Cu ochii-n 3,14

28 iunie 2012
Cu ochii n 3,14 jpeg

(Apărute de-a lungul timpului în Dilema, adunate şi republicate pe 28 iunie 2012, de ziua lui a.l.ş.)

• Nu, nu cred. N-am crezut niciodată, acum - cu atît mai puţin... După 3 (trei) luni în care străduţa mea (de numai 13 case) a fost şantier pentru a se pune un amărît de asfalt, chiar nu mai pot crede că românii sînt un popor isteţ şi descurcăreţ! Ah, că se descurcă să nu muncească, sau să muncească cît mai puţin - asta, da. În rest, am asistat - interzis - la ceea ce s-ar putea numi "tembelismul naţional în acţiune": alaltăieri, după ce, cum-necum, liota de "muncitori" reuşise să toarne, în fine, asfaltul, cînd să ies din casă am auzit huruit de picamer... Evident, se spărgea asfaltul proaspăt pus pentru că nu-ş' ce uitaseră să facă. Sau să nu facă. (a. l. ş.)

• Mulţi au sărit să-l condamne pe Ducele de Edinburgh atunci cînd a declarat că „ai zice că unii (români, n.m.) fac copii doar ca să-i bage în orfelinate". Mie, unuia, declaraţia nu mi se pare deloc scandaloasă: exprimă un adevăr obiectiv (= iresponsabilitatea unor "părinţi" de pripas) şi, în plus, este exprimată memorabil... Dar cinicii, se ştie, au reputaţie proastă. Dacă ajută cu ceva, aş adăuga că Ducele nu este la prima "abatere"; în palmaresul vorbelor sale de duh mai există cel puţin două, care sînt dărîmătoare! Prima zice aşa: "Aş vrea să mă reîncarnez sub forma unui virus ucigaş, pentru a echilibra populaţia globului" (super, mi-aş fi dorit s-o spun eu!), iar a doua: "O nevastă şi o prostituată sînt privite diferit din p.d.v. moral, deşi amîndouă fac acelaşi lucru". Venind din gura prinţului consort al Reginei Angliei, declaraţia are şi mai multă savoare... (a. l. ş.)

• S-a demonstrat ştiinţific: dragostea durează fix doi ani (nu trei, cum crede Frédéric Beigbeder!). Psihologii de la High Research Institute din California au mai descoperit şi că „iubirile de o viaţă“ denotă „complicaţii patologice: obsesie, delir în lumea virtuală, psihoză, instabilitate emoţională. Altfel spus, numai cei cu psihicul tulburat pot iubi o viaţă întreagă la fel“. Probabil că şi basmele (de adormit adulţii) cu „pînă ce moartea ne va despărţi“ ar trebui revizuite, ca şi comediile romantice: în „lumina“ noilor descoperiri, happy end-ul poate fi începutul unei patologii… (a. l. ş.)

• Proastă idee, asta cu monitoarele în staţiile de metrou! Adică, nici în subsol să nu scapi de rîia numită televiziune!? Nici zece minute să nu ai dreptul de a fi lăsat în pace - fără ştiri mişcătoare, fără informaţii ameţitoare, fără mutre amuţitoare care te interpelează?? Nu le mai rămîne decît să ne oblige să ţinem televizorul deschis non-stop în case... O, ademonitoare lume nouă! (a. l. ş.)

• Un prieten care a invitat recent, la un concert la Ateneu, un amic străin mi-a povestit ce-au păţit: la un moment dat, celularul unei dudui din spate a sunat, duduia s-a băgat sub spătarul scaunului din faţă şi a continuat să vorbească - spunînd, printre altele: "Închipuie-ţi, dragă (nu ştiu dacă prietenul n-a înţeles greşit, duduia o fi spus "fată"), sînt nişte nesimţiţi în faţă care mă sîsîie!...". După ce-a terminat, s-a ridicat şi a spus cu năduf: "Ce vreţi, era o urgenţă!". (a. l. ş.)

• * Pe 1 iunie, Marilyn Monroe ar fi împlinit 75 de ani. Dacă ar fi împlinit 75 de ani n-ar mai fi fost însă Marilyn Monroe... (a. l. ş.)

• "Nu ştiam că eşti rasist", mi-a reproşat la telefon o veche şi mereu tînără poetă, cînd am fost la New York... "Vina" mea? Scrisesem un "3,14" în care spuneam că nu-mi place Barack Obama. (Şi nu-mi place în continuare!) Am încercat s-o liniştesc că nu, nu sînt "rasist" - după care m-am gîndit aşa: dacă scriam că nu-mi place de Hillary, eram misogin; dacă scriu că nu-mi place de Bloomberg, sînt antisemit. Numai de McCain e OK să te legi şi să spui că nu-ţi place, pentru că e bărbat, e alb şi mai e şi republican... (a. l. ş.)

• În drumul meu cotidian spre Palatul Festivalului, la Cannes, treceam prin faţa unei măcelării cu un nume ademenitor: "Les plus belles viandes". Întrebarea mea (tot zilnică): oare cum s-ar traduce cel mai bine? "Cele mai frumoase cărnuri" sună grotesc, iar "Cele mai frumoase cărniţe" sună echivoc... Oricum, ideea că şi "les viandes" sînt "belles" e de reţinut - mai ales că vine din partea unor francezi pentru care "la chair est triste (hélas!)". (a. l. ş.)

• Hotelul în care-am stat la New York era ţinut de italieni şi era după chipul şi asemănarea lor - "flexibil" şi imperfect: unul dintre cele patru lifturi nu oprea nici mort la mezanin (unde se lua breakfast-ul), iar altul era doar pentru personal, sala de breakfast era ridicol de mică (pentru cele 17 etaje ale hotelului), aşa că se făcea coadă, iar recuperarea unor mesaje de pe telefonul din cameră se dovedea o întreprindere dadaistă (unul dintre mesaje, înregistrat încă a doua zi, s-a "materializat" abia în ultima!). Cel de la Lisabona era "design" şi cinefil: toate camerele aveau nume de actori sau regizori (eu am stat "în Jack Nicholson" - Marilyn era o suită cu salon şi costa în consecinţă!), iar în cele două lifturi te întîmpinau Audrey Hepburn & Humphrey Bogart în mărime naturală (şi alb-negru)... Organizatorii festivalului IndieLisboa au oferit participanţilor, în ultima seară, cîte un săculeţ cu un tricou şi o insignă de vedete; bătaia cea mare (ca la solduri!) a fost tot pe Marilyn, în schimb mai nimeni nu-l voia pe Jimi Hendrix, Elvis & James Dean aveau o "cotă" aşa şi-aşa, iar Lennon una OK; îmi pare rău pentru fanii acestora, dar asta era situaţia la faţa locului, la sfîrşitul săptămînii trecute. (a. l. ş.)

• Spicuim pentru dumneavoastră din meniul restaurantului "Roland Garros" din Cluj: "Vulcan în Alaska", "Pîine jogging", "Muesli ciobănesc", "Mic dejun ţigănesc cu avocado, măsline, ierburi aromate", "Supă spumoasă de usturoi tînăr", "Supă de migdale cu pîine, pară şi caşcaval", "Supă de legume cu lapte, frişcă, mazăre, mentă, migdale, bacon", "Friptura vînătorului englez (ceapă, usturoi, zahăr pudră, coniac)", "Ouă cu frunze încremenite"... Vă dorim poftă bună! (a. l. ş.)

• În Fata curcubeului - săptămîna trecută, pe România 1 -, cu australianca Judy Davis (genială!) în rolul lui Judy Garland, această scenă: urmărită de Fisc (care a contribuit la uciderea ei, alături de alcool şi medicamente...), Judy îşi pune cei doi copii să se înfofolească în toate hainele din dulap (straturi-straturi, ca la ceapă) şi, ea însăşi încotoşmănată pînă-n ochi, ies demni pe uşa din faţă a hotelului de lux în care stăteau, luînd-o la goană îndată ce se văd pe trotuar... (a. l. ş.)

• Pe 15 iunie, Johnny Halliday (sau simplu, "Johnny" - pentru francezi) a împlinit 60 de ani. Mare concert mare, prima pagină a ziarelor, emisiuni TV etc. Dar nu toată lumea priveşte cu ochi buni această aniversare; în numărul din 11-17 iunie, săptămînalul Les inrockuptibles publică scrisoarea (asasină) a unui cititor - "Pierre", din Paris - care zice aşa: "Chiar nu e nimeni care să spună că Johnny e un rahat? Că ne poluează de 40 de ani cu cîntecele lui fumate şi pozele lui de guignol în haine de piele? Că n-a încetat să facă de ruşine rock'n'roll-ul cu care e identificat de o Franţă întreagă? Şi, ce e mai rău, nu se întrevede nici o cale de-a scăpa de el. Are 60 de ani şi, ca din întîmplare, guvernul se pregăteşte să întîrzie vîrsta pensionării..." (a. l. ş.)

• Cea mai haioasă inscripţie pe un T-shirt (văzută duminică seara, în Sala "Elvira Popescu", la proiecţia filmului premiat la TIFF, Noi albinosul): "Structuralistă-i mă-ta!" Antologic! (a. l. ş.)

 Foto Marius Chivu

young beautiful blonde girl cares    Copy jpg
Secretele pielii perfecte: ce trebuie să faci pentru o piele frumoasă și sănătoasă
Altfel spus, cel mai bun sfat de frumusețe este să îți asculți corpul și să îi oferi lucrurile de care are nevoie.
Imagine featured jpg
Enola Holmes 2, noul film bazat pe seria autoarei Nancy Springer, se lansează spre finalul anului
Filmele ale căror scenarii sînt inspirate din cărți de succes rămîn o constantă și în lumea actuală a cinematografiei.
man plugging charger into electric    Copy jpg
5 motive să alegi o mașină electrică sau hibrid
În 2022, autoturismele electrice sau hibrid sînt o alegere tot mai populară în rîndul cumpărătorilor auto.
74907741 afc99f4360 k jpg
Scrisoare deschisă Ministrului Educației
Asociația Profesorilor de Limba și Literatura Română Ioana Em. Petrescu (ANPRO) vă solicită atenția cu privire la următoarele sesizări și propuneri referitoare la Proiectul Legii Învățămîntului Preuniversitar „România educată”, aflat în dezbatere publică:
20220726 185215 jpg
Bătrînii
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
20220728 210201 jpg
Integrarea la scoala jpg
Cum poți facilita integrarea copilului în sistemul de învățămînt
Atunci cînd copiii merg la creșă, grădiniță sau școală, activitățile de orientare îi ajută să se familiarizeze cu mediul nou în care își vor petrece o mare parte a zilei.
Palama lui Dumnezeu jpg
Poiana Omului
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
G0122246 JPG
Drumul transformării
Text de Toader Păun, jurnalist, căutător de oameni, locuri și experiențe de milioane
Imagine dilemaveche ro jpg
Ce înseamnă expresia „Toate drumurile duc la Roma” și care sînt originile sale
Roma a fost mereu o destinație populară pentru producătorii de filme și jocuri video.
20220724 174033 jpg
Balauri mici, balauri mari, cale ferată fără șină și povestea celor două țări
Text de Alexandra Bumbăcaru, căutătoare de povești alături de Cronicari Digitali
20220722 180510 jpg
20220721 180351 jpg
Prezent în propria-ți viață
Text de Diana Popescu, jurnalist cultural, realizatoarea celui mai ascultat podcast cultural – Cronicari Digitali
Resita vedere de sus jpg
Cea mai bună dilemă în gama RE
Text de Silvia Teodorescu, coordonator al campaniei Cronicari Digitali
20220719 160815 jpg
Piftii de iulie – jurnalul unui gurmand pe Via Transilvanica
Text de Cosmin Dragomir, jurnalist culinar și autor al cărții „Curatorul de Zacuscă”
20220720 185246 jpg
20220719 170725 jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” concentrează cea mai complexă experiență turistică și culturală din România
Al doilea an de rezidență itinerantă de digital storytelling pune în valoare patrimoniul cultural de pe Via Transilvanica.
Aula magna cairoli jpg
Plagiatul la români: îngrijorări și propuneri
Scrisoare deschisă adresată universităților românești și Ministerului Educației
Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica jpg
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” – Peste 1000 km din România autentică, parcurși în două săptămîni
„Rucsacul cu Povestiri de pe Via Transilvanica” scoate la lumină 50 de obiective de patrimoniu cultural, comunități etnice, antreprenoriate locale, gastronomie, natură, oameni-tezaur și localități uitate.
video poker sanse castig jpg
Are Video Pokerul cele mai bune şanse de cîştig?
În peisajul ofertelor de cazino îşi face apariţia un joc care cel mai adesea este trecut cu vederea de jucători, cel de Video Poker.
imagine (4) jpg
Teorii cu privire la serialul „Stranger Things”, ce ar putea fi confirmate în sezoanele viitoare
Sezonul cu numărul 4 a fost mult timp așteptat de fani, care deja se gîndesc acum la viitorul sezon.
chirilov cover jpg
Mihai Chirilov: „Un festival, dacă nu e construit în jurul comunității, e degeaba”
„Filmul de artă te forțează să devii inventiv în a găsi metode de expunere pentru a ajunge la cît mai mulți oameni.”
ILC jpg
Posteritatea Graziellei
În toți acești (mulți) ani în care l-am recitit, periodic, pe Caragiale, m-am întrebat nu o dată cum se face că opera sa a părut să accepte tot felul de interpretări, unele de-a dreptul stupide, reductive și, în fond, absurde.
jocuri noroc populare jpg
Care sînt cele mai populare jocuri de noroc din străinătate?
Oamenii din diferite țări de pe glob au preferințe specifice în materie de jocuri de noroc, modelate de culturi distincte.

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Înființarea aviației militare în România
România a fost printre primele țări din lume care și-a înzestrat forțele sale armate cu aerostate și avioane.
image
Responsabilitățile date de germani Armatei Române la Stalingrad, mult peste posibilitățile acesteia
Bătălia de la Stalingrad a tensionat relațiile cu aliatul german, cu precădere în urma acuzelor venite dinspre liderii militari cu privire la responsabilitatea trupelor române pentru căderea în încercuire a Armatei 6 germane.
image
Sfârșitul tragic al poetului Dimitrie Bolintineanu
Pe 20 august 1872, Dimitrie Bolintineanu, poet, revoluţionar şi om politic, murea într-un ospiciu din Bucureşti, suferind de o afecţiune psihică, dobândită de pe urma mizeriei şi sărăciei.  Viaţa lui Bolintineanu a stat sub semnul cinstei.