De la periuţa de dinţi pînă la paradă

29 ianuarie 2013
De la periuţa de dinţi pînă la paradă jpeg

Cum a arătat a doua învestire a lui Obama şi Biden.

Vicepreşedintele american Joe Biden stă în picioare lîngă o masă şi împarte produse de igienă. Pune periuţe şi pastă de dinţi în cutiile voluntarilor. Zîmbeşte, e vorbăreţ, atît cît se poate cu oameni care se perindă rapid prin faţa sa. În acelaşi timp, zeci de persoane aflate la un metru în faţa lui se luptă cu aparatele de fotografiat pentru a prinde orice mişcare a VP-ului. Un reporter face pozele de rigoare cu vicepreşedintele, după care întoarce aparatul spre el şi îşi bagă capul în cadru pentru a se imortaliza cu Biden pe fundal. 

La scurt timp, vicepreşedintele pleacă prin mulţime către scena din uriaşa sală polivalentă din Washington DC. Mulţi dintre cei aproximativ o mie de americani prezenţi în incintă aplaudă şi zbiară admirativ. Pe scenă urcă Biden, alături de toată familia sa. Începe discursul, în care laudă eforturile militarilor care servesc ţara şi ale americanilor din faţa sa, care au venit aici cu dorinţa de a-şi exprima recunoştinţa pentru cei aflaţi la datorie. Căci, da, toţi cei prezenţi în sală s-au adunat pentru a face un gest mărunt, dar pe care îl vor cu semnificaţie mare. 

Cozile la gestul mărunt încep de afară, în frig. După ce ajung în sală, oamenii se aşază cuminţi la alte rînduri. Cuminţi în sensul că nu vociferează cînd văd noile şiruri, iar unii se apucă să danseze pe ritmurile alerte ale muzicii din difuzoare. După aşteptarea îndelungată, ajung în dreptul meselor lungi la care s-a aflat mai devreme şi Joe Biden. Între timp, oamenii de la coadă au primit o cutie cu nişte borsete goale, iar zecile de voluntari din spatele meselor le umplu rapid cu aţă dentară, pastă de dinţi, sticluţe cu săpun lichid. La finalul şirului, cutia cu borsetele pline este predată altor voluntari. 

Rezumînd, fiecare dintre miile de oameni care trec pe la eveniment face acest lucru doar ca să împingă o cutie pentru a fi umplută de alţi voluntari. Nu despre eficienţă e însă vorba, după cum explică Michelle Nunn, reprezentanta asociaţiei organizatoare Points of Light, ci despre dorinţa celor prezenţi de a arăta că „sînt dispuşi să aloce timp şi angajament pentru a face o schimbare în lume.”

Multe dintre pachetele rezultate vor fi trimise militarilor americani aflaţi în misiuni în străinătate. 

Alicia Dixon este o tînără care, la acest eveniment, a mai făcut ceva. S-a aşezat la una dintre mesele din sală şi a compus o scurtă scrisoare către militarul la care va ajunge un astfel de pachet realizat de către voluntari. Aceasta este o altă ofertă pentru participanţi. Cînd am început să stăm de vorbă, Alicia era deja la a doua scrisoare pe care o compunea. „Militarii fac tot ce e posibil pentru a ne apăra ţara, pentru ca noi să fim în siguranţă. Vrem ca ei să ştie că noi îi apreciem, şi să conştientizeze că munca lor e importantă pentru fiecare american.” Explicaţia adolescentei mă face să încerc să îmi amintesc dacă în toată activitatea mea de jurnalist din ultimii zece ani am întîlnit un român care să facă un simplu gest ca acesta, o mică scrisoare de mulţumire adresată militarilor noştri plecaţi la război. Din ce îmi amintesc, nu.

La un astfel de eveniment a ales Joe Biden să-şi înceapă prima zi dintr-o suită de patru, în care au fost organizate ceremonii pentru inaugurarea celui de-al doilea mandat al său şi al preşedintelui american, Barack Obama.

Tot în această primă zi de ceremonii, Barack şi Michelle Obama au mers la o şcoală aflată în renovare. Jurnaliştii i-au filmat pe cei doi cu pensulele în mînă, în timp ce dădeau agale cu lac un raft de lemn. 

Este o tradiţie – începută în urmă cu patru ani de Obama – ca în cadrul ceremoniilor de inaugurare să fie sărbătorită „Ziua voluntariatului” (National Day of Service).

Chiar dacă toate serbările cu ocazia învestirii au ţinut aproape cît o nuntă împărătească, începînd sîmbătă şi terminîndu-se marţi, ele au fost mai cumpătate decît „nunta” de după alegerile din 2008, căci, deh, înţelepciunea populară spune că, după o primă căsătorie, o laşi mai moale cu fastul petrecerii cînd încerci a doua oară. După ce s-au smerit sîmbăta, Obama şi Biden au depus jurămîntul oficial duminica. Totul s-a întîmplat în reuniuni accesibile publicului doar cu ajutorul televizorului. 

Marele eveniment a fost organizat pentru tot omul de rînd în a treia zi. De dimineaţă, străzile de obicei monotone ale centrului capitalei americane capătă un aspect straniu, blocate de vehicule blindate Humvee şi păzite de militari. Sînt fără arme la vedere. În plus, unele autobuze ale regiei locale de transport au căpătat un rol defensiv, fiind puse din loc în loc de-a latul drumului, cu acelaşi obiectiv – de a opri intrarea maşinilor pe respectiva cale. Alte străduţe sînt închise cu garduri înalte de vreo doi metri. 

Accesul oamenilor pe National Mall – parcul uriaş din faţa Congresului american – se face prin filtre de securitate. La fiecare poartă de acces sînt cozi, iar de data aceasta americanii nu par fericiţi că stau la ele. Frigul înţepător nu ajută cu siguranţă. Zîmbete stîrnesc doar vînzătorii ambulanţi, culmea culmilor fiind comercianţii de „prezervative Obama”, adică prezervative negre. Cam rasist din punctul meu de vedere, dar cumpărătorii nu păreau să pună la suflet.

Şerpuiala de corpuri continuă pînă la intrarea pe National Mall. Tinerii dintr-un grup de lîngă mine exclamă bucuroşi, de parcă au terminat o cursă cu obstacole: „Am reuşiiit!!!” De cum au ajuns în zonă, o voluntară le oferă adolescenţilor steguleţe americane. Imediat îi pierd din vedere în marea de alte mini-drapele agitate de mulţimea deja strînsă. Este momentul în care Obama şi Biden depun jurămîntul în ceremonia publică. În faţa Congresului a fost construită special o platformă pe care se întîmplă tot. Eu şi grosul mulţimii cred că sîntem la vreo cinci kilometri de platforma respectivă. Ne zgîim la monitoarele uriaşe amplasate pe laterale, iar jurămintele, promisiunile şi cîntecele le prindem din sistemul de sonorizare. De la mic la mare, bine înfofoliţi, unii cu pături puse peste cap, spectatorii aplaudă şi aclamă. Majoritatea sînt afro-americani. Se strigă: „Obama! Obama! Obama!” Vuietul mulţimii şi steguleţele agitate de cei prezenţi dau însă tot farmecul. Presa americană estimează că ar fi vreo 800.000 de oameni pe National Mall. 

O familie îmi povesteşte că s-a grăbit să vină în zonă de la cinci şi jumătate dimineaţa, crezînd vor trece mai rapid prin filtrele de securitate. „Nu a funcţionat, pentru că şi alţii au venit devreme”, spun amuzaţi amîndoi, el cu gluga de la haină pusă peste şapca de pe cap, ea cu o pălărie tip gogoşar adînc trasă pînă peste urechi. Au venit din statul Arkansas, cam la 15 ore de condus de Washington. Ce aşteaptă în general de la un al doilea mandat al preşedintelui Obama? „Muncă de echipă” – cu aluzie la disputele din Congres, în care o cameră parlamentară este controlată de democraţi, iar cealaltă de republicani. Din discursul de inaugurare al lui Obama, doamnei i-a plăcut menţiunea că cei bogaţi ar trebui să îi ajute şi pe cei săraci. Soţul dă aprobator din cap. 

Pentru Tatiana, o tînără hispanică, două puncte importante din discursul susţinut de preşedinte au fost drepturile femeilor şi imigraţia. În plus, în al doilea mandat, Tatiana ar vrea ca administraţia Obama să se concentreze pe îmbunătăţirea situaţiei economice. 

Mark şi Damy au venit la inaugurare din California. „Am simţit că e important să fim aici”, povesteşte Damy. Pe rever are prinsă o insignă pe care e desenat chipul lui Barack Obama. „Este timpul să ia sfîrşit (în Congres – n.r.) practica votului doar în funcţie de apartenenţa la un partid. Trebuie să se gîndească la americani”, crede Damy. Cînd îl întreb pe Mark despre cum vede viitorul, răspunde resemnat: „Obama va face ce va putea. Avem acest Congres enervant.”

La puţin timp după terminarea discursului de învestire a lui Obama, lumea a început să plece, deşi ceremoniile de pe National Mall continuau. Noua ţintă a interesului a devenit obţinerea unui loc cu vedere bună pe ruta paradei care va urma. Este şansa lor de a vedea familia Obama cît mai de aproape, şi nu ca acum, la un mare televizor în aer liber. 

Clădirile de pe ruta paradei sînt împodobite cu steaguri, cu bannere afişînd mesaje de genul „Thank you Mr. President!”, iar pe acoperişuri umblă, ca nişte pisici negre fără rău de înălţime, diverşi domni ninja. Mă aşez pe la mijlocul rutei, intituind că aici e foarte probabil ca familia Obama să coboare din limuzină şi să meargă pe jos pentru a face cu mîna mulţimii. 

Aglomeraţia e mare, iar aşteptarea e lungă. Cu toţii sîntem blocaţi într-un loc. Frigul mă ispiteşte să renunţ. Nu pot să fac o plimbare ca să mă mai încălzesc, pentru că aş pierde locul bun găsit. Stau lîngă o tribună de la marginea bulevardului. Pe bănci sînt primiţi cei care au bilete speciale. Voluntarii, pe care îi deosebesc după căciulile roşii de pe cap, fac glume cu mulţimea, îi încurajează să strige. Cînd se mai întîmplă ca un militar să treacă în grabă cu treabă prin faţa tribunei în aşteptare, lumea începe să exclame: „USA! USA! USA!” Nişte doamne din primul rînd mai aruncă şi cîte o glumă deocheată la poliţiştii sau agenţii Secret Service, care stau cu faţa spre noi, aliniaţi din metru-n metru. Aşa mai capătă şi ei puţin de roşu în obraji. 

Explozia sonoră are loc în momentul în care caravana preşedintelui Obama se apropie. Barack şi Michelle Obama au coborît din maşină cu puţin timp înainte, şi salută admiratorii de pe margine. Oamenii se ridică dintr-odată în picioare, agită aparatele de fotografiat, şi un chiuit colectiv se revarsă peste toată zona. O femeie zbiară în aşa hal, de reuşesc să-i fotografiez, cred, amigdalele sau, poate, pastilele roşii din gură. Cîteva persoane dornice să facă poze se reped spre gardul care ne separă de poliţişti şi de caravana prezidenţială. Năucit de reacţia publicului, apuc să văd printre agenţii din faţa mea doar silueta lui Michelle. Lumea începe să scandeze „Obama! Obama! Obama!”

Cînd caravana trece cu puţin de noi, o parte din cei din jur dispar brusc. Au luat-o la fugă pe trotuar, în paralel cu familia Obama. Trăsnit, îmi dau seama că, din cauza nebuniei din jur, nu am reuşit să fac nici o fotografie cu vedetele paradei. 

Octavian Coman este jurnalist.

Foto Octavian Coman

woman having painful stomach    Copy jpg
Durerile de stomac: cele mai frecvente afecțiuni care provoacă disconfort gastric
Nu neglijați durerile de stomac, pentru că acestea vă pot perturba activitatea de zi cu zi sau pot ascunde afecțiuni grave.
vitamina c jpg
3 ingrediente miraculoase pentru sănătatea și frumusețea pielii. Și nu numai...
Hrănirea și hidratarea corectă a pielii sînt gesturi esențiale pentru ca aceasta să aibă mereu un aspect sănătos și strălucitor.
protectieficat (2) jpg
În ce fel își pun amprenta asupra sănătății tale ospățurile de sărbători și ce te-ar putea ajuta să-ți recapeți starea de bine
În fiecare an, mesele de sărbători duc la o creștere a numărului de cazuri de anumite afecțiuni, riscurile mai mari fiind mai ales pentru persoanele a căror stare de sănătate este deja fragilă.
Key visual Tur public larg 28 ian jpeg
Open Hearts for Ukraine
Primul tur ghidat al monumentelor create de 24 de tineri refugiați din Ucraina în patru muzee din București
bo popescu4 jpg
de fiecare dată vine iarna
pentru că de fiecare dată vine iarna  cînd avem nevoie de emoții
curs de programare (1) jpg
Cel mai bun curs de programare NU e un curs. Obții primul job în 8 luni, garantat!
O ofertă de nerefuzat, pe care nu o vei mai întîlni în cazul niciunui alt curs de programare.
poster Spoken Word Sessions 15 01 png
SWORDS: Ronin Terente și Lena Chilari în dialog cu Cosmin Perța
Seria de evenimente SWORDS - Spoken Word Sessions continuă la început de an cu doi perfomeri din Republica Moldova.
blonde woman blogger is showing how make up use cosmetics jpg
La ce să fii atentă atunci cînd îți alegi produsele pentru machiaj
Produsele cosmetice au rol foarte important, pe lîngă faptul că ele ajută la conturarea trăsăturilor feței, ele ajută și la regenerarea pielii.
hanorace dama(1) jpg
Hanorace cu glugă fără fermoar pentru femei la modă
Se pare că a decide ce hanorace pentru femei ar trebui să fie în garderoba noastră pare ușor.
IMG 8731 1 jpg
Coșurile cadou, darurile care nu se demodează, indiferent de ocazie!
În primul rînd, coșurile cadou aduc nu unul, ci mai multe bucurii laolaltă. Cînd alegi un coș cadou, nu optezi pentru simple obiecte, ci oferi, de fapt, experiențe memorabile!
infinitul intr o trestie png
vizual toni grecu jpg
Serile Enayati Medical City, ediția a III-a: Terapia rîsului, discuție cu Sever Voinescu și Toni Grecu
Serile Enayati Medical City continuă în 7 decembrie 2022, începînd cu ora 19.00 în cadrul Enayati Medical City!
poster Tess Parks 3 12 jpg
Recomandări de week-end
Artista canadiană Tess Parks concertează în premieră la București.
pre ul uniswap cand este cel mai bun moment sa cumperi uni  dilemaveche png
Prețul Uniswap: Cînd este cel mai bun moment să cumperi UNI?
Pur și simplu cumperi monede cînd prețul Uniswap este scăzut și le vinzi cînd prețul este ridicat.
dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.