Despre cîrtiţe şi vibraţii

28 noiembrie 2011
Despre cîrtiţe şi vibraţii jpeg

„Dragă Cîrtiţă mică”. Aşa îşi începea cîteodată Jerzy Grotowski scrisorile către Eugenio Barba, epistole pe care le semna „Cîrtiţa mare”. Aluzia transparentă viza dubla poziţionare underground a ambilor regizori, atît în cercetarea artistică, cît şi în politică, întrucît antropologia teatrală părea o formă conspirativă de artă în Polonia comunistă. Dincolo de asta însă, formula conţine un bogat bagaj afectiv, o anume tandreţe reţinută, complicitatea a doi artişti într-un moment istoric neprielnic, solidaritatea în idei şi viziuni teatrale, dar, mai ales, este expresia unei afectuoase relaţii maestru - discipol, în care primul îl protejează părinteşte pe cel de-al doilea, recunoscîndu-i însă şi valoarea şi lăsîndu-se, la rîndul său, protejat de acesta. Între Grotowski şi Barba era o diferenţă de vîrstă de doar doi ani, iar schimbul de epistole a avut loc timp de 7 ani, într-o etapă de tinereţe matură pentru amîndoi (27 - 35 ani), care a precedat celebritatea lor.

„Cu toţii sîntem copiii muncii altcuiva” scria Eugenio Barba în cartea sa Pămînt de cenuşă şi diamant, în care vorbeşte despre formarea sa artistică sub îndrumarea lui Grotowski. Relaţia lor puternică şi de influenţă reciprocă a durat ani de zile, indiferent unde i-au purtat „biografiile profesionale”. Lui Grotowski se pare că îi plăcea să aibă discipoli atunci cînd găsea artistul potrivit, cînd descoperea diamantul în cenuşă. Aşa a fost cu Ryszard Cieślak, neuitatul său „Prinţ constant” care, după despărţirea de Maestru, a vagabondat prin lume şi prin teatru fără a-şi mai găsi locul. Aşa s-a întîmplat şi cu Thomas Richards, care din 1985 i-a fost alături într-o întreprindere anevoioasă şi secretă, de cercetare artistică (sub numele „Arta ca vehicul”) la The Workcenter of Jerzy Grotowski din Pontedera, în Italia. Munca lui Richards a fost recunoscută de Maestru prin rebotezarea centrului în 1996 The Workcenter of Jerzy Grotowski and Thomas Richards. Încă o dată, transmisia lui Grotowski a funcţionat perfect, după cum el însuşi spunea: „Natura muncii mele cu Thomas Richards are caracterul unei "transmisii"; a transmite concluziile la care am ajuns eu: aspectul lăuntric al muncii mele”.

Festivalul iniţiat de Opereta bucureşteană, Viaţa e frumoasă!, este de un eclectism surprinzător: de la operetă clasică şi spectacole muzicale tip Broadway la concerte cu muzicieni din zone de nişă (The Tiger Lillies, Richard Galliano sau Laurie Anderson, anul trecut). Anul acesta, organizatorii s-au întrecut pe ei înşişi şi l-au invitat pe Thomas Richards împreună cu actorii săi să prezinte spectacolul The Living Room, să ţină o conferinţă despre „Arta ca vehicul” şi un workshop pentru actori şi să prezinte filmul documentar „ACTION in Aya Irini”, bazat pe lucrul la spectacolul său „Action”. Surpriza vine din alăturarea lui Thomas Richards şi a studiilor de antropologie teatrală (adică zona de cercetare prin excelenţă) unui festival de operetă, dar şi din invitarea unui  spectacol marca Workcenter Grotowski and Richards, în condiţiile în care munca celor doi regizori s-a desfăşurat din 1985 pînă nu demult într-un secret total, neacceptîndu-se sub nici o formă public, nici măcar invitaţi speciali. După dispariţia lui Grotowski în 1999, Richards a acceptat un minimum de reprezentativitate a muncii sale. Întîi, la spectacole au fost invitate cîteva persoane, apoi s-a ajuns la tolerarea unui public, dar întotdeauna puţin numeros.

The Living Room este un performance cu 50 de spectatori care sînt poziţionaţi de la început în postura de... musafir. Publicul este rugat să aducă o gustare sau ceva de băut (prăjituri sau vin), cadourile-standard pentru o vizită amicală, precizîndu-se că în timpul spectacolului se vor servi ceai, cafea şi fructe. Se stabileşte, astfel, de la început o relaţie care detensionează spectatorul din postura clasică (şi preţioasă) de martor al unui act de cultură bazat pe convenţie (şi convenienţă). Spaţiul creat în foaierul Sălii Studio a Teatrului Odeon este o cameră primitoare, „încălzită” de fotolii şi canapele, măsuţe încărcate cu termosuri de cafea şi ceai, platouri de fructe şi farfurii pentru prăjiturile aduse în dar pe care „musafirii” sînt invitaţi să le despacheteze şi să le servească. De-rigidizarea spectatorului merge mai departe, contactul cu actorii este direct, prietenesc şi civil (se fac prezentările cu fiecare spectator în parte). Spectacolul începe fără pregătire, în zumzetul conversaţiei de salon şi este compus aproape exclusiv din cîntece vechi, africane şi caraibiene, un soi de incantaţii cîntate în limbile acelor culturi, un limbaj de neînţeles, dar, tocmai de aceea, misterios într-un mod aproape religios. Lipseşte un element tradiţional al oricărui performance, cel narativ. Povestea nu există sau poate există, dar se sustrage logicii ordinare pentru că intenţia spectacolului este alta. Se creează pe nesimţite o atmosferă destinsă, o stare fundamentală de bine generată de energia pe care o manifestă actorii, corpurile lor perfecte fizic vibrează din creştetul capului pînă în vîrful degetelor mici de la picioare. Un cîmp magnetic se încheagă în jurul lor, aceeaşi energie pe care o resimţi în înregistrările spectacolelor celebre ale lui Grotowski, Prinţul constant, Apocalypsis cum figuris, Doctor Faust sau Akropolis. E un soi de aură care absoarbe, încorporează publicul în spectacol, o contopire între spectator şi actor, inexplicabilă în cuvinte, dar resimţită pînă în măduva spinării, „transmisia” unor sensuri ancestrale, indefinibile, care vizează simţurile şi propriul cîmp energetic al fiecărui spectator, şi nu intelectul (arta ca vehicul). După detensionarea iniţială a spectatorului, actorii provoacă, prin spectacol, o eliberare de stereotipurile cu care este perceput un performance - ca pe ceva străin, care nu te include, definit de convenţie.

The Living Room dă un răspuns celor intrigaţi de hipnotica energie a spectacolelor înregistrate ale lui Grotowski, cărora nu le-au putut fi martori direcţi. Thomas Richards s-a dovedit a fi un discipol perfect al Maestrului. Probabil, Grotowski i s-ar fi adresat astăzi lui Richards, cu aceeaşi tandreţe reţinută ca şi faţă de Eugenio Barba, „dragă Cîrtiţă mare”.

The Living Room
Spectacol regizat de Thomas Richards, cu participarea echipei de cercetare în „Arta ca vehicul”: Benoit Chevelle, Jessica Losilla Hébrail, Teresa Salas, Philip Salata, Cécile Richards

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Halep, prima veste bună după o lungă perioadă: Situația paradoxală cu care se confruntă
Constănțeanca de 31 de ani traversează un sezon trist, per ansamblu.
image
Angajată băgată în comă de patron. Bărbatul a fost arestat. „Ce, vrei să demisionezi?“
Femeia a fost sechestrată și lovită cu un topor în momentul în care a mers la firmă să-și depună demisia. Angajata a ajuns la spital în comă de gradul unu. Soțul acesteia a sunat imediat la 112.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.