Cursuri de dans contemporan la CNDB
Pentru că îi interesează legătură dintre o minte creativă și un corp sănătos, Centrul Național al Dansului București demarează, începând cu luna septembrie, o serie nouă de cursuri pentru copii, adolescenți și neprofesioniști (18+). Un new entry al acestei toamne este programul de kinetoterapie și dans contemporan, în care îmbină utilul cu plăcutul și rezolvă din „bolile moderne“ ce nu ne dau pace.
Cursuri de dans contemporan pentru copii (7-11 ani)
Susținute de coregrafă Silvia Călin, cursurile de dans contemporan pentru copii sunt „cea mai bună metodă pentru a-i învață pe copii lucruri noi, jucându-ne. Inventăm, ne jucăm, improvizam și ne activăm resursele creative, ne folosim imaginația și gândirea creativă pentru a descoperi lucrurile fabuloase pe care le putem face cu corpul nostru. Inventăm un limbaj al propriului nostru corp, cu care mai apoi spunem povești. De cele mai multe ori nu ne conștientizam mișcările și considerăm corpul un mijloc de transport al minții. În această oră vom proceda invers: ne vom folosi mintea pentru a simți mișcările.”
Cursuri de dans contemporan pentru neprofesioniști (18+)
Arcadie Rusu propune cursul „Mișcă-ți corpul“ în care „vom explora corpul în timp și spațiu. Cum vedem dansul dinăuntru, cum îl simțim în corp și cum este perceput atunci când îl transpunem în concret? Ce ne determină să înfrânăm sau să dăm libertate și amplitudine unei mișcări sau a unui parcus coregrafic? Acestea sunt câteva din întrebările cu care vom lucra. Cursul este adresat persoanelor care sunt în căutarea diverselor forme de dans, în căutarea propriului fel de a se exprimă prin acest instrument complex - corpul.”
Programul de kinetoterapie și dans contemporan
Inițiat și condus de Andreea Novac (coregraf) și Dana Odae (kinetoterapeut) în acest program „vom lucra alături de voi și vom încerca să va explicăm ce se întâmplă anatomic cu corpurile voastre, să va facem conștienți de lucrurile pe care este bine să le faceți și pe care trebuie să le evitați, să va întărim mușchii și să va ținem în mișcare. Vizăm în principal deficiențele de coloană, «bolile moderne» generate de sedentarism, poziții incorecte, stat prelungit la birou, cifoze, scolioze, lordoze, problemele articulare. Vom încerca să le oprim evoluția, să înlăturăm durerile și să reeducăm o postură corectă.”