Cum se lansează tinerii pianiști de astăzi (II)

13 aprilie 2017
Cum se lansează tinerii pianiști de astăzi (II) jpeg

Nu sînt prea multe opțiuni: concursuri, șansă, discuri; sigur, talent și multă muncă. Este o lume foarte competitivă, în care ca să reziști trebuie să ai nervi tari, rezistență fizică și mai ales să-ți placă foarte mult ceea ce faci, altfel, nu poți ține pasul cu un asemenea ritm.

Iată cazul a doi pianiști lansați de unul dintre cele mai cunoscute concursuri pentru pian din lume: Concursul Chopin de la Varșovia. În 2015, cîștigătorul premiului I a primit 30.000 euro premiu, ceea ce arată din start cota foarte mare a concursului, însă mai importante decît banii sînt oportunitățile aduse de cîștigarea unei asemenea competiții: o expunere internațională fără precedent, atenția impresarilor și a unor case importante de discuri. Începînd cu 2015, concursul Chopin a semnat un contract cu Deutsche Grammophon care permite cîștigătorului să editeze un disc cu înregistrările din concurs la scurt timp după terminarea competiției, și așa s-a și întîmplat: sud-coreeanul Seong Jin Cho și-a lansat primul său disc la Deutsche Grammophon în 6 noiembrie 2015 – concursul se încheiase în 22 octombrie 2015.

Concursul Chopin de la Varșovia se organizează o dată la cinci ani. Prima ediție a avut loc în 1927; printre laureații cu premiul I se numără pianiști de mare calibru: Maurizio Pollini (1960), Martha Argerich (1965), Krystian Zimerman (1975) și în perioada recentă Yundi Li (2000), Rafal Blechacz (2005), Yuliana Avdeeva (2010) și Seong Jin Cho (2015). Pentru toți aceștia, cîștigarea Concursului Chopin a fost rampa de lansare în lumea mare de concert, debutul unei cariere internaționale strălucite.

Să pătrundem puțin și în detaliile de organizare ale acestei competiții. Din înregistrările video primite de la pianiști din întreaga lume, juriul alege 160 de muzicieni care vor participa la preselecția pentru intrarea în competiție. Din aceștia se selectează 80 de pianiști care vor participa la concursul propriu-zis care are 3 etape și finala, repertoriul fiind exclusiv alcătuit din lucrările lui Frédéric Chopin. Și ar mai fi ceva de adăugat: concursul este un adevărat eveniment național în Polonia, publicul fiind realmente interesat, în număr foarte mare, de ceea ce se întîmplă în competiție, pentru că, nu-i așa, Chopin este o adevărată emblemă națională pentru Polonia și poporul polonez respectă acest lucru și în zilele noastre.

Pianistul polonez Rafal Blechacz

În anul 2005, pianistul polonez Rafal Blechacz a produs senzație la Concursul Chopin: niciun pianist polonez nu mai cucerise de 20 ani premiul I, după reușita lui Krystian Zimerman, iar în anii 1990 și 1995 nu se acordase premiul I. Rafal Blechacz a impresionat atît de mult, că juriul a decis să nu acorde premiul al II-lea, tocmai pentru a sublinia diferența de nivel dintre Blechacz și restul competitorilor săi. Rafal avea atunci 20 ani; astăzi are 31 ani și confirmă succesul de care s-a bucurat atunci: concerte în companii dintre cele mai selecte, o cotă internațională de invidiat, 6 discuri apărute sub emblema casei Deutsche Gramophon, multe dintre ele premiate pentru calitatea lor evidentă.

Sigur, Blechacz a înregistrat Chopin, însă nu atît de mult Chopin pe cît s-ar fi așteptat, poate, de la un cîștigător al Concursului Chopin: preludiile op.28, cele două concerte pentru pian și polonezele. Adevărul e că Rafal Blechacz este un pianist strălucit nu doar în muzica lui Chopin, ci și în alte tipuri de repertorii, iar un bun exemplu este ultimul său disc, apărut în 10 februarie 2017, cu opusuri de Johann Sebastian Bach. Pe lîngă Chopin, Bach este alegerea firească pentru Rafal Blechacz care este catolic practicant și atunci cînd este acasă, cîntă în fiecare duminică  la orga bisericii lucrări de Johann Sebastian Bach. În urmă cu aproape 10 ani, el declara că visează să înregistreze "Partitele, Variațiunile Goldberg, Clavecinul bine temperat, Concertul italian”. Iar visul i s-a împlinit cu ocazia lansării acestui disc pe care regăsim Concertul italian, Partitele I și III, 4 duete BWV 802-805, Fantezia și fuga BWV 944 și Coralul din Cantata BWV 147 de Bach.

Rafal Blechacz este un artist foarte matur în concepțiile sale, care își bazează convingerile pe fundamente foarte solide, de aceea a studiat filosofia, de exemplu. A preferat să-și lase spațiu pentru a-și lăsa proiectele să crească în mod natural, fără a le forța, de aceea, cred, a ales să înregistreze Bach abia după ce a depășit limita celor 30 ani. Bach-ul său este mai mult muzica creștinului devotat decît muzica îngerilor, muzica omului care aspiră la înalt mai mult decît a celui care deja a ajuns în Paradis și această tensiune se simte în interpretarea sa. În fond, Blechacz îl trăiește pe Bach așa cum își trăiește credința creștină și este foarte autentic în trăirea sa, motiv pentru care vă îndemn să ascultați versiunile lui Blechacz pentru Bach în Săptămîna Patimilor. O puteți face pe site-ul proiectului Radio România Muzical Discurile anului 2017.

seong coperta jpg jpeg

Sud-coreeanul Seong Jin Cho

În 2015, Concursul Chopin de la Varșovia a fost cîștigat de pianistul sud-coreean Seong Jin Cho, care atunci avea 21 ani. A studiat în Coreea de Sud, dar și la Paris, cu Michel Beroff, iar această școală europeană, în special franceză, este foarte evidentă în pregătirea lui. De altfel, trebuie să remarcăm că majoritatea interpreților asiatici studiază, de fapt, la nivel superior în Europa și America de Nord. Și, de asemenea, să mai remarcăm ceva: în Asia, în special în Coreea de Sud, China și Japonia, muzica clasică este la modă, milioane de copii studiază pianul sau vioara, iar țările lor sînt pregătite să susțină talentele autentice. Baza de selecție este, evident, foarte mare, și printre milioane de tineri interpreți se găsesc și cîteva vîrfuri într-o generație. Cu siguranță, un asemenea vîrf este Seong Jin Cho, apreciat la superlativ de presa internațională încă din timpul Concursului Chopin pentru maturitate, introspecție, tehnică, în general, concepție artistică. Discul cu înregistrările din timpul concursului Chopin, apărut la Deutsche Grammophon în noiembrie 2015, s-a bucurat de vînzări-record în Coreea de Sud și în Polonia, în special, dar nu numai. Așa că în februarie 2016, Seong Jin Cho a semnat un contract exclusiv cu Deutsche Grammophon, iar în noiembrie 2016 a apărut un nou disc, tot cu lucrări de Chopin: Concertul nr. 1 (Orchestra Simfonică din Londra, dirijor Gianandrea Noseda) și patru balade.

Sub degetele lui Seong Jin Cho descoperim un Chopin liric, foarte expresiv; această muzică poate da ocazia pianistului de a se pune pe sine în prim plan, însă Seong Jin Cho nu cade în această capcană. Nu vorbesc la acest nivel de interpretare despre tehnica strălucită, ci despre faptul că această tehnică este pusă exclusiv în slujba expresiei. Acest aspect este parcă mai vizibil în interpretarea baladelor, unde Seong Jin Cho optează pentru un discurs de cristal, uzînd de foarte puțină pedală. Evident că pianistul poate cînta foarte repede aceste balade, însă este evident că alege tempo-uri mai puține rapide, tocmai pentru a da spațiu ascultătorului său de a observa toate detaliile de interpretare.

Muzica lui Chopin, cred, este nemuritoare, însă doar cu eforturile unor interpreți care în fiecare epocă îi dau sens și valoare. Pentru secolul XXI, unul dintre aceștia este și Seong Jin Cho.

Noul disc al lui Seong Jin Cho poate fi ascultat aici.

Cristina Comandașu este critic muzical.

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

pirvulescu jpg
Un candidat unic la prezidențiale este o mare greșeală, susține Cristian Pîrvulescu. Ce spune despre Crin Antonescu
Un candidat comun al partidelor pro-europene ar însemna ”un cadou” pentru tabăra suveranistă, care automat îşi va trimite candidatul în turul doi, a avertizat politologul Cristian Pîrvulescu. Acesta a mai susținut că prezența lui Crin Antonescu în spațiul public nu este întâmplătoare.
mircea diaconu jpg
Ce pensie și ce avere avea Mircea Diaconu, actorul care a candidat la prezidențiale. A dus o viață fără griji
Mircea Diaconu, actorul și fostul candidat la funcția de președinte al României, a încetat din viață sâmbătă, 14 decembrie, la vârsta de 74 de ani, din cauza unui cancer la colon.
tigru zoo pitesti 02 foto Primaria Pitesti jpg
Acuzații grave aduse de fiica bărbatului ucis de tigru la Grădina Zoologică. „Nu aveau echipamente necesare”
Detalii șocante în cazul îngrijitorului de la Grădina Zoologică din Pitești, care a fost atacat și sfâșiat de un tigru. Familia acestuia aduce acuzații grave la adresa conducerii instituției susținând că ar fi aflat vestea tragică de pe internet.
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
Un român are cele mai mari venituri din Parlamentul European: 657.000 de euro pe an
Un raport realizat de Transparency International EU scoate în evidență câștigurile fabuloase ale unora dintre eurodeputați, obținute pe lângă salariile și indemnizațiile de bază oferite de Parlamentul European.
romania tragere la sorti captura tv jpg
mircea diaconu film profetul aurul si ardelenii jpeg
Cariera impresionantă a marelui actor Mircea Diaconu și rolurile care l-au consacrat
Mircea Diaconu a avut o carieră impresionantă în teatrul și cinematografia din România. Marele actor s-a stins din viață sâmbătă la 74 de ani, după ce s-a confruntat cu o boală grea.
banner mircea diaconu 2 png
Locul care a rămas mereu în sufletul actorului Mircea Diaconu. Visa să-și trăiască acolo bătrânețile iar în ultima vreme îl vizita tot mai des
Actorul Mircea Diaconu s-a luptat în ultimii ani cu o boală cumplită, cancerul de colon. De altfel, actorul stătea tot mai mult la casa părintească de la țară.
Autoturism de lux căutat de autoritățile din Polonia, descoperit de poliţiştii de frontieră în Portul Constanța Foto Poliția de Frontieră jpg
Autoturism în valoare de un milion de lei, căutat de autoritățile din Polonia, descoperit în Portul Constanța. Cine era șoferul vehiculului de lux
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, pe 12 decembrie, în Portul Constanța un autoturism de lux căutat de către autoritățile din Polonia. Autovehiculul este evaluat la aproximativ 200.000 de euro.
image png
Dorel Vișan deplânge moartea lui Mircea Diaconu: „Marii artiști se duc și nimeni nu mai spune un cuvânt despre ei”
Dorel Vișan, afectat de moartea colegului său de breaslă și prieten Mircea Diaconu! Remarcabilul actor a acceptat să stea de vorbă cu Click! și să ofere o primă reacție legată de trecerea în neființă a lui Mircea Diaconu.