Cuvînt de rămas-bun

10 aprilie 2011
Cuvînt de rămas bun jpeg

(Apărut în Dilema veche, nr. 299, 4 noiembrie 2009)

Dragi cititori,

S├«nt mai bine de 16 ani de c├«nd scriu la Dilema (veche)... (Este, practic, dublul celei mai lungi rela┼úii pe care am avut-o cu cineva!) Am fost de fa┼ú─â la na┼čterea revistei, la anivers─ârile ei succesive, la p─âr─âsiri (unele, din fericire, temporare) ┼či reg─âsiri, la prime-veniri ┼či primeniri, la schimb─âri ┼či mut─âri, la bucurii ┼či triste┼úi, la sui┼čuri ┼či cobor├«┼čuri ┼či iar sui┼čuri. Cum se zice la nunt─â, "la bine ┼či la greu".

A fost " o m─ârturisesc f─âr─â nici un bemol " cea mai plin─â experien┼ú─â profesional─â pe care am avut-o vreodat─â. La lansarea Dilemei, ├«n ianuarie 1993, Cosa┼ču a spus (memorabil cum ├«l ┼čtim) c─â o revist─â se face dans├«nd. Ei bine, tot ce mai pot ad─âuga este c─â am dansat " dilematic " c├«t s─â schimb vreo zece perechi de pantofi. Dilema a reu┼čit acest pariu aproape imposibil: s─â armonizeze "stilurile de dans" diferite ale unor oameni feluri┼úi. Am dansat, fiecare cum am putut ┼či ┼čtiut, ├«ns─â pe aceea┼či muzic─â. A dance to the music of time (este titlul unui roman englezesc) ├«n interpretarea orchestrei dirijate de Andrei Ple┼ču.

Iar la sf├«r┼čit, o reveren┼ú─â.

Spun, aici, "sf├«r┼čit" pentru c─â simt c─â, ├«n ce m─â prive┼čte, am ajuns la un fel de fini┼č. Cheful de a dansa mi-a pierit. A intervenit o rutin─â, o rugin─â, o insatisfac┼úie (pur personal─â) legat─â de meseria de jurnalist. ┼×i chiar de critic de film: am v─âzut, ├«n ultimii ani, cum acest statut " la care visam, adolescent, nesper├«nd c─â visul mi se va ├«mplini " a ajuns s─â nu mai ├«nsemne nimic. Credeam c─â s├«ntem utili, noi, criticii de film; ├«mi dau seama ├«ns─â tot mai mult c─â probabil ├«mp─âr┼úim cu cronicarii de dans calitatea de "cea mai nefolositoare meserie din lume". Asta, v─âzu┼úi din afar─â.

Din─âuntru, constat c─â ceea ce ├«ncepuse ca o pasiune devine un soi de sinecur─â. S├«ntem invita┼úi la festivaluri, ├«n jurii etc., ca ┼či cum am fi deporta┼úi ├«n vagoane de lux. Condi┼úia fiind s─â nu ne uit─âm o clip─â pe geam, ci numai la filme. Or, dincolo de geam, oamenii nu v─âd filmele pe care le vedem noi, ci filmele de la televizor, pe care noi le-am v─âzut deja. P─ârem c─â ne chinuim s─â stoarcem soare din castrave┼úi...

Am avut totu┼či norocul s─â fiu martorul rena┼čterii filmului rom├ónesc. Numai c─â, din p─âcate, perspectivele " ┼či aici " s├«nt sumbre. C├«nd doi dintre cei mai optimi┼čti regizori rom├óni (Cristian Mungiu ┼či Tudor Giurgiu) recunosc, ├«n diverse interviuri, c─â filmul rom├ónesc a luat un start bun, dar va rata fini┼čul din indolen┼ú─â sau incompeten┼ú─â institu┼úional─â, lucrurile s├«nt mai grave dec├«t dac─â ar spune-o un pesimist incurabil. Nu ┼čtiu dac─â rom├ónii mai s├«nt interesa┼úi s─â vad─â filme rom├óne┼čti bune; ┼čtiu ├«ns─â sigur c─â statul nu d─â o ceap─â degerat─â pe ele. Ce s─â mai vorbim despre critic─â... Mi-ar fi, cu siguran┼ú─â, foarte comod s─â m─â prefac, av├«nd de partea mea " deja " comoditatea de a scrie u┼čor, f─âr─â efort. M-a┼č preface c─â jurnalismul e ceea ce-mi place mai mult s─â fac, c─â lumea e foarte interesat─â de opiniile mele, c─â statutul pe care mi l-am dorit e la fel de prestigios ca atunci c├«nd mi l-am dorit, c─â nimic nu s-a schimbat ┼či c─â, ├«n fond, chiar dac─â totul s-a schimbat, pot continua ca ┼či cum "un fini┼č comod, senin ┼či nedilematic". Dar, tocmai pentru c─â ├«ntreb─ârile pe care mi le pun s├«nt mai numeroase dec├«t r─âspunsurile pe care le-a┼č putea da, am decis s─â m─â opresc aici. O experien┼ú─â se ├«ncheie, dar c─âutarea continu─â, c─âci lumea e mare. V─â mul┼úumesc c─â m-a┼úi ├«nso┼úit o bucat─â de drum.

a.l.┼č.

Ne-a plecat menuetul

C─âci menuet era dansul asortat lui Alex. Leo ┼×erban ├«n viziunea lui Andrei Ple┼ču de la ├«nceputurile Dilemei. ┼×i nu a plecat ├«n ┼úara de origine a menuetului, ├«n Fran┼úa adic─â, ci mult mai departe, tocmai acolo unde domne┼čte tangoul ┼či unde, dup─â cum spune o vorb─â din redac┼úie, nu mai e nici extr─âdare, nici suspin. Ne-a l─âsat a┼čadar ├«n inferioritate numeric─â, s─â ne strecur─âm f─âr─â ajutorul lui printre nenum─âratele hore ┼či b─âtute locale. O s─â ne lipseasc─â ┼či el ┼či tot bagajul lui, adic─â acel geamantan pe care cei de la aeroport o s─â aga┼úe un bilet pe care o s─â scrie Buenos Aires. A luat cu el ┼či poza de pe birou a lui Marilyn Monroe pe care o iube┼čte nespus (poate chiar mai tare dec├«t pe Woody Allen). Cu acela┼či geamantan pleac─â peste m─âri ┼či peste ┼ú─âri, spiritul lui gra┼úios ┼či neobosit, spontaneitatea lui intelectual─â, micile lui revolte de bun-sim┼ú civic ┼či nemilitantist. Nu va mai fi cine s─â coordoneze ├«n revist─â cu u┼čurin┼úa lui teme imposibile precum "bun─âtatea", "r─âutatea" sau "lenea". Nu va mai fi nici cine s─â-┼či asume ironic folosirea gre┼čit─â, dar tot mai popular─â (f─âr─â nega┼úie) a adverbului "dec├«t". Va lua cu el instinctul ┼či m─âiestria lui speciale de a detecta ┼či pune la punct orice fel de fanatism sau terorism cultural ┼či nu numai. Dar, ce putem face dac─â, dup─â ce-a v─âzut toate filmele din lume, a ales lumea mare? Ne-a pus ├«n fa┼úa faptului ├«mplinit, a┼ča c─â putem doar s─â-i ur─âm drum bun, ┼čedere pl─âcut─â acolo unde se duce (aproape ├«n Patagonia) ┼či adaptare u┼čoar─â la statul invers, cu capul ├«n jos adic─â, de pe partea cealalt─â a globului.

"Decît" atît putem face pentru tine, dragă Leo.

Redacţia

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.