Days of glory

18 iunie 2014
Days of glory jpeg

Joi, ora 19, în sala de cinema a UNATC va avea loc proiecţia Days of Glory, regizat în 1944 de Jacques Tourneur. Discuția cu publicul va fi moderată de Andra Petrescu și Alexandru Vizitiu. 

Poate părea bizar astăzi, dar în istoria cinematografiei americane există cîteva producții hollywoodiene realizate la începutul anilor '40 care îmbrățișau valorile sovietice, prezentîndu-le într-o lumină pozitivă. Cu alte cuvinte, după mai multe decenii de propagandă anti-comunistă, Hollywoodul și guvernul american au încercat - brusc și pentru o scurtă durată - să modifice percepția spectatorilor asupra ideologiei considerate multă vreme, pînă la creșterea spectaculoasă a partidelor fasciste în Europa, drept inamicul numărul 1 al democrației și al capitalismului. Days of Glory, realizat în anul 1944 de Jacques Tourneur, cu Gregory Peck în rolul principal, este un astfel de film. Vom discuta joi seară despre contextul apariției sale și despre modurile în care Hollywood-ul a încercat ulterior să îl îngroape, alături de celelalte producții pro-sovietice pe care le-a creat și promovat.

***

"Este interesant exerciţiul de a-l clasifica pe Tourneur ca un autor de film, fiind o combinaţie între Alfred Hitchcock, Samuel Fuller, Michael Curtiz şi Ed Wood. Precum Hitchcock, deşi a copilărit în America, s-a născut, şi a realizat primele filme în Franţa, debutînd ca monteur pentru tatăl său, Maurice Tourneur . Şi tot ca Hitchcock, pe Tourneur îl preocupa să creeze o atmosferă tensionată, să redea ambiguitatea faţă de ceea ce vede personajul şi ce se întîmplă cu adevărat în jurul său. Asemenea lui Michael Curtiz, Tourneur era un regizor „la comandă”, gata să abordeze orice gen, pentru un studio sau altul (cel mai des, a lucrat cu RKO). Mai mult, criticii lui Tourneur (şi eu, pînă la un punct), l-ar clasifica drept o versiune mai seacă a lui Curtiz: The Flame and the Arrow (1950) este o copie perfectă, în ceea ce priveşte stilul, costumele şi scenografia, a filmului The Adventures of Robin Hood (1938); ceva din A.D.N.-ul filmelor Captain Blood (1935) sau Sea Hawk (1940) este prezent în Anne of the Indies. Iar fervoarea procomunistă a filmului Mission to Moscow (1943) se regăseşte în Days of Glory. La fel ca Sam Fuller, o mare parte din filmele lui Tourneur erau de categorie B. Precum Ed Wood, filmele sale de gen (Cat People, I Walked with a Zombie sau Night of the Demon) au fost redescoperite şi au beneficiat de valul de apreciere adus filmului noir de către „ziarele alternative şi revistele de film ale facultăţilor”. Bineînţeles că Ed Wood, sau Tourneur, sau Fuller, nu au fost singurii regizori „redescoperiţi”, dar tipul de filme pe care aceştia le făceau - filme cu un anumit public ţintă, care mai apoi să fie uitate - au fost în vogă mai ales în anii ’60-’70. Făcute cu bugete reduse, le lipsea imaginea imaculată, sofisticată şi glossy a filmelor de categoria A, însă tocmai acest lucru atrăgea studenţimea la proiecții .

Totuşi, filmele lui Tourneur nu au fost niciodată incompetente la nivel tehnic. Aşa cum a precizat Martin Scorsese, marca sa auctorială, atunci cînd lucra cu cele două genuri preferate, hororul şi noir-ul, ieşea la suprafaţă. Filmele care l-au lansat, realizate pentru RKO împreună cu producătorul Val Lewton, sunt Cat People, I Walked with a Zombie (1943) şi The Leopard Man (1943). Poate cel mai cunoscut element formal şi narativ al tuturor acestor filme este ambiguitatea cu care tratează prezenţa monştrilor din titlu. Spre deosebire de The Wolf Man (1943, de George Waggner), monstrul din Cat People e ascuns tot timpul în umbre, iar în I Walked with a Zombie, creatura ce apare spre sfîrşit poate fi un zombie, sau unul dintre băstinaşi, aflat într-un soi de transă. Influenţa acestor filme asupra unor cineaşti de gen provine de la accentuarea zbuciumului emoțional al personajelor sau de la inhibiţia sexuală a Irenei (Simone Simon) din Cat People ce se manifestă sub forma unui monstru."  – Alexandru Vizitiu


anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Grecia sub zodia incendiilor forestiere și a caniculei. Turiști români: „Ne cred pe toți proști?”
În timp ce atenționările de călătorie apar aproape în fiecare zi pentru Grecia, din cauza riscului de incendii forestiere, turiștii românii susțin că vremea e perfectă.
image
Cât ar mai fi avut de trăit Ceaușescu dacă nu era executat. Care era boala ținută la secret a ultimului dictator al României
Nicolae Ceaușescu suferea de mai multe boli grave, spun medici români dar și surse din cadrul CIA. Dacă una dintre afecțiuni ajunsese cunoscută prin intermediul CIA, cealaltă rămâne și astăzi un mister. Se presupune că Ceaușescu nu ar mai fi supraviețuit mult după 1989.
image
Cum ne-a adus manelistul Babasha în atenția lumii întregi. Ce scrie The Independent despre manelele din România
Babasha, cântărețul de manele care a fost huiduit la primul concert susținut de Coldplay, a atras atenția lumii întregi, publicațiile străine relatând evenimentul, și afirmând că reacția publicului ar reaprinde „dezbaterea despre rasism din România”.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.