Demonii amiezii

19 iunie 2017
Demonii amiezii jpeg

● Magda Cârneci, Viață (1995 – 2015), Editura Paralela 45, 2016. 

Poezia Magdei Cârneci a surprins încă de la debut, Hipermateria (1980), prin claritatea notațiilor ce conturează – prin acumulare – o viziune distinctă asupra lumii emoțiilor. Prin intermediul acestora, poezia corporalizează femeia, aflată la diferite vîrste ale frumuseții ei. Multe dintre textele din primul volum, Să privim realitatea în față, Fotografie la minut, Femeie, au o funcție asemănătoare. Cu diferența că, acum, în cartea de față, tonurile sînt mai calde, iar nostalgia pune într-o altă lumină reveriile: „Şi dintre coapsele însîngerate / să iasă brusc o femeie înaltă, frumoasă, / gata să-şi desfacă picioarele/ ca să iasă o altă femeie, şi mai desăvîrşită / Oh, / nu e cu putinţă. Cuvîntul va trebui să aştepte, / să treacă prin nenumărate strîmtori şi abrupte deschideri / pînă ce se va curăţa; va creşte / încet, ascuns, dureros, / ca un cărbune orb şi încins, undeva în infernul pămîntului,/ visînd către imposibile astre, preschimbîndu-se penibil/ în diamant”(Un fel de poetică).

În acest gen de poezie, trupul femeii apare abia schițat, el este doar presupus ca fiind acolo. Din acest motiv, Magda Cârneci evită clișeele liricii carnale. Scriitoarea recuperează toate ipostazele „femeii” pentru a le aduce laolaltă. Ele oricum trăiesc simultan într-o conștiință lărgită, ele au toate tonusul lor originar. Trăiesc ca și cum timpul nu ar mai exista, într-o lume respiritualizată, după ce a cunoscut decăderea și înfrîngerea.

Versurile citate mai sus trebuie corelate cu ultimele din carte. Ele aproximează două momente ale acestei nașteri perpetue. O trăire intensă subsumează toate vîrstele unei ființe și face posibilă clipa (finală?), sudarea aproapelui cu departele: „Bucurie a creaţiei mici în bucuria creaţiei mari: / fătul ce-am fost ţinut într-o palmă vastă umană; pruncul ce încă sînt în mîna unui / artist uriaş, visător: prunc mărunt modelat cu blîndeţe de nevăzute energii şi braţe de aer; / la rîndul lui modelînd din oţel, hîrtii şi imagini mici lumi paralele civilizaţii de jucărie / în lumina eternă. / Bucuria plutirii viitoare printr-un întuneric vast, fertil, hrănitor care e chiar Divinul: / gîndul cosmic sau uterul altei lumi sau pleoapa închisă a celui ce mă gestează. / Să fiu întuneric fără început, fără limite Să mă întorc la mine, la Tine În sfîrşit să mă/ nasc. Şi din mine alte lumi să se nască” (Eu și Lumea). Între aceste două momente dispuse pe o axă fără timp, e concentrată întreaga problematică a cărții, una dispusă pe mai multe etaje. Texte, precum, La mijlocul vieții, Omul matur, La plecarea unui prieten, La aniversară par momente în care încrederea în bucurie și în frumusețe este zădărnicită. În cartea de față, nu absența răului tragic sau metafizic face posibilă această stare de liniște enimgatică, ci conștientizarea unei ciclicități fără de sfîrșit a frumuseții (ce înseamnă totodată și prăbușire, pierdere în abis), care rămîne totuși indiferentă la banalele accidente de parcurs. Una dintre mizele poeziei de față chiar asta este: conviețuirea în limite rezonabile cu demonii amiezii, care își pierd puterea dacă nu li se acordă prea multă atenție.

Poeta știe foarte bine să filtreze stările contradictorii și să și le aproprie pentru a se regăsi pe sine în armonie. Din acest punct de vedere, aș putea caracteriza poezia Magdei Cârneci din cartea de față prin sintagma „armonie dodecafonică”. Armonia ține de stilul limpede și fluid al autoarei, poemele înlănțuindu-se ca niște vase comunicante, chiar dacă nu sînt subsumate unei teme unice. Dodecafonică e lumea interioară marcată de trăiri intense, uneori dramatice, fără ca totuși să se piardă legătura cu esența ireductibilă a personalității. Muzică dodecafonică, dar totuși muzică.

Perspectiva integratoare e cea care răspune pe deplin vocii lirice a Magdei Cârneci. Pentru că există și în cartea de față un text cu un pronunțat caracter de ars poetica, Poemul înalt – „codrul des de simboluri/ ce încetează să mai fie mister/ pentru a fi pură identitate” –, transcriu aici cîteva rînduri dintr-un eseu pro domo al autoarei: „Poetul nu poate oferi decît mărturia propriei sale existențe totale, dovada ființei sale întregi. În absența unor criterii și repere universale, el nu poate veni decît cu dovada făpturii sale puse în joc. Stării cantitative și sincretice a actualității, el nu-i poate opune decît experiența calitativă a totalității sale spirituale, efortul său existențial integrator. […]. El înregistrează prezentul, trecutul și viitorul, în măsura în care coincid cu, și revelează, esența atemporală a ființei sale, în măsura în care sînt căi către ființa sa completă, desfășurată în spațiu și timp, întinsă între naștere și eternitate” (Poetrix. Texte despre poezie și ale eseuri)

Cred că prin cartea de față, autoarea răspunde propriului deziderat poate chiar mai bine decît a reușit să o facă în cărțile anterioare. Valoarea acestei poezii pronunțat ontologice se datorează explorării prin mijloace foarte discrete, antiretorice, dar specifice spiritului vremii, a feminității profunde și atemporale.

Şerban Axinte este scriitor şi cercetător ştiinţific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române, Filiala Iaşi. Cea mai recentă carte publicată: Gabriela Adameşteanu. Monografie, antologie comentată, receptare critică, Editura Tracus Arte, 2015.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Cu ce vom înlocui centralele pe gaze care vor fi interzise în UE. Patru din zece români susţin că preţurile pompelor de căldură sunt prea mari
Patru din zece români sunt de părere că preţul prea mare al pompelor de căldură este principalul impediment în achiziţie. Așa arată un nou studiu făcut în contextul în care centralele de apartament pe gaze vor fi interzise.
image
Istoric înfiorat de traiul primitiv al românilor din Ținutul Pădurenilor: „Credința lor, amintiri ale păgânismului de altădată”
Primele cercetări ample ale comunităților din Ținutul Pădurenilor au avut loc în secolul al XIX-lea. Omul de știință Teglaș Gabor a călătorit în satele izolate din Munții Poiana Ruscă și a rămas uimit traiul localnicilor și de obiceiurile bizare păstrate cu sfințenie de aceștia.
image
A fost votat orașul ideal - lider mondial la calitatea vieții în 2024. București, salt spectaculos în clasament
Pentru al treilea an consecutiv, o capitală europeană a fost desemnată drept „orașul ideal al lumii” dintre cele 173 nominalizate în „Indicele Global al Calității Vieții”. Capitala României se află de asemenea în acest clasament mondial.

HIstoria.ro

image
Rafinăria Petrobrazi: o istorie care se scrie încă
90 de ani de istorie – și ce istorie! Fondată în 1934, Rafinăria Petrobrazi – pe care oamenii au cunoscut-o și sub denumirile Rafinăria Creditul Minier, Rafinăria nr. 7 sau Rafinăria Brazi – a fost și a rămas un reper al comunei Brazi.
image
Ghinionul lui Tiberiu, „împăratul care nu iubea Roma”
Antonio Spinosa, în eseul Tiberiu – Împăratul care nu iubea Roma, abordează o temă des invocată de mine pînă acum: Rolul imens pe care-l îndeplinește scrierea unui istoric în imaginea transmisă posterității de prezentul în care a trăit și activat o personalitate.
image
Ziua în care veteranii de o vârstă cu secolul s-au întors pe plajele Normandiei
Acum 80 de ani, soldații care au debarcat pe plajele Normandiei, în dimineața de 6 iunie, au pășit în infern, întâmpinați de obstacole diabolice, mine, sârmă ghimpată, cazemate și bunkere, mitraliere secerându-i încă din apă și un inamic fortificat hotărât să îi arunce înapoi.