„Despre destin. Un dialog (teoretic și confesiv) despre cea mai dificilă temă a muritorilor” de Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu, Ed. Humanitas

23 octombrie 2020
„Despre destin  Un dialog (teoretic și confesiv) despre cea mai dificilă temă a muritorilor” de Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu, Ed  Humanitas jpeg

Editura Humanitas vă prezintă, în avanpremieră, un fragment din volumul Despre destin. Un dialog (teoretic și confesiv) despre cea mai dificilă temă a muritorilor de Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu. Cartea va fi disponibilă în librării începînd cu 11 noiembrie.

Despre roata destinului, urzeala sorții și chipurile neașteptate ale ursitei se vorbește și se scrie de cînd lumea. Vechi și noi, culturile și civilizațiile dau înțelesuri tulburător-obscure acestor forțe nevăzute care par să conducă din umbră viețile oamenilor. Ce este, pînă la urmă, destinul? O zeitate legată la ochi? Libertatea omului de a-și asuma propriile fapte și decizii? Voia lui Dumnezeu? Fatalitatea?

Zece scrisori schimbate cu eleganța și firescul unei prietenii intelectuale vechi de peste patruzeci de ani, pline de reflecții, umor, experiențe personale și culturale, un turnir modern al ideilor în care se confruntă două concepții despre destinul omului. Un epistolar despre soartă și sorți care se citește pe nerăsuflate.

***

Despre destin (fragment în avanpremieră)

Gabriel Liiceanu

Dragă prietene, încep prin a spune că am o veste bună pentru tine: Dumnezeu există! Ba chiar și îngerii există! Numai că nu sînt în cer, și nici în „interval“. La ce bun să răscolim universurile și să recurgem la imaginale „centuri de smarald ale lumii“ sau la „voaluri suprasensibile“, de vreme ce venim pe lume echipați cu Dumnezeu? Căci asta înseamnă cînd spunem că Dumnezeu e lăuntric, și nu transcendent. Dumnezeu e principiul aprioric al conduitei noastre. Tot universul gravitează în jurul sanctuarului infinit al lăuntricului nostru. Numai pentru că există un Dumnezeu în „dincoace“, în lăuntrul meu, numai pentru că există un infinit interior pot să te percep ca seamăn și să te iubesc ca prieten.

Și acum mă întorc la destin în condițiile în care Dumnezeu se află în noi (și nu într-un „dincolo” nedefinit) drept condiție de posibilitate a conduitei noastre. Așadar, în privința destinului, consider că noi nu sîntem decît libertate. A-ți pune libertatea la lucru înseamnă a nu-l lăsa pe Dumnezeu să lîncezească și să se plictisească în tine. De-aici rezultă că tot ce ține de destin vine dintr-o cultură a alegerii. Toate alegerile mele încap în El și, cum mă definesc prin ele, pot fi bun sau rău, minunat sau abject, călduț sau croit dintr-o bucată, plin de speranță sau deznădăjduit. Vorba „ajută-te singur şi te va ajuta şi Dumnezeu!” pleacă tocmai de la justa înțelegere a coincidenței dintre mine și El.

Românii cred mereu că îi va ajuta pînă la urmă „bunul Dumnezeu” să iasă din impas. (Tu ceri, El dă și de-asta, cel mai adesea, El ia chipul norocului și e „bun”.) Ce-i drept, uneori românii au noroc și ies din impas, iar dacă nu mai ies cu deceniile, așa cum pare să se-ntîmple acum, este tocmai pentru că nu-l poartă pe Dumnezeu în ei și pentru că stau cu mîna întinsă la cer, în loc să aleagă ce era de ales: rămînerea pe pozițiile speranței, sau ale lucidității, sau ale curajului, sau ale loialității, sau ale adevărului care trebuie rostit cu orice preț. Eu cred că numai infinitul lăuntric ne dă și ne face destin. Destinul privește numai și numai ceea ce faci în virtutea libertății tale, indiferent că ești în restriște sau nu.

Andrei Pleșu

Dragă Gabriel, „Dumnezeu există”, spui tu, dar nu în puzderia de metafore cerești ale „specialiștilor”. Dumnezeu e în infinitul nostru lăuntric, e „principiul aprioric al conduitei noastre”. Gata! L-ai găsit! Adevărul e că te afli în bună companie. Și Carl Gustav Jung spune undeva că „Dumnezeu este un produs al abisului inconştient al eului”, că e un „arhetip al totalității”, asumabil, ca atare, drept pattern al comportamentului nostru.

Dar, dragul meu, eu nici cu aceste construcții „împăciuitoare“ nu mă pot acomoda. Și atunci, unde mă aflu? Simplu spus, mă situez – orgolios? – în afara orgoliului de a ști. Prefer ipostaza căutătorului. Sper să nu sune insolent: nu vreau să găsesc Adevărul înainte de a fi epuizat toate meandrele neliniștilor mele și de a fi frămîntat, pînă la frăgezime, aluatul propriilor mele tenebre. Aș putea găsi și o formulă mai convenabilă: nu vreau să găsesc Adevărul înainte de a‑l fi meritat! A‑l merita înseamnă a fi pregătit pentru întîlnirea cu el. Și a evita, grijuliu, suspendarea prematură, nerăbdătoare, a drumului, crezînd că i‑ai atins capătul. Prefer foamea, alergarea înfometată spre masa cea de taină și așteptarea nesigură (pentru că neprogramabilă) a Întîlnirii. Prefer să‑L caut toată viața (ba sper chiar și după moarte) pe Dumnezeu, decît să‑l iau în posesie după regulile și limitele mele pămîntești. Și nu cred că există căutare mai profitabilă, mai aventuroasă, mai îmbogățitoare, mai împlinitoare pentru om decît căutarea neîntreruptă a lui Dumnezeu. Căutarea „denegăsitului“!

Și acum: cum legăm toate astea de subiectul propriu‑zis al „turnirului“ nostru? Cum tratăm eventuala frustrare a cititorilor? Răspunsul meu ar fi că tocmai o „frustrare“ benefică, provocatoare, neîngrădită am vrut să obținem. Nu ne‑am făcut iluzia că vom clarifica o dată pentru totdeauna problema destinului. Tot ce putem spera e să fi dirijat atenția fiecăruia spre sensul, rostul și ordinea vieții proprii și a lumii. Cum să pricepem ceea ce ni se întîmplă, cum să domesticim hazardul, cum să ne modelăm limitele, cum să trecem prin și peste încercări de tot felul, cum să fim simultan luați prin surprindere de împrejurările vieții și să ni le asumăm calm și productiv. Nu ne‑am propus să oferim un „rețetar“ existențial care să dizolve insomniile. Căci, vorba cronicarului, nu e alta mai frumoasă și mai de folos în toată viața omului zăbavă… decît căutarea destinului propriu.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

club noapte republica dominicana EPA EFE (2) jpg
Peste 200 de morți în tragedia de la clubul de noapte din Republica Dominicană. Căutările s-au încheiat
S-au încheiat operațiunile de căutare în capitala Republicii Dominicane, după prăbușirea acoperișului unui club de noapte din Santo Domingo.
Bancnote bancnota bani leu lei romania FOTO Shutterstock
Primele în bani, mai apreciate de salariați decât alte bonusuri
Primele în bani sunt mult mai apreciate de angajați decât alte bonusuri oferite de angajatori precum coșurile cu bunătăți.
imperiul bizantin 02294400 webp
Ce Imperiu a purtat numele de Romania. Și-a schimbat denumirea de mai multe ori de-a lungul anilor
Unul dintre cele mai mari imperii din istorie a fost Imperiul Bizantin, care a existat timp de 1125 de ani. Ce mulți nu știu este faptul că într-un timp acesta a purtat, de fapt, numele de Romania.
Tancuri Rusia FOTO Shutterstock
Rusia a trecut la economie de război. Poate Europa să țină pasul?
La peste trei ani de la invazia la scară largă a Ucrainei, Rusia nu s-a impus doar prin bombardamente sau forță brută pe câmpul de luptă – ci și printr-o mobilizare industrială fără precedent.
Trei țări periculoase pentru condus  China  India Zimbabwe Colaj YouTube&Tourism
Trei dintre cele mai periculoase țări din lume pentru condus: aventură extremă pe patru roți, adrenalină, haos rutier și nervi de oțel
Se apropie mini-vacanța de Paște, urmată rapid de zilele libere de 1 Mai – și poate chiar începi să-ți conturezi planurile pentru o escapadă de vară. Și pentru că vacanțele altfel sunt din ce în ce mai căutate – cele care combină relaxarea cu adrenalina.
Ocean apa de mare involburata Foto Shutterstock jpeg
Unicul animal care poate vedea mai multe culori decât omul. Este faimos și pentru ochii săi
Atunci când vine vorba despre animale cu o vedere foarte bună, poate că mulți dintre noi ne-am gândi că este vorba despre vulturi, sau bufnițe. Însă, există o specie de-a dreptul neașteptată care este faimoasă printre oamenii de știință datorită ochilor unici pe care îi are!
Tradiții și obiceiuri de Florii la creștini ortodocși și catolici din România Colaj
Florii 2025: Ziua în care florile prind glas și credința înflorește. Tradiții și superstiții la ortodocși și catolici: cum aduci sporul în casă
Anul acesta, Floriile - sărbătoarea care marchează începutul Săptămânii Mari și, implicit, anunță Paștele – pică în aceeași zi atât pentru ortodocși, cât și pentru catolici: 13 aprilie 2025, o coincidență de calendar care adaugă profunzime unei zile deja pline de simboluri.
Depunere candidatură Nicușor Dan FOTO Inquam Photos / George Călin 2025 03 07 2251 jpg
Pariul lui Nicușor Dan la prezidențiale: câștigă tot sau pierde tot. Cât îl ajută mazilirea Elenei Lasconi - ANALIZĂ
Primarul general Nicușor Dan își joacă viitorul politic la alegerile prezidențiale. O victorie ar însemna un câștig total: va putea impune noul premier, noul guvern și o nouă majoritate parlamentară.
sarcina, viitori parinti   foto pixabay jpg
Tot ce trebuie să știe un cuplu pentru a avea un copil sănătos. Greșelile care pot transforma sarcina într-o tragedie
Medicii spun că planificarea conceperii unui copil presupune multă responsabilitate sanitară din partea părinților. Aceștia trebuie să-și facă toate investigațiile necesare pentru a afla ce boli ar putea transmite copilului pe linie genetică. În plus, trebuie să fie cu vaccinurile la zi.