Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt

29 iulie 2022
image

Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.

Pentru o bună integrare a copilului în sistemul de învățămînt, poate fi nevoie de o solutie management si comunicare pentru scoli, gradinite si crese. Astfel, instituția de învățămînt devine un spațiu dinamic, unde toate activitățile de planificare și raportare sînt reunite într-un singur instrument intuitiv și, odată ce este redus timpul administrativ, cadrele didactice se pot concentra mai mult pe activitățile care pun în prim-plan nevoile copilului.

Totodată, o bună strategie pentru integrarea copilului în sistemul de învățămînt este identificarea celei mai bune solutii de comunicare intre parinti si profesori, pentru ca evoluția elevului să fie urmărită de ambele părți. La început, copiii pot avea nevoie de sprijin emoțional suplimentar, pentru a face față schimbărilor.

Familiarizarea cu instituția de învățămînt

În săptămînile dinaintea începerii grădiniței sau școlii, este bine ca cel mic să se familiarizeze cu mediul educațional. Acest lucru implică respectarea unor rutine și unor reguli. Astfel, părinții pot începe, împreună cu copiii, pregătirile pentru grădiniță sau școală. Rutina poate cuprinde trezitul la o oră fixă, pregătirea micului dejun, respectarea regulilor de igienă corporală, alegerea vestimentației și pregătirea ghiozdanului.

După această primă etapă, copiii, împreună cu părinții, pot merge către instituția de învățămînt unde urmează să își desfășoare activitatea. Faptul că face tot acest traseu, chiar dacă nu intră neapărat în clădirea grădiniței sau a școlii, îl ajută pe copil să se familiarizeze cu rutina. Unele instituții de învățămînt oferă însă un program de tranziție pentru copii, astfel că cei mici pot petrece cîteva ore acolo, pentru a se obișnui cu locul, dar și cu educatorii sau învățătorii.

Totodată, este bine ca cel mic să știe care sînt regulile instituției de învățămînt și cum vor decurge activitățile.

Pregătirea emoțională

Un nou început reprezintă o provocare și o schimbare majoră pentru un copil. De aceea, e posibil să se simtă anxios, dar și entuziasmat. Pregătirea emoțională este esențială pentru ca un copil să accepte mai ușor schimbarea și să fie atras în această nouă aventură.

Pentru a-i facilita integrarea la școală sau la grădiniță, părinții îi pot face cunoștință cu alți copii care deja urmează aceeași instituție de învățămînt la care va merge și el. Faptul că interacționează cu alți copii și află lucruri despre cum se desfășoară activitatea la grădiniță sau la școală îi poate da celui mic sentimentul de apartenență.

În plus, entuziasmul părinților poate fi molipsitor. Cu cît aceștia vorbesc cu mai multă pasiune și însuflețire despre începerea grădiniței sau a școlii, cu atît copilul va fi mai interesat să descopere și să îmbrățișeze această nouă provocare. Un mesaj pozitiv despre cît de mult se va distra, cîte lucruri noi va învăța și cîți prieteni își va face îi va atrage atenția copilului și nivelul de interes pentru grădiniță sau școală va crește.

Este important însă ca discuțiile despre noua aventură a copilului să nu fie exagerate. Dacă subiectul poate fi ușor de introdus în timpul activităților de zi cu zi cu copilul, părinții îl pot folosi ca pe o oportunitate de a începe o conversație. Însă, discuțiile forțate l-ar putea face pe cel mic să se simtă mai anxios.

Felul în care i se prezintă acest nou capitol pe care îl va începe (școala sau grădinița) va conta privind percepția pe care cel mic și-o va forma și va influența rezultatele educaționale. Drept urmare, este esențial să fie bine informat dinaintea începerii activităților, astfel încît să nu se sperie de elementul surpriză.

Sursă foto: Freepik

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Parteneri

Donald Trump FOTO AFP
Sindicatele europene așteaptă răspunsul UE la noile tarife impuse de SUA: „Europa nu poate depăși această criză cu mâinile legate”
Tarifele vamale anunțate de președintele american Donald Trump au stârnit un val de reacții la nivel global.
shutterstock 1955874727 jpg
Ce vitamine îți cresc riscul de AVC, leziuni cerebrale și ale organelor?
Vitaminele și mineralele din suplimente te pot ajuta să îți menții sănătatea: de exemplu, vitamina A ajută la combaterea infecțiilor, calciul este esențial pentru oase și dinți, iar uleiul de pește susține sănătatea inimii, plămânilor și vaselor de sânge.
Prajitura musuroi de cartita  Sursa foto shutterstock 2247142895 jpg
Prăjitură muşuroi de cârtiţă. Cum s-o prepari fără teama eşecului
Pare complicat de realizat, dar nu e nevoie s-o cauţi în cofetării. Această prăjitură numită muşuroi de cârtiţă poate fi făcută şi cu ajutorul copiilor care vor fi încântaţi să bate albuşurile, să descojească şi să felieze bananele.
cub mariana moculescu horia moculescu png
Mariana Moculescu vrea să locuiască din nou cu fostul soț: „Depinde de cantitatea lui de milă.” Horia Moculescu: „Vreau să mai trăiesc câteva luni”
Mariana Moculescu, rămasă fără casă, apelează la ajutorul fostului soț. Reacția lui Horia Moculescu: „Vreau să mai trăiesc câteva luni”
Donald Trump FOTO AFP
Războiul comercial SUA-UE. Cine are cel mai mult de pierdut și care sunt soluțiile posibile
Începând cu 2 aprilie, odată cu declararea de către Donald Trump a „Zilei Eliberării”, relațiile comerciale dintre Statele Unite și Uniunea Europeană au intrat într-o zonă de incertitudine, semănând cu un nou război economic între cele două puteri mondiale.
drapel steah sua america rusia foto shutterstock
Emisarul lui Putin s-a întâlnit cu reprezentanții lui Trump, la Washington
Kirill Dmitriev, reprezentantul președintelui rus Vladimir Putin pentru investiții, a avut miercuri o întâlnire la Washington cu oficiali americani, printre care și Steve Witkoff, un apropiat al administrației Trump.
Braşovenii au compartimentat adăposturile ca să poată avea beciuri toţi locatarii FOTO Ioan Buciumar
Doar 4% dintre români ar avea loc în adăposturi în cazul unui război. Curtea de Conturi: „Au rămas la nivelul anilor '70”
Curtea de Conturi recomandă autorităţilor responsabile să elaboreze o Concepţie naţională a adăpostirii populaţiei în situaţie de conflict armat, ca activitate pe timp de pace. Multe dintre adăposturile existente sunt insalubre, impracticabile sau transformate de proprietari în depozite.
Guvern FOTO Gov ro jpg
Cum a crescut aparatul bugetar în 2025, deși ar fi trebuit să scadă. Sistemul public are peste 1,3 milioane de angajați
Noile date publicate pentru luna februarie arată o creștere a aparatului de stat cu peste 4.500 de posturi în doar două luni. Astfel este continuată creșterea cifrelor de anul trecut care au ajuns la 1.311.451 posturi.
18246020 1004 webp
De ce nu știm adevărul despre Mineriadă după 35 de ani
Ion Iliescu e din nou trimis în judecată împreună cu ceilalți demnitari cu care împărțea puterea în 1990, când i-a chemat pe mineri. Procurorul general nu e sigur că societatea e pregătită să vadă gata dosarele istorice.