Despre cinematografie la Parlament

Alexandra BUZAŞ
23 septembrie 2010
Despre cinematografie la Parlament jpeg

- Metafore din fotbal şi ironia sorţii. Paleologu susţine cinematografia -

Miercuri la Parlament – după săptămîni de tărăgănare şi amînare şi anulare a şedinţelor -, Comisia de Cultură a decis că a venit timpul (deh, nu erau alte probleme importante pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor) să ia în discuţie iniţiativa legislativă a senatorului (şi regizorului) Sergiu Nicolaescu de modificare a legii cinematografiei, propunere adoptată de Senat în luna mai. Printre semnatarii iniţiativei se mai numără senatorii Radu F. Alexandru („reputat scenarist”, conform  vicepreşedintelui Comisiei Victor Socaciu) şi Mircea Diaconu („actor şi director al Teatrului Nottara”, conform aceluiaşi deputat).

Printre prevederile din proiectul de modificare a legii cinematografiei se numără transformarea creditelor în sprijin financiar direct pentru producţia de film. Concret, în acest caz, Centrul Naţional al Cinematografiei ar deveni coproducător, ori, conform contestatarilor proiectului de modificare, acesta este un lucru singular în Europa. CNC-ul, o instituţie şi-aşa mult contestată, acordă credite pentru producţia de film, este un “investitor”, nu un coproducător.

“Introducerea CNC ca şi coproducător este inadmisibilă. Nu se găseşte nicăieri în lume aşa ceva. Înseamnă că eu o să am un director general, sau secretar de stat, care îmi face distribuţia, îmi spune ce decoruri, ce actori o să am, deoarece cofinanţatorul şi coproducătorul au această funcţiune. Cofinanţînd filmul, (coproducătorul, n.r.) are drept total să se amestece în producţie. Este de neconceput. Ne întoarcem cu 25 de ani înapoi”, a susţinut regizorul Radu Gabrea la şedinţa comisiei.

Pe de altă parte, o altă prevedere a noului proiect spune că în locul scenariului, elementul de bază al dosarului de concurs de finanţare la CNC devine decupajul regizoral, aşa cum era înainte de 1989. Conform contestatarilor "decupajul regizoral este un document tehnic ce nu poate deveni criteriu de evaluare, fiind anacronic".

“O altă inadvertenţă: introducerea noţiunii de decupaj, care nu s-a folosit decît în perioada regimului comunist, cînd era un mijloc de control al nostru. Azi e un lucru tehnic în care se prezintă discuţiile între regizori şi echipa tehnică. Nu se poate prezenta la concurs un decupaj, pentru că el implică o distribuţie fixată, discuţii cu operatorul, este o fază pregătitoare a producţiei", a susţinut Gabrea.

Totodată, cineaştii reclamă faptul că în locul selecţiei bazate pe elemente cuantificabile (premiile cîştigate anterior, rezultate de box office etc.), se propune notarea cu admis/respins - şi anume "evaluarea subiectivă a calităţii decupajului regizoral" şi "amploarea filmului".

Regizorul Corneliu Porumboiu, prezent la discuţii, a ridicat problema lipsei de criterii în ceea ce priveşte concursul CNC, conform noii iniţiative legislative, fapt care îl duce într-o "zonă total subiectivă", subliniind totodată că excluderea criticilor din jurii ar fi "un lucru foarte periculos".

După ce Radu Gabrea, Corneliu Porumboiu şi Tudor Giurgiu şi-au expus argumentat opiniile cu privire la modificarea legii cinematografiei – aceştia susţinînd la unison faptul că cele mai grave probleme cu care se confruntă cinematografia română sînt legate de infrastructură (săli de cinema), promovarea filmelor la nivel naţional şi transparenţa CNC-ului – a venit rîndul deputaţilor să ia cuvîntul.

Şi s-au exprimat...

De bine, ca o ironie a sorţii

Theodor Paleologu :  „Proiectul lui Nicolaescu este inutilizabil. Cea mai mare problemă este subfinanţarea dramatică din domeniul respectiv. Legea este ameliorabilă. Trebuie să analizăm propunerile dînşilor pentru a ameliora legea actuală. Cea mai mare problemă a filmului din România este distribuţia.  (...)  Trebuie să lucrăm în cadrul legislativ existent, cu propuneri de modificări care să vină din toate părţile. Trebuie să fim echidistanţi şi să avem mult dicernămînt. Trebuie să fim conştienţi că nu legea modifică totul”.

Cu fotbal:

Victor Socaciu: "Asistăm la un meci foarte puternic. Pe de o parte, o generaţie foarte puternică, cea tînără, pe de altă parte, o generaţie care a fost în prima linie a cinematografiei mulţi ani. Este, pînă la urmă, o decizie grea şi pentru noi, să vedem cum înclinăm balanţa, cui dăm credit. Argumentele dumneavoastră sînt convingătoare, dar sînt argumente convingătoare şi în cealaltă tabără. (...) Vom depune toate eforturile pentru a găsi formula cea mai echilibrată de a crea un mecanism viu, prin care să ieşim şi mai puternic pe piaţa internaţională".

Şi concluzia care este: analizăm, discutăm şi vedem. Ceea ce nu înţeleg eu este de ce a trebuit să vină Sergiu Nicolaescu cu o o propunere aberantă pentru ca această lege a cinematografiei să fie luată în seamă şi de ce trebuie să izbucnească şi al miilea scandal la CNC pentru ca în sfîrşit să se audă cuvinte ca „transparenţă”, „promovare” şi „lipsa infrastructurii” în Parlament (că la Ministerul Culturii s-au mai auzit, chiar în mandatul lui Paleologu, dar nu s-a schimbat nimic).

Tot ce putem să sperăm e că de data asta se va discuta legea punct cu punct şi se va ajunge la o variantă care să fie în „ajutorul” tuturor din breaslă. Şi apoi, mai e speranţa cu schimbările la CNC... Dar, pînă atunci, să vedem filme româneşti!

Alexandra BUZAŞ est jurnalistă la Mediafax.

Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă.Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.
vrei sa i surprinzi pe cei dragi du i intr o calatorie in alta tara jpg
Vrei să-i surprinzi pe cei dragi? Du-i într-o călătorie în altă țară
Visezi vreodată să-i duci pe cei dragi într-o călătorie într-o altă țară? Ei bine, acum este șansa ta!
Maia Morgenstern  1200x1200 png
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție
Serile Enayati Medical City continuă cu a IV-a ediție care va avea loc în 16 martie 2023, începînd cu ora 19.00, în București, în Orașul Medical.
Dilemaveche ro regalfermierul ro jpg
Protejarea serelor de îngheț este preocuparea principală a producătorilor de legume și flori
Serele de legume sînt una dintre cele mai bune modalități de a crește legume proaspete și sănătoase și de a controla condițiile de creștere.

Adevarul.ro

image
Profesor la Stanford: „Sunt 100% sigur că extratereștrii sunt pe Pământ de mult timp”. Când ne-ar putea contacta
Un profesor de la Universitatea Stanford susține că extratereștrii au fost pe planeta Pământ și sunt „încă aici”. El arată că experții lucrează la proiecte de inginerie inversă pe rămășitele unor OZN-uri care s-au prăbușit.
image
Noua modă la nunțile românești. Mirii renunță la o tradiție consacrată, tot mai greu de digerat
Sezonul nunţilor este în toi și viitorii miri trebuie să fie la curent cu tot ce e nou în materie de organizat evenimente. Tinerii vor să se modernizeze, fără să-și supere prea tare familiile care țin la tradiții.
image
Liniștea vieții la țară, spulberată de vecini cu apucături de oraș. „Dacă-ți ia foc casa, vecinii sting incendiul sau filmează cu telefonul?“
Comunitatea „Mutat la țară - viața fără ceas” l-a impresionat chiar și pe europarlamentarul Dacian Cioloș care vorbește despre „bucuria unei vieți simple și așezate”. Un membru al comunității povestește despre o situație care pare, aparent, incredibilă la sat.

HIstoria.ro

image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii