Curajul de a fi

10 mai 2017
Curajul de a fi jpeg

● Dacă am gîndi cu voce tare, de Adnan Lugonic. Regia: Radu Afrim, scenografia: Vanda Maria Sturdza, costume: Lia Dogaru, coregrafia: Flavia Giurgiu, Teatrul Naţional Craiova „Marin Sorescu”.

De nenumărate ori m-am întrebat ce s-ar întîmpla dacă aş gîndi cu voce tare. Cît de ciudat s-ar uita cei care ar trece pe lîngă mine. Cu cîte priviri îndoielnice m-ar săgeta oamenii care mă cunosc. M-aş opri oare din gîndit pentru a-mi păstra intimitatea nealterată? M-aş putea oare adăposti într-o lume creată de propriile mele voci în care fiecare gînd al meu ar putea dansa în voie printre toate simţurile mele? Nici un răspuns. Nimic.

Iată totuşi că am primit un răspuns. Şi ce răspuns! Nici că m-aş fi aşteptat la unul ca acesta – Dacă am gîndi cu voce tare. E un răspuns pentru mulţi dintre noi, cu siguranţă. E, de fapt, o eliberare ale propriilor noastre constrîngeri, ale propriilor noastre temeri. O exaltare a simţurilor noastre care se zbăteau pînă nu de mult într-o mocirlă crescută din ură şi invidie. Din societate. Din mult prea alterata societate. Şi ce frumoasă e, totuşi!

Despre societatea omenească este vorba. Despre cum gîndeşte ea cu voce tare şi despre severitatea sa intrinsecă. Apăsat şi adevărat spunea nu demult filozoful Francesco Orestano – „Societatea omenească e cu mult mai severă în a judeca greşelile oamenilor de bine, decît pe cele ale nemernicilor, fiindcă foloseşte în cele două cazuri unităţi de măsură diferite. Cu cei dintîi se porneşte de la (impresia) cea mai bună, cu ceilalţi cu cea mai proastă.”

Să judecăm tipologiile umane, dar să nu le desfiinţăm, căci ele completează societatea. Astfel a gîndit şi Radu Afrim. Cu voce tare. A judeca nu înseamnă, în acest act teatral, a sfîşia ideologiile omului contemporan, a dezbina legăturile reale dintre acestea, nici chiar a elimina importanţa fiecăreia în raport cu gîndurile noastre. Judecata lor va fi acolo, sus, la poarta Raiului. Cine va trece dincolo, rămîne de văzut. Pînă atunci ele există aici, pe Pămînt şi trebuie să le bage cineva în seamă, să le remodeleze, să le contureze fiecare linie, să le picteze în culori stridente, în umbre şi în amintiri.

Dacă am gîndi cu voce tare este un act al curajului supus. Un curaj în care „a fi” înseamnă dovada vie a existenţei aristotelice – lumea ideilor produce lumea reală. Dublarea realităţii afrimiene revine pe scena teatrului românesc, însă revine mai proaspătă şi mai exactă ca niciodată. Poţi fi el sau ea în acelaşi timp. Aşa cum poţi fi bătrîn sau bătrînă. Poţi fi taximetrist, prostituată, învăţător, primul, al doilea, a treia, gay, patron, gravidă, mamă... şi „tu” în aceeaşi realitate.

Ideile sînt puteri active în această lume în care trăim, societatea fiind doar o latură psihologică inventată de realitate. Astfel se naşte şi spectacolul de teatru Dacă am gîndi cu voce tare – din idei ale căror puteri active se îmbină perfect în lanţul realităţilor dublate.

Trăim într-o lume dominată de frică. Ne e teamă să ne aruncăm slăbiciunile în faţa mulţumii, căci mulţimea e înfometată de slăbiciunea umană. Dacă am gîndi cu voce tare, ne-am „publica” slăbiciunile pe toate primele pagini ale societăţii, şi-atunci am rămîne fără ele. Definitiv. Şi acest real simţ al nostru ar avea de suferit, iar o dată cu el şi noi. N-a putea trăi fără slăbiciuni. Ele sînt normale. Sînt sincere. Sînt intime, iar intimitatea naşte iubire. Şi fără iubire nu am avea curajul de a fi, curajul de a spune: iartă-mă!

Estetica vizuală a spectacolului se îmbină perfect cu realitatea cuvintelor lui Adnan Lugonic. Se mulează pe fiecare personaj, îmbrăcîndu-l într-o caracterizare densă şi clară. Apoi, vin ideile lui Radu Afrim care completează tabloul al uneia dintre cele mai gîndite idei cu voce tare.

Dragoş N. Savu este specialist în comunicare teatrală.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
Brad Pitt respinge cererea „opresivă și hărțuitoare” a Angelinei Jolie de a face publice mesaje din care ar rezulta agresiuni fizice asupra ei
În cea mai recentă rundă a litigiului în curs de desfășurare dintre Brad Pitt și Angelina Jolie cu privire la podgoria/vinăria franceză Château Miravel a fostului cuplu, cei doi se luptă cu privire la cererea actriței ca Pitt să predea comunicări legate de un incident din 2016.
image
Cum putem trece mai ușor peste zilele toride: zona corpului care ne ajută să ne răcorim eficient
Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe rețelele de socializare ce măsuri putem lua pentru a suporta mai bine aceste zile caniculare. „La baza gâtului există o zonă termosensibilă care transmite întregului organism informațiile despre căldură”, susține dr. Bilic.
image
Cum să reduci căldura din mașină pe caniculă. Sfaturile specialiștilor
Vara aceasta se anunță a fi una dintre cele mai călduroase din istoria României, cu temperaturi care depășesc limita de 40 de grade celsius, iar temperaturile extreme afectează negativ orice mașină.

HIstoria.ro

image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.
image
Lucruri știute și neștiute despre Mănăstirea Arbore și ctitorul ei
Pe ruta mănăstirilor din Moldova, din cel mai recent proiect de turism cultural – „România Atractivă” –, cunoaștem profund patrimoniul românesc, construit, meșteșugit sau povestit. Străini și români deopotrivă, suntem chemați de sunetul de toacă și ne plecăm capetele la auzul cântărilor din zori. Ne
image
Încălzirea politică globală
Poate că 2024 va depăși recordul lui 2023 și va fi cel mai călduros din istorie, record pe care nu și-l dorește nimeni.