Descoperiți poveștile orașului în Stagiunea Virtuală: hanuri și hoteluri din București
De joi, 18 martie, de la ora 19:00, și pînă în 25 martie, vă invităm la un tur virtual ghidat inedit în cadrul căruia explorăm online poveștile Bucureștiului. Ghidați de tînărul și pasionatul arhitect Alexandru Buzatu, descoperim poveștile hanurilor și hotelurilor celebre din București.
Turul online Explorează orașul virtual: Povestea hanurilor și hotelurilor din București se va desfășura live în secțiunea Explorator din platforma Raiffeisen Art Proiect și pe pagina de Facebook Raiffeisen Bank și va dura aproximativ 90 de minute.
Știați că „Hanul Elias” este totuna cu „Hotel Patria”? Și că această clădire, reperabilă pe undeva prin spatele magazinului Cocor, ar fi încă locuită? Sau că Hanul lui Manuc a purtat, timp de vreo sută de ani, denumirea de „Hotel Dacia”? Sau că în jurul bisericii Sf. Gheorghe Nou a fost un han de mari dimensiuni, cu clădiri de jur-împrejurul bisericii, care au ars la „marele foc” din 1847? Sînt multe povești de descoperit despre hanurile și hotelurile Bucureștiului…
Ce deosebește un „han” de un „hotel” și cum se face distincția între cele două? Dacă hanul are adesea un aer oriental, fanariot, balcanic - cel puțin pe aici, pe la Bükreş, hotelul vine cu aerul său occidental, franțuzit, de Belle Époque, „de Bucharest, pas de Bükreş”! Avem oare de-a face aici, ca în multe alte situații, cu acel „complex otoman” de secol XIX și cu acea „schimbare a ișlicului cu jobenul”, ca să arătăm lumii că sîntem și noi „ai Europei”, mai degrabă decît „ai Asiei”?
Descoperiți și alte povești și detalii, live, joi, 18 martie, în turul ghidat de Alexandru Buzatu, un tînăr arhitect pasionat de București și poveștile lui, care s-a specializat pe acest subiect. Iar la finalul turului, dacă doriți mai multe detalii, îl puteți întreba direct pe ghidul vostru.
Explorarea virtuală a Bucureștiului și a poveștilor sale în formula de tur ghidat online este realizată în colaborare cu Interesting Times Bureau și este oferită de Raiffeisen Art Proiect celor interesați de modul în care orașul generează și găzduiește istorii culturale. Proiectele propuse în #stagiunevirtuală oferă avantajul unui acces deschis pentru toți cei interesați, oriunde s-ar afla, în București, în țară sau în străinătate.