Dezbateri dîmbovițene

19 iunie 2015
Oameni fericiți jpeg

Eşti obosit după o zi grea. Te aşezi cu un ceai la televizor, iei telecomanda şi zapezi în căutarea unor ştiri de ultimă oră, a unui film bun, sau a unui divertisment uşor. Spectacolul de care dai mai peste tot e cam acelaşi: dezbateri.

Dezbateri despre de toate, cu moderatori volubili, cînd băncoşi, cînd nervoşi şi cu invitaţi de toate culorile politice şi profesionale, incluzînd cîteva echipe de ”experţi”, mereu aceiaşi, seară de seară. S-a inventat chiar şi dezbaterea-monolog, în care un personaj ”haios” şi încîntat de sine are aerul că vorbeşte cu telespectatorii, dar perorează de fapt dinaintea propriei statui, dăscălind şi porcăind pe toată lumea, oficiind suveran dintr-un cer inaccesibil muritorilor de rînd, batjocorind tot ce nu-l confirmă, vădit plictisit că trebuie să se producă dinaintea unei populaţii majoritar imbecile.

Aşadar, dezbateri. Pe cutare post, ai parte, ore întregi, de cafturi verbale între un ”rege al manelelor”, soţia sa sinucigaşă şi amanta sa demnă. Berbantul, simultan viril şi lăcrămos, ţine lungi tirade ”de suflet”, moderatorii îl stimulează regizoral, muzicienii din platou rîd, iar din cînd în cînd ies în prim plan cîteva domnişoare languroase, cu buze apocaliptice, care dau din fund nărăvaş, sacrificîndu-se generos pe altarul artei. Pe alt post, dezbaterea e ceva mai dură: un bogătaş rrom din provincie stă imperial între ”actuala” şi ”fosta”, asistînd la păruiala lor crîncenă. Se dau secvenţe din comunitatea de baştină a donjuanului, iritată de ingerinţa unei românce minoritare în ”treburile interne” ale tribului. Gîlceava e asezonată cu mici episoade muzicale dedicate ”actualei”, în timp ce marele bărbat aruncă cu bancnote grase spre ”interpreţi”. Dar astea sunt doar emisiuni de ”divertisment”. Există şi dezbateri ”serioase”. De pildă o amplă masă rotundă săptămînală despre ”problematica” meteo. Tu nu vrei decît să ştii dacă mîine plouă şi care va fi temperatura. Dar asta e o atitudine de diletant. Realizatorii dezbaterii vor să te transforme în specialist. În studiou, sunt invitaţi, prin urmare, reprezentanţi riguroşi ai prognozei, care ”analizează”, înconjuraţi de hărţi, ”situaţiunea”.

Nu te alegi cu cine ştie ce informaţii, dar adormi, respectuos, în fotoliu, ca un intrus într-o şedinţă academică.

La ore mai tîrzii, dai peste ample exerciţii de hermeneutică astrologică, sau peste nesfîrşite incursiuni în universul strămoşilor noştri daci. Dar ce spun ”ai noştri”? E vorba de strămoşii întregii planete, profesorii de latină ai romanilor, inventatorii scrisului şi ai paleoastronauticii.

De neratat sunt dezbaterile culinare, cu demonstraţii practice, supravegheate cu o sîngeroasă competenţă de cîţiva adevăraţi academicieni ai gustului, fericiţi să-i aducă pe concurenţi (mai ales pe concurente) în pragul lacrimilor. Simetric, ni se oferă laborioase consultaţii medicale, pentru combaterea exceselor gastronomice cu care ne ispitesc bucătarii TV.

 Evident, pe primul loc sunt dezbaterile politice. În doi, în trei, în cîte cîţi vrei…Cuvinte grele, atacuri la baionetă, fente de cartier, ”obiectivităţi” de paradă. Moderatorii fac glumiţe sau se burzuluiesc, invitaţii vorbesc în devălmăşie, nimeni n-are îndoieli, nimeni nu greşeşte, nimeni nu ascultă. Dezbateri fără dialog, ping-pong de vorbe fără comunicare. Deunăzi, am asistat obosit la o ”dezbatere”, în care o doamnă ireductibil partinică cerea ”colegilor” un schimb ”constructiv” de idei, în vreme ce un partener de coaliţie (ministeriabil chiar, din cîte am auzit) îşi beştelea interlocutorii cu ”aroganţe” de gang, izvorîte dintr-o suficienţă indemolabilă. E uimitor să vezi cum se vorbeşte astăzi în politică! Unii spun că şi în această privinţă (ca în toate) vinovat e Traian Băsescu. Şi e drept, în materie de limbaj, fostul preşedinte n-a fost chiar fată mare. Dar ce discipoli sîrguincioşi! Ce emulaţie s-a născut în jurul ”maestrului”! Ce de imitatori fioroşi sau rîncezi au proliferat în umbra Cotrocenilor! Mă întreb, uneori, cum vor arăta urmaşii noştri, crescuţi cu ochii pe dezbaterile de azi, ai căror protagonişti folosesc limba română ca pe o bîtă.

În orice caz, de vorbit, vorbim. Oferta de tacla a televiziunilor noastre este torenţială. Te uiţi şi cîştigi! Te uiţi şi amuţeşti! Te uiţi!

Articol apărut pe

.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi