De prin ziare adunate...

31 august 2017
N am înţeles nimic jpeg

Nu poţi, ca patriot, ca dac şi ca democrat, să nu îţi începi ziua, oriunde-ai fi, răsfoind gazetele de-acasă. Aşa fac şi eu, aflat, pentru o săptămînă, pe litoralul bulgar. Citesc şi oftez. Citesc. Ţara e inepuizabilă.

Nu pot rezuma explozia zilnică de „breaking news”, de la furtunoase dezbateri politice, la „bombe” din viaţa privată a vedetelor, de la declaraţii „incendiare”, la profeţii apocaliptice, de la „dezvăluiri cutremurătoare”, la reţete pentru fericirea şi sănătatea personală.

În ultimele zile, am cules doar cîteva asemenea roade, pe care le împărtăşesc, cu dor de locurile natale, cititorilor, aflaţi, poate, şi ei, în concediu. Încep, inevitabil, de la vîrf, de la conducătorii noştri. Iar au scos ceva lume în stradă, cu propuneri de natură să îmbunătăţească funcţionarea justiţiei. Două lucruri sunt de reţinut. Mai întîi, mirarea candidă a dlui Dragnea: „De ce atîta agitaţie?! Ce-am făcut?” Urmează jocul de glezne inegalabil al şefului nostru de partid şi de stat: A. „Eu n-am ştiut nimic. Am stat deoparte. Şi bine am făcut!” B. „Justiţia nu trebuie să se învîrtă în jurul lui Iohannis, sau în jurul lui Kovesi, ori Lazăr!” Ce poate fi mai cinstit decît această declaraţie? Ea spune un lucru evident: justiţia trebuie să se învîrtă în jurul lui Dragnea, Tăriceanu şi Toader! Şi să nu exagerăm, dogmatic, cu „separarea puterilor în stat”! Dacă deţii puterea executivă şi pe cea legislativă, nu e mai „logic”, mai armonios, să iei în custodie şi puterea judecătorească? Nu evităm, astfel, haosul procedural şi riscul nedreptăţilor de tot felul? După care gleznele Dragnea fac şi mici fente „democratice”: „Atenţie! Eu n-am fost de acord, toamna trecută, cu propunerea lui Tăriceanu de a exclude preşedinţia din circuitul numirilor în sistemul judiciar. Acum avem însă de a face doar cu unele propuneri, cu o opinie. Vom analiza! Să nu ne năpustim!”

În marginea acestor „idei”, a apărut la orizont şi o „relativizare” (mergînd pînă la criminalizare…) a dreptului de a protesta în stradă. „Politica nu se face în stradă!” teoretiza, deunăzi, expert, dl Marian Munteanu. Asta n-au înţeles, pare-se, revoluţionarii din decembrie 1989, sau demonstranţii din Piaţa Universităţii, adunaţi chiar în jurul dlui Munteanu, pe atunci mai puţin înţelept. Ca să nu mai spunem că, în ambele cazuri, lipsea orice urmă de aprobare de la poliţie şi primărie! Manifestaţiile stradale – adaugă, cu subtilitatea sa de pomină, dl Tăriceanu – „strică imaginea României” Alţii sunt mai expliciţi, mai bărbaţi, mai dintr-o bucată: manifestanţii sunt „cretinoizi”, „stalinişti”, „robotizaţi”, „cu creierii terci”. Chiar şi comentatori politici mai „fini” se întreabă, uneori, cine îi scoate în fond în stradă pe protestatari. Motivaţiile protestelor trebuie, deci, căutate în zona „asmuţirilor” oculte: Soros, „forţe ostile”, „multinaţionale”, binoame” etc. Un fost miliţian cere represalii: forţele de ordine trebuie să folosească armamentul din dotare! Pe scurt, gata cu adunările publice împotriva unor „aşa-zise” nereguli guvernamentale. Mai mult respect pentru cele 3 milioane de români care au cîştigat alegerile, împotriva celor 16 milioane care n-au votat! Şi mai multă încredere în devotamentul parlamentarilor! Şi în competenţa infailibilă a miniştrilor!

Să trecem însă la teme mai înalte. Există, prin părţile noastre, şi multă spiritualitate. Complotul împotriva BOR, organizat de diverse Servicii, prin compromiterea nedreaptă a unor preoţi iubitori de oameni, ne face să nu luăm act de o sumedenie de taine duhovniceşti adînci, care au loc chiar sub ochii noştri. S-a tranşat, de pildă, printr-o descoperire mistică dăruită unui preot autohton, o importantă dilemă a românilor. Ştim cu toţii că, zi şi noapte, românii sunt preocupaţi să afle cum e cu yoga şi cam cum arată viza de intrare în Rai. Acum e clar: înarmat cu moaştele unui sfînt necunoscut (!), preotul nostru a intrat într-o încăpere în care nişte tineri făceau exerciţii de inspiraţie indiană. Ei bine, cum a intrat, omul a văzut ceva urît şi negru care l-a lovit în cap. Noroc cu moaştele respective (luate, pentru o vizită, la naşii săi din localitate), care s-au interpus între agresorul demonic şi creştetul pios al intrusului, protejîndu-l de duritatea loviturii. Concluzia: cînd ajungem în Iad, vom da peste o adunătură de indieni, chinezi, japonezi şi arabi, plus cîţiva rătăciţi din rasa noastră. Dumnezeu a creat, prin urmare, două feluri de oameni: unii creştini (gata mîntuiţi) şi unii (cam mulţi) budişti, taoişti, shintoişti, mahomedani etc, simple lemne de foc pentru smoala de pe urmă. „Căile Domnului” nu sunt, prin urmare, chiar atît de „încurcate” cum cred unii. „Jocurile sunt făcute”. Avem o grandioasă imagine în alb-negru a eternităţii…

Să fiu bine înţeles. Nu recomand nici unui european să se salveze prin alte „filozofii” şi „tehnici spirituale” decît cele ale tradiţiei în care s-a născut. E mai firesc şi mai la îndemînă. Nu am timp acum să intru într-o demonstraţie amunţită. Voi cita doar un cuvînt înţelept al Părintelui Scrima: „Nimeni n-a părăsit ortodoxia pentru că ar fi epuizat-o”. Dar suficienţa, lipsa smereniei, dispreţul faţă de „aproapele” care nu-ţi seamănă nu garantează o vilă în Rai, oricîte mătănii ţi-ai trece la catastif… Ne-ar ajuta, poate, mult mai mult, străduinţa de a depăşi naţionalismele de telenovelă şi creştinismul ostăşesc, care, în loc să creadă, crede că ştie şi pune mîna pe baionetă.

Articol apărut pe Blogurile Adevărul

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
EXCLUSIV Bruce Lincoln, profesor, discipol și fost student al lui Mircea Eliade: „Admirația lui pentru mișcarea legionară m-a tulburat mult“
Articole și documente din perioada anilor ’30, în care filosoful român Mircea Eliade își declara simpatia față de Garda de Fier, au ajuns în posesia discipolului său, Bruce Lincoln, astăzi un emerit profesor american.
image
Dependența de ecrane a copiilor, vindecată în doar două săptămâni. Ce ar trebui să facă părinții. Soluția specialiștilor danezi
3 ore pe săptămână în fața ecranelor și nu mai mult! De atât au nevoie copiii pentru a se dezvolta sănătos din punct de vedere psihic și emoțional. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de specialiștii unei universități de prestigiu din Danemarca.
image
Care sunt cele mai bune companii aeriene din lume în 2024. Care au cele mai puține anulări și întârzieri
Blocajul informatic de vineri ne-a determinat să căutăm care sunt cele mai sigure companii aeriene din lume, premiate pentru cele mai puține anulări și întârzieri.

HIstoria.ro

image
Ziua în care veteranii de o vârstă cu secolul s-au întors pe plajele Normandiei
Acum 80 de ani, soldații care au debarcat pe plajele Normandiei, în dimineața de 6 iunie, au pășit în infern, întâmpinați de obstacole diabolice, mine, sârmă ghimpată, cazemate și bunkere, mitraliere secerându-i încă din apă și un inamic fortificat hotărât să îi arunce înapoi.
image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.
image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.