Cultură mare, monşer!

25 mai 2011
Cultură mare, monşer! jpeg

(Apărut în Dilema veche, nr. 129, 13 iul 2006)

La ora cînd scriu, au apărut primele statistici despre bacalaureat. Examen minat de o continuă suspiciune legată de corectitudine. S-a dovedit cu asupră de măsură că subiectele nu sunt nici pe departe atît de secrete pe cît ar trebui, că profesorii care le fac dau şi meditaţii, s-a aflat şi mercurialul subiectelor, cîte şi mai cîte. Se vor lua desigur măsuri drastice, dar ceva mai încolo, după ce s-o termina examenul. Şi, ce să vezi, cu toate că elevii au beneficiat de condiţiile astea de toleranţă tarifată, primele statistici conturează o promovabilitate cam firavă. Interviurile TV cu "reuşiţii" m-au înfiorat (mai ales la limba română). Mai bine nu s-ar mai lua nici o măsură - riscăm să nu mai avem absolvenţi! Ca de obicei, vor urma culegeri cu "perlele" şcolerilor, numai bune ca să-ţi provoace hohote îngheţate de rîs. Desigur, vor fi alese numai din lucrările de limba română - doar aşa se mai poate spera la înveselirea audienţei. Dacă s-ar cita exemplele similare din tezele de fizică sau matematică ar rîde doar huliţii ingineri! Citesc un articol extrem de galant la adresa premierului, extrem de tolerant faţă de greşelile care au coalizat mai toată presa împotriva sa. Extrem de politicos, ca să nu zic mai mult. Întrucît am privilegiul să-l cunosc pe autor, îl întreb de unde atîta înţelegere faţă de dl Tăriceanu. "Eh, zice acela, mi s-a părut că prea e toată lumea împotriva lui. Mai trebuie să-i ia cineva şi apărarea!" Adîncind discuţia, mi s-au mai servit două argumente: "se ştie, aşa fac toţi premierii" şi "ai stat prea mult în Anglia"! La TVR, selecţia Marilor români s-a redus la zece nume. Judecînd după rezultat, mi se pare o selecţie suspect de cuminte, de parcă ar fi votat numai academicieni trecuţi de vîrsta pensiei. Mă rog. Urmează faza în care se va face cîte un filmuleţ pentru fiecare nominalizat, diverşi contemporani (de-ai noştri, nu de-ai lor!) le vor argumenta măreţia şi, cu ajutor contabil, va fi ales şi Românul Esenţial.

Deocamdată se poartă discuţii melancolice în studio. Dar, să vezi belea, cu sau fără voia realizatorilor, iese la iveală că marele public nu prea cunoaşte adevărul despre unul sau altul. (Ba, uneori, nici chiar invitaţii! Prea se limitează la locuri comune sau legende urbane!) Nu ştiu dacă diriguitorii televiziunii trag vreo concluzie din chestia asta, dar le sugerez eu una. De exemplu, să se ocupe mai serios de personalităţile naţiunii. Nu că l-aş fi preferat eu pe Spiru Haret, dar aţi văzut vreodată vreun documentar vioi, interesant, informat despre modernizatorul învăţămîntului românesc? Sau despre Brâncuşi? Ori Titulescu? Iar dacă mi se va spune că TVR nu trebuie să facă treaba şcolii, atunci să nu ne dea nici extemporale! Cea mai ciudată prezenţă din acest Top Ten mi se pare cea a lui Mircea Eliade. Oare ce l-o fi propulsat lîngă Eminescu, Nadia Comăneci şi Carol I? Cariera ştiinţifică sau cea literară? Să fie tratatele sale chiar atît de populare în rîndurile studiosului nostru popor? Să fie romanele şi nuvelele sale atît de iubite în ţara lui Caragiale? Mă-ndoiesc temeinic şi de una, şi de alta. Rămîn (în opinia mea, fireşte) două variante. Prima ţine de suflet: s-ar putea ca o majoritate să-l fi votat pe bune, întrucît "dă bine" (orice casă de snob avea în anii ‘80 un exemplar necitit din Istoria religiilor!). A doua e politică: n-o fi fost cumva promovat peste rînd, ca să nu ne trezim pe sacrosanctul shortlist cu vreun incomod? Ştiu, nu dă bine să fiu aşa de suspicios. Dar n-o să mă vindec de boala asta decît atunci cînd voi vedea cu ochii mei că şeful AFAN e condamnat la doi ani cu suspendare pentru împuşcarea în cap a tînărului din Văcăreşti. De-abia atunci voi fi sigur că trăiesc într-o ţară predictibilă, aşa cum ne cere Uniunea Europeană. S-a terminat şi Cupa Mondială! Din partea mea - slavă Domnului! Totuşi, am rămas cu o nedumerire. Ideea competiţiei e să reprezinte naţiuni, participă doar jucători cu cetăţenia respectivă, se cîntă imnul etc. Dar antrenorii, de ce pot fi de oriunde? Şi-atunci, noi de ce nu l-am lua pe Tostao?

anunt dilema jpg
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul site: www.dilema.ro
Începînd din 7 martie ne puteți găsi pe noul șițe: www.dilema.ro
telefoane samsung galaxy s23 ultra jpg
Ai nevoie de un nou smartphone? Comandă telefoane Samsung Galaxy S23 Ultra aici!
Pentru a vedea specificațiile telefonului este necesar să alegi brandul, modelul, condiția estetică a produsului, culoarea și spațiul de stocare.
Depresia jpg
Depresia: semne, simptome și cauze
Sperăm ca această problemă de sănătate să stea cît mai departe de tine.
Header anvelope jpg
Cum să-ți alegi corect anvelopele de iarnă
Dacă pneurile au taloanele prea moi pentru greutatea mașinii.
Păcănele pe bani reali și cazinourile online jpg
Păcănele pe bani reali și cazinourile online
Jocurile de noroc sînt legate de speranța unui cîștig online.
ruj rezistent 24 ore jpg
Christmas tree landscape png
Cadouri de Crăciun pentru cei mai buni prieteni. 3 idei pe care o să le adore și Moșul
Dacă în cercul de prieteni aveți iubitoare de beauty, un calendar advent este o idee minunată.
poza2 jpeg
Industria IT în România: Joburi și Tendințe în Tehnologie
În plus, se observă o creștere a numărului de femei angajate în domeniul IT, ceea ce reflectă o schimbare pozitivă în dinamica forței de muncă în acest sector.
dilema jpg
Cu ce se diferențiază casele de pariuri online
Alegînd o casă de pariuri cu un sistem de suport bine pus la punct, vei depăși mai ușor anumite momente dificile iar problemele pe care le vei întîmpina vor fi rezolvate mai rapid.
pexels andrea piacquadio 941555 jpg
Stresul de sărbători. Cum să îi faci față mai ușor
Amintește-ți că cel mai potrivit cadou pentru mama este, de cele mai multe ori, veselia și buna dispoziție din ziua de Crăciun, cu toată familia la masă.
The Veils Poster Web jpg
Finn & Oigăn, solo
Originar din Londra dar relocat în Noua Zeelandă, Finn Andrews este compozitor și multi-instrumentist.
ILUMA Stardrift KV Landscape jpg
Philip Morris International lansează în România prima ediție limitată IQOS ILUMA – descoperă IQOS ILUMA STARDRIFT
Philip Morris International (PMI) lansează la finalul acestei luni IQOS ILUMA STARDRIFT, prima ediție limitată a celui mai inovator produs din portofoliul său de alternative fără fum.
Grand Hotel Europa  poza 1 jpg
Grand Hotel Europa sau adevărul minciunilor la persoana întîi
Cu atît mai puțin unul în vogă ca autoficțiunea, explorat de nume mari ale ultimelor decenii precum Annie Ernaux sau Karl Ove Knausgård.
foto alex galmeanu jpg
dragostea, regim urban
Poate pentru că dimineața am intrat la loc în mine
ce rol are vitamina e jpg
Top 3 cele mai frecvente probleme ale pielii și cum le poți combate
Nu uita să faci schimbări și în alimentație: consumă produse cu indice glicemic mai scăzut și evită excesul de lactate.
featured image (7) jpg
un parfum clasic de barbati jpg
Idei de cadouri pentru bărbații din viața ta - ce să le dăruiești, în funcție de relația dintre voi
Așa că, o idee bună este să notezi fiecare link pe care ți-l trimite amicul tău, pentru a fi mai ușor să îi găsești cadoul ideal.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Aproximativ 33% dintre parfumurile masculine sînt folosite de femei! Ce ingrediente au astfel de parfumuri?
Foarte apreciate sînt și parfumurile orientale pentru bărbați, care au note unice, catifelate, arome de vanilie și alte condimente minunate.
alege o crema pentru tenul uscat jpg
6 produse de îngrijire care să nu îți lipsească din trusa cosmetică
Toate acestea au proprietăți extraordinare și te pot ajuta să îți menții pielea tînără și frumoasă pentru cît mai mult timp.
AM jpg
Depresie
Cum să nu fiu mohorît
caserole mancare unica folosinta snick ambalaje jpg
Caserole pentru mîncare de unică folosință disponibile la Snick Ambalaje
Acest concept este unul care reușește să atragă mulți clienți, consumatori totodată.
Bulucz jpg
Relicve, ustensile
Tocmai îmi vin în minte spălarea picioarelor, Ciubotele lui van Gogh
IQOS x DIPLOMA 5 jpg
Omid Ghannadi, creatorul instalației IQOS x DIPLOMA: Apreciez că sînt companii care se implică atît de vizibil în sprijinul comunității
El este omul din spatele instalației imersive IQOS proiectată special pentru ediția de anul acesta a festivalului DIPLOMA.
Eutanasie
Cum ne-ai învățat să fim atenți

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.