Desenează-mi Copilăria! Hai, te rog!

11 februarie 2017
Desenează mi Copilăria! Hai, te rog! jpeg

● Micul Prinț, de Antoine de Saint-Exupery. Regia: Alexandru Dabija. Teatrul de Comedie.

Desenează-mi o oaie, te rog, desenează-mi o oaie! Te rog, desenează-mi viața, aici, pe hîrtia asta, așa cum o vezi tu: mică, mare, urîtă, frumoasă, slabă, grasă, oaia, zic, așa cum o vezi tu, hai, te rog, desenează-mi o oaie!

Inevitabilul se produce – Micul Prinţ (Dorina Chiriac) strălucește în hainele-i negre, de prinț, de copil, de viață. Se înfruptă din defectele oamenilor și explodează pe alocuri în mii de bucăți de calități. Și nu-i puțin lucru acesta, nu-i puțin pentru că partitura e complexă – o joacă de-a seriozitatea, între aspecte frivole ale lîncezirii omenești și aspecte decadente ale vieții în miniatură.

Cum ar fi să ne imaginăm că sufletul nostru se află într-o floare – închisă de prea multa ură și nepăsare din jur, iar singura noastră salvare a propriului suflet este ca floarea să-și deschidă petalele, dar cum ea ar putea s-o facă numai dacă în jurul ei ar domina fericirea, adevărul și frumusețea interioară a ființelor, imaginația noastră s-ar spulbera, asemenea unui vis care tocmai începuse să devină frumos – alarma ceasului deșteptător sună, buimaci ne trezim, sărind din locul nostru de veci, adormirea gîndurilor noastre, nici nu ne mai privim în oglindă și alergăm spre marea anormalitate a zilei – societatea e în derivă, Micul Prinț nu mai e prinț de mult, avionul picat va rămîne picat, șarpele va rămîne șarpe, iar omul care pilota pînă nu de mult realitatea înconjurătoare va deveni un prieten bun al acestuia, înfumuratul a devenit prea fumuriu și nu se mai zărește decît prin ochelarii desenați pe hîrtia micuțului prinț, afaceristul și-a pierdut numele, calculează în gol cît timp mai are de trăit, profesorul de geografie a devenit cel mai rătăcit om din lume, astronautul a început să zboare pe Pămînt, ca un vînt năuc, iar regele nu mai e rege de mult, pentru că regatul a dispărut, în urma lui rămînînd doar cîteva accente sonore – melancolice.

Eu vreau să plec, vreau să mă întorc acasă. Mă așteaptă floarea pe care am crescut-o, crescîndu-mă pe mine, din nimic, din neant, din gol. Eu vreau să plec acolo unde totul e mic, dar sigur, acolo unde nimeni nu-mi vrea răul.

Micul Dorina se înalță spre dialogul interuman și capătă o notă de dirijor al defectelor omenești raportate la lipsa calităților, al societății fugare, jucăușe și triste – toate-n același timp, răbufnite din imaginația celei care crede în imaginație – Ada Milea, și astfel construiește alături de celelalte suflete, un regal al actoriei de suflet, așa cum publicul adecvat îl cere, îl vrea, îl dorește. Regia liberă a lui Alexandru Dabija oferă posibilitatea interpretărilor, cauza unui efect inteligent aruncat în joc, în text și-n decor. Ca o vitamină efervescentă, tonalitățile estetice sînt continue, de jos în sus, înspre aerul deviant al planetei Pămînt.

Copii, adulți sau bătrîni au vrut să-l cunoască pe Micul Prinț. Și au avut o ocazie mai mult decît minunată de a o face, la Comedie. Împreună cu Micuțul căutător de adevăr s-au jucat de-a rîsu’-plînsu’, și-au făcut cu ochiul reciproc atunci cînd înțelesurile erau de neînțeles – semn că noi știm, dar vrem să ne arăți tu, dragul nostru Prinț, calea către fericire, către iubire, către adevăr, dar mai ales calea către lumea ta, către lumea ta atît de frumoasă.

O poveste trăită, nu jucată – cu iz de prezent, presărată parcă cu amintirile noastre de zi cu zi, o poveste în care dacă nu crezi înseamnă, probabil, că ceva în tine s-a sfîrșit.

Desenează-mi copilăria, pe bucata asta de hîrtie! Hai, te rog! Vreau să iau cu mine, iar ție îți voi lăsa amintirea mea și steaua aceea de pe cer – o vezi? – steaua aceea mică care se pierde printre celelalte stele, acolo voi fi eu și-ți voi zîmbi, să mă privești în fiecare noapte, eu voi fi acolo, totdeauna, și-am să te privesc, hai, te rog, desenează-mi copilăria, aici, pe bucata asta de hîrtie, nu e prea mică, e suficient de mare hîrtia asta pentru copilăria mea, suficient de frumoasă încît s-o pot căra după mine.

Asta nu-i o oaie, e copilăria.

E curajul de a înțelege viața.

Dragoș N. Savu este specialist în comunicare teatrală.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Semnalul de alarmă tras de un economist de top: mai puțini bani europeni, mai mulți pensionari. Ce soluții propune României
Economistul Radu Crăciun avertizează asupra turbulențelor economice care ne așteaptă în următorii ani. El susține că România va traversa inevitabil o perioadă mai delicată, din 2027, când începe un prim val de pensionare a „decrețeilor”, cu urmări asupra pieței muncii, iar PNRR va lua sfârșit
image
Sclavia, din nou la modă în România. „Este atât de sumbru și de macabru modul în care se întâmplă lucrurile”
Avem cei mai mulți cetățeni exploatați prin muncă forțată, cele mai multe femei și cei mai mulți minori traficați pentru exploatare sexuală, comparativ cu celelalte state membre. Iar pentru asta este vina statului, atrag atenția experții, care spun că tinerii români cresc pentru a deveni victime.
image
Capcana din pachetele de țigări. De ce ajung unii să fumeze 20 de țigări pe zi
Fumatul a devenit un viciu tot mai răspândit, care debutează la vârste din ce în ce mai fragede, susțin specialiștii. Astfel, foarte multe persoane ajung să fumeze chiar și 20 de țigări pe zi.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.