Dark Bombastic Evening – melancolie şi regrete

17 septembrie 2018
Dark Bombastic Evening – melancolie şi regrete jpeg

Între 15-18 august 2018 a avut loc a noua – și „pentru o vreme“ ultima – ediție a Festivalului Dark Bombastic Evening (DBE). Ce înseamnă asta și cît va dura hiatul respectiv rămîne de clarificat, însă amenințarea e un semn că vremurile spiritului și diversității culturale apun, încep vremurile obiectivelor electorale și principiilor pragmatice subordonate lor. Dispoziția populației pentru festivaluri care nu au drept mize centrale exuberanța alcoolică ori gîdilarea electorală se reduce simțitor; concomitent, se reduce și dispoziția organizatorilor pentru amorul artei și risc comercial – în scurt timp vom reveni la Cerbul de Aur ca reper pop-rock esențial (nu că ar fi ceva în neregulă cu festivalul în sine, chestionez mai degrabă funcția pe care o are de îndeplinit).

Relocarea festivalului DBE înapoi între zidurile cetății de la Alba Iulia (după aventura rurală de anul trecut) a permis un acces mai facil al comunității cristalizate și loiale tradiției evenimentului. Nu am cifre, dar impresia generală a fost că nu s-au prezentat nici mai mulți, nici mai puțini oameni decît la precedenta ediție găzduită la Alba Iulia. Cam aceiași oameni și numeroși musafiri din străinătate, care arată că festivalul e deja un reper în itinerariile internaționale ale festivalierilor cu preferință pentru muzici exotice.

Cîteva grupuri au revenit în programul acestei ediții, arătînd simpatie pentru public și locație, depănînd amintiri de la vizitele precedente.

King Dude a venit de data asta în formatul solo folk/comedy, un fel de parodie a lui Johnny Cash. Data trecută venise cu toată trupa, acum însă a vorbit mai mult decît a cîntat, împărtășind frustrări pe seama kakocrației care domină politica momentului atât la noi, cît și la el în SUA. Misterioșii Death in Rome, autorii celor mai amuzante (și totodată sinistre) versiuni cover după piese pop și-au dat arama pe față, renunțînd la măști și amestecîndu-se cu publicul în timpul petrecerilor nocturne de după concerte, dezamorsînd astfel bîrfele și misterele pe seama identității membrilor grupului. Poeții post-punk And Also the Trees au venit din Anglia să ne sugereze ce s-ar fi ales de Nick Cave dacă nu se lepăda de prieteni apucînd pe calea megalomaniei și succesului pop – concluzia are două fațete: And Also the Trees nu au reușit să depășească un anume nivel de popularitate, dar continuă să sune fără cusur, ca un grup autentic din primul front post-punk britanic de la începutul anilor ’80, cu acel șarm de lorzi englezi care și-au pierdut averile și își cîștigă acum existența din poezie și muzică.

Finlandezii Dark Buddha Rising au venit parcă în replică la concertul traumatizant de anul trecut al conaționalilor Oranssi Pazuzu – cele două trupe schimbă de o vreme încoace idei (au și împărțit anul acesta scena la Roadburn cu proiectul hibrid Waste of Space Orchestra). Obligația concertului de a traumatiza prin volum și stridență a fost îndeplinită, însă muzica pare mai săracă în idei și texturi decât ce izbutiseră Pazuzu anul trecut, ratînd efectul de revelație al acelui concert. Au compensat în schimb nemții Electric Moon, deversînd piese instrumentale psihedelice de cîte jumătate de oră, din care ieși alt om. În sfîrșit, printre trupele care au revenit pe scena DBE se numără și nemții Der Weg Einer Freiheit – hibrid de black metal și post-rock fără proprietăți deosebite într-un context actual destul de aglomerat cu astfel de trupe.

Totuși, cele mai interesante concerte au venit din partea grupurilor obscure sau tinere de la care nu așteptam mai nimic. Între preferințele personale se numără belgienii Bathsheba, care au venit să-și încheie efemera carieră cu un concert de doom feminist și o prezență feminină memorabilă; în aceeași linie ideologică s-a înscris și suedeza Anna von Hausswolff – născută parcă din ADN-ul hibridizat al lui Lisa Gerrard și Jarboe, se încadrează în moda recentă a divelor post-gotice (Chelsea Wolfe, Nicole Saboune etc.) reușind totuși să se distingă cu o identitate sonoră bine conturată, cu elemente krautrock strecurate treptat în piese-bolero intense cu impact senzorial și emoțional. A deschis recent concertul Nick Cave la Montreux și sunt semne că în următoarea fază a carierei sale nu ne vom putea apropia la fel de ușor să o prindem într-un selfie.

O altă revelație personală au fost britanicii Five the Hierophant, grup instrumental aproape de debut ce condimentează un post-rock ambiental cu saxofon și diverse instrumente neconvenționale. În aceeași categorie a necatalogabilului s-au încadrat și australienii Germ, proiect de metal deznădăjduit coordonat de un anume Tim Yatras, un individ cu viață dublă – pe lumină și cu alte haine e cunoscut drept producător de pop coreean și japonez, cu Germ pare că încearcă să exploateze valul stîrnit de Deafheaven.

Pentru amatorii de metal agresiv de factură mai tradiționalistă au fost în program norvegienii Mork și austriecii Ellende, iar pentru firile melancolice folkiștii nemți Neun Welten și diva post-rock britanică Evi Vine. A fost parcă un număr mai mare de trupe obscure, necunoscute de majoritatea unui public care merge acolo pe încredere, însă toate au reușit să surprindă, să iște curiozități și nu s-au sfiit să împartășească beri și bârfe cu publicul în timpul petrecerilor zvăpăiate nocturne, găzduite de mini-discoteca din incinta Asociației RYMA.

Festivalul are o tradiție a încheierilor spectaculoase care să garanteze că despărțirea vine cu melancolie și regrete – e vorba de concerte-teatru în care muzica devine cadru pentru desfășurări de forțe mai interactive și teatrale. Edițiile recente au prezentat grupul de teatru Auăleu și pe păpușarii greci de la Dirty Granny Tales. De data aceasta încheierea a fost asigurată de danezii Heilung, un grup de „teatru amplificat“ de inspirație păgînă, un fel de reenactment istoric punctat cu dans șamanic, muzică naturalistă, costume și recuzită elaborate pentru o atmosferă sugerînd sălbăticie precreștină și evlavie ecologistă. Spectacolul lor oferă subiecte de dezbateri istorice și etnografice, care însă mă tem că au avut loc altundeva, publicul fiind epuizat la capătul celor trei zile de concerte-maraton.

În cele din urmă, programul DBE și-a respectat blazonul și obligația de a înlesni contactul cu trupe obscure de pe toată suprafața globului, din Australia până în SUA. A fost însă și prima ediție pe care mi-o amintesc fără nici o trupă românească în program, asta tocmai în an centenar. Rămîn amintirile de depănat și speranța că vor reveni și la noi zile mai prietenoase pentru acest tip de festival poziționat la granița dintre mai multe lumi, credințe și genuri muzicale impure.

Aron Biro este autorul blogului http://aronbiro.blogspot.com.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Motivele cel mai des întâlnite pentru care se ajunge la divorț. Soluția oferită de un psiholog
Un studiu a dezvăluit motivele pentru care se ajunge cel mai des la divorț. Lipsa banilor este pe primul loc, dar și altele la care ne-am fi așteptat. Psihologul Maria Teherciu vine cu explicații
image
Cum salvezi situația dacă explodează un cauciuc al mașinii în mers. Sfaturi esențiale de la un fost polițist VIDEO
Explozia cauciucului, în timpul mersului, poate fi o experiență foarte periculoasă. Multe accidente grave s-au produs în urma acestei situații. Iar frânarea bruscă te-ar putea costa viața.
image
Orașul important din România unde nu există ambuteiaje în trafic. Cum explică situația celebrul pilot Titi Aur
Dacă la Brașov traficul era infernal încă din 2000, acum acesta este orașul din România în care se circulă cel mai bine la orele de vârf, în special în zonele centrale. Titi Aur a explicat de ce

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.