Dansul între identitate şi diferenţă

29 decembrie 2015
Dansul între identitate şi diferenţă jpeg

„Într-o societate de confruntări (...), existența fiecăruia este tot timpul așezată sub privirea celuilalt. Imaginea de sine se construiește prin ochii celui din fața ta, în oglinda pe care el o reprezintă. Nu există conștiință a identității fără acest celălalt în care imaginea ta se reflectă și ți se opune înfruntîndu-te. Sinele și celălalt, identitate și alteritate merg împreună, se construiesc reciproc.” Jean-Pierre Vernant

Unul dintre principalele evenimente culturale care au avut loc în Bucureşti în toamna anului 2015 a fost showcase-ul Eastern Connection, prezentat sub forma unei platforme de colaborare artistică româno-japoneză în domeniul dansului contemporan. Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Gabriela Tudor şi a avut o structură complexă, din care nu au lipsit proiecţiile de filme, o iniţiativă pedagogică inedită materializată sub forma unui atelier pentru copii, spectacole, sau discuţii ale artiştilor cu publicul.

Trebuie precizat faptul că acest proiect, iniţiat de coregraful Cosmin Manolescu, reprezintă prima iniţiativă de colaborare în domeniul dansului contemporan realizată între România şi Japonia. Ceea ce s-a putut vedea la Bucureşti în octombrie-noiembrie 2015 este încununarea a doi ani de intense demersuri culturale, care au implicat conectarea unor artişti, producători, critici de specialiate sau organizatori de festivaluri, cu scopul de a realiza o punte artistică între două lumi în care straturile culturale şi sociale s-au aşezat cu totul diferit de-a lungul istoriei.

Conexiunile între spaţiul românesc şi cel japonez nu par, sub nicio formă, cel mai uşor exerciţiu artistic ce poate fi iniţiat printr-un demers cultural. Diferenţele sînt mult mai mari în raport cu setul de asemănări între cele două contexte, prin urmare Eastern Connection putea părea, cel puţin în fază incipientă, o iniţiativă pur idealistă. Ceea ce am învăţat, o dată în plus, din acest proiect este, însă, tocmai efectul benefic şi, în final, foarte practic, al acestui tip de raportare la o cultură ce pare din altă lume şi pentru care noi avem toate şansele să ne afişăm, cu stranietatea de rigare, ca altă lume, la rîndul nostru.

În identitate există oglindire, ne simţim confortabil atunci cînd putem să regăsim articulaţiile lumii noaste în corpul cultural al celuilalt. Dar, dacă exerciţiul nu merge mai departe şi nu intră în diferenţă, acest tip de oglindire rămîne la nivelul unui narcisism care nu aduce evoluţie, care nu ne aruncă într-o formă de manifestare artistică prin care să ne regîndim benefic propriile paradigme. Din acest punct de vedere, meritul Eastern Conection este acela de a fi articulat asemănările, de a le fi dat acel contur prin care a devenit limpede pentru cei ce i-au fost martori, că diferenţele ţin uneori doar de prejudecăţile prin care noi gîndim ceea ce percep ca străin, dar mai ales de a fi exploatat cîmpul fertil al diferenţelor, de a fi forat în solul extrem de generos a alterităţii.

Platforma Eastern Connection a fost deschisă cu un spectacol pur japonez, NAMAEGANAI, realizat de coregraful Zan Yamashita în colaborare cu Kim Itoh, important artist al scenei de dans japoneze, ale cărui începuturi artistice s-au manifestat în zona dansului Butoh. Spectacolul, intitulat sugestiv, în traducere, Fără titlu, ne-a confruntat cu un întreg univers care, neprimind un nume poate primi orice nume, unde numirea ţine de perspectiva în care cel ce priveşte ajunge să se plaseze. În pofida diferenţelor în folosirea mijloacelor de expresie, spectacolul celor doi artişti japonezi ne-a confruntat cu întrebări pe care le găsim adesea în propria noastră zonă de disconfort legată de modul în care ne plasăm în conextul social din care provenim, în maniera în care încercăm să dăm o definiţie cu rezonanţă culturală produselor artistice menite să ne reprezinte sau să ne destabilizeze.

NAMAEGANAI este un spectacol în care centrul semnificaţiilor se plasează pe de o parte în relaţia dansatorului cu spaţiul, care îi informează mişcările dar care se şi lasă modelat de comceptul propus, pe de altă parte de relaţia cu textul, cu funcţia cuvîntului, cu un tip subtil de coregrafie rezultat din însăşi structura textului rostit. Spectacolul este un exerciţiu de profunzime, realizat cu umor care, la final, ne lasă cu zîmbetul pe buze dar şi cu foarte multe interogaţii şi cu o oglindă întoarsă spre propriul nostru perimetru de mişcare şi reflecţie.

Unul din momentele cele mai importante ale showcase-ului, moment despre care nu pot vorbi decît exclusiv subiectiv, a fost seara dedicată lui Kazuo Ohno, care a inclus proiecții de filme prezentate în premieră în România. Evenimentul a fost posibil grație parteneriatului dintre Fundația Gabriela Tudor și Studioul de Dans "Kazuo Ohno" din Tokyo. Evenimentul a fost intitulat în mod semnificativ The body and the soul are one.

Vorbeam de subiectivitatea fără de care nu mă pot raporta la personalitatea coregrafului butoh Kazuo Ohno. Ca și alt mare reprezentant al acestei arte, Hijikata, Kazuo Ohno (1906-2010) a demonstrat că există punți între culturi care nu par a se intersecta în puncte vizibile. Modul în care a integrat în universul său de expresie, în corporalitatea sa irepetabilă, principiile expresionismului german, prin influența pe care Harald Kreutzberg a exercitat-o asupra sa e o dovadă vie în acest sens. Poate că în lumea contemporană, cu toate crizele sale legate de ceea ce mai înseamnă a avea azi un model, cu tot colapsul înregistrat de conceptul de maestru, recunosc că, pentru mine personal, Kazuo Ohno rămîne un maestru în sensul unui reper de viață. Nu pentru că a trăit 103 ani, sau pentru că a dansat pînă în preajma morții. Nu pentru că a fost, fără discuție, unul dintre cei mai mari artiști pe care i-a consemnat istoria artei. Ci pentru că a dovedit că, în mijlocul unui haos fluid al valorilor, în care totul se disipează și se metamorfozează nu întotdeauna benefic, falsele dualități, schismele dintre concepte care ar trebui să funcționeze impreună, precum și imposibilitatea de a gîndi altfel decît ne învață mediul nostru adesea anchilozat pot fi depășite.

În cultura din care facem parte –mă refer cu precădere la cultura europeană influențată de școala de gîndire raționalistă pentru care există o opoziție fermă între suflet și corp – gîndim cel mai adesea în contrarii aparent ireconciliabile. Forma de artă propusă de Kazuo Ohno invită tocmai la depășirea acestor false rupturi între realități care, în esență, funcționează împreună. Nu întîmplător evenimentul dedicat lui Kazuo Ohno în cadrul Eastern Connection s-a numit The body and the soul are one.

Evenimentul central al proiectului l-a constituit, fără îndoială, spectacolul Zmeul sau ce este dansul contemporan, creat de coregrafii Cosmin Manolescu și Zan Yamashita. Punctul de start al reflecțiilor prezentate în spectacol îl constituie semnificația unei practici populare în Asia: înălțatul zmeului, care generează joc, poezie, libertate, bucurie dar și o doză de hazard care scurtcircuitează adesea direcția propusă.

Dramaturgia spectacolului pornește de la conexiunea dintre acțiunea scenică efectivă și imaginea proiectată, suportul vizual al spectacolului fiind filmul Ce este dansul contemporan, realizat de Cosmin Manolescu și Tania Cucoreanu/Veioza Arte, iar scheletul spectacolului constă într-un traseu al interogațiilor, pe care cei doi artiști și le pasează cu scopul de a-și afirma identitatea culturală și artistică, pe de o parte, iar pe de altă parte de a găsi căi de acces către posibilitatea de empatizare cu universul de valori artistice al celuilalt. Tocmai de aceea, nici nu auzim prea multe răspunsuri. Răspunsul rezidă, de fapt în energia interogației, care funcționează ca un agent prin care se realizează o arheologie în spațiul de joc al unei culturi diferite. Chesionarea dansului contemporan, a posibilității de a gasi o definiție pornește de la un substrat puternic social: nu lipsesc mesajele politice, reflecții asupra tragediei de la Clubul Colectiv, a exploziei de la Fukushima, sau asupra mișcării Roșia Montană.

Arta, așa cum este afirmată în spectacol, este fundamental politică, dar într-un sens care depășește concomitent sfera politicului. Semnificația zmeului înălțat este o dovadă clară în acest sens. Gestul ascensional, fundamentat perpetuu în ancorarea corpului pe pămînt, temeiul clar care nu împiedică schimbarea de direcție, hazadul, iată posibile semnificații ale acestui tipar cultural în relație cu o posibilă definire a dansului contemporan, într-o lume în care, în condițiie unei crize a valorilor politice, soluția ar putea fi apelul la valori tradiționale, de fapt universale, care pot revigora arta de azi.

Eastern Connection a fost un proiect care ne-a invitat să reflectăm asupra problematicii alterității și identității, asupra posibilității ca, printr-o artă ca dansul contemporan, să facem o lungă călătorie în inima altei culturi, pentru a afla mai multe despre noi înșine.

Eastern Connection este un program organizat de Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Festivalul Dance New Air, Tokyo, și finanțat de The Saison Foundation, Tokyo. Partener asociat în Japonia este Centrul Internațional de Artă din Kinosaki. Proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural „Ești București” al ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Gina Şerbănescu este critic de artele spectacolului.

Foto: Alina Uşurelu, Mihai Benea, Cosmin Manolescu

dylan gillis KdeqA3aTnBY unsplash jpg
Scurt ghid despre cultura și structura organizațională
Construirea unei culturi și structuri organizaționale sănătoase și pozitive nu este o sarcină ușoara, dar orice organizație o poate realiza.
floraria online bloomeria livrare flori jpg
Ești o persoană creativă și pasionată de beauty Vezi ce job ți se potrivește! jpg
Proiectul Open Museums Open Hearts jpg
„Rădăcini și visuri” ale tinerilor din Ucraina
De joi, 27 octombrie, pînă la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vîrstă cuprinsă între 15-18 ani sînt invitați să participe la etapa a doua a proiectului Open Museums Open Hearts.
Red Bull Dance Your Style 2022 (1) jpg
16 dintre cei mai buni dansatori români se duelează pentru un loc în Finala Mondială din Africa de Sud
O demonstrație în forță, de o energie molipsitoare, Red Bull Dance Your Style este o competiție internațională de all-styles street-dance, cu evenimente în peste 30 de țări.
Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o Casa   Bucuresti 15 octombrie 2022 (17) jpg
Soluții pentru problemele de patrimoniu, indentificate în Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
La finalul săptămînii trecute, la București, timp de mai bine de șase ore, în patru sesiuni de masterclass, arhitecți, specialiști și profesioniști implicați în restaurarea și valorificarea caselor istorice au luat parte la Masteclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”.
pexels ylanite koppens 744969 jpg
Sugestii de cadouri care pot fi oferite angajaților
Ești om de afaceri, ceea ce înseamnă că ești conștient că fără dedicarea, experiența și profesionalismul salariaților tăi, firma ar fi avut destul de mult de suferit.
Vizual Masterclass Cronicari Digitali Cine asculta o casa 15 octombrie 2022 jpg
Valorizarea clădirilor istorice, în centrul primului Masterclass Cronicari Digitali „Cine ascultă o casă?”
Cine ascultă o casă?”, proiectul care își propune să ofere exemple de bune practici de la cei care „au ascultat o clădire” în beneficiul comunității și al protejării clădirilor istorice, invită experții, autoritățile și pe toți cei interesați de patrimoniu pentru o zi de Masterclass, în București.
 SF 6065 JPG
Karpatia Horse Show 2022: șapte premii pentru România, 15 mii de spectatori și o atmosferă chic!
Un weekend de excepție si un „salt” important pentru Karpatia Horse Show, cu ocazia celei de-a VII-a ediții desfășurate pe Domeniul Cantacuzino din Florești (Prahova).
Scoala de la Piscu la Premiile Europa Nostra 2022 (1) jpg
Premiu Europa Nostra 2022 acordat Muzeului-Atelier Școala de la Piscu
Luni, pe 26 septembrie, în clădirea Operei de Stat din Praga, a avut loc ceremonia de acordare a distincțiilor European Heritage Awards, organizată de Comisia Europeană și Europa Nostra în cinstea cîștigătorilor Europa Nostra Awards 2022.
NEI jpg
NEC: Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est
Colegiul Noua Europă-Institut de Studii Avansate (NEC) vă invită la workshop-ul „Naționalism, populism, fascism și (in)stabilitate democratică în Europa de Est. Continuitate și transformări istorice”, care va avea loc miercuri, 28 septembrie 2022, ora 9:30, în sala de conferințe a Colegiului.
WhatsApp Image 2022 09 15 at 11 25 55 (2) jpeg
Bucharest International Film Festival 2022: Secțiunea Panorama aduce filme în premieră în România
Bucharest International Film Festival este cel mai longeviv și singurul festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a XVIII-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Afis KHS 2022 jpg
Karpatia Horse Show revine în 2022! Sport-entertainment-show-emoții, adrenalină!
Karpatia Horse Show revine “pe cai mari" în 2022! Unul dintre cele mai așteptate evenimente de echitație și lifestyle ecvestru din România și sud-estul Europei va avea loc în weekend-ul 23-25 septembrie pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova.
FOTO 1 PRONOSPORT jpg
Istoria pariurilor pe fotbal
Profitînd de dezvoltările tehnologice, grafica și interfața au devenit mult mai rapide, depunerile s-au făcut instant în anii următori, iar retragerile sînt și ele foarte rapide.
afis general web jpg
Bauhaus – Form and Reform, un proiect care oferă publicului 4 evenimente inedite cu intrare gratuită
Elite Art are ca scop promovarea principiilor fundamentale UNESCO prin organizarea unor proiecte culturale complexe care răspund la exigențele societății civile naționale și contribuie la dezvoltarea României din punct de vedere cultural și educațional.
KV Festivalul Povestirilor jpg
„Festivalul Povestirilor de pe Via Transilvanica” concentrează drumul care unește România în trei zile de experiențe la București
Între 9 și 11 septembrie, Via Transilvanica trece prin București! La Muzeul Național al Țăranului Român, Festivalul Povestirilor de Via Transilvanica concentrează experiențele de pe drumul de 1.400Km, care unește România de la Putna la Drobeta Turnu Severin.
MoveMountains jpeg
Reșița aduce României un nou succes la UNESCO
Municipiul Reșița este primul oraș din România care se alătură, începând de astăzi, rețelei globale UNESCO „Learning Cities” („Orașe care învăță”), având astfel șansa accesului la proiecte educaționale de mare anvergură.
happy asian woman smiling having fun beach jpg
7 beneficii uimitoare pe care le are lumina soarelui asupra organismului
Deși controversată, expunerea la soare are o serie importantă de beneficii asupra organismului.
tratamentedentareculaser jpg
3 simptome banale pentru care trebuie să consulți medicul
Este recomandat ca, dacă nu te simți bine, să fii atent la semnalele pe care ți le transmite organismul. Iată mai jos 3 simptome pentru care ar trebui să consulți cît se poate de repede un medic.
make up artist applying eyeshadow woman jpg
Secretele unui makeup fără cusur: ce trebuie să faci pentru un machiaj perfect și rezistent
Iată care sînt pașii pe care trebuie să îi urmezi, pentru un ten perfect și trăsături evidențiate în cele mai bune moduri:
young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:

Adevarul.ro

Anamaria Prodan si fiica ei Sarah Dumitrescu FOTO Facebook
Fiica Anamariei Prodan, dezvăluiri după divorțul impresarei de Reghecampf: „Când o văd plângând, mă rupe”
Sarah Dumitrescu Prodan, fiica din prima căsătorie a impresarei cu baschetbalistul Tibi Dumitrescu, a mărturisit în cadrul unei emisiuni online cât de afectată este mama sa după divorțul de antrenorul Laurențiu Reghecampf.
Soldati ucraineni in transee FOTO Captura Twitter jpg
Imagini incredibile din tranșeele ucrainene. Asemănarea dintre situația de acum și cea din Primul Război Mondial
Soldații au ajuns să doarmă în tranșee unde apa e până la glezne sau chiar mai rău, fiind improvizate paturi din diferite obiecte. Mai mult, temperaturile au scăzut drastic.
Qatar 2022 poster FOTO Shutterstock jpg
Fanii englezi au trecut prin momente incredibile la conacul unui milionar qatarez: „Vă așteaptă o mașină afară”
Un grup de susținători ai naționalei Angliei au trecut printr-o situație surprinzătoare în Qatar, acolo unde au mers să vadă mai multe meciuri de la Campionatul Mondial.

HIstoria.ro

image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.
image
Războiul Fotbalului: Meciul care a declanșat conflictul armat dintre El Salvador și Honduras / VIDEO
În istorie sunt consemnate tot felul de conflicte, pornind de la motive mai mult sau mai puțin întemeiate: pentru teritorii, pentru bogății, pentru glorie, pentru onoare, pentru amor... Iată însă că atunci când două națiuni sud-americane, Salvador și Honduras, au ajuns să se războiască, printre motivele conflictului s-au regăsit și niște partide de... fotbal.