De ce e importantă Roșia Montană pentru patrimoniul universal

Andreea OFIŢERU
2 aprilie 2011
De ce e importantă Roșia Montană pentru patrimoniul universal jpeg

Despre aurul de la Roșia Montană au curs tone de cerneală. Am aflat pînă acum aproape tot: cine este pentru, cine este împotrivă, ce fac românii care se opun deschiderii exploatării zăcămîntului, ce lucrează canadienii. Știm însă foarte puțin despre contractul încheiat între statul român și firma canadiană.

Care sînt argumentele pentru care  are loc o luptă acerbă intre societatea civilă și autoritățile statului de mai bine de 10 ani? Surse mai mult sau mai puțin oficiale susțin că la mijloc nu ar fi aurul, aflat în cantitate mică, ci alte metale precum wolframul, care sînt folosite în alte industrii.
 
Și totuși cum e la Roşia Montană? Cînd mergi pentru prima dată acolo ai impresia că timpul stă în loc. Localitatea înconjurată de munți pare ruptă de agitația de zi cu zi. Cum intri în comună, observi casele care sînt lipite unele de altele în valea satului. Unele stau să cadă, altele arată mai bine. Toate însă sînt construite în secolele trecute, fie de localnici, fie de căutătorii de aur care s-au așezat în zonă.
 
Ajuns în centru, remarci multe clădiri cu „bulina galbenă”, semn că acestea au fost cumpărate de către compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), firma care a încheiat un contract cu statul român pentru exploatarea aurului din zonă.
 
Casele „Goldului”, cum le spun localnicii, sînt numerotate, iar pe fiecare plăcuţă scrie că „relansarea mineritului în zonă poate salva această clădire, aducînd finanţarea necesară pentru reabilitare”. În piaţa din centru se află şi muzeul „Goldului", o clădire veche, de altfel singura  care a fost restaurată şi tranformată în muzeu de către Gold. În contrast cu locuinţele marcate cu bulină, observi alte clădiri, care au deasupra porţii o tabliţă pe care scrie cu litere de tipar: „Această casă NU este de vînzare”.
 
Unele dintre casele cumpărate de companie sînt încă locuite de către proprietarii lor, acum angajaţi la canadieni. La Roșia totul pare părăsit, oamenii care au mai rămas nu par fericiți, parcă ar vrea să se întoarcă în vremurile de altădată, cînd comuna era plină de viață, casele lor arătau bine și ei își trăiau viața așa cum doreau.
 
Față de situația din comuna auriferă, mai multe asociații și instituții au luat atitudine publică. Pro Patrimonio, ICOMOS România sau Asociația Arhitectura. Restaurare. Arheologie, dar și Academia Română au propus includerea localității Roșiei  Montane în circuitul UNESCO, ca alternativă la exploatarea cu cianură și la dinamitarea celor patru munți care înconjoară comuna.
  
Argumentele specialiștilor pentru intrarea în patrimoniu universal sînt legate de valoarea clădirilor și a galeriilor romane și moderne, care reprezintă de fapt istoria locului. Localitatea aurifera îndeplinește cele trei condiții puse de UNESCO. Are valoarea universală excepțională, păstrează în proporție mare toate acele elemente care caracterizează situl și conservă nealterat caracterul și substanța patrimoniului său cultural. Cu alte cuvinte, are toate elementele pentru dezvoltarea unui turism cultural de durată. Dacă va deveni sit protejat, Roșia Montană va arăta lumii întregi lucruri neștiute despre sistemele de exploatare minieră subterană datînd din epoca romană, medievală și modernă. În plus, vor mai afla că aici se găsește una dintre cele mai importante surse ale dreptului roman, prin tăblițele cerate descoperite în secolele XVIII și XIX. Intrarea în UNESCO presupune atragerea de finanțări pentru cercetări științitice, pentru logistică.

Dacă avem toate elementele pentru intrarea în circuitul turistic internațional de ce să nu facem desemersurile pentru intrarea pe lista UNESCO ? Roșia Montană și-a cîștigat deja faima după 10 ani de dezbateri.

Andreea Ofiţeru
este jurnalistă la Adevărul.

NOTA : Adevărul Holding a început o campanie despre situația de la Roșia Montană, în cadrul căreia în fiecare vineri au loc dezbateri online despre situația comunei pe site-ul adevarul.ro.

pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.