Cum functioneaza universul? Dialog inspirat de Stephen Hawking
Vineri, 20 ianuarie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu are loc un un dialog despre găurile negre, spațiu, timp și Univers, inspirat de Stephen Hawking. Invitați: Gheorghe Stratan (cercetător IUCN-Dubna și IFIN-HH, Măgurele și traducător al cărților lui Stephen Hawking), Gina Isar (Institutul de Științe Spațiale), Adrian Sonka (Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”), Vlad Zografi (coordonatorul colecției de știință a Editurii Humanitas). Moderator: Corina Negrea (Radio România Cultural).
Dacă ați discutat vreodată despre găurile negre sau despre Big Bang și evoluția universului, acest lucru s-a întîmplat și grație cărților lui Stephen Hawking. Un fizician și cosmolog care pe 8 ianuarie a împlinit 75 de ani, în ciuda unei boli, scleroză laterală amiotrofica sau boală Lou Gehrig, care nu îi lăsa șanse prea mari de supraviețuire. Diagnosticul dat încă de la începutul carierei nu l-a împiedicat să își continue cercetările și să devină în timp un prolific popularizator al științei și, posibil, cel mai cunoscut fizician după Einstein.
Calculele și observațiile lui Stephen Hawking și ale echipelor din care a făcut parte sînt cele care au arătat că găurile negre emit radiație și că în decursul a miliarde de ani ele se evaporă. Trecînd odată cu el de la singularitățile găurilor negre aflate în mijlocul galaxiilor, către care au început să se îndrepte telescoapele, la cea care a declanșat Big Bang-ul, am putut afla informații despre originea și expansiunea Universului.
Prima dintre cărțile lui Hawking, O scurtă istorie a timpului, publicată în 1988, a stat în lista de bestseller-uri a Sunday Times pentru patru ani după publicare. În ea se găsesc răspunsuri la întrebările care i-au ghidat cercetarea: Cum s-a născut universul? Este timpul reversibil? Este spațiul nemărginit? Există și alte dimensiuni spațiale, care scăpa percepției noastre? Arta lui Hawking e de a găsi imagini intuitive, pregnante, prin care stimulează fantezia și curiozitatea oricărui cititor, fie că este sau nu inițiat în fizică fundamentală. Succesul cărții continuă și acum, volumul ajungînd la vînzări de peste 10 milioane de exemplare în toată lumea.
În ciuda bolii care l-a țintuit în scaunul cu rotile, Hawking și-a continuat cercetările, aflîndu-se în prima linie a fizicienilor care caută o teorie unificatoare ce ar explică întregul univers. Pe de altă parte, a publicat lucrări destinate publicului larg, în care a oferit o imagine intuitivă asupra cercetărilor de vîrf din fizică fundamentală. Cercetările au fost însoțite de publicarea a sute de articole și de scrierea unor noi cărți, pentru adulți sau copii, și o biografie.