„De ce, Doamne? O radiografie a suferinței“ de C.S. Lewis - dezbatere Humanitas cu Anca Manolescu, Bogdan Tătaru-Cazaban și Sever Voinescu
Editura Humanitas vă invită joi, 10 decembrie, ora 19.30, la o dezbatere #live, online pe pagina de facebook a editurii, despre volumul De ce, Doamne? O radiografie a suferinței de C.S. Lewis, recent apărut la Humanitas în traducerea Tatianei Niculescu, cu o prefață de Andrei Pleșu. La eveniment vor participa Anca Manolescu, Bogdan Tătaru-Cazaban și Sever Voinescu, redactor-șef Dilema veche.
Urmăriți evenimentul live, pe Facebook sau pe canalul YouTube Humanitas. Înregistrările video și audio vor fi disponibile ulterior pe canalele YouTube Humanitas și SoundCloud Humanitas.
„Cartea lui C.S.Lewis nu e, nici pe departe, o pledoarie pentru îndoială. Ea ne dă doar dreptul de a nu confunda credința cu știința, de a prefera drumul aventuros și complicat spre Dumnezeu instalării mieroase, birocratice, în bunăvoința Lui. Poți avea, desigur, și șansa unei iluminări salvatoare, poți fi, eventual, un beneficiar al Harului, astfel încît, prin lucrarea Lui, să te dizolvi în lumina primitoare a Creatorului. Dar asta nu înseamnă că dacă te lovești și de întuneric, de întrebări, de nesiguranță ești evacuat – necreștinește! – din efortul accidentat al Căii. Ba poate că abia atunci, asemenea lui Iov, provoci reacția limpezitoare a lui Dumnezeu.“ – Andrei Pleșu
***
Născut în Irlanda în 1898, C.S. Lewis a studiat la Malvern College timp de un an, după care şi-a continuat studiile în particular. A obţinut cu distincţie o triplă licenţă la Oxford şi a fost profesor la Magdalen College, precum şi unul dintre diriguitorii acestui colegiu între 1925 şi 1954. În 1954 a devenit profesor de literatură medievală şi renascentistă la Cambridge. A fost un excepţional şi îndrăgit conferenţiar şi a avut o influenţă profundă şi durabilă asupra studenților săi.
C.S. Lewis a fost mulţi ani ateu; şi-a descris convertirea în Surprised by Joy (Surprins de bucurie): „În ultimul trimestru din 1929 m-am dat bătut, am recunoscut că Dumnezeu este Dumnezeu… eram, pesemne, în seara aceea cel mai şovăielnic şi mai abătut convertit din toată Anglia.“ Această experienţă a fost cea care l-a făcut să înţeleagă nu numai indiferența față de religie, ci şi refuzul activ de-a o accepta, iar ca scriitor creştin, dăruit fiind cu o minte strălucită şi logică şi cu un stil limpede şi viu, a fost fără egal. Multe dintre cărțile sale cele mai importante au fost traduse la Editura Humanitas, care i-a dedicat o serie de autor. Printre acestea se numără: Of this and Other Worlds (Despre lumea aceasta și despre alte lumi), Mere Christianity (Creștinism, pur și simplu), Fern-seeds and Elephants: And Other Essays on Christianity (Ferigi și elefanți: Și alte eseuri despre creștinism), Reflections on the Psalms (Meditații la Psalmi), The Great Divorce (Marea despărțire), Miracles, The Four Loves, The Problem of Pain (Despre minuni. Cele patru iubiri. Problema durerii). A scris şi cărţi pentru copii, precum celebra serie Cronicile din Narnia, science-fiction și multe lucrări de critică literară. Cărțile sale sînt cunoscute de milioane de oameni, pretutindeni în lume, prin traduceri. S-a stins din viaţă la 22 noiembrie 1963, în locuinţa sa din Oxford.