Dacă țara asta ar fi formată dintr-o sută de români…

24 iunie 2019
Dacă țara asta ar fi formată dintr o sută de români… jpeg

Cum e românul în viața de zi cu zi? Cum se percepe pe sine, pe cei din jur, cum se raportează la valorile universal acceptate azi, la începutul celui de-al mileniu după Cristos? La ce visează, pentru ce încearcă să se pregătească în anii școală, de liceu și de facultate, după caz? O sută de astfel de întrebări ne pot trece fiecăruia prin cap în mai puțin de cinci minute.

Nu contează însă doar nașterea acestor întrebări, ci și răspunsul pe care încercăm a ni-l oferi. Dar și modul în care alegem să ne raportăm apoi la el. Iar această temerară încercare a coincis, printre altele, cu viziunea celor din „Ambasada Sustenabilității în România”, un proiect al Coaliției pentru Sustenabilitatea României (CSR), inițiativă privată și apolitică care-și propune după o serie de consultări cu Executivul țării, dar și cu alte instituții publice, să ofere tuturor celor interesați o bază de plecare în analiza celor mai bune variante referitoare la dezvoltarea de mâine a țării.

La finele lui 2018, în plin An al Centenarului României Mari, CSR a lansat, cu sprijinul companiei Lidl România, un proiect ambițios intitulat „100 de români”. Această inițiativă și-a propus să monitorizeze, într-un fel, împlinirea și îmbunătățirea indicatorilor României, așa cum reies ei din datele și obiectivele dezvoltării concepute de Organizațiea Națiunilor Unite (ONU) pentru fiecare țară în parte.

„100 de Români” realizează în primul rând o radiografie a societății românești la exact 100 de ani de la unirea ei cea mare din decembrie 1918, în încercarea de a-i evidenția progresele, dar și problemele de azi, precum și temele de interes pentru România de mâine. Inițiatorii proiectului îl consideră un bun punct de plecare, din care nu lipsesc o groază de date oficiale de ultimă oră legate de evoluția pe diverse planuri a țării și a românilor. Pe scurt, proiectul celor din „Ambasada Sustenabilității în România”, realizat în parteneriat cu Lidl, încearcă să devină o radiografie a României.

O radiografie, dar și o provocare dusă nu doar în casele noastre, ci și în agenda noastră!

Conceptul din proiectul „100 de Români” stă, cum altfel, sub indiciul condiționării, semn că din primul moment în care ne întâlnim cu el este mai mult decât posibil să ne simțim interpelați. Tocmai din necesitatea de a răspunde întrebărilor pe care le întâlnim. Trebuie adăugată și mențiunea că abordările ne oferă de fiecare dată informații statistice, bine cântărite și alese. Spre exemplu, știați că dacă România ar fi azi o comunitate formată din 100 de români, 51 dintre aceștia ar fi femei, ce ar câștiga fiecare un salariu mediu brut de puțin peste 2.700 de lei, în timp ce restul de 49 ar fi bărbați, al căror câștig salarial brut ar depăși 2.900 de lei? Sau că, plecând de la aceeași premisă care spune că dacă România ar fi azi o comunitate formată din 100 de români, 86 dintre aceștia ar deține un card bancar? Nota bene, însă dintre aceștia doar 67 l-ar și folosi, în timp 14 români dintr-o sută nu au nici azi un banal, deja, cont bancar?

Pe de altă parte, dacă România ar fi azi o comunitate formată din 100 de români, 48 dintre aceștia ar fi căsătoriți, în timp ce patru ar trăi într-o uniune consensuală, iar alți patru fi cunoscut deja realitatea divorțului. După cum, una dintre notele definitorii ale acestei țări, dacă România ar fi azi o comunitate formată din 100 de români, 97 dintre ei ar locui în propria proprietate, în timp ce doar trei ar prefera binefacerile chiriei. Pe de altă parte, cel puțin un român locuiește azi într-o locuință improvizată, iar 80% din totalul acestui gen de locuințe se află în mediul rural. Și încă ceva: datele ne spun că 9 din 100 de români locuiesc în prezent în capitala țării.

Și mai interesantă e statistica legată de nevoia românilor de a-și construi un viitor în afara granițelor. Povestea care începe cu „dacă România ar fi azi o comunitate formată din 100 de români” continuă cu realitatea care ne spune că 20 dintre aceștia ar trăi și ar lucra peste hotare. Șapte din cei 20 ar face-o în Italia, patru în Spania și trei în Statele Unite. Germania, Canada și Marea Britanie sunt și ele prezente în topul preferințelor expaților români. Mai mult, 20 dintr-o sută de absolvenți români cu diplomă universitară sunt gata în orice moment să emigreze în oricare alt stat al Uniunii Europene.

Proiectul ne oferă și câteva reprize de „duș rece”. Una dintre ele e cea care ne avertizează că 64 din 100 de români nu vorbesc nicio limbă străină, în timp ce un sfert din populație se poate lăuda cu adevărat că deține asemenea cunoștințe. Trei sau mai multe limbi străine, ne spune aceeași statistică, știe doar 1% din trei români. Zâmbiți, vă rog, când veți citi că aproape o treime dintre noi sunt microbiști, dar atenție, doar 1% dintre noi suntem pregătiți să acceptăm eforturile necesare practicării sportului de performanță!
Și încă ceva, de o actualitate irezistibilă: 39 din 100 de români ar fi gata oricând să-și exercite dreptul la vot. Data de 26 mai 2019 tocmai ne-a dovedit că putem fi mult mai prezenți în viața noastră și a celor din jur când ne propunem cu adevărat acest lucru!

P.S. Aceia dintre dumneavoastră, amatori de informații legate de actualul destin al românilor, pot accesa oricând adresa https://100deromani.ambasadasustenabilitatii.ro/statistici/#general. Spor la treabă!

The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți
DilemaVeche (2) (2) jpg
10 dintre cele mai importante "remontadas" din istoria fotbalului
FC Barcelona a reușit cea mai impresionantă „remontada” din topul nostru.
IQOS x DIPLOMA 11 jpg
DIPLOMA Show sărbătorește 10 ani. IQOS susține industriile creative ca partener pentru al patrulea an consecutiv
La a X-a ediție a festivalului, vor fi reprezentate 16 specializări, de la arhitectură și peisagistică, arte grafice, design de produs și fashion, pînă la artele clasice - pictură și sculptură.
MS jpg
Soră profet și soldat
Un cîntec acoperă dealuri în Donbas
MCER3 jpg
Muzeul Cărții și Exilului Românesc a fost inaugurat la Craiova
De altfel, una dintre strategiile Consiliului Județean Dolj este de a readuce la viață clădirile de patrimoniu.
Saltele: cheia supremă pentru un somn de calitate și o sănătate excelentă
Pentru a vă păstra salteaua mulți ani de acum înainte, ar trebui să urmați cîteva reguli simple de îngrijire.
Limbă, tehnologie și cultură  Crearea de punți într o lume globalizată png
Limbă, tehnologie și cultură: Crearea de punți într-o lume globalizată
În concluzie, limbă, tehnologie și cultură joacă un rol vital în crearea de punți într-o lume globalizată.
pompa de caldura aer apa monobloc bricolaj market 1 jpg
Cumpără o pompă de căldură aer-apă monobloc de la Bricolaj Market!
Ești pregătit să faci față eficient necesităților tale de încălzire pentru locuință? Verifică ce găsești pe site-ul Bricolaj Market!
unnamed 2 jpg
serile Enayati Medical City png
Serile Enayati Medical City - a VI-a ediție
Continuăm seria evenimentelor Serile Enayati Medical City cu cea de-a VI-a ediție, care va avea loc miercuri, 27 septembrie, ora 19.00, în incinta Enayati Medical City din sectorul 1.
dream prints 1 png
Ce semnificație au culorile în alegerea tapetului și în crearea unei atmosfere de vis?
Nuanțele pe care le alegem pentru a decora locuința au capacitatea de a modela în mod semnificativ stările noastre emoționale.

Adevarul.ro

image
Imagini spectaculoase de pe Transapuseana, cel mai scump drum din ţară. Primul tronson este aproape gata VIDEO
Primul tronson din drumul de 78 de kilometri, care face legătura între Aiud (Autostrada A10) şi zona Bucium – Abrud (DN 74), va fi recepționat în decembrie.
image
Schimbarea la față a Bisericii Ortodoxe Române: Aprobarea Sfintei Mucenițe Anticorupția
Sfântul Sinod a făcut publice măsurile pe care le ia pentru a combate corupția din cadrul Bisericii Ortodoxe. Preoții nu vor mai putea solicita și primi donații decât dacă acestea sunt de un real folos unităţilor bisericeşti, iar cei care vor fi prinși cu mită riscă excluderea din BOR.
image
Cât se pierde dintr-un porc viu după tăiere: Prețul real al unui kilogram de carne
Porcii „în viu” se vând cu prețuri cuprinse între 15 și chiar 25 lei/kg, însă puțini știu că după tăiere se pierde un procent uriaș din greutate, ceea ce face ca prețul să fie mult mai mare.

HIstoria.ro

image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.