Damele prostituate

Ionela BĂLUŢĂ
14 septembrie 2011
Damele prostituate jpeg

(Apărut în Dilema veche, nr. 87, 16-22 sept. 2005, la tema "Cîte bordeluri, atîtea obiceiuri")

"...pe 16 septembrie din ordinul Prim─âriei onorabila comisie mi'a ├«nchis casa lu├«ndu'mi cheile, l─âs├«ndu'm─â cu copila mea sub cer [...] Acest fapt barbar, violator legilor ┼či Constitu┼úiunii ┼ó─ârii mele este constatat de Primul Procuror ┼či care este fructul asocia┼úiunilor nedrepte ┼či neconstante ale Doctorului Comisii de Ro┼ču cu care am fost ├«n discu┼úiuni ┼či certuri mai mult timp acus├«ndu'm─â c─â ├«n casa mea se petreceau fapte nepl─âcute, care acusa┼úii nu au fost ┼či nu s├«nt constatate de nimeni ci numai idei, inven┼úiuni ale numi┼úilor medici. S├«nt s─ârac─â, dob├«ndeam ca macerl├í nutrimentul meu ┼či al copilului ┼či totodat─â am fost supus─â legilor ┼ú─ârei mele dar invidia acelui medic [...] f─âr─â a fi nimic constatat, s├«nt proprit─â ami avea profesiunea cu care m─â nutream. ├Änalte domn, ave┼úi pietatea de a ferici o infortunat─â ca mine, ordona┼úi a fi liber─â ├«n profesiunea mea c─âci D. Medic nu este just [...]."

A┼ča ├«ncepe unul dintre dosarele din arhivele ministerului de Interne din 1873, iar fragmentul este extras din scrisoarea unei ┼úiitoare de cas─â de prostitu┼úie, p─âstrat─â ├«n acela┼či fond arhivistic. Surprinz─âtoare ┼či ├«n acela┼či timp pre┼úioas─â, aceast─â scrisoare adresat─â ├«n 1868 ministrului de Interne, de Elena Protopopescu.

M─ârturie pre┼úioas─â, pentru c─â ne ofer─â un tablou exact al actorilor implica┼úi ├«n supravegherea prostitu┼úiei: reglementarea prostitu┼úiei, inspirat─â de modelul occidental, este o preocupare tot mai vizibil─â a elitelor conduc─âtoare din a doua jum─âtate a secolului al XIX-lea rom├ónesc. Medicii devin un fel de autoritate moral─â care este legitimat─â de competen┼úa ┼čtiin┼úific─â; ei s├«nt ├«ns─ârcina┼úi cu controlul sistematic al prostituatelor, fiind ajuta┼úi de reprezentan┼úi ai administra┼úiei locale ┼či, ├«n aplicarea deciziilor, de c─âtre poli┼úie. De altfel, primele proiecte de creare a unor spitale de boli venerice, respectiv de supraveghere a prostitu┼úiei, apar┼úin medicilor (Cuciuran ├«n Moldova, ├«n 1849, ┼či Iacob Felix ├«n ┼óara Rom├óneasc─â, ├«n 1862). Regulamentele de supraveghere a prostitu┼úiei se multiplic─â ┼či devin tot mai am─ânun┼úite ├«n ultimele decenii ale secolului, fiind reluate ┼či ├«n condicu┼úa pe care fiecare prostituat─â sau cas─â de prostitu┼úie trebuia s─â o aib─â.

Care s├«nt punctele principale ale acestor regulamente? Organizarea administrativ─â, precizarea institu┼úiilor care trebuie s─â se ocupe de aceast─â "problem─â" ┼či prerogativele fiec─âreia, taxele, clasificarea prostituatelor ┼či a caselor de toleran┼ú─â, amenzile. ├Änscrierea tuturor femeilor prostituate ├«n registre speciale (av├«nd ca rubrici obligatorii: numele, prenumele, v├«rsta, profesia, domiciliul) este un imperativ esen┼úial, lupta cu prostitu┼úia clandestin─â fiind o tem─â recurent─â ├«n literatura medical─â. Astfel, trebuie ├«nscrise toate femeile care vin ┼či declar─â c─â practic─â aceast─â profesie, dar ┼či toate femeile de peste 12 ani care vor avea o atitudine provocatoare pe strad─â sau care s├«nt ┼čtiute ca fiind prostituate, care s├«nt acuzate ├«n pl├«ngeri sau denun┼úate de c─âtre comisarii de divor┼ú. Totu┼či, reglementarea pare s─â aib─â ┼či aspecte pozitive, deoarece aceste regulamente dau ├«n acela┼či timp dreptul prostituatelor s─â conteste eventualele decizii abuzive.

Femeile publice vor fi ├«mp─âr┼úite ├«n patru clase, c─ârora li se aplic─â taxe diferite: clasa I - femeile publice care locuiesc singure ┼či prefer─â vizita medical─â la domiciliu, vor pl─âti 36 de lei pe lun─â; clasa a II-a - femeile publice care locuiesc ├«ntr-o cas─â public─â de categoria ├«nt├«i (bordel) sau frecventeaz─â o cas─â public─â de categoria a doua (cas─â de ├«nt├«lniri) ┼či vor face vizita medical─â acolo, pl─âtesc 20 de lei pe lun─â; clasa a III-a - femeile publice care frecventeaz─â o singur─â cas─â, dar locuiesc singure ┼či merg la spital pentru vizita medical─â, nu pl─âtesc nici o tax─â; clasa a IV-a - femeile publice care locuiesc ├«ntr-o cas─â public─â patronat─â de o femeie ┼či merg la spital pentru vizita medical─â, nu pl─âtesc nici o tax─â. S├«nt prev─âzute dou─â vizite medicale pe s─âpt─âm├«n─â; primarul trebuie s─â stabileasc─â un orar, de comun acord cu medicii ora┼čului, acesta urm├«nd s─â fie comunicat prostituatelor. Principalul scop al acestor vizite este evident depistarea bolilor venerice, iar regulamentul descrie ├«n mod destul de am─ânun┼úit cum trebuie f─âcut examenul medical, preciz├«nd foarte exact toate p─âr┼úile anatomice care trebuie observate. At├«t femeile publice, c├«t ┼či matroanele caselor de prostitu┼úie nu au voie s─â p─âr─âseasc─â ora┼čul ├«n care au fost ├«nscrise, f─âr─â s─â-l anun┼úe pe comisarul poli┼úiei sanitare. Amplasamentul caselor de prostitu┼úie face obiectul unor preciz─âri suplimentare: dac─â ├«n 1862, se men┼úioneaz─â doar c─â acestea nu trebuie s─â se afle ├«n apropierea unei biserici sau a unei institu┼úii de ├«nv─â┼ú─âm├«nt, spre sf├«r┼čitul secolului restric┼úiile se ├«nmul┼úesc. Astfel, casele de prostitu┼úie trebuie "strict separate de alte cl─âdiri", nu trebuie s─â fie amplasate pe str─âzi principale, iar pl├«ngerile vecinilor pot duce la suspendarea acestora. C├«t despre prostituate, se constat─â o grij─â tot mai mare de a le separa de "femeile cumsecade", de a le circumscrie ├«n spa┼úii care s─â nu interfereze cu cele ale burgheziei respectabile: ele nu au voie s─â z─âboveasc─â prin restaurante, cafenele, gr─âdini publice, s─â mearg─â la teatru, la circ sau la alte spectacole, nu au voie s─â se plimbe pe bulevardul Universit─â┼úii, pe Calea Victoriei ├«ntre Lipscani ┼či strada Umbrii sau pe ┼čoseaua Kiseleff, mai ales la ora la care aceste locuri s├«nt frecventate de public. Orice ├«nc─âlcare a acestor reguli se soldeaz─â cu amenzi sau ├«nchisoare, iar pentru aplicarea lor medicul poate face apel la serviciul jandarmilor.

Modificarea regulamentelor - care merge aproape ├«ntotdeauna ├«n sensul ├«n─âspririi lor - se face mai ales ├«n urma confrunt─ârii cu situa┼úii reale pentru care regulamentele ├«n vigoare nu s├«nt suficiente. De exemplu, prefectul de Giurgiu ├«i propune ministrului noi "Instruc┼úii pentru regularea femeilor publice dintr-acest ora┼č" deoarece: "Mul┼úimea streinilor ┼či a Matrodzilor de diferite na┼úii ce frecventeaz─â acest ora┼č f─âc├«nd de mai multe ori neor├«nduieli pe la femeile publice ┼či ├«ncuib├«nd diferite boale sifilitice din care cauz─â solda┼úi ├«n garnizoan─â s─â ├«mboln─âvesc".

M─ârturia de la care am plecat este nu numai pre┼úioas─â, dar ┼či surprinz─âtoare, deoarece ea arat─â c─â prostituatele au intrat relativ repede ├«n jocul autorit─â┼úilor ┼či au ├«nv─â┼úat s─â exploateze logica ├«ndatoriri-drepturi. Elena Protopopescu evoc─â, ├«n sprijinul cererii sale, "legile acestei ┼ú─âri", pe care ea le-a respectat, ├«n timp ce medicul le-a violat, dup─â spusele sale. ├Än plus, ea mobilizeaz─â c├«teva cli┼čee din ideologia epocii care erau foarte des invocate c├«nd se vorbea despre rolul ┼či locul femeii: s─âr─âcia a obligat-o s─â practice aceast─â profesie, care ├«i permitea s─â-┼či ├«ntre┼úin─â copilul, maternitatea fiind pus─â ca argument central. Iar Marghioala S─âuleasa, o alt─â prostituat─â, ├«i scrie ministrului pentru a-┼či cere drepturile care i se cuvin ├«n urma respect─ârii legilor ┼ú─ârii; ea se pl├«nge c─â prefectul, trec├«nd peste decizia ministrului, i-a pus la poart─â "caraul─â de sergen┼úi pentru a nu fi frequentat─â casa mea de nimeni nici dziua, nici ch├ęru s├ęra, cu care acesta m─â face a pierde ce am pl─âtit..."

Cum s-au rezolvat aceste plîngeri nu ne mai spun arhivele, dar existenţa lor e foarte folositoare pentru o incursiune în universul prostituţiei din societatea românească a secolului al XIX-lea...

ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joac─â de copii ÔÇô ce am ├«nv─â╚Ťat de la genera╚Ťiile mai vechi de p─ârin╚Ťi
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Exista╠ć modele de drujba╠ć care sa╠ć poata╠ć fi manevrate cu o singura╠ć m├«na╠ć? Ra╠ćspunsul specialis╠Žtilor!
Un model eficient de drujb─â garanteaz─â o t─âiere rapid─â a elementelor de vegeta╚Ťie nedorite, precum ╚Öi un confort sporit ├«n utilizare.
pantaloni eleganti pentru femei stilizari pentru birou jpg
Pantaloni elegan╚Ťi pentru femei ÔÇô stiliz─âri pentru birou
Datorit─â sfaturilor de mai jos, vei ├«nv─â╚Ťa cum s─â creezi o ╚Ťinut─â excep╚Ťional de stilat─â ├«n c├«╚Ťiva pa╚Öi simpli, ├«n care te vei sim╚Ťi ca o femeie de succes.
Afis Sala Radio 3 iunie 2022 jpg
C├«╚Ötig─âtorul uneia dintre cele mai prestigioase competi╚Ťii muzicale din Europa: dirijorul Dmitri Matvienko, invitat la Sala Radio
C├«╚Ötig─âtorul uneia dintre cele mai prestigioase competi╚Ťii muzicale din Europa ÔÇô Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonic─â Radio Danez─â) este invitat special pe scena S─âlii Radio.
interviu job jpg
5 sfaturi de urmat pentru a-╚Ťi m─âri ╚Öansele pentru interviul de angajare
Este important s─â ╚Ötii cum s─â te prezin╚Ťi mai bine ├«n fa╚Ťa oric─ârui recrutor, cum s─â-╚Ťi pui ├«n valoare calit─â╚Ťile ╚Öi cum s─â fii candidatul cu cele mai mari ╚Öanse pentru a fi ales.
00 cover event facebook (1) jpg
Via╚Ťa la 18 ani
ÔÇ×Am 18 aniÔÇŁ este un proiect, produs de Asocia╚Ťia Art No More ╚Öi cofinan╚Ťat de AFCN, la care au participat ╚Öapte scriitori rom├óni contemporani: Dan Coman, Augustin Cup╚Öa, Andreea C─ât─âlina Dr─âghici, Andrei Do╚Öa, Jean-Lorin Sterian, Cristina ╚śtefan, Mara Wagner.
serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.

Adevarul.ro

image
Reac┼úii dup─â ┼čedin┼úa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: ÔÇ×Arat─â ca un cadavruÔÇŁ
Desemnat ├«n anii '90 cel mai sexy b─ârbat ├«n via┼ú─â de revista People, actorul Brad Pitt ┼či-a ┼čocat fanii cu cea mai recent─â ┼čedin┼ú─â foto realizat─â pentru revista GQ, mai mul┼úi internau┼úi coment├ónd c─â arat─â ca un cadavru.
image
Lacul c─âutat de zeci de mii de turi┼čti pentru tratamente s-a colorat ├«n roz. Explica┼úiile cercet─âtorilor VIDEO
Pe l├óng─â culoare, lacul eman─â ┼či un miros nepl─âcut. ├Än fiecare an, aici vin zeci de mii de turi┼čti la tratament. Speciali┼čtii vin cu explica┼úii.
image
CTP ne treze┼čte la realitate: ÔÇ×Popovici? Dar de ce s─â m─â simt m├óndru?ÔÇť
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.