Cum te faci ascultat cînd nu vorbești

3 mai 2017
Cum te faci ascultat cînd nu vorbești jpeg

Silent (2016) este un film catalogat de c─âtre critici ca fiind o dram─â psihologic─â. Directorul filmului, Yorgos Gkikapeppas, a spus c─â ÔÇ×ast─âzi se vorbe╚Öte mai mult ca niciodat─âÔÇŁ, dar c─â acest lucru nu elibereaz─â o persoan─â pentru c─â ÔÇ×ea nu este ascultat─âÔÇŁ.

Filmul are ca personaj principal o t├«n─âr─â, Dido, care, fiind pe drumul unei cariere promi╚Ť─âtoare, chiar str─âlucitoare, de c├«nt─ârea╚Ť─â de oper─â, ├«╚Öi pierde brusc vocea. Nu c─â nu ar mai fi putut c├«nta, ci pur ╚Öi simplu, brusc, devenise complet mut─â. Asta s-a ├«nt├«mplat ├«n timp ce studia canto ├«n Polonia. Simte, ├«n fa╚Ťa acestui dezastru personal, c─â trebuie s─â se ├«ntoarc─â ├«n Grecia, ea fiind grecoaic─â.

Actri╚Ťa care o interpreteaz─â este Kika Georgiou, o t├«n─âr─â grecoaic─â cipriot─â extrem de frumoas─â. Chiar te ├«ntrebi cum a g─âsit Yorgos Gkikapeppas aceast─â t├«n─âr─â ÔÇô care a jucat ╚Öi ├«n primul lui film, Ora╚Öul copiilor (2011), o asemenea grecoaic─â cu o figur─â perfect caligrafic─â, cu tr─âs─âturi perfecte. Ochi mari, expresivi, bine plasa╚Ťi ├«n ansamblul fe╚Ťei, nasul frumos, a╚Öezat unde trebuie, buzele perfecte, p─ârul negru minunat ├«n toat─â naturale╚Ťea lui. Crede╚Ťi-m─â c─â am v─âzut ╚Öi am cunoscut multe grecoaice, dar rar vezi una at├«t de armonios construit─â ca figur─â ╚Öi corp.

├Äntorc├«ndu-se ├«n Grecia, c─âzut─â ├«ntr-o singur─âtate autist─â, Dido se izoleaz─â ├«ntr-o cas─â p─âr─âsit─â, nelocuit─â de familia ei. P├«n─â la urm─â, sora ╚Öi p─ârin╚Ťii ei o g─âsesc, ╚Öi agita╚Ťia lor ├«n jurul dramei lui Dido duce la deplasarea interesului nostru c─âtre celelalte drame din familie, tr─âite, dar nespuse. P─ârin╚Ťii ├«╚Öi arunc─â reciproc repro╚Öuri, frustr─âri, ranchiune, nemul╚Ťumiri sedimentate ├«n t─âceri vecine cu ura. Vorbitul, nevorbitul, ascultatul ╚Öi neascultatul se succed ca fluxul ╚Öi refluxul.

Un doctor ╚Öi un psihiatru le confirm─â celor din familie c─â ea nu are nimic ├«n neregul─â din punct de vedere anatomic, fiziologic, neurologic, ├«ns─â nu pot l─âmuri care este, de fapt, cauza pierderii vocii ╚Öi mai ales lipsa ei de a voi s─â ├«ncerce m─âcar s─â vorbeasc─â sau s─â scoat─â c├óteva sunete. Ea simte totul ca fiind ceva strict personal. Asaltat─â fiind de familie, nu simte nevoia de a se apropia de p─ârin╚Ťi, ci doar de sora ei. ├Än familie, se pare c─â mama ei crease o vrajb─â nem─ârturisit─â de so╚Ť ╚Öi de sora ei, care se isc─â doar pentru c─â Dido devenise cineva care le strica falsul echilibru interpersonal.

Dido pare c─â este ├«n alt─â lume. Era ea ╚Öi propria ei lume. ╚śi p├«n─â la urm─â, Dido r─âm├«ne ├«n aceast─â lume a ei, f─âr─â s─â dea de ├«n╚Ťeles ├«n vreun fel c─â poate ajuta la elucidarea cauzei pierderii vocii. Chiar dac─â familia insist─â s─â comunice cumva cu ea, s─â scrie sau s─â indice de unde i se trage aceast─â stare, ce traum─â a dus la pierderea vocii, totul r─âm├«ne o enigm─â.

Filmul este, pentru cel care-l vede, ceva incomplet. Privitorul filmului se al─âtur─â familiei lui Dido. To╚Ťi s├«ntem ne╚Ötiutori, ╚Öoca╚Ťi ╚Öi irita╚Ťi. Oare de ce Dido ╚Öi-a pierdut vocea? Ne sim╚Ťim subiec╚Ťi ai efectului Zeigarnik, c├«nd ceva incomplet, neterminat, ne b├«ntuie, ╚Öi ne este refuzat─â o amnezie confortabil─â.

Comentariile filmului se adun─â ├«n jurul dorin╚Ťei de a fi asculta╚Ťi. Am putea, doar vag, s─â ne imagin─âm c─â Dido ╚Öi-a tr─âit copil─âria, adolescen╚Ťa, vorbind f─âr─â s─â fie ascultat─â. Putem vedea aici ╚Öi o not─â psihanalitic─â. A comunica nu ├«nseamn─â ╚Öi a asculta. Auzi pe cineva vorbind, dar nu-l ascul╚Ťi. A╚Ö putea spune c─â pentru un psiholog sau un psihiatru filmul este un studiu de caz, terminat cu o ├«ntrebare f─âr─â r─âspuns. Un studiu de caz care nu este closed, clasat. Dar oare a fost un eveniment anume sau o colec╚Ťie m─ârunt─â de traume cotidiene care au dus-o pe Dido la mu╚Ťenie? Atunci ar ├«nsemna c─â nu ar trebui s─â c─âut─âm o singur─â cauz─â, una anume, concret─â. Este oare vorba de o m─ârgic─â-cauz─â sau de un ╚Öirag care s-a rupt?

Yorgos Gkikapeppas a luat premiu pentru acest film la Tessaloniki IFF, premiul FIPRESCI, a fost bine primit în 2016 la Festivalul de Film Grecesc de la New York. El este un cineast reprezentativ pentru noul val cinematografic grecesc care se impune prestigios în ultimii ani. Nu sîntem chiar singurii care au impresionat cinematografia mondială.

Aurora Liiceanu este psiholog.

Silent / Tăcerea (Grecia, 2015) este programat la București la Cinema Elvire Popesco, luni, 8 mai, ora 20:30.

Cea de a XXI-a edi╚Ťie a Festivalului Filmului European se desf─â╚Öoar─â ├«n Bucure╚Öti (4 ÔÇô 11 mai), Ia╚Öi (12 ÔÇô 14 mai), T├«rgu Mure╚Ö (19 -21 mai), Gura Humorului (19 ÔÇô 21 mai) ╚Öi Timi╚Öoara (26 ÔÇô 28 mai). Programul complet: http://ffe.ro/2017//2017/programfilme/.

Detalii suplimentare despre film: http://ffe.ro/2017//2017/programfilme/tacerea/

serileRRM25 landscape 1920x1080 jpg
Serile Radio Rom├ónia Muzical ÔÇô 25. Recital sus╚Ťinut de violonistul R─âzvan Stoica ╚Öi pianista Andreea Stoica
Îndrăgitul violonist Răzvan Stoica, alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, vor urca pe scena Sălii Radio joi, 2 iunie, ora 19:00.
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty jpeg
Stailer, inspira╚Ťie pentru cei care merg la saloanele de hair and beauty
To╚Ťi cei care au nevoie de serviciile din saloanele de beauty se pot programa online, la doar c├«teva click-uri distan╚Ť─â, la orice salon ├«╚Öi doresc.
4 legende pe care merită să le știi jpeg
4 legende pe care merită să le știi
Anumite legende au intrat deja în folclorul popular și, chiar dacă istoricii nu au reușit să le demonstreze veridicitatea în totalitate și unele par simple fabule, ele au un farmec aparte și sînt foarte interesante.
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE jpeg
POLI╚ÜIA ROM├éN─é LANSEAZ─é CAMPANIA DE EDUCA╚ÜIE RUTIER─é PENTRU PIETONI, CONDUC─éTORI DE BICICLETE ╚śI TROTINETE
Scopul general al proiectului este ca Rom├ónia s─â devin─â o ╚Ťar─â cu un trafic rutier mai sigur, prin┬áreducerea progresiv─â a num─ârului victimelor accidentelor rutiere.
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ jpeg
Funda╚Ťia Superbet continu─â s─â fie al─âturi de cel mai cunoscut brand cultural rom├ónesc prin sus╚Ťinerea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele Dilema vecheÔÇŁ
├Än 2022, Funda╚Ťia Superbet este din nou al─âturi de revista cultural─â, sus╚Ťin├«nd organizarea seriei ÔÇ×Conferin╚Ťele┬áDilema vecheÔÇŁ.
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino? jpeg
Cum s─â compari jocurile de mas─â la cazino?
S├«nt foarte multe jocuri, foarte multe posibilit─â╚Ťi, iar dac─â e╚Öti ├«ncep─âtor, exist─â riscul s─â te sim╚Ťi pu╚Ťin st├«njenit, s─â nu ╚Ötii exact ce s─â te joci ╚Öi s─â ├«nchei sesiunea cu un gust amar.
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai  Zevo te inspir─â jpeg
Modul ├«n care por╚Ťi geanta poate indica tr─âs─âturi de personalitate pe care le ai. Zevo te inspir─â
Iubitoarele ╚Öi iubitorii de fashion vor g─âsi la magazinul online Zevo acele accesorii nelipsite din fiecare zi, realizate cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi cu designuri inedite - GEN╚ÜILE!
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari jpeg
Unde sa iti cumperi uniforme de calitate pentru bucatari
├Ämbr─âc─âmintea de protec╚Ťie ╚Öi echipamentul personal de protec╚Ťie (EIP) reprezint─â o caracteristic─â de siguran╚Ť─â esen╚Ťial─â ├«n orice loc de munc─â, iar industria alimentar─â nu face excep╚Ťie.
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: s─â achizi╚Ťionezi un dulap metalic clasic sau cu u╚Öi glisante?
Dulapurile produse din metal sînt structuri solide, foarte sigure și eficiente atunci cînd vine vorba despre depozitarea documentelor, obiectelor vestimentare, dar și a altor obiecte sau accesorii.
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â? jpeg
Leggings, blugi sau pantaloni de jogging? Ce pantaloni s─â alegi cu cizmele de dam─â?
Pentru ca ╚Ťinutele tale s─â arate perfect, merit─â s─â ├«nve╚Ťi arta purt─ârii botinelor ╚Öi cizmelor.
Moda de vară   Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon? jpeg
Moda de vară - Ce costume de baie vor fi un succes în acest sezon?
Noile tendin┼úe ├«n materie de ┼úinute estivale s├«nt extrem de ofertante, d├«ndu-┼úi posibilitatea de a jongla cu creativitatea ┼či de a-┼úi dezvolta ideile vestimentare.
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor jpeg
Cum a schimbat inteligen╚Ťa artificial─â joburile din lumea cazinourilor
├Än ultimii cinci ani, tot mai mul╚Ťi pasiona╚Ťi de jocuri de noroc au mutat distrac╚Ťia ├«n online, beneficiind de avantajele oferite de acest mediu.
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie jpeg
ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ de Eva Schloss ╚Öi Karen Bartlett ÔÇô C├«nd suferin╚Ťa are chip de femeie
S├«nt c─âr╚Ťi care ├«╚Ťi schimb─â total viziunea despre lume, iar ÔÇ×Via╚Ťa dup─â AuschwitzÔÇŁ este una dintre ele.
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești jpeg
Produsele Olaplex: ce reprezintă și de ce ar trebui să le folosești
Unul dintre principalele obiective ale producătorilor a fost să creeze produse cît mai naturale și au reușit.
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â? jpeg
Iat─â o dilem─â nou─â: cum s─â nu cheltui o avere pe accesorii de motocoas─â?
Pentru a-╚Ťi u╚Öura munca, ai nevoie de instrumente specializate, care s─â te ajute s─â toaletezi elementele de vegeta╚Ťie ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi f─âr─â eforturi fizice prea mari.
De ce sînt video urile cu unboxing atît de populare? jpeg
De ce sînt video-urile cu unboxing atît de populare?
Cel mai mare succes îl au prezentările de gadget-uri, cum ar fi ultimele tipuri de telefoane.
Cînd nu se poate produce alăptarea jpeg
Cînd nu se poate produce alăptarea
Există situaţii în care alăptarea nu se poate produce, din varii motive, fie aparţinînd mamei, fie nou-născutului.
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor jpeg
Cum s─â economisi╚Ťi bani ├«n mod corespunz─âtor
Cu un plan financiar scris ╚Öi elaborat, va fi mai u╚Öor s─â v─â planifica╚Ťi rambursarea banilor pe care trebuie s─â-i ├«mprumuta╚Ťi.
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate jpeg
Revelion cu bun gust: b─âuturi rafinate, ├«n func╚Ťie de preparate
Este important s─â asociem corect preparatele festive cu licorile care le poten╚Ťeaz─â aroma.
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â jpeg
Lista cu rezolu╚Ťii de Anul Nou trebuie s─â includ─â cursuri de dezvoltare personal─â
╚śtiai c─â exist─â┬ácursuri de dezvoltare personal─â┬áconcepute special pentru adolescen╚Ťi?
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â? jpeg
Cum po╚Ťi s─â reduci consumul de energie electric─â?
Pentru a te asigura c─â de fiecare dat─â c├«nd faci plata factura electrica online pl─âte╚Öti sume c├«t mai mici de bani, este bine s─â respec╚Ťi o serie de reguli.
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi! jpeg
Nu e prea tîrziu să cumperi pompe de căldură! Iată ce trebuie să știi!
Acest echipament pentru ├«nc─âlzirea locuin╚Ťei se remarc─â prin faptul c─â produce c─âldur─â f─âr─â s─â utilizeze combustibil, ci folosind pur ╚Öi simplu resurse din natur─â, precum apa, aerul ╚Öi solul.
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online? jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â un cazino online?
Platformele online permit o dinamic─â mai accentuat─â ╚Öi un ritm de joc mai rapid, deoarece nu exist─â nici o interac╚Ťiune ├«ntre juc─âtori ╚Öi sistemele tehnologice.
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu jpeg
Cum func╚Ťioneaz─â centrala pe pele╚Ťi ╚Öi ce avantaje are pentru mediul ├«nconjur─âtor ╚Öi pentru buzunarul t─âu
Aleg├«nd o central─â pe pele╚Ťi nu doar c─â vei face economii substan╚Ťiale ├«n buget, ci vei ajuta ╚Öi la protec╚Ťia mediului ├«nconjur─âtor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.