De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Mediul online a propulsat, în ultimii ani, cîteva figuri care au mai multe sau mai puține argumente pentru a îndeplini rolul de „influencer”. Prin definiție, acest termen desemnează o persoană urmărită cu atenție de un număr semnificativ de alte persoane, indiferent de canalul prin care își propagă mesajul.
Printre cei cu mulți, chiar foarte mulți urmăritori sînt creatorii de conținut tip „unboxing”. Concret, cineva se filmează desfăcînd o cutie în care este un produs, apoi probînd acest produs. De obicei, filmarea este difuzată pe ecranul de YouTube. Deși nu e vorba de nimic extraordinar, înregistrarea poate fi vizionată de sute de mii sau de milioane de persoane interesate de respectivul produs.
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane. Video-ul începe cu autorul înregistrării prezentînd cutia și tot ce scrie pe cutie. Apoi cutia este deschisă, gadget-ul este scos de acolo, întors pe toate fețele, pornit, testat. Așa cum spuneam, un asemenea conținut este foarte popular (de exemplu, unboxing-ul unui iPhone a adunat 10 milioane de vizualizări). Mulți nu își pot explica de ce.
O primă explicație poate fi reprezentată de faptul că sînt prezentate produse cu grad mare de interes. Este greu de crezut că ar avea vreun succes un video în care cineva vine cu cartofi de la piață și se filmează cînd îi scoate pe masă, unul cîte unul, explicînd: „acesta este mai mare, acesta este mai oval” ș.a.m.d.
Apoi, potențialii cumpărători ai produsului prezentat văd cum funcționează acesta în mîinile unei persoane „normale”, ca și ei. Mesajul transmis nu este unul publicitar, în care sînt scoase în evidență trăsăturile pozitive, ci este unul onest, în care sînt arătate atît avantajele, cît eventualele aspecte care nu se ridică la înălțimea așteptărilor.
Dar nu toți cei care urmăresc un unboxing doresc să cumpere produsul respectiv. Sau poate că doresc, dar nu și-l permit. Atunci de ce privesc prezentarea? Explicația rezidă într-o trăsătură a naturii umane: curiozitatea de a afla ce va urma. Oare cum arată ce e în cutie? Oare cum funcționează? Același mecanism al creierului uman ne face să dăm scroll la feed-ul de pe Facebook pentru a vedea atît ce s-a mai întîmplat în lume, cît și în viețile prietenilor reali sau virtuali.
De asemenea, acesta este mecanismul pe care se bazează succesul sloturilor, cum sînt cele din Frank Casino Review. Jucătorul este fascinat de impredictibilitatea viitorului, iar în timp ce rolele se mișcă, în așteptarea deznodămîntului, creierul produce endorfină, un hormon al fericirii.
În fine, popularitatea de care se bucură conținutul video de tip unboxing mai este explicată și prin faptul că unii „trăiesc” prin intermediul celui care face prezentarea. Așa cum ne identificăm cu unele personaje din filme și trăim acțiunea prin prisma lor, unii dintre cei care urmăresc „despachetarea” simt ca și cum ei ar fi cei care deschid cutia și testează produsul, iar acest lucru le creează o stare de bine.
Pînă la urmă, nu ar mai trebui să ne mire nimic. Există emisiuni de televiziune pe care unii consideră că este imposibil să le urmărească din cauza valorilor îndoielnice promovate și, cu toate acestea, se filmează sezon după sezon, semn că sînt multe alte persoane care se uită la ele și asigură o audiență ridicată.