. Din respect pentru cei care îmi călcau pragul. În colecţia mea de discuri păstrez de cîţiva ani un album Depeche Mode. Şi nu o fac numai pentru musafiri.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Avertismentul lui Lucescu după România - Ucraina: a atras atenția asupra unui detaliu crucial
Un foarte bun cunoscător al fotbalului ucrainean a analizat partida de la Munchen.
image
Cine este românul care a murit în luptele din Congo. Tatăl tânărului de 22 de ani: „A zis că e pentru ultima dată”
O misiune s-a dovedit fatală pentru ieșeanul Petru Sam, în vârstă de 22 de ani. Aflat în Republica Democratică Congo, tânărul a murit sâmbătă, 15 iunie, după ce a fost ținta unei rachete trase de gruparea M23.
image
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
După victoria obţinută de tricolori împotriva Ucrainei, cu scorul de 3-0, luni, în Grupa E de la EURO 2024, Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj în care a felicitat naţionala de fotbal a României. Postarea sa a fost primită însă cu ironii pe rețeaua de socializare.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.