Despre Bach cu pianistul Murray Perahia, și alte cadouri de Crăciun

17 decembrie 2016
Despre Bach cu pianistul Murray Perahia, și alte cadouri de Crăciun jpeg

Nu știu dacă există o perioadă mai potrivită pentru ascultarea muzicii lui Bach, decît înainte de Crăciun: în iureșul cadourilor, meselor, nervilor, traficului infernal din marile orașe, lucrările lui Bach aduc acea stare de liniște sufletească cu care ar trebui să întîmpinăm, de fapt, Nașterea Domnului.

Mozart este cel mai vîndut compozitor al anului 2016, din toate genurile muzicale, inclusiv pop-rock. Nu sînt puține însă nici discurile cu muzică de Bach care au apărut anul acesta: și unul dintre cele mai importante cred că este cel semnat de Murray Perahia pentru casa Deutsche Grammophon: integrala Suitelor franceze.

Murray Perahia, care va împlini anul viitor 70 ani, este recunoscut drept unul dintre cei mai importanți pianiști ai timpurilor noastre; din fericire, a putut fi ascultat și în România, la Festivalul Enescu pe care l-a vizitat de trei ori, ultima dată, în 2015.

Relația dintre Murray Perahia și Bach este una cu totul specială: nu doar că Perahia a înregistrat și cîntat multe lucrări de Bach de-a lungul carierei sale, dar a și studiat îndelung partiturile cantorului de la Leipzig, în perioada cînd, avînd o infecție la o mînă, nu putea să cînte la pian. Murray Perahia este deținătorul unui premiu Grammy pentru un disc cu muzică de Bach, pe care se regăsesc Suitele engleze. Suitele franceze nu le-a înregistrat însă niciodată pînă la acest disc apărut pe 7 octombrie 2016, cu care Perahia inaugurează noua sa colaborare cu casa de discuri Deutsche Grammophon. Da, Perahia a avut curajul unei premiere în viața sa, la aproape 70 ani: aceea de a schimba casa de discuri cu care lucrează și de a alege alta, aceasta după ce timp de 43 ani a colaborat exclusiv cu casa Sony.

Perahia nu este însă singurul pianist care a avut curajul acestei alegeri la o vîrstă la care alții aleg să se retragă: și mentorul său, Vladimir Horowitz, a făcut-o, cu rezultate foarte bune. Iar Murray Perahia are deja certitudinea că alegerea sa a fost una bună: criticii internaționali au apreciat la superlativ noul album cu Suitele franceze, considerîndu-l un reper în interpretarea acestui repertoriu despre care Perahia că reprezintă un „Bach de cel mai înalt nivel”.

În 90 minute de muzică gravate pe un dublu CD, Murray Perahia face dovada unei măiestrii rezervate celor puțini aleși: naturalețe, eleganță, finețe, logică a construcției muzicale; și, în plus, o atitudine pe care o simți umilă a pianistului în fața unei partituri care aparține, indubitabil, unui geniu.

Este cu siguranță un album care îndeamnă la reflecție și curățenie interioară; poate fi ascultat în integralitate la Radio România Muzical luni, 19 decembrie, de la ora 19.00 și poate fi votat în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.

dudamel tablouri jpg jpeg

Gustavo Dudamel și Tablourile sale dintr-o expoziție

Are 35 ani, și numele său este sinonim cu succesul: venezueleanul Gustavo Dudamel desfășoară de 12 ani o carieră la cel mai înalt nivel. A rămas dirijorul principal al orchestrei de unde a plecat, Orchestra Simon Bolivar din Venezuela, dar este și directorul muzical al Filarmonicii din Los Angeles și colaborator al celor mai importante orchestre europene.

Gustavo Dudamel este dirijorul care va conduce Concertul de Anul Nou de la Viena 2017 susținut de Orchestra Filarmonicii vieneze, cel mai mediatizat eveniment din lumea muzicii clasice, la nivel mondial. Este o dublă premieră: și pentru Dudamel, care nu a mai dirijat niciodată acest concert de Anul Nou, și pentru orchestră, care nu a mai avut niciodată un dirijor atît de tînăr la pupitrul concertelor de Anul Nou care au o istorie de 75 de ani.

Alegerea nu cred că a fost prea greu de făcut: în ultimii ani, Dudamel a realizat numeroase proiecte cu Filarmonica vieneză, unul dintre ele fiind legat de un disc lansat pe 2 decembrie 2016. Este albumul cu care Dudamel a ales să sărbătorească 10 ani de colaborare cu casa Deutsche Grammophon (nu mai puțin de 51 de titluri, CD-uri și DVD-uri, au fost semnate de Dudamel în această perioadă).

Un album care are în centru Suita Tablouri dintr-o expoziție de Modest Musorgski, în orchestrația lui Maurice Ravel, un album cu o poveste adiacentă: este cunoscut interesul lui Dudamel de a promova muzica clasică în rîndul tinerilor. Pe parcursul primăverii și verii 2016, el s-a implicat la Viena în proiectul Superar, o replică la Viena a proiectului El Sistema dezvoltat în Venezuela, ceea ce înseamnă educație muzicală pentru tineri veniți din zone sociale defavorizate. Copiii au cîntat alături de membrii Filarmonicii vieneze și de Gustavo Dudamel, au fost la concerte și au făcut fotografii, acestea din urmă, incluse în bookletul CD-ului apărut pe 2 decembrie.

Dudamel explică alegerea Tablourilor dintr-o expoziție pentru acest disc tocmai prin faptul că această suită este una dintre cele mai cunoscute și expresive lucrări din repertoriul muzicii culte, substratul programatic contribuind mult la posibilitatea publicului de a înțelege mai ușor mesajul muzicii. Alături de Tablourile dintr-o expoziție, pe disc regăsim și un vals din muzica baletului Lacul lebedelor și poemul simfonic O noapte pe muntele pleșuv de Modest Musorgski, din nou o lucrare programatică, și ea printre opusurile care se bucură de mare notorietate.

Gustavo Dudamel este un dirijor carismatic care s-a impus prin energia și prospețimea versiunilor propuse ( în paranteză fie spus, unul dintre rolurile principale din serialul Mozart in the jungle a fost inspirat chiar de personalitatea lui Dudamel). Așa cum sesiza și un cronicar austriac, în interpretarea de pe discul lansat pe 2 decembrie, Dudamel a adăugat și maturitate în cocktailul calităților sale dirijorale. Efectul: îl vom urmări pe parcursul anului 2017, cînd Dudamel apare în turnee alături de Orchestra Filarmonicii din Viena și Filarmonica din Berlin, adică două dintre cele mai importante orchestre ale lumii.

Discul lui Gustavo Dudamel poate fi ascultat la Radio România Muzical duminică, 18 decembrie, de la ora 13.05 și poate fi votat pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016

Cristina Comandaşu este critic muzical.

WhatsApp Image 2023 06 02 at 16 31 57 jpeg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Anul acesta, organizatorii extind concursul la patru zile de competiții și show-uri ecvestre.
kam idris hqhx3lbn18 unsplash1 jpg
Dincolo de orele de lucru: Găsirea echilibrului între muncă și timp liber
Iată cîteva strategii practice și sfaturi pentru a găsi un echilibru între viața profesională și viața privată în lumea cu ritmul rapid din ziua de azi
Afis Teoria recapitularii Stefan Ungureanu The H Gallery jpeg
Vernisaj Ștefan Ungureanu – „Teoria recapitulării”, The H Gallery
Vernisajul expoziției va avea loc joi, 8 iunie, de la ora 19:00.
Portret CL jpg
poate nu
Poate nu-i chiar Sfîrșitul, numai că totul se leagă. Dar și pe asta cine s-o înțeleagă?
PHOTO 2023 05 26 14 18 54 jpg
Romanian Design Week, festivalul industriilor creative, readuce la viață spații uitate ale Bucureștiului, alături de IQOS
Industriile creative sau industriile de conținut sînt concepte care au intrat în limbajul comun în ultimii ani
ad3 jpg
Ce adidași se potrivesc cu treningul? Mizați pe confort și stil urban
Dacă preferi o versiune mai sportivă a treningurilor, pariază pe jambiere strîmte cu dungi albe pe laterale
saxinte jpg
Nigredo
Acceptarea ideii că ura poate fi un sentiment creștinesc
 AAA2496 jpg
Importanța reglării unghiurilor direcției
Unul dintre factorii care pot duce cel mai mult la uzura prematură a anvelopelor este reglarea incorectă a unghiurilor direcției.
DilemaVeche (2) (1) jpg
featured image (2) (1) jpg
Istoria transferurilor în fotbal: De la 400 de lire la 222 de milioane de euro
În ultimul deceniu s-au plătit sume amețitoare pentru transferul unor fotbaliști.
index png webp
Serile Enayati Medical City, 26 mai 2023, cu Sever Voinescu si Horia Brenciu
Enayati Medical City are ca prioritate abordarea holistică a problemelor medicale ale pacienților.
pexels andrea piacquadio 3812745 jpg
Migrenele: ce le generează și cum le tratăm
Migrenele reprezintă un tip de durere de cap caracterizate prin dureri intense, pulsatile, resimțite de cele mai multe ori doar pe o parte a capului.
DSC08734 JPG
IQOS și Romanian Design Week te invită să descoperi instalația „Echoes of Presence” între 12-28 mai în Piața Amzei din București
În ultimii 10 ani, Romanian Design Week a devenit cel mai complex eveniment dedicat industriilor creativ-culturale din România.
Killa Fonic png
Vama intră în luptă cu Killa Fonic în bătălia muzicală a anului
Joi, Vama și Killa Fonic intră în cea mai așteptată bătălie muzicală a anului.
image png
Vedere asupra lumii din casele bunicilor
Recunosc o disperare aici, acceptată pe jumătate trupește, pe jumătate  sufletește.
dilemaveche 1 jpg
Cum identifici rapid un nou cazino online și cum să rămîi siguranță
Pe viitor, cu siguranță vor mai apărea jocuri diferite și inovative.
Dilemaveche   nuante de roscat jpg
Ce legătură există între nuanța părului și personalitate – află aici!
Te-ai întrebat vreodată dacă există o legătură între nuanța părului și personalitate?
Echoes of Presence partedinarte jpg
COMUNITATEA A DECIS: CÎȘTIGĂTORUL CONCURSULUI LANSAT DE ROMANIAN DESIGN WEEK ȘI IQOS ESTE PROIECTUL „ECHOES OF PRESENCE”
ÎMPREUNĂ este tema pe care Romanian Design Week și IQOS au propus-o comunității creative din România pentru ediția de anul acesta a concursului.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Start pentru înscrierile la a doua ediție New Draft. Asociația Control N caută autori de scenarii de film din România
Trei sesiuni de lucru asistat, programate lunar, între lunile iulie și octombrie 2023
icr lbf2023 jpeg
#3 1 jpg
Cititul în familie: De ce este important să citim împreună cu cei mici?
Cititul în familie nu trebuie să fie o activitate plictisitoare, ci poate fi o aventură fascinantă pentru toți membrii familiei.
catre mine 50x70 preview jpg
Control N: Ateliere de autocunoaștere prin scris pentru liceeni
În perioada martie – mai 2023 atelierele își propun să abordeze într-o manieră originală trei forme de scriere.
cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon jpg
Cum alegi cele mai confortabile treninguri de fete pentru fiecare sezon?
La școală, prin parc și la locul de joacă, treningul de fete este ținuta preferată ușor de adaptat la fiecare sezon.
specializare sau servicii complete cum alegi abordarea pentru service ul tau auto jpg
Specializare sau servicii complete: cum alegi abordarea pentru service-ul tău auto
Alegerea unei abordări pentru service-ul tău auto poate face diferența între succesul și eșecul afacerii.

Adevarul.ro

image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.
image
Cazul înfiorător al elevului ucis în timp ce mergea spre şcoală. Daune uriaşe acordate de judecătorii din Neamţ
Judecătorii din Neamţ s-au pronunţat într-un dosar penal, acordând daune uriaşe după ce un elev a fost ucis când mergea spre şcoală. În accident au mai fost răniţi alţi doi adolescenţi
image
Totul despre „drogul violului”. Povestea de film horror a uneia dintre victime: „Am băut apă plată” FOTO VIDEO
„Drogul violului” face ravagii în Europa, iar în România a făcut vâlvă cazul unei eleve în vârstă de 15 ani, despre care s-a scris că a fost drogată, sechestrată și violată.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.