Dăruitorii de la Muzeele Minovici

24 noiembrie 2011
Dăruitorii de la Muzeele Minovici  jpeg

- interviu cu Georgiana POGONARU, preşedinta Asociaţiei „Prietenii Muzeelor Minovici” -
 
Pe 27 noiembrie va avea loc la Ateneu un important eveniment cultural. Asociaţia „Prietenii Muzeelor Minovici” este organizatorul principal al acestuia. În calitate de preşedintă a Asociaţiei, vă rugăm să ne daţi cîteva amănunte.

Este cu adevărat un eveniment cultural de primă mărime. Elisabeth Leonskaja, supranumită “Regina pianului”, va susţine la Bucureşti un concert special. Leonskaja este o artistă foarte cunoscută pe plan internaţional, cu recitaluri pe marile scene ale lumii, cu distincţii şi premii prestigioase precum Crucea de Onoare a Austriei pentru Știinţă şi Artă, clasa întîi, cea mai înaltă distincţie de acest tip din Austria. Recitalul Leonskaja va conţine un program special, interpretat mai rar - este vorba de Sonatele pentru pian 19, 20 şi 21 de Franz Schubert. Cunoscătorii, cu siguranţă cititorii Dilemei vechi, ştiu că este vorba de un regal... Dar recitalul din 27 noiembrie nu este doar un eveniment cultural important, ci este şi expresia unui gest de mare generozitate a artistei. Elisabeth Leonskaja concertează pro bono, în beneficiul Asociaţiei „Prietenii Muzeelor Minovici”, mai exact în beneficiul Muzeului de Artă Veche Apuseană ing. Dumitru Furnica Minovici. Cu fondurile strînse vom repara acoperişul, protejînd valorile de patrimoniu din interior şi vom recondiţiona, sperăm, şi cîteva opere de artă.

În programul de sală, citesc că Elisabeth Leonskaja spune: „Îmi face o deosebită plăcere să cînt din nou în România, pentru că aici am făcut un pas important în cariera mea, atunci cînd am cîştigat concursul Enescu. Mă bucur să ştiu că atît eu, cît şi cei care vor veni să mă asculte, ajutăm în acest fel muzeele Minovici”.

Înţeleg că are o relevanţă specială faptul că acest concert va avea loc în România...

Fără discuţie Bucureştiul a jucat un rol cu totul special în cariera acestei soliste născute la Tbilisi, Georgia, care a urmat Conservatorul din Moscova şi care locuieşte şi trăieşte din 1978 la Viena. Primul ei premiu important a fost cîştigat la Bucureşti, la Concursul Internaţional de Pian “George Enescu”, şi Leonskaja nu pierde nici o ocazie să menţioneze sentimentele aparte pe care le are pentru Romînia, ţara unde a avut prima recunoaştere profesională importantă. Trebuie spus că Leonskaja este nu doar o pianistă de excepţie, dar şi o persoană cu totul specială - caldă, umană şi, în acelaşi timp, dincolo de lumea abstractă şi acaparantă a partiturilor, o persoană implicată, atentă la realităţile din jurul ei.

Cum a ajuns doamna Elisabeth Leonskaja în legătură cu Asociaţia „Prietenii Muzeelor Minovici”?

Răspunsul este simplu: prin prieteni! Este, dacă vreţi, o dovadă că funcţionează o reţea informală de prieteni ai artei şi culturii de pretutindeni, care se găsesc şi se sprijină unii pe alţii atunci cînd e nevoie. Iarna trecută ne-a vizitat de Crăciun la Muzeu, fiind adusă de un prieten comun care, ştiind interesul şi preocupările ei legate de conservarea şi protejarea patrimoniului cultural, i-a povestit ce facem noi. A descoperit cu bucurie acest loc al capitalei de care nu ştia. I-au plăcut muzeul, grădina şi, cred eu, şi entuziasmul nostru – aşa că s-a decis să ne facă acest cadou! De fapt trebuie să vă spun că nu este pentru prima oară cînd doamna Leonskaja întinde o mînă de ajutor. În urmă cu 12 ani a concertat în beneficiul Muzeului Naţional de Artă al Romaniei. Sperăm ca, la următoarea ei vizită în Romînia, să vadă rezultatul concret al generozităţii ei: colecţia muzeului protejată de un acoperiş nou !

Povestiţi-ne despre membrii asociaţiei.

Nu i-aş numi membri, ci prieteni. Venim din zone foarte diferite: de la oameni de afaceri la scriitori, de la artişti la doctori, arhitecţi sau specialişti în marketing şi comunicare, dar toţi ne simţim bine în grădinile Muzeelor Minovici, sîntem realmente îndrăgostiţi de vila cu clopoţei şi dorim să repunem acest loc în circuitul cultural al capitalei. Am învăţat să lucrăm în echipă şi, în acelaşi timp, să facem echipe în funcţie de expertiza şi dorinţa de implicare a fiecăruia. Unii se ocupă de aspectele pragmatice şi organizatorice, alţii de cele educative sau de relaţionare şi de PR. Există o vorbă de duh care spune că lumea se împarte între „cei care dau” şi „cei care iau”. Prietenii Asociaţiei sînt, sau în orice caz se străduiesc să fie, dintre „cei care dau”. Fiecare dăruieşte ceva din ceea ce are: muncă, inteligenţă, bani, timp, relaţii, expertiză într-un domeniu – totul, desigur, pe bază de voluntariat. Nimeni nu se întreabă ce primeşte în schimb şi nimeni nu se aşteaptă să primească ceva în schimb! Este un concept pe care încercăm să-l raspîndim!

Dar scopurile Asociaţiei dumneavoastră sînt legate de pasiunea pentru patrimoniu, de restaurarea şi promovarea celor două muzee Minovici. Sunt renumite în Bucureşti evenimentele pe care le organizaţi anual în livada Muzeelor, „Noaptea de Sanziene” şi „Dimineaţa de toamnă în Livada de la Minovici ”...

Fără discuţie, scopurile sînt legate de patrimoniu – de recuperarea lui, dar şi de educarea publicului, mai ales a celui tînăr, în spiritul respectului pentru valorile autentice. În fond ceea ce dorim noi este să restaurăm nu doar nişte clădiri, ci o lume, un trecut care ne reprezintă şi care ne poate inspira în proiecţiile şi aspiraţiile de viitor. Asociaţia este în esenţa ei un grup de iubitori de artă şi cultură ce şi-au propus (re)valorizarea moştenirii culturale şi sociale reprezentate de cele două Muzee Minovici; unul dintre ele fiind prima casă din Bucureşti construită în stil popular românesc, nevizitabil azi din cauza stării avansate de degradare, celălalt fiind construit în stil Tudor şi adăpostind tablouri, cărţi rare, gravuri şi vitralii unice de sec 16-18, toate ameninţate de distrugere din cauza ploii care se scurge prin acoperişul găurit. Dincolo de valoarea lor de patrimoniu, muzeele spun o poveste despre progres, umanitate, inovaţie, cultură. Asociaţia încearcă să le promoveze prin acţiuni de strîngere de fonduri cum ar fi Licitaţia de Artă (mai 2006) şi „Hora din livadă” (iunie 2010) şi prin evenimente de promovare ca acelea pe care le-aţi amintit, deja intrate în memoria colectivă, la care am avut alături artişti de primă mărime precum Grigore Leşe, Felicia Filip, Virgil Ogăşanu, Florina Cercel, Ilinca Tomoroveanu, Traian Stănescu, Daniela Nane, Marius Mihalache, Teodora Enache, Răzvan Mazilu, Monica Petrică şi mulţi alţii. Ei au evoluat sau ne-au ajutat pro bono, au dăruit deci, aşa cum spuneam că fac toţi membrii Asociaţiei. Menţionam la început dimensiunea educativă a proiectelor noastre. Ea este prezentă explicit în cadrul evenimentelor precum „Noaptea de Sînziene” sau „Dimineaţă de toamnă” la Minovici, cînd organizăm competiţii special dedicate tinerilor (concurs de eseuri, expoziţii şi ateliere de lucru pentru copii, etc) dar aspectele educative sînt prezente latent în tot ceea ce facem: „dăruim” energie şi fonduri pentru ca generaţiile următoare să se bucure de acest loc, dezvoltăm site-ul pentru ca tinerii să se informeze uşor despre aceste minuni arhitectonice şi de patrimoniu ale Bucureştiului, concepem şi „dăruim” diverse programe că să oferim generaţiilor tinere un posibil model de responsabilitate civică, de implicare prin „dăruire”.
 
Dăruitorii de la Muzeele Minovici...

Da, cred că acest cuvînt, „a darui”, ne defineşte aşa cum defineşte şi seara de la Ateneu pe care o pregătim: Dumitru Minovici a dăruit casa aceea foarte specială care este muzeul, sperînd că lumea va deveni mai bună pentru cei ce vor păşi într-un loc plin de lucruri frumoase, perfecte. Leonskajia dăruieşte acest concert ca să reparăm acoperişul şi să recondiţionăm opere de artă, sponsorii şi partenerii au dăruit, de asemenea, pentru o seară specială de cultură. Unii probabil zîmbesc neîncrezători şi cinici cînd aud de povestea cu dăruitul. Aparent azi nimeni nu face nimic gratuit, totul este un hăţiş de interese şi oportunitati... Şi totuşi, în ciuda vremurilor, am constatat că a dărui este, în sens bun, contagios. Dăruitori sînt mulţi. Vă aşteptăm alaturi de noi!

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
Intrarea în Schengen nu ne scapă de tot de controalele la graniță. Cât timp și în ce situații ne vor fi cerute actele la frontieră
Controalele la frontierele interne ale Uniunii Europene pot fi reintroduse temporar, în funcție de riscurile de securitate sau de fluxurile de migrație. Chestorul (r) Marian Tutilescu explică cum pot evolua aceste măsuri și ce implică pentru România.
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
A pozat nud ca să-și plătească tratamentul: „Sufăr de o boală rară”
Jessica Riggs (32 de ani), din Cornwall, Marea Britanie, a fost diagnosticată cu o boală rară, numită Sindromul Neuro-Cranio-Vertebral-Filum, care o poate lăsa paralizată.
apa potabila robinet jpg
UE obligă statele să protejeze infrastructura de energie și apă potabilă
Comisia Europeană a elaborat directiva privind reziliența entităților critice, care impune respectarea unor standarde riguroase pentru a asigura servicii esențiale populației. 
arme ucraina
Legea SUA privind apărarea națională pentru 2025 nu include programul „împrumut-închiriere” pentru Ucraina
Camera Reprezentanților din SUA a adoptat legea privind cheltuielile pentru apărarea națională (NDAA) pentru anul 2025, însă textul final nu include prevederi referitoare la extinderea Legii de împrumut-închiriere pentru sprijinirea Ucrainei.
vizual craciunite jpg
Secretele crăciuniței perfecte. Cum să îți menții plantele frumoase tot sezonul
Pe măsură ce iarna ne prinde tot mai mult în case, crăciunițele devin elementul central al decorului de sărbătoare. Deși renumite pentru întreținerea pretențioasă, aceste plante pot înflori toată iarna, dacă știi câteva trucuri simple.
elevi liceu banca examen FOTO Shutterstock
Elevii de gimnaziu, condamnați la involuție. Rezultatele la TIMSS, comentate de un specialist
Rezultatele elevilor români de clasa a IV-a care au participat anul trecut la testarea TIMSS ne plasează la Matematică pe locul 6 în Europa și pe locul 12 în lume. Dar să nu ne bucurăm prea mult căci performanța elevilor de clasa a VIII-a este cu mult sub așteptări.
netflix craciun shutterstock1 jpeg
Filmul de sărbători care a făcut înconjurul lumii! Este foarte popular pe Netflix
Un nou film a reușit să captiveze atenția publicului din întreaga lume, iar în țara noastră deja a reușit să intre în topul preferințelor! Este vorba despre pelicula de animație „That Christmas”, care s-a lansat pe Netflix cu numai câteva zile în urmă!
Georg Hocevar Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Un austriac a refăcut o bucată din calea ferată spre cetățile dacice. Mocănițele au fost înlocuite cu un tramvai elvețian
Un segment al fostei căi ferate din ținutul cetăților dacice a fost refăcut, la patru decenii de la dezafectarea liniei forestiere, iar în locul vechilor mocănițe va circula un vagon de tramvai folosit în secolul al XIX-lea în Elveția.
Top 5 destinații interne de iarnă potrivit Eximtur Colaj DMS
Valea Oltului a detronat Valea Prahovei. Stațiunile favorite de Crăciun. Top 5 destinații de sărbători
Premieră în turism: Valea Oltului devansează Valea Prahovei! Stațiunea Călimănești-Căciulata, din județul Vâlcea, se transformă în noua regină a destinațiilor de iarnă. Urcă în topul celor mai căutate destinații montane pentru sărbătorile de iarnă.