Cum functioneaza universul? Dialog inspirat de Stephen Hawking

17 ianuarie 2017
Cum functioneaza universul? Dialog inspirat de Stephen Hawking jpeg

Vineri, 20 ianuarie, ora 19, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu are loc un un dialog despre g─âurile negre, spa╚Ťiu, timp ╚Öi Univers, inspirat de Stephen Hawking. Invita╚Ťi: Gheorghe Stratan (cercet─âtor IUCN-Dubna ╚Öi IFIN-HH, M─âgurele ╚Öi traduc─âtor al c─âr╚Ťilor lui Stephen Hawking), Gina Isar (Institutul de ╚śtiin╚Ťe Spa╚Ťiale), Adrian Sonka (Observatorul Astronomic ÔÇ×Amiral Vasile UrseanuÔÇŁ), Vlad Zografi (coordonatorul colec╚Ťiei de ╚Ötiin╚Ť─â a Editurii Humanitas). Moderator: Corina Negrea (Radio Rom├ónia Cultural).

Dac─â a╚Ťi discutat vreodat─â despre g─âurile negre sau despre Big Bang ╚Öi evolu╚Ťia universului, acest lucru s-a ├«nt├«mplat ╚Öi gra╚Ťie c─âr╚Ťilor lui Stephen Hawking. Un fizician ╚Öi cosmolog care pe 8 ianuarie a ├«mplinit 75 de ani, ├«n ciuda unei boli, scleroz─â lateral─â amiotrofica sau boal─â Lou Gehrig, care nu ├«i l─âsa ╚Öanse prea mari de supravie╚Ťuire. Diagnosticul dat ├«nc─â de la ├«nceputul carierei nu l-a ├«mpiedicat s─â ├«╚Öi continue cercet─ârile ╚Öi s─â devin─â ├«n timp un prolific popularizator al ╚Ötiin╚Ťei ╚Öi, posibil, cel mai cunoscut fizician dup─â Einstein.

Calculele ╚Öi observa╚Ťiile lui Stephen Hawking ╚Öi ale echipelor din care a f─âcut parte s├«nt cele care au ar─âtat c─â g─âurile negre emit radia╚Ťie ╚Öi c─â ├«n decursul a miliarde de ani ele se evapor─â. Trec├«nd odat─â cu el de la singularit─â╚Ťile g─âurilor negre aflate ├«n mijlocul galaxiilor, c─âtre care au ├«nceput s─â se ├«ndrepte telescoapele, la cea care a declan╚Öat Big Bang-ul, am putut afla informa╚Ťii despre originea ╚Öi expansiunea Universului.

Prima dintre c─âr╚Ťile lui Hawking, O scurt─â istorie a timpului, publicat─â ├«n 1988, a stat ├«n lista de bestseller-uri a Sunday Times pentru patru ani dup─â publicare. ├Än ea se g─âsesc r─âspunsuri la ├«ntreb─ârile care i-au ghidat cercetarea: Cum s-a n─âscut universul? Este timpul reversibil? Este spa╚Ťiul nem─ârginit? Exist─â ╚Öi alte dimensiuni spa╚Ťiale, care sc─âpa percep╚Ťiei noastre? Arta lui Hawking e de a g─âsi imagini intuitive, pregnante, prin care stimuleaz─â fantezia ╚Öi curiozitatea oric─ârui cititor, fie c─â este sau nu ini╚Ťiat ├«n fizic─â fundamental─â. Succesul c─âr╚Ťii continu─â ╚Öi acum, volumul ajung├«nd la v├«nz─âri de peste 10 milioane de exemplare ├«n toat─â lumea.

├Än ciuda bolii care l-a ╚Ťintuit ├«n scaunul cu rotile, Hawking ╚Öi-a continuat cercet─ârile, afl├«ndu-se ├«n prima linie a fizicienilor care caut─â o teorie unificatoare ce ar explic─â ├«ntregul univers. Pe de alt─â parte, a publicat lucr─âri destinate publicului larg, ├«n care a oferit o imagine intuitiv─â asupra cercet─ârilor de v├«rf din fizic─â fundamental─â. Cercet─ârile au fost ├«nso╚Ťite de publicarea a sute de articole ╚Öi de scrierea unor noi c─âr╚Ťi, pentru adul╚Ťi sau copii, ╚Öi o biografie.

man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschis─â Ministrului Educa╚Ťiei
Asocia╚Ťia Profesorilor de Limba ╚Öi Literatura Rom├ón─â Ioana Em. Petrescu (ANPRO) v─â solicit─â aten╚Ťia cu privire la urm─âtoarele sesiz─âri ╚Öi propuneri referitoare la Proiectul Legii ├Änv─â╚Ť─âm├«ntului Preuniversitar ÔÇ×Rom├ónia educat─âÔÇŁ, aflat ├«n dezbatere public─â:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum po╚Ťi facilita integrarea copilului ├«n sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt
Atunci c├«nd copiii merg la cre╚Ö─â, gr─âdini╚Ť─â sau ╚Öcoal─â, activit─â╚Ťile de orientare ├«i ajut─â s─â se familiarizeze cu mediul nou ├«n care ├«╚Öi vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transform─ârii
Text de Toader P─âun, jurnalist, c─âut─âtor de oameni, locuri ╚Öi experien╚Ťe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce ├«nseamn─â expresia ÔÇ×Toate drumurile duc la RomaÔÇŁ ╚Öi care s├«nt originile sale
Roma a fost mereu o destina╚Ťie popular─â pentru produc─âtorii de filme ╚Öi jocuri video.
20220724 174033 jpg
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent ├«n propria-╚Ťi via╚Ť─â
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural ÔÇô Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie ÔÇô jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar ╚Öi autor al c─âr╚Ťii ÔÇ×Curatorul de Zacusc─âÔÇŁ
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ concentreaz─â cea mai complex─â experien╚Ť─â turistic─â ╚Öi cultural─â din Rom├ónia
Al doilea an de reziden╚Ť─â itinerant─â de digital storytelling pune ├«n valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschis─â adresat─â universit─â╚Ťilor rom├óne╚Öti ╚Öi Ministerului Educa╚Ťiei
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ ÔÇô Peste 1000 km din Rom├ónia autentic─â, parcur╚Öi ├«n dou─â s─âpt─âm├«ni
ÔÇ×Rucsacul cu Povestiri de pe Via TransilvanicaÔÇŁ scoate la lumin─â 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunit─â╚Ťi etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natur─â, oameni-tezaur ╚Öi localit─â╚Ťi uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune ┼čanse de c├«┼čtig?
├Än peisajul ofertelor de cazino ├«┼či face apari┼úia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de juc─âtori, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul ÔÇ×Stranger ThingsÔÇŁ, ce ar putea fi confirmate ├«n sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: ÔÇ×Un festival, dac─â nu e construit ├«n jurul comunit─â╚Ťii, e degeabaÔÇŁ
ÔÇ×Filmul de art─â te for╚Ťeaz─â s─â devii inventiv ├«n a g─âsi metode de expunere pentru a ajunge la c├«t mai mul╚Ťi oameni.ÔÇŁ
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
├Än to╚Ťi ace╚Öti (mul╚Ťi) ani ├«n care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am ├«ntrebat nu o dat─â cum se face c─â opera sa a p─ârut s─â accepte tot felul de interpret─âri, unele de-a dreptul stupide, reductive ╚Öi, ├«n fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite ╚Ť─âri de pe glob au preferin╚Ťe specifice ├«n materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.
boluri diversificare little prints jpg
Diversificarea, acum o joac─â de copii ÔÇô ce am ├«nv─â╚Ťat de la genera╚Ťiile mai vechi de p─ârin╚Ťi
Din drag pentru copii, din nevoia de a oferi celor mici tot ce mai bun din tot ce mai bun, au apărut și branduri de lux, cu produse premium.
drujba jpg
Exista╠ć modele de drujba╠ć care sa╠ć poata╠ć fi manevrate cu o singura╠ć m├«na╠ć? Ra╠ćspunsul specialis╠Žtilor!
Un model eficient de drujb─â garanteaz─â o t─âiere rapid─â a elementelor de vegeta╚Ťie nedorite, precum ╚Öi un confort sporit ├«n utilizare.

Adevarul.ro

image
Misterele celor mai spectaculoase pe┼čteri din mun┼úii Hunedoarei. Unde s-ar fi aflat comoara lui Decebal
Turi┼čtii care ajung ├«n mun┼úii Hunedoarei pot vizita o mul┼úime de pe┼čteri spectaculoase, pline de mistere. Unele au fost locuite din preistorie.
image
┼×oseaua pierdut─â ├«n mun┼úi, pl├óns─â de localnici: ÔÇ×├Än scurt timp nu o s─â mai admir─âm peisajul minunatÔÇŁ VIDEO
Doar o parte din ┼čoseaua care se afund─â ├«n mun┼úi, pentru a lega Valea Jiului de B─âile Herculane, a fost finalizat─â. Localnicii se pl├óng de starea drumului na┼úional.
image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.